Libyen visade människans mod att tro på en bättre värld

2011-09-03

I Nyfiken vital finns en första artikel av sammanställningen av fallstudien av Libyen publicerad:



Särskilt vill jag understryka och här citera:


"Att Sverige var med och hjälpte Libyens folk på vägen mot frihet ska alla känna stor stolthet för. Det är viktigt:
  • Vi måste sluta att tyst acceptera folkmord.
  • Libyens folk bär samma människovärde som vi och har samma rättighet till frihet.
Libyen är också en kraftfull möjlig bro där förtroende och vänskap kan byggas mellan Västerlandet och Österlandet så att hatet, krigen och terrorismen kan lämnas i historien.



Det Svenska stridsflygplanet JAS levererade värde som räknades. Sveriges försvarsmodell ställde krav på JAS 39 Gripen som mycket bättre än något annat tillgängligt stridsflygplan klarade av övervakningen.



Sveriges lösning för bild- och datanalys höll också kvalitet av vad som viskas bättre fungerande än USA:s och UK:s lösningar i sanning uttryckt mer än av artighet.

Uttryckt för precis samma respekt för Libyens folk är följande inlägg jag skrev :



De löste sina interna problem - i det avser jag inte sprecifikt denna fråga jag ej följt upp efter inlägget utan ett generellt problem alla nya organisationer delar - och klarade att få till en fungerande befälsstruktur utan risker för samhällets sammanbrott. United Kingdom såg möjlighet och hjälpte Libyen relativt utmaningen "personligt" tillsammans med Sverige som de två länder som gav mest. UK fanns både i luften och med strategiska rådgivare på marken.


Ett litet symboliskt erkännande för United Kingdoms styrka byggande på den enorma stolthet jag hoppas att de känner över att de likt få länder klarade att lämna sina tidiga olämpliga koloniala uttryckt med respekt för de nyfödda länderna utan som många andra Europeiska länder irrationella osmakligheter och övergrepp vi alla i vår kultursfär än idag bär en kollektiv skuld för är den i England mycket populära Rule Brittania...



Jag kan också diskret viska till läsarna här att en viskning talar om att al-Gaddafi inte längre är på en plats hemlig för rebellerna. Kanske en modig ökenkrigare med sin häst som klarade att komma nära nog att smyga sig in i ondskans labyrinter och såg nog. Att ha positionerat al-Gaddafi är viktigt och att det är känt är inte en hemlighet som behöver döljas (det är känt av fienden vilket i sig inte minskar betydelsen av det).


Jag blev lite inspirerad av Paul Wallanders skickliga politiska teckning skrämde nästan slag på mig och gjorde en politisk teckning i temat att vi kan se både en ökad respekt för Afrika i praktiskt politik i Västvärlden och kortsiktigt än viktigare att den växande riskabla påverkan inflytelserika diktaturen kapats åt sig senaste åren i Afrika nu vänts.






De flesta relevanta inlägg


Publicerade som ögonblicksbilder av händelser och känslor till dem på Hans Husman om Media. Innan de bättre datumsorterade inläggen i större antal vill jag lyfta fram några jag menar är särskilt viktiga...


1. Låt inte till dessa frågor atypiska associationen hindra dig från att läsa och se möjligheterna i dessa två inlägg vilka hör till de viktigaste av allt jag skrivit här på bloggen sedan första inlägget tror jag 2006:



2. Hade jag skrivit detta inlägg idag hade jag hellre formulerat titeln med måste istället för ska:



3. Ogenomtänkt:




4. "Skämtteckningen" publicerad i inlägget nedan var olämpligt. Ännu mer olämpligt hade dock varit att inte publicera den öppet. Jag missbrukade i teckningen en negativ stereotyp som kan orsaka skada. Ännu värre gjorde jag det fullt medveten om det varande tror jag en av dom i världen som mest studerat stereotyper praktiskt. Målet var att indikera en metod att ev. motivera enskilda till ett rationellt tänkande och experimentera och förstå stereotyper i visuell perception bättre. Jag vill därför här be alla i världen om ursäkt och givetvis särskilt homosexuella män för den inkorrekta teckningen missbrukande stereotyper.



Detta inlägg är inte ett exempel av samma sak men i kontrasten mellan historia och nu i möjligheten att skapa positiv förändring har det vissa likheter:



Att det inte var förståelse av vad som var rätt som hjälpte Sarkozy att göra rätt vet jag ingenting som dock skulle indikera.


Samtidigt vill jag inte uttrycka något jag inte tror på. I stora frågor måste vi vara starka nog att kunna spela för att vinna. Du måste klara att ta och ge smällen för att säkerställa en bättre värld.



Av samma anledning välkomnar jag den nya politiska ledningen för exil-tibetanerna. Mitt förtroende för honom är på mycket högre nivåer än dennes företrädare. Hans far var av vad läst i historien också en man med imponerande styrka och en kraftfull nästan legendarisk krigare. En man om jag kallades ut i krig skulle känna mer förtroende för att följa än någon annan.



5. Det är min tro att världens ekonomi för de närmaste åren nu ser bättre ut än på länge. Orsaken förstås från detta inlägg:



Tillsammans med vad som i artikeln i Nyfiken vital diskuterades:



6. Följande inlägg:



Är nu utmärkt kompletterande till:



7. Här var jag riktigt otåligt irriterad. Möjligheterna för Västerlandet och Österlandet att mötas var så stora. Riskerna för folket stridande på marken var så stora:


Hopp upp och iväg!

2011-03-18



Jag menar helt säkert pågår striderna fortfarande och säkert minst in till i morgon. Det vore ju därmed lämpligt att få saker gjort nu i Libyen så att världen inte sitter med den här sörjan och Norra Afrikan i värsta fall direkt problematiskt istället för förbättrat under kanske tio år eller till och med längre.



Ibland kallar ödet på en man oavsett om det är att hjälpa någon som fryser till döds. Andra gånger kallar det på ett land för en liten elegant operation med få risker och stor vinst. Up and go... "



Från: Hopp upp och iväg!

Komisk kommentar jag gjorde när jag länkade samma inlägg som citatet ovan kom ifrån tidigare: "Notera hur jag uppmuntrar här och anknyter till engelskmannens folksjäl. Engelskmannen är 'jolly', gillar marschmusik och klär sig gärna i röda uniformer när de ska ut och kriga. Kärnan är att knyta an och räcka ut en hand till det. Det är ett invariant dynamiskt koncept för ledarskap jag tror många kan lära sig mycket av." Det ligger dock mycket sanning i en spännande blandning där den engelska kulturen oftare än många andra har mod att lägga vad jag kallar Graceful Cute (förr gulligt) till annars onödigt svåra frågor.


Minns jag rätt var det våra vänner Canada som först nådde stadens utkanter och tröck fienden tillbaka och det innan det var deras rätt att göra. Därmed sa någon tror jag säkert felaktig att Kanada fick befälet för att göra det korrekt :-D Tar jag inte fel slutade det dock med US befäl så jag tvivlar som sagt också av den anledningen ;-)


Kanada ska dock för ett stort och viktigt bidrag till en konflikt i en annan världsdel många förnekade behovet av ha enormt erkännande. Min respekt har länge varit stor och alltid växande för Kanada... Eller som jag då skrev:


Jack London. De vidsträckta vidderna. Rika skogar fyllda med energi, ädelstenar och guld. Vackra kvinnor.



Moralisk ryggrad. Ett engagemang för världen utanför dom egna fötterna:



Från: Kanada är vildmarkens skönhet

Och lite komiskt från Hans Husman om Prylar:


Dessutom måste man ha respekt för en nation som länge klädda sina soldater i illrött - det kanske inte var den kamoflage effektivaste lösningen men det hade viss elegans och visade mod och styrka ((och kanske få alternativa arbeten med regelbunden månadslön).

[...]

Traditionen finns ju kvar om än inte i skarpa sammanhang. Däremot i Kanada klär sig deras ridande polis fortfarande stolt i dom röda kläderna (säkert praktiskt om man trillar av hästen också då man syns bra mot snön samtidigt som något problem knappast finns med färgen).

Också Norge är ett land som förtjänar denna respekt och som vi sällan här i Sverige kanske tänker på. De kämpade hårt och ivrigt mot den tyska ockupationen. De viker sig heller inte för Kina.

De tenderar att göra rätt även när det är impopulärt.




Få länders moraliska ryggrad detta år har jag haft växande respekt för på sådana nivåer som Kanada och Norge.


2011 - 02



2011 - 03





Efter att ha tröttnat på alla spam-kommentarer införde jag en kul och lärorik serie för att vaska fram det verkliga värdet från alla seriösa kommentarer tagna tillsammans. Det både förenklade och tydliggjorde för läsarna det viktigaste.





Denna skämtteckning var känner jag felaktig av mig att göra. Jag missbrukade en negativ stereotyp som kan orsaka skada. Ännu värre gjorde jag det fullt medveten om det varande tror jag en av dom i världen som mest studerat stereotyper praktiskt. Målet var att indikera en metod att ev. motivera enskilda till ett rationellt tänkande eller hur man nu ska uttrycka sig än osmakligare än jag redan i teckningen gjorde mig skyldig till. Jag vill därför här be alla i världen om ursäkt och givetvis särskilt homosexuella män för den inkorrekta teckningen missbrukande stereotyper.









Paul Wallanders skickliga politiska teckning skrämde nästan slag på mig

En angenäm och för mig som ju för att förstå det komiska lagt en hel del tid på komiska teckningar (se ex. Nyfiken vital mycket större och snart gigantiskt stor) väldigt intressant upplevelse i dagens Aftonbladet var Paul Wallander's politiska teckning på ledarsidan:


  • Illustrerar sakfrågan utmärkt utifrån textens idé.
  • Ett gott exempel på hur det otäcka kan förstärka intryck och se till att folk börjar läsa.
  • Rött används i intensitet även om färgen inte är helt optimerad för tidningar (min slutsats från forskning och praktiska försök där jag menar att det är en felaktig slutsats att här se genomsnittet för färgen som mest potent: Färger i sensation och perception påverkar och styr).

Samtidigt för mig som en personligt lika mycket känslig poet och konstnär som skribent skrämde den nästan slag på mig. Riktigt otäckt om än talande att slakta ett gulligt djur så där rått. Själv var jag ju konkret lite orolig för om min teckning med en arg elefant kanske var lite för rå för Nyfiken vitals startsida:





Vad elefanten symboliserar är öppen tolkning för läsaren. Jag vill dock se den som människans kollektiva organism när vi reser oss som en kropp för att skapa en framtid vi kan känna stolthet att ha bidragit till.


Fast nu är ju Nyfiken vital inte Aftonbladet. Aftonbladet är en daglig nyhetspublikation fylld med otäcka men viktig nyhetsbevakning. Läsaren har en beredskap för sådant här och folk gillar vågade uttryck runt politik.


Dessutom om nu Chefredaktör Helin läst Aftonbladet prioriterar upp politiska bevakningen kan man mena att det just i ögonblicket är korrekt att just publicera en otäck skämtteckning för att understryka att tidningen är redaktionellt oberoende även om givetvis värde i långsiktig bedömning över tiden bör väga in alla perspektiv man känner har värde:


"I dagens Aftonbladet jag gjorde en riktad investering i för att stödja min journalistiska bevakning finns att berätta om diverse halv-nya / förnyade / vidare-utvecklade koncept i den politiska bevakningen. Intressant är flera nya krönikörer som jag uppfattade det nytt till ledarsidan inklusive välkända Boström.


[...]


Sedan får vi hoppas att Aftonbladet nu inte glömmer värdet av gulliga djur och annat "Bamse-trevligt". Det är också viktigt."


Samma beredskap hos Nyfiken vitals läsare ska man inte räkna med samtidigt som att samma värde för läsare inte finns alls lika ofta.

Aftonbladet visar Google Nyheter i lite ångsammare tid

I de två inläggen Hur Google Nyheter påverkar Google Webbsökning och Demokrati: Sökmotorer har viktig roll användes den aktuella publiceringen i Nyfiken vital om Aftonbladet som exempel på hur Google Nyheter rankar nyheter. Sökresultatet har nu följts upp och vi ser hur Google Nyheter kan agera i den lite långsammare tiden i påverkan av skild långsiktig association till aktuellt sökord.


Vi såg när den redaktionella bevakningen för Aftonbladets vägval avgörande för Socialdemokratin och Sverige, Aftonbladet prioriterar upp politiska bevakningen och Ny ledning krävs i Aftonbladet - Medias ansvar börjar och slutar i demokratifrågor att Nyfiken vital modigt besegrade i hög ansträngning och uppskattande läsare de otäckt mycket större (fortfarande spekulerat ondskefullt ruvande på guld rövat från föräldralösa barn, gamla tanter och svältande lantbrukare i Norrland men vi vet inte säkert idag) eldsprutande tidningsdrakande på Google Nyheter. Viktiga orsaker var hög redaktionell relevans om Aftonbladet mer än att Aftonbladet skriver om redaktionellt något annat där hög färskhet fanns.


Nu kan vi se att Aftonbladet igen tagit kontroll över omstridda zone av internet-indexeringen:



Varför? Följande generella faktorer för hur Google Nyheter fungerar tycks för mig ha stor betydelse:


  • Nyfiken vital är inte i sig långsam utsträckt tid d.v.s. kontinuerligt bevakande inriktad mot media eller specifikt Aftonbladet.
  • Nyfiken vital har dock mycket högt förtroende som redaktionellt bevakande publicering via mycket seriösa referenser, längre reflekterande artiklar och kontinuerlig kortare bevakning i nyheter och kontinuerliga naturligt spontana rekommendationer från läsarna.

För en nyhet om Aftonbladet får Nyfiken vital därför god synlighet initialt. När denna åldrats något får dock Aftonbladet eller vad som publicerats av aktörer senare än Nyfiken vital eller vilka bevakat Aftonbladet och media under längre historik bättre synlighet. Våra artiklar syns dock fortfarande topp tio och där högt i själva nyhetssökningen.


Vi kan se det som Google Nyheter ännu inte vad om vad Nyfiken vital publicerar om Aftonbladet har ett "långsiktigt" värde som sträcker sig över just nu och prövar det genom att lyfta fram materialet och se om det upplevs viktigt. Reaktion nu kan vi inte se som att Google Nyheter nått en bedömning av det där förtroende kring nyckelord tar lite längre tid än så att gå igenom. Heller inte förtroende specifikt för nyheterna om Aftonbladet från nu av läsarna gjorda rekommendationer i form av länkar, likes m.m. vilket troligt tar i så fall ett par dagar att slå igenom medan Google fortfarande slår mellan olik perspektiv kanske för att bättre bestämma vikter för långsiktigt förtroende.


Google för media i Hans Husman om Media:

Ny UK katalog till Amnesty International

Från:

"Dear Supporter,



The new Amnesty Shop catalogue will be delivered soon.



We've just got the catalogue back from the printer and everything is in the warehouse, but you can take a sneak preview of our beautiful new range at the online shop now. We're giving free postage and packing on all orders over £60 - just choose free shipping as you are checking out."

Refererad webbutik: amnestyshop.org.uk


Här allmänt gäller att tre saker att tänka på för en effektiv poster är att med målet att tillfredsställa bidragsgivare gäller atT:


  • Visa varumärke tydligt.
  • Smakfullt men med tydlig valence. Bäst bär den positiv möjlighet men också fast undervägande fara. Sätter värdet köparen bidragit med i relation till dess betydelse för världen.
  • Ett visuellt uttryck för att posterns ska märkas.

Ett sätt att uttrycka det visuellt är att ta New Scientist utsida i intensivt rött nyligen med deras från längre tillbaka i blått från havet men med människor relaterade för det tillsammans med punkt två och tre. Mer krävs för punkt ett och för att komplettera två till här smakfullt där också något förgullade krävs.