Tre inlägg flyttade

2012-02-24
Ämnena för dessa tre inlägg hörde hemma på Hans Husman om Prylar och skrevs också för dessa. De publicerades dock av misstag här. De hittas nu via dessa tre länkar:

En revolutionär förklaring av vad gudinnor och gudar är
The Battle Cry of Freedom: Unionens och Konfederationens version
Oh Land - Sun Of A Gun

Syriska oppositionen ännu politisk omogen

Dessa problem är absolut inte ovanliga i politisk opposition:

"But as diplomats from about 80 countries converge on Tunisia on Friday in search of a strategy to provide aid to Syria’s beleaguered citizens, they will find their efforts compromised even before they begin by the lack of a cohesive opposition leadership.



Nearly a year after the uprising began, the opposition remains a fractious collection of political groups, longtime exiles, grass-roots organizers and armed militants, all deeply divided along ideological, ethnic or sectarian lines, and too disjointed to agree on even the rudiments of a strategy to topple President Bashar al-Assad’s government."

Från: After a Year, Deep Divisions Hobble Syria’s Opp

En orsak ligger i att den naturliga processen för att hitta samarbete i liten utsträckning haft möjlighet att ske i länderna då politisk opposition i liten utsträckning tillåts.

Samtidigt gäller idag att mycket större möjligheter att söka sådana kontakter - genom att hitta varandra i exil - finns via nätet. På samma sätt gäller att kunskapen om fungerande metoder och vad som krävs både för att öka möjligheterna att få hjälp av andra entiteter och utanför det identifiera praktiskt användbara metoder i forskning, nutidshistoriska, politiska situationen just nu i landet och omvärlden o.s.v. är mycket lättare via internet.

Många av de problem och omogenhet den Syriska oppositionen uppvisar är därför vad som inte ska vara så här problematiskt att korrigera. Möjligen bromsande här och i många liknande situationer kan vara att organisationerna i sig är dåliga på att se till att ge ansvar till rätt personer.

Jag pekade på bara några saker jag upplever saknas hos dem i Dagens Nyheter kraftigt bättre: Hittade tillbaka till sin själ.

Delvis kan man argumentera att omvärlden kanske bättre kan ta ansvar för frågorna också i att överföra kunskap till dessa organisationer. Vi kan jämföra med det över tiden ganska långa samarbete CIA hade med den väpnade oppositionen i Afganistan under den sovjetiska ockupationen. Dock tror jag mer finns att vinna på att införa funktioner för sådant hos EU snarare än FN eller CIA (vissa frågor kan man dock tänka sig att en kontaktperson kan vara funktionell för ex. rörande hantering av interna problem relaterad till terrorism som del av villkor för övrigt samarbete med USA eller andra), respektive hos USA kanske via en samarbetsgrupp av universitet och Voice of America som typ-exempel på former av kunskap viktig att överföra snarare än explicit rekommendation där jag kan se problematik med att addera en roll till Voice of America av den här typen även om de bör ha mycket god kunskap av former relaterade media att överföra där alternativ kan vara en samarbetsgrupp flera medier och lämplig amerikansk myndighet.

Ryssland gör mig ledsen och besviken

Från Russia, China reject "interference" in Syria:

"Foreign Minister Sergey Lavrov's office said he called his Chinese counterpart on Thursday and they "reaffirmed the joint position of Russia and China."

Both countries support "a speedy end to any violence in Syria and the launch of inclusive dialogue between the authorities and the opposition without preconditions for a peaceful settlement that excludes foreign interference in Syrian affairs," the ministry said."

Ryssland gör mig verkligen besviken här. Jag hade förväntat mig en förändring. Visst givet en problematisk praktisk politisk-karta i hemlandet att den långsamma transformations övergång mellan det förr helt diktatoriska och det längre fram troligt helt demokratiska systemet kan hamna i tillfälliga tillbaka-gånger för att fånga tillfälliga toppar för att gynna dom själva.

Jag tror det kan indikera att den politiska förändringen i Ryssland måste snabbas upp. Det kan spontant av många tolkas som väldigt svårt och vad bara mass-rörelser kan påverka men sådan känsla bygger sällan på seriös analys utan är en spontan skattning bara från Rysslands storlek och dess nuvarande och historiska roll vilket verkligen inte nödvändigtvis har något med detta alls att göra.

Håller Ryssland på att sabotera det här ska jag troligt trots att jag lovat mig själv att inte addera på arbetsgifter i sådant men här väldigt begränsat göra när nuvarande version (som ockuperar mina datorresurser är gjord) föra över en del förbättrade delar av den till Warrior-versionen anpassad att tillsammans med andra funktioner och program utvecklade för andra följa och analysera vissa saker relaterad till demokratisk-utveckling från ett praktiskt perspektiv.

Verktyg är en kraftfull egenskap hos människan. De gör att vi kan förändra världen mer energieffektivt. Vi är dock ofta konservativa i sådant och inte särskilt förändringsbenägna i att plocka upp nya möjligheter. Mobiltelefoner och datorer rör vi ju oss tämligen snabbt i att ta upp nytt men där är ju hela förändringshastigheten i industri och research också snabb och varje förändring i sig liknar i hög utsträckning föregående.

Kanske gör jag och andra än mer för att djävlas.. En sak är säker: Givet att mer hade kunnat förväntas är besvikelsen hög hos mig och många andra.

Vill man vara riktig effektiv i sådant - och det tänker i alla fall jag inte vara därför att det är för tidsödande och jag har begränsade datorresurser för de riktade sökmotorer man praktiskt behöver - ska man kontinuerligt ta upp all information om politiska samarbeten mellan Ryssland och entiteter utomlands: ekonomi, politisk-prestige, företag o.s.v. Identifiera politiker och företag där ansvariga eller associerade och gå över dessa för att oavsett fråga identifiera precis vad som helst som missgynnar deras förmåga att bli omvalda eller för företag och i företag ansvarig person motsvarande. Och ge en diskret hint om varför man särskilt tittar på dem.

Sådan riktad granskning kan vara nödvändigt för att försvara demokratin. Situationen just nu med det direkta hot i projisering av makt Kina nu snabbt förvandlas till är det viktigt att ha sådan kontroll också för vad man kan uppfatta som deras drängar.