Miljöfrågorna kan avgöra valet

2010-05-17

Nu har jag inte följt svenska medier på ett tag eller svensk politik, och det har säkert varit fler optionsmätningar sedan jag såg över valet senast rörande miljöfrågorna. Jag predikterade ju tidigare på en ganska tydlig ökning för Miljöpartiet i valet:

"Uppskattningsvis troligast 15 - 18%. Det låter orimligt mycket men rörande sådant här bedömer jag det i allmänhet mycket korrekt med utmärkta modeller baserade både från statistisk och neurovetenskap avseende spridning av impulser och direkt påverkan i perceptio."

Från: Kommentar 1 - Miljöengagerade i fler partier än Miljöpartiet får gärna stöd | Nyhetsbloggen

I undersökningen Dagens Nyheter rapporterar om uppskattades deras väljarstöd till 10,7%:

"Sifo gav på söndagen de gröna 10,7 procent. Det är mer än dubbelt så mycket som de 5,2 procent de fick i valet 2006. Miljöpartiet, som alltid varit skickligt på att få ut mycket av vänstersamarbetet, kommer denna gång absolut inte att nöja sig med mindre."

Från: Grön medvind | Dagens Nyheter

Jag tror det mycket väl kan öka men det behöver inte bli så. Min bild är att miljöfrågorna är viktigare än de flesta ser därför att dessa frågor för mig tycks viktiga hos den grupp jag menar är mest rörlig.

Hur det slutar kommer till stor del avgöras hur respektive block lyfter fram engagemang i rätt miljöfrågor. Min bild är att en stor del av den rörliga gruppen är på väg att få barn eller har unga barn. Att regeringen meddelade att de förbjuder bisfenol-A (SvD) är ett exempel på sådant som kan fånga upp den här trenden lika bra för dom som för Miljöpartiet.

Bisfenol A är ett gift som barn är känsliga för och troligen mycket mer än vad som enkelt fångas upp i studier därför att skador t.ex. på centrala nervsystemet dröjer det tills ett par år i skolan innan de blir tydliga. Att bestämma orsaken då är mycket svårt och även att korrelera mot enskilda gifter. En utmärkt diskussion om varför bisfenol a är skadligt och helt meningslös skrev jag själv på Nyfiken vital.

På Nyfiken vital har vi också bevakat just frågor kring det därför att ett läsarintresse finns. Några intressanta forskningsnyheter i urval som också väl illustrerar varför det här är viktiga frågor för denna väljargrupp har vi nedan:

Barns intellektuella utveckling skadas av i Sverige vanliga luftföroreningar | Nyfiken vital
Autism har ökat åtta gånger pga föroreningar | Nyfiken vital
Lågt IQ av luftföroreningar under graviditeten | Nyfiken vital
Luftföroreningar skadar och försenar barns utveckling | Nyfiken vital

Det är inte ett läsarintresse jämförbart med kanske en aning lättsammare ämnen som snabb viktminskning m.m. men bland seriösa frågor är intresset mycket större än normalt.

Dikt om en modig duva

Här är en tredje dikt om duvorna utanför mitt fönster.

I den första dikten har en stor otäck fågel dykt ner och ätit upp hans hustru. I dikt två skildras hur han innan ens en timme gått hittat en ny kärleksduva som flyttat in i hans territorium.

En dikt till en förlorad fågel
Poesi från en trivial natur

Här har vi den tredje och denna gång fick jag tolka in lite eftersom han mest satt och glodde som om han var mentalt fångad och inte såg hur han skulle kunna flyga iväg. Jag kan verkligen sympatisera med honom. Hans första hustru han verkade trivas bra med blev uppäten och den nya verkar väldigt ambitiös och flyger runt med pinnar och tjatar iväg honom för att jaga på mycket sämre ställen.

The powerful warrior dove guards his territorial
Diving hard through the sky
Catching a tasty grasshopper

The sky set free by warm winds
The last tinny clouds fleeing

With his new love bird in the nest -
A moment for thoughts - About winds, bugs and birds
And caring for his shiny feathers

Just a few days ago no good time
Picking twigs for nesting
And hunting in dumb places because she kept twittering

Just a dumb love bird from the train station used to garbage
Not knowing a good territorial might exist

Now if nothing more she gets that he
In his territorial
Knows were the big bugs flies

Fler dikter jag roat mig med att skriva:

Dikter och poesi av Hans Husman

Poesi till en gullig idé

Den här dikten jag precis skrev är en reflektion om samma sak som den jag skrev innan för någon halvtimme sedan.

A silly magician
In late night having fun with his favorit
That cuteness might push scary a bit to cute

Easily moving
Lacking risk and cost
Being fun, cute and very silly
And with potential value

Might it would

Fler dikter jag roat mig med att skriva:

Dikter och poesi av Hans Husman

Dikt om tillväxt av en idé

Det här är en till dikt jag skrev runt nuhet men här avseende ett "koncept" som kanske i det lilla inverkat något på aktuell nuhet. Den första finns här.

Jag har inte gjort något allvarligt försök att följa om det är just detta koncept som inverkat på nuhet eftersom jag ännu inte har nått långt med mjukvara för att automatisera mätning vilket gör det tidsödande.

Oberoende av ev. påverkan på nuhet vet jag att konceptet rör sig och det är en bra sak för den är ett väldigt snällt - nästan gulligt - koncept.

A love child of the sun
In a hurry running fast through moments?

A yellow flash thinning current in one precious breath?
While contemplation balance her with the ideas of old

So young
Still a bit silly
Might the laughs got her excited running all around

Att börja skriva dikterna på engelska känns som ett riktigt beslut. För mig upplever jag att det är ett lättare språk för dikt. Kanske därför att man har en viss distans till språket och eventuellt värderar detaljer på ett annat sätt? Här blev det därför också engelska och det är korrekt också därför att Infans Solaris jag valde att kalla "konceptet" rör sig på relevant nivå i det engelska språkområdet.

Fler dikter jag roat mig med att skriva:

Dikter och poesi av Hans Husman