The Globe and Mail (Kanada): Stockholm mest kreativt

2012-02-02
Ansedda The Globe and Mail (fakta i slutet av artikeln) listar i Rob Magazine de mest kreativa städerna i världen: Stockholm, Shanghai, Sydney, London och Tel Aviv. Listar man de mest kreativa städerna är det nog inte en tokig lista emedan jag tror om regioner listas hade Kalifornien också behövt varit med. Ett värde i denna trevliga översikt med vackra bilder och sammanfattande text är att man får perspektiv på städerna där åtminstone jag upptäckte nya spännande dimensioner av världen.

The world's most creative cities

Kanada är mer än för att vara artigt ett land också intressant i mötet mellan US, den anglosaxiska traditionen och franska influenser. De är som jag skrev också ett land jag ser som i internationell politik moraliskt ytterst trovärdigt utan att märkas särskilt mycket:

FN & Folkmord: Kanadas moraliska tyngd är värd respekt.

Läs gärna Nyfiken vital för tankemodell för kreativitet jag utgår från.

Jag beundrar också varje polis-konstapel som inte känner något behov av att smyga i uniformer anpassade för att i mörker skymmas av skuggorna utan dådkraftigt stiger upp på hästen i en knallröd uniform.


Foto: Naklig
Licens: Creative Commons by-sa 3.0


The Globe and Mail

Några uppgifter om The Globe and Mail från ägaren The Globe and Mail Inc.:


  • Måndag till fredag totalt 310 957 i cirkulation.
  • Lördagar: 377 873.




Kuwait News Agency: Syrien - Säkerhetsrådet röstar måndag

Citerat nedan från UNSC vote on Syria draft text likely on Monday:

"The Council members reluctant to sign on to the draft text are Russia, China, India, Pakistan, and South Africa.
Back in October, Russia and China vetoed a draft resolution that would have condemned the Assad regime for the bloody crackdown. South Africa and India abstained. Pakistan joined the Council only last month. Their message is that the Council should not meddle in Syria's internal affairs."

Att motverka "tända eld på sig själv" subkulturen: Positiva åtgärder

Jag kommer troligen publicera en mer genomarbetade version från ett något bredare perspektiv till Nyfiken vital och betraktar därför denna version som minnesanteckningar och gör ingen korrekturläsning.

Tibets munkar måste sluta tända eld på sig själva var en negativ reaktion och i allt allvarlig (jfr följde jag överhuvudtaget inte explicit Tibet i kontext av Kina frågan varken i riktad analys annat än implicit eller i privat läsande från 2009 och en bra bit in i 2010 av samma anledning). Det finns dock också positiva åtgärder som kan motverka problemet.

Vad jag pekade på i Från diktatur till fred: Syrien, Ryssland och Kina som viktiga och bra åtgärder allmänt för att stödja demokratiutvecklingen kan också hjälpa till att motverka detta:

"Värdet av lyckade demokrati-case likt Libyen kan och menar jag absolut bör förstärkas upp ytterligare genom att ge demokrati-kämpar kollektivt erkännande. Det kompenserar den stora kontroll över kollektiv kommunikation diktaturer har där falska kollektiva värderingar får stort inflytande. Möjligheter inkluderar:
  • Fler internationella pris, stipendier m.m. från organisationer till personer som protesterar eller gör annat värdefyllt arbete. Jfr Nobels Fredspris (där den kinesiska diktaturens reaktion underströk den säkerhetspolitiska risk i makt-projektion de nu innebär där man kan spekulera att det var "tur" att Norge är olje-rikt emedan ett demokratisk europeiskt land i akut-ekonomisk kris kanske inte vågat att ge priset i konflikt med diktaturen).
  • Tydlig uppmärksamhet ofta med tydligt erkännande i media.
Att visa stöd från världens globala "flock" som något större än diktaturen."

Det ger ökad uppmärksamhet i media vilket är ett rationellt argument mot självbedrägeriet tända eld på sig själva (enda kontext där det kan ha värde är om det sparas till en nyckelpunkt där det används för att utlösa tillräcklig intensitet för att tvinga fram förändring men det ser jag inte som ett nödvändigt verktyg om man ser över alternativ där en utgångspunkt i publicerad forskning från ca första världskriget fram till idag är en god utgångspunkt) för att märkas i media.

Vidare är det positivt erkännande i den största flocken - mänskligheten över hela världen - vilket motverkar uppgivenhet och defaitism vilket delvis troligt spelar in i detta.

Det kan också hjälpa till att bryta den sub-kulturella konvergens mot något som tydligt avviker från vad som allmänt är vad som ses som naturligt i människoflocken. Sådant här är inte alls okänt i historien och vi ser det just i isolation och att det går mode i det här ofoget bland de tibetanska munkarna är vad jag blir mindre förvånad av än om det hade varit bland Shanghais industriarbetare.

Vidare ger det möjligt att styra uppmärksamhet till delar av kulturella grupper som tydligt reagerar och aktivt verkar hindrande för att det här tar fäste bland de medmänniskor som ligger nära i samma flock. Förutom att direkt uppmuntra dessa påbekostnad (relativt hela mängden uppmärksamhet skapad vid en tidpunkt) gäller att deras förtroende som representant för den större flocken tibetanska munkar ökar och därmed ökad möjlighet för sundare värderingar att nå ut.

Så här långt tror jag ingen sund person har någon direkt invändning mot att dessa metoder kan ha värde och även om de mot förmodan inte skulle motverka detta alls ändå ge ett relativt kostnad stort värde. Nu kommer jag dock föreslå en annan grupp åtgärder som förutom vad som för varje sund religiös "management-ansvarig" på golvet bör vara vad man ändå förstår kan hjälpa till i direkta samtal till en eller flera där en kort diskussion är nödvändig för att motivera varför erfarenheten från forskning om beteende terapi vid psykoser kan ha värde här.

Vad schizofreni och vanföreställning exakt är kan man diskutera och troligt föreligger en koppling mellan genetisk latens med en glidande tröskelnivå där händelser, droger, stress m.m. kan verka utlösande.

Vi kan försöka förklara fenomenen som uppstår med två begrepp från den konceptuella modellen till Creative Culture:

  • Vi kan divergera utåt från ett tankesätt där fler möjligheter i kombination mellan vad vi har i aktivt språk och perception just nu och inlärd erfarenhet.
  • Divergens tillåter att vi upptäcker nu möjligheter och problem i miljön.
  • Vid hotfull miljö eller ett generaliserat ångestproblem tolkas problem som troligare.
  • Det gör att negativt samspel mellan ångest och divergens kan uppstå. Divergens detekterar "onormala" saker som ändå förs upp till medvetande där oro kan vara en faktor påverkande filtrering (i en hotfull miljö ex. nattsvartmörker där du vet att en otäck smygande tiger finns reagerar du på alla ljud).

Så här långt finns ingenting som i sig innebär att psykos behöver uppstå även det i sig kanske innebär en ökad risk. När psykos uppstår har vi emellertid dessutom ökad konvergens därför att den tid som hjärnan är beredd att följa en divergens utåt i bredd ökar.

Divergensen i denna modell är vad vi kan spekulera (med visst stöd i forskning för men det har andra synsätt också) är kopplat till uttrycket av vissa typer av receptorer som påverkar hur neuronerna avfyrar och som vi ser det här påverkande av den "träffvinkel" receptorerna får. I språkanalys kan vi jämföra vinkelbegreppet med cosinus för att uttrycka semantisk likhet vilket givet topologiska såväl som till laddning och många fler faktorer skillnader mellan celler ger nödvändig normalisering och har en underförstådd normalfördelning vilket jag tror är mer än en rimlig approximation vad vi i genomsnitt kommer gå mot i en population neuroner.

Resultatet blir att fler möjligheter och risker "dyker" upp i högre perception medvetet om divergensen "möter stöd utåt" med andra neuroner relaterade till andra händelser, kunskap o.s.v. i ögonblicket aktiverat.

Ju lägre dopamin-aktiviteten i en dimension av dennas funktion är i ögonblicket eller genetiskt relaterat desto motsvarande kortare tid kommer divergensen kunna gå innan "den ger upp på" (ingen centralstyrning finns dock utan det "självorganiserar" sig) att söka en konvergens. Just denna funktion hos dopamin är mindre uppmärksammad men det finns ett utmärkt stöd för den i forskning och just idag såg jag en precis i ansedda PLoS Computational Biology publicerad studie som indikerar just detta: Dopamine, Affordance and Active Inference. Trevligt nog är modellen baserad på de välkända sambanden i den bayesianska statistiken och vid en snabb-titt idag ungefär det samma som betraktat i detta koncept. Spekulativt och ointressant för denna och andra för (min) modell aktuella resonemang är just i denna dimension dopamin mindre intensiteten än uttrycket där mekanismer motsvarande (eller just) relaterade till acetyl-kolin receptorerna.

Den ökade konvergensen samspelar också vad vi kan se som uttryckt via dopamin i en feedback där interferenser d.v.s. konvergenser mellan olika spår ex. från händelser i perceptionen och/eller kunskap över ett tidsfönster tolkas som relaterade. Här får vi en vinkel mot i snabb-tid vad som klassiskt ses som belöningscentrum och i längre tid orbitofrontala cortex med "relevans vinkel" mot detta med nivån skattat kanske samspelande med amygdala (en del forskning från senaste åren indikerar just detta och tydliggör sambandet med ångest men har för modellen vi resonerar från här ingen betydelse om det just är amygdala eller annan del som ger denna funktion).

Detta gör att divergensen tycks vettig och leverera resultat. Feedbacken jobbar framåt och fortsätter tolka från vad lokala maximum i divergenser som i en sund hjärna hade förkastas som helt otroliga. Vi förstår från samma fenomen samspelet med kreativitet där vi i en frisk hjärna kan se ökade möjligheter till idéer i divergent tänkande för vilket en utmärkt studie vid Karolinska Institutet finns: Thinking Outside a Less Intact Box: Thalamic Dopamine D2 Receptor Densities Are Negatively Related to Psychometric Creativity in Healthy Individuals.

När vi för situationen med munkarna gäller troligt att en sida av problemet är en subkultur som skapar divergerande värderingar finns. I denna skapas "träffar" med dopamin-feedback kring vansinnigt divergerande idéer i dialog med andra personer som delar uppfattningarna samtidigt som dialogen kring frågan är begränsad med andra ex. därför att man inte vill berätta att man ser det som accepterat att tända eld på sig själv.

Fenomenet trots att psykos för alla besmittade (i dialog kan dock ord med tydligt negativ laddning få motsatt effekt hos individer som redan är i direkt risk där effekter motsvarande de negativa stereotyper kan uppstå där ökad distans tas ut emedan det kan tänkas att det i en större population som kollektivt språk minskar antalet personer som går in i direkt riskgrupp) av idéen inte föreligger (även om att personer som ligger närma psykotiska problem kanske mer troligt kan hamna i sådant här) kommer därför stora likheter finnas med hos psykotiska upprepade vanföreställningar där repeterad interferens har skett (de kan ex. ha fixa idéer om specifika personer, organisationer, föremål m.m. som håller i sig många år).

Därför kan det vara värt att ta inspiration från den erfarenhet som finns publicerad om beteendevetenskapliga interventioner vid schizofreni för att motverka vanföreställningar.

Metoder för att hantera associerade och säkert i beslut associerade emotionella problem finns en bredare bas än just schizofreni-forskningen att utgå från där kognitiv beteendeterapi kan i argumentation mot individen kanske lättare motiveras för att pröva givet en del av de böcker Dalai Lama medverkat i.

Metoder mer av den typ som avses d.v.s. ta upp dialog kring de specifika föreställningarna och argumentera rationellt rörande dem ger denna artikel kanske en del inspiration för där det möjligen här är lättare än för de patienter som deltog i studien: The Omnipotence of Voices.

Tibets munkar måste sluta tända eld på sig själva

Det är fullständigt poänglöst när Tibets munkar tänder eld på sig själva. Det kan visst utlösa ökad intensitet i en protest. Och ge ökad media-synlighet.

Problemet är dock att repetition från en extrem fruktansvärd händelse som höjer intensiteten mer än normalt genomsnitt går till att bli en inlärd repeterad symbol.

Hjärnan har inga absoluta begrepp i hur symboler även realiserade i närhetens direkta perception tolkas. Begreppen är relativa. Det är därför du upplever abnormt hög hetta och kyla när du på en begränsad punkt lägger bara en lätt förändrad temperatur emedan det en stund senare inte märks.

När detta gått till repeterad symbol blir det vad som närmast förväntas för att ge en viss intensitet. Denna intensitet på protesten har vid denna punkt nu nått vad vi skulle haft ändå om ovanan inte hade etablerats.

Ska ovan vid den punkten avbrytas kommer istället en försämrad intensitet bli fallet under en period.

Det värsta problemet med att det nu är på väg att bli repeterad symbol är att det riskerar att öka där också en kultur skapas där det blir accepterat att tända eld på sig själv. Vad som är en repeterad symbol är accepterat därför att det är den repeterat förväntade symbolen för varje protest.

Det är nu på väg mot repeterad symbol.

Vidare är det direkt osmakligt. Jag pratar bara för mig själv men för mig gäller att jag inte kommer lyfta ett finger i något oavsett hur liten ansträngning det kräver av mig för att ge stöd till det ockuperade Tibet - noll och ingenting i den större frågan Kina för Tibet vad mig anbelangar - tills det inte är ytterst tydligt att det yttersta med också ett konkret resultat görs för att få slut på det här ofoget. Ingenting.

Kanada II

Apropå FN & Folkmord: Kanadas moraliska tyngd är värd respekt ser vi det Kanada vi alla ska känna respekt för i dessa frågor illustrerat ex. följande analys i Canada Free Press:


Syria: Dictatorship 101


Det finns att finna en för världen värdefull styrka i Kanada.

Vad är folkmord? Varför ska diktaturer bestämma världens moral?

Sker ett folkmord är det folkmord. Det ska binda FN till att agera.

Nu kommer den stora frågan. Ska en diktatur som Kina kunna besluta vad som är ett folkmord utan att ens behöva motivera definitionen? Eller Ryssland gå ifrån normal moral därför att en enskild politiker önskar stöd inför valet från vapenindustrin?

Är svaret nej på frågan är det dags att bränna ner rivningskåken FN innan ännu fler barn såväl som vuxna dör av den och skapa något bra. Visst att FN har värde i områden som hälsa men till vilken kostnad relativt alternativa aktörer? Det finns förutom dagens enorma problem i att FN mutat in en säkerhetspolitisk roll de inte klarar att leverera rimligt i därför också en enorm kostnadsbesparing som kan rädda liv.

Moral och FN är värt att tänka mer kring. En stort problem förutom att skrytbygget ockuperat en roll de inte klarar av är att de kan förändra hur vi ser på moral. Det blir på något sätt för många utan att det ifrågasätts naturligt med en oerhört cynisk bild av världen där man accepterar många tusen döda för att leva upp till diverse byråkratiskt strunt. Eller se det som att en diktators liv är mer värt att spara för att istället acceptera många, många tusen döda medborgare.

Jag tror att FN kommer klara att nå ett acceptabelt beslut rörande Syrien. Men det innebär inte att FN fungerar. Intensiteten i döda når snart flera per minut.

Och som jag tidigare pekade på något efter mitten 2011 - och som jag fortfarande inte ser något som förändrar prediktionen av - tror jag att toppen där diktaturen kan falla ligger runt vecka åtta 2012. Och här som så ofta genom historien kommer framtiden betalas med blod idag. Men det behöver inte vara så.

FN & Folkmord: Kanadas moraliska tyngd är värd respekt

Något jag menar att man kan känna sig trygg i är Kanadas moraliska ryggrad i internationell politik. Jag tror både att det speglar något längre tillbaka men också förstärkt av den förebild Roméo Dallaire är.

Roméo Dallaire bröt som FN:s befälhavare direkt order från FN och försökte stoppa folkmordet i Rwanda. Dokumentären Ghosts of Rwanda är vad varje person bör ha sett.



Det kollektiva ansvar FN:s medlemsländer bär i folkmordet är verkligt och stort. Ingen ursäkt finns för hur undermåligt FN då liksom nu alldeles för ofta fungerar.

Vi kunde igen se det ansvarstagande och förmåga värd beundran i när de handlade för skapa en bättre värld under befrielsen av Libyen (där förutom stöd med flyg m.m. en överbefälhavaren var från Kanada).


Foto: Andrew Rusk.
Licens foto: Creative Commons by-sa 3.0.

Säkerhetsrådet pratar fortfarande Syrien

Uppger Voice of America i UN Security Council Still Discussing Syrian Resolution.

Jag är optimistisk. Att de diskuterar tror jag indikerar att Ryssland inte är helt låst.

Vidare ska man vara optimistiskt därför United States har den kanske mest kompetenta utrikesminister de någonsin haft. Viktigt i en tid när Kina-lånen växer och politisk-förändring i världen i vad den globala demokrati-rörelsen vi upplevt särskilt 2011 förändrar spelreglerna är hon tuff.

Det fick vi trevliga indikationer om redan 2009 när hon röt till åt journalisten 2009 och jag tänkte det här är en utrikesminister som lovar gott.

Därav att hon belönades unikt att ligga på bild i faktaruta som kvinnlig förebild av ansedda Nyfiken vital som kvinnlig-förebild 8 - 10 månader tror jag som del i:

Kvinnliga förebilder inom vetenskap i Nyfiken vital


Det är min tro att om man här vågar se det moraliskt riktiga och inte i svaghet för kortsiktig enkelhet väljer att vika sig pressar Ryssland nås en bra lösning. EU har här i flera länder - Tyskland inte minst - att lära av United States Secretary of State Clinton.

Madonna med Revolver (se också Gambler med Madonna- Samverkande förstärkning för en diskussion om dubbel-mening i lyriken aktuell också för Revolver) kanske är vad som passar till en så kraftfull kvinna som Madam Clinton?




Musik för minnesanteckningar

En intressant metod jag experimenterat med sedan 2009 efter att läst kring känslomässiga minnen och påbörjat fallstudier kring musik och känsla är att använda musik med känslomässig association som en känslomässig tidslinje.

Ett exempel är Syrien och "The Russian Lullaby" (Hans Husman om Prylar) kompletterande i andra minnes-dimensioner den reflektion kring Syria och Ryssland jag skrev.

Ett av de tidigare jag kom att tänka på var också med E-type Set the World on Fire (även om nu titeln på Russian Lullaby har viss ord-relevans gäller det absolut inte generellt och hör närmast till ovanligheten d.v.s. den mot all rimlig förmodan av Hans Husman intresserat fascinerande - en vacker lite blyg kvinna kanske? - som vandrar musik-Uoutube-klippen bakåt ska oftast inte tolka något från titlarna på musiken utan det handlar just om känsla och den för mig personliga associationen samspelande med mer generella mekanismer i musikens känslopåverkan).

E-Type Set the World on Fire (2009-09-27)

E-Type - Set the World on Fire (2011-04-30)


Vid datum för den senare började 2011 kollisionen mellan två av de tre områden som kom att för brutaliserat ta tillgänglig tid och ev. föranledde en del misstag.

Metoden upplever jag som utmärkt kompletterande andra för att minnas bakåt i den känslomässiga dimensionen. För det mer fakta-relaterade gäller (väldigt intressant) verkligen att man behöver komplettera med andra cues och att dessa två då samspelar.

Komplettering:

Vi får heller aldrig glömma vad som långsiktigt även om avsteg i direkta kriser ibland måste göras förbättrar världen. Reduktion i våld och hat och ökat fokus på den dimension jag i Creative Culture kallade Graceful Cute. Från 2009-09-25 och direkt känslomässig cue till just denna dimension och koncept som fördes upp associerande från tidigare E-Type: This is the way.




"The way that it shall be fight it all the way
So let them vultures prey on each other
Don't let them spoil it you've come this far
Coming out like a force of nature
This is the shape of things to come..."

Telia Sverige svarar om problemen med Telia Bredband

Rörande Telia Bredband är problem och kostar tid fick jag nu svar från Telia i en kommentar till inlägget.


Hade jag fortfarande skrivit för någon tekniktidning ex. i IDG hade jag nog blivit lite besviken på inlägget därför att fler problem, svårigheter att lösa problemen m.m. skapar möjlighet till en bra artikel att publicera men här där man söker en bra lösning på ett faktiskt problem utan något värde av problemen var det ett svar som indikerar en god lösning och åtminstone via e-post kanske vad som visar sig bra kundsupport.


När problemet ev. är korrigerat eller när det är dags att följa upp ändå ska jag sammanfatta i ett nytt inlägg.


Efter svaret jag citerar nedan följer en kommentar av mig till vad hon faktiskt skriver.


"Hej Hans!

Det var ett långt och detaljerat blogginlägg, som gör att jag vill skriva ett nästan lika långt och detaljerat svar :)

Till att börja med får jag förstås beklaga att vi inte lyckades få ut modemet i rätt tid! Vi har leveransförseningar på det sedan en period. Dock har förseningarna aviserats först en period in i januari, och var alltså inte känt vid tiden för dina föräldrars beställning. Annars hade det förstås varit att föredra att vi hade startat upp abonnemanget först vid det datum som modemet faktiskt kunde levereras - om ingen annan överenskommelse träffades.

När jag först såg dina bilder av bekräftelserna tyckte jag att modemet hette likadant överallt. Sedan insåg jag att det står Thomson på ett ställe och Technicolor på ett annat. För mig är det så självklart att det är samma sak, att jag alltså först inte ens såg skillnaden. Jag gissar att det är samma hemmablindhet som ligger bakom att det heter olika saker på bekräftelserna också... Det är i alla fall så att Thomson är ett produktnamn som behållits av Technicolor även efter att företaget i övrigt har bytt namn. Samma modem, different name...
Någon utförlig manual har vi inte, mycket eftersom vi använder en anpassad mjukvara som dessutom uppdateras ofta nog för att en manual skulle kunna bli föråldrad innan den ens har hunnit produceras... Tillverkarens egen manual stämmer dock till stor del, och den är vanligen lätt att hitta vid en snabb sökning på internet, exempelvis på "Thomson 789".

Angående fakturan och vad butiken kunde hjälpa dig med, så har jag förresten gott hopp om att du ska kunna få den hjälp du efterfrågar nu när du har kontaktat oss via e-post.
En av anledningarna till att de i butikerna inte kan hjälpa till med riktigt samma saker som "Telia centralt", är att de i butiken måste ha så bred kunskap att de inte har möjlighet till samtidig specialisering. Jag själv exempelvis, kan mycket om teknisk support för våra fasta bredband, men desto mindre om abonnemangsfrågor eller det som rör våra mobila tjänster. I butiken behöver de kunna både fasta och mobila tjänster, och lite om både abonnemangsfrågor och teknisk support... Något som dock förstås inte ger orsak att bemöta dig annat än trevligt, så jag får be om ursäkt även för att bemötandet inte var som du förväntade dig!

Fördelen just via e-post, är i alla fall att vi som är specialiserade på respektive fråga, kan hjälpa dig med varsin bit utan att du ens behöver märka av att det är flera personer inblandade.
Inklusive alltså att se till så att fakturaproblemet blir löst.

//Lisa Arvidsson
Telia kundservice"


Stort Tack för svaret,


En till fråga du ev. besvarade och som jag missade (vill svara nu men har lite begränsad tid) är jag inte vill behöva lämna tillbaka det modem vi nu använder utan att ni antingen ej skickar det andra modemet eller att dom får båda modemen utan någon kostnad för det.


Rörande sammanblandning produktnamn ligger här också att den Taiwanesiska leverantören ju har produktnamn ZyXEL tillhörande Unizy, Taiwan. Vilken var vad jag fick manual för.


Jag ska posta din kommentar i enskilt inlägg så att den syns för alla läsare även där åter-publicerat.


Rörande manual fanns heller inget behov av detta för mig. Och även om jag många gånger tidigare satt upp liknande saker tror jag heller inte att just någon annan har behov av det heller givet att:


1. Färgerna på kablar stämmer med uttag för de uttag där sammanblandning kan ske.


2. Och att det därefter bara är att sätta på modemet så fungerar det efter en liten stund.


Jag har heller ingenting generellt emot Telia och gillar att den för mig energieffektiva lösningen att beskriva problemet i ett blogg-inlägg och e-posta er verkar lovande.


Vilket kanske inte roar dig men intressera dig och visande just på att jag inte har mer emot Telia än konkurrenterna (där jag dock direkt ogillar den aktör - osäker på vilken - som antastar mig på stan genom att ställa sig i vägen) är att jag kommer beröra ett annat problem jag haft med en till er viktig konkurrerande teleoperatör som egentligen är mer problematiskt. Mer problematiskt inte i tid för mig men vad det pekar på i möjligt dolda problem i form av diskreta ej definierade eller korrekta kostnader för väldigt många personer som använder kontaktkort för att surfa från mobilen. D.v.s. de drar för mycket pengar. De fodrar en del tekniska kontroller av mig. D.v.s. oavsett problemen med modem kommer jag åtminstone för mitt nästa kontaktkort välja Telia.

Hur Googles gränssnitt kan blir användarvänligare med användardata

Att Google vill samla in användardata om sökningar bundet till individen diskuteras ofta. Utifrån möjligheter i algoritmer för anpassning och där kanske mycket viktigt att lära sig hur man värderar och tolkar användarens implicita feedback om hur sökresultatet stämde och från det hur man normaliserar samband mellan sökord och dokument för alla användare gör det till ett steg oavsett att många uppfattar det negativt till ett troligt inte bara värdefullt utan kanske på lite sikt kritiskt steg om deras sökresultat ska klara konkurrens.

Ett värde av anpassningar jag noterat är att jag ibland fått lite underlig korrelation med vad jag sökt i tidigare på Scholar i ett nytt område där det tidigare egentligen inte var relevant för jag sökte. Dock genom att området jag dessa gånger sökt forskning i är gemensamt både teoretiskt och för den praktiska tillämpningar har dessa ovanliga träffar några av gångerna ändå varit riktigt intressanta och pekat på samband som bekräftat idéer jag haft. Det försvann dock har jag upplevt (kanske tidsfönster som korrigerades i hur denna funktion tillämpas) vilket jag i och för sig nog föredrar men kunde vara intressant att kunna sätta på.

Ett potentiellt men ej realiserat värde av användardata jag dock saknar och personligt mycket mer önskar än anpassningar av sökresultat (vilket normalt varken gör till eller från för mig) är anpassning av GUI.

Jag söker ex. Google Scholar normalt många gånger dagligen och just nu säkert mellan 100 - 300 ggr dagligen. Ändå har jag inte fått länk till Google Scholar längst upp respektive till vänster i gränssnittet. En sådan anpassning skulle ofta underlätta.


En kul ej just till detta relaterad detalj runt sökning är att nyhetssökningen i Creative Culture även utanför automatiserad analys av alla med direkt tillgång upplevs ge bättre sökresultat än Google News. En viktig del i det är att det är svårt att borra smala områden utan stort besvär med sökningen i Google News.

Själv föredrar jag dock själv att använda Google News för översikter över den breda massans intressen. För sådant är nog Google News normalt bättre jfr när man vill borra exaktare information eller rangordna utifrån dimensioner explicit eller implicit. Men det är ju också en anpassningsfråga. Jag har en känsla av att Google återanvänder många samband de använt och lärt i webbsökningen som för nyhetssökningen fungerar sämre.

Det är ex. intressant att reflektera hur data från snabb-tid (reaktioner i Twitter, Facebook m.m. närmare känsloreaktion och dialog på kafferasten), medelsnabb-tid (nyheter något mer reflekterande och med mer referensinformation) och långsam-tid (ex. Wikipedia med konvergerad syn och fakta). Frågan är hur data bäst tas från långsam tid till nyhetstiden? Övriga flöden är nog ganska självklara.

Energisamband är också intressanta och tror jag viktiga som möjligheter för värden men inte vad jag kommit till att ens experimentera med för sökning. Vad är energikostnaden för informationen? Vad kostar det att ordna en två välkända experter och två andra för quality assurance av en artikel i Scholarpedia? Vad är måttet på energikostnad? Ofta är det tid. Hur skattar vi det samma för Wikipedia?

Ett ovanligare synsätt på samma sak är vilken magnitud på energi som vad en nyhet berör ligger på. Jfr oljeindustri, Fukushima Daiichi nuclear disaster.

En intressant jämförelse är den ide om "energy rate density" Eric Chalsson föreslaget som en artikel i senaste New Scientist påminde mig om. Måttet anger den mängd energi som flödar genom varje kg av systemet. En stjärna ligger högre än en galax, planeter än högre, växter högre o.s.v. upp till hjärnan som högst hos enskilda djur och överst har vi samhällen. Även om en stjärna omsätter enorma mängder energi är energi-flödet per kg många magnituder lägre än för människans hjärna:

A galaxy (the Milky Way):

0.5 [ergs/gr/sec]




Stars (the Sun):

2




Planets (the surface of the Earth):

75




Plants (biosphere):

900




Animals (human body):

20,000




Brains (human cranium):

150,000




Society (modern culture):

500,000"


I min modell motsvarar detta konceptet om storlek relativt energieffektivitet. Länder som Kina och USA kan få stort leverage genom faktorer som att många företag inom olika områden finns nära varandra (jfr IT-företag i California). Mindre länder som Sverige och än mer Finland kan kompensera det genom att vara snabbare och mer energieffektiva. Hemligheten för att fånga båda är att vara liten och energieffektiv och kompensera genom att ha snabba funktioner för att fånga nya intryck och information via informationskällor som internet.


För Googles gränssnitt gäller att ju mer information jag når som möjliggör ett för mig större energiuttryck per tidsenhet ju större blir också energy rate density om övriga faktorer är konstanta därför att flödet per tidsenhet blir större. Jag blir mer effektiv. Viktigare och vad vi kan resonera kring med samma koncept blir energikostnaden mer tidsenhet och "gram neuroner" lägre vilket minskar risken för utmattningsdepression, trötthet m.m. (vilket troligt sällan uppstår av informationssökning med Google men däremot är oerhört relevant i krissituationer där enskilda personer i nod-positioner bottnar ut utan att gå att ersätta vilket är ungefär samma sak som sker i hjärnan hos dem där enskilda neuroner i de större nätverken av biologiska neuroner för länge måste informationsbehandla för mycket information).


Vi kan från ett till perspektiv se på energisambanden med att få data för relationer mellan koncept som den semantiska webben relativt data för energisamband. För det första oavsett hur hett det är i diskussion är utmaningen försvinnande låg därför att datat självorganiserar sig på webben. För det senare därför att uppfattat och mätbart värde för tillämpningar rör färre entiteter där de flesta är konkurrerande ses egentligen ingen självorganisation som jag noterat på att få data enkelt att använda.