Att skapa svenskt välstånd: Guldmynt

2012-11-29

Precis som för den amerikansk dollar under flera perioder varit handelsvaluta med efterfrågan sådan att tryckandet i sig skapar ett värde gäller det samma - särskilt just nu - för nyligen myntade guldmynt från trovärdiga aktörer. Detta gällde också långt innan dagens tydligare efterfrågan på guldmynt och var en av den sydafrikanska terroristregimens lönsammaste försäljningskanaler av guld.


Krugerrand utgivet av Sydafrika. Liksom Sverige är gruvindustrin viktig i Sydafrika.


Förutom USA numera mindre ofta gör bl.a. Kina årligen guld- och silvermynt mycket populära och mycket vackra.


Panda - de kinesiska guld- och silvermynten ges ut årligen.


Marknadsutrymme för Sverige finns dock:


  • Svensk ekonomi har märkts mycket senaste åren.
  • Guldmynten kan i sig förstärka detta både omedelbart och därefter ständigt upprepat genom själva mynten långt efter att de gjutits.
  • Det kan vidare riktat marknadsföra svensk mineral- och gruvindustri bedömd viktig liksom materialfysiken och möjligheterna svenska stållegeringar har.
  • Vi kan tänka oss ett vackert ovanligt rent guldmynt inkapslat inte bara i genomskinligt material utan med kanter av en vacker legering.

Förutom marknadsföringen har vi troligt en kontinuerlig överefterfrågan som kan skapa en valuta-vinst. Särskilt genom att guld och silver (utan att ha kontrollerat marknaden) kan köpas svenskt är ett tänkbart resultat i någon utsträckning reducerad svensk ränta i förhållande till köpkraften för samma svensk-valuta-oberoende värde.