Business intelligence: Betydelsen av verb, händelser och meningar

2012-12-25

Ett koncept alternativt tänkbart till ett mer konservativt (och som i ett av tre ben tar tydligt värde från Verbnet: i praktisk utveckling fenomenalt nära praktiskt behov utan allt för stort arbete med de anpassade datastrukturer. Verbnet som skapelse imponerar på mig medan mycket praktiska skapelser som klarar att använda Framenet i konkret utan att röra till det imponerar - båda nås från University of Colorado Boulder) kopierar jag in nedan från mina anteckningar:


"En enligt den lite otäckt enkla samlade språkförståelse modellen finns ett prototyp-experiment man skulle kunna göra men jag ej ids givet att det redan är så mycket konceptuellt likartat i Drifting thoughts delarna men där vi:


1. För varje verb-frame aktiverat av ett do med full-parametrisering.


2. Aktiverar upp varje annat verb aktuellt i samma frame men lika mycket givetvis relaterat hur starkt associerade de är med övergripande _IN subdel enklast bara motsvarande de semantiska rollerna.


3. För varje sådan resp. sub-aktivering aktiverar utåt respektives FOL-logik uttryck från Verbnet ev. helt utan hänsyn argument mer än att ev. låta dem aktivera konvergerande bakåt till rollerna från alla eller liknande.


4. Alt. kompletterande tre låt sub-aktiveringen påverkas av alla FOL roller den har men jfr ett DF-koncept boosta dem som uttrycker relevans med centralitet konceptet och verbet.


Där poängen skulle vara att i betydelse näraliggande ord också kommer påverka konvergensen till den totala betydelsen för vårt uttryck och där dessa punkter runt om ändå påverkas av relevans aktuellt kontext men där denna relevans ej är direkt relaterad FOL-logiken eller själva verb-frames utan de mer konkret uttryckta entiteter som tagit rollerna.


Därmed kan man tänkbart fånga upp att meningen för resp. verb inte i språk är exakt utan verkligt styrs från grupp, person, situation och kontext. Vi antar att sådana variationer ej för varje instans är jämnt över alla näraliggande samtidiga, och att problemet med glidande betydelse huvudsakligen uppstår när det centrala verbet används annorlunda vilket när övriga är approximativt de samma tänkbart vettigt hanteras genom att dom som ligger närmare den glidande betydelsen via associationen kommer aktiveras troligare mer. Vad som tar rollerna konkret oavsett personer, företag, platser o.s.v. är ju både oerhört situationspåverkat såväl som kulturellt / ålders-betingat / intresse-styrt.


Vidare jämförbart med aktiverings-algoritmen för kring-verb som är den jag naturligt skulle välja, finns ju den för sådant här tror jag ganska för grov men som för specialistområden ex. ett teknik eller forskningsområde troligt fungerar bra och kanske bättre, kan vi ju ta ut associationen mellan resp. till bag-of-words koncept och titta på hela meddelandet enligt lämplig algoritm.


Ganska likt en tänkbart “fördummad” / “förenklad” Drifting thoughts men helt utan koncept för hur “aktivitets-samverkan” över nätet påverkas av avstånd, tid, likhet kunskap o.s.v.


Här ska vi dock göra en tråkigare fungerande som gjorda prototyperna konceptuellt annorlunda från Drifting thoughts. Mer traditionellt i regel-logiska system snarare än att låta meningen självorganisera sig från datastrukturerna och vilka koncept i dem som är realiserade."


Jag är också intresserad av tips om mer utvecklade koncept för att dra regel-betonade slutsatser från endast de tematiska rollerna resp. endast FOL-logiken med rollerna, mer än geografisk-förflyttning, transfer m.fl. "direkta" - även mer abstrakta slutsatser - för en eller flera uttryck event-relaterade.


Det finns mindre publicerat än man kan tro. En hel del är väldigt abstrakt nära idéer om hur människan fungerar inte särskilt praktiska utgångspunkter för en begränsad sido-komponent som här, medan annat egentligen inte kommer längre än vad direkt lokalt relaterat parsning mer i språket vilket intresserar mig mindre här eftersom det redan är gjort när vi kommer hit.


Och också hur konkret till abstrakt verben är (jämför The Linguistic Category Model) givet kontext påverkar propagering av resultat vi nått till för stycke eller nyhet globalt verkande, om något gjorts som undersökt det vilket jag ej hittat ännu i alla fall. Annars klockrent projekt för Darpa-finansiering:


  • Något händer.
  • Ska jag väcka generalen eller kaptenen?
  • Är verbet som beskrivet stridshändelsen väldigt konkret struntar vi i det för då upplevs det bara som mikro-management för denne.
  • Är det konkret men påverkar abstrakt på andra entiteter ex. stör alla kanoner på skeppet istället för bara en väcker vi honom.
  • Och om konceptet är abstrakt oavsett situationen ex. en jolle kommer som berättar att Frankrike förklarat England krig men att man artigt ska vänta två dagar innan man börjar strida väcker man honom också.