Läsvärda svenska böcker hittar man i Dagens Nyheter

2009-09-06

Just nu känns det som man får flera tips på bra svenska böcker i Dagens Nyheter liksom väldigt läsvärda recensioner. Utan Stefan Jonssons recension av Guillous självbiografi hade jag aldrig läst den (säkert flera år sedan jag läste någon svensk författare).

Idag hade vi Nils Uddenberg med recensionen "Den motvillige revolutionärer" där Sverker Sörlins bok "Den blinde skaparen. En essä om Darwin och livets sammanhang."

Så här långt efter kanske man kan fascineras av den oro som fick Darwin att skjuta 30 år på publiceringen men det är säkert för Uddenberg (docent i psykiatri) inte helt oväntat om man gissar på den "personlighetstyp" Darwin troligen hade. Jag skulle antagligen uppleva det likartat när det är så kontroversiellt att det leder till hot m.m. Är mitt minne rätt testade Darwin teorin av och till genom åren innan publicering men skrämdes av reaktionerna.

Egentligen tycks det som ren tur att teorin alls publicerades om än lite försenad. Förutom oro då krävdes ju långt innan Henslow för att resorna för att göra dokumentation skulle bli av. Konceptet hade Darwin däremot om jag minns rätt sett flera år innan dom.

Att det dröjde 30 år är kanske sak samma. Det behöver inte ha påverkat den vetenskapliga utvecklingen mer allmänt någon längre tid.

Återigen en riktig bra recension där man lär sig något. Nu när semestern tar slut efter en långsam mjukstart under veckan blir det kanske inte tid att läsa boken på ett tag. Det hade annars varit kul.

Höstens sol och Blixtförälskelse

För några dagar sedan satt jag vid Svandammen i Uppsala och läste SVD. Höstens lugn hade precis inträtt men ännu lyste solen klart.

En så vacker kvinna gick förbi och vi bytte ett ögonkast. Mer än så blev det inte. Ett ögonblick är alltid kort. Dessutom var jag inbokad på middag med en ytlig bekant jag önskade till ett ev. konsultuppdrag.

Det roliga är att jag närmast känt en lätt förälskelse. Kanske därför att hon påminde om en nu avliden jag träffade några gånger för flera år sedan och det fick mig att se dig. Jag beundrade honom på så många sätt. Kanske en dotter men troligare en look-a-like. Oavsett vilket är det sällan jag upplever att något helt överraskande visar sig ha varit fallet i något jag tänkt till kring.

Även om du är en look-a-like så är du en kvinna jag gärna går ut med. Den romantiska attraktionen har ju inte med likheten att göra som är en kul slump. Om du inte är en look-a-like är det ännu intressantare. Romantiska förhållanden är alltid otroliga men i så fall finns säker glädje utan kärlek.

Sådant inträffar när man inte varit ute på ett tag? Ett tecken på att man träffat få kvinnor. Överallt likt magi träder den underbart vackra Anima fram i varierad skepnad. Men ingen lika vacker som du.

I känslorna vet jag att ödet styr världen. Naturens ordning är att en blixt från klarhimmel ska förlösa intensiv lycka. I romantik är intuition vägen till lycka.

Att lita på ödet är också tvingat - Att du läster detta är otroligt.