Är TV6 mer inriktade mot yngre män? Och TV3 mot familjer och kvinnor?

2009-09-12

Givet att jag följt filmer m.m. i TV-tablåer för TV3 och TV6 (se t.ex. detta inlägg) funderade jag lite idag över vilka målgrupper respektive TV-kanal är inriktad på?

Är TV6 kanske riktade mot yngre män? Idag visar kanalen t.ex. filmen:

The Hard Corps

Denna tror jag passar perfekt för just denna målgrupp. Samtidigt gissar jag att den är ett kostnadseffektivt inköp och det är nog så viktigt när man har stora konkurrenter som TV4 och SVT.

Frågan är då vad TV3 har riktat in sig på? Kvinnor och familjer kanske? Tar jag bara och kopierar en bunt titlar från idag (inte alla) får vi:

14:10 Extreme home makeover
15:10 Extreme home makeover
16:10 Du är vad du äter
17:05 Top model 12
18:00 Lipstick jungle
19:00 Ensam mamma söker

Så det kanske stämmer? Jag tycker det verkar vara en smart uppdelning. Då får man två grupper som jag fått för mig är bland de viktigaste som målgrupp för reklam. Inriktningen på ZTV känns mindre tydlig men det är väl ungdomar gissar jag?

Några ganska färska inlägg om TV3 och VIASAT på Pryltrend:

TV3 loggan är diskret tydlig

TV3 loggan bland bloggar

Loggan ska jag återvända till i fler inlägg. Men för att säga något redan här fungerar den klockrent i TV-tablån åtminstone i SVD och troligen även i andra tidningar. Vad man ser är att genom att loggan är svart och understruken drar den tydligt blicken till sig. Effekten blir förstärkt genom att TV3 naturligt är i mitten av tablåerna. Tidigare var det istället ett problem. Vidare genom att loggan bara är text fungerar den riktigt bra i just tidningar och det stärker upp effekten.

Nästa år är det Riksdagsval

2011 är det återigen dags för Riksdagsval. Kommer jag ihåg rätt har jag totalt röstat två gånger totalt i mitt liv. Orsaken är att man (helst) ska hitta röstkort och leta rätt på röstlokal och trots det gör det för en enskild person ingen stor skillnad hur man röstar.

Nästa år tänker jag rösta. Dessutom är det mycket möjligt att jag engagerar mig i övrigt. Trots att skillnaden mellan blocken just nu inte är liten kommer det bli ett mycket jämnt val. Bara räknat på de läsare jag totalt når i svenska språkområdet kombinerat med att jag kan skriva och kan flera aktuella frågor är det mycket möjligt att jag kan avgöra utgången på valet. De cirka 200 000 läsare jag når per månad nu lär ha växt tills dess och snarare ligga på 250 000 - 300 000. Viktigare är en stor del av dessa avgörande väljare:

  • Flera bloggar är inriktade på personer som bloggar. Åsikter sprider sig därför effektivt vidare.
  • En blogg är inriktad på pressen.
  • Den stora nättidningen har bland regelbundna läsare många engagerade och intelligenta lite till vänster om mitten som i sin tur själva når många personer. Kan man flytta dom lite till höger avgör det ensamt valet.
  • Pryltrend når troligen förstagångsväljare samt välbeställda från 25 år - 40 år. Båda dessa grupper är mycket roade av trender runt prylar. Flyttar man dom lite till vänster avgör det nog inte ensamt valet då jag inte tror de bloggar lika ofta.
  • På det finns osorterade läsare i stora grupper.

Vilket block jag kommer lägga min kraft till - om jag engagerar mig överhuvudtaget - har jag ännu inte beslutat. Frågor jag anser viktiga inkluderar:

  • Demokrati, pressfrihet och åsiktsfrihet.
  • Respekt för äganderätt även i den digitala världen.
  • En gemensam aktiv europeisk utrikespolitik.
  • Jag vill ha kraftfull ledning av departement och myndigheter där man ser till att medarbetarna faktiskt presterar och inte bara sitter och lyfter lön.
  • Dessutom känner jag starkt att nästa Rikspolischef bör vara kvinna. Det kommer positivt påverka hela samhället i så många frågor. Så klart dröjer det ett tag innan det blir aktuellt.

I de ekonomiska frågorna har nuvarande regering varit mycket lyckad. Jag kan inte rätt uttrycka hur ytterst imponerad jag är av deras arbete. Fast det området kommer inte vara lika viktigt framöver eftersom ekonomin blir allt stabilare.

Blir Carin Götblad vår nästa Rikspolischef?

Carin Götblad är en våra polischefer jag hyser störst beundran för. Förvisso finns, om man ska tro tidningar, problem i Stockholmspolisen. Det problemet är dock generellt för alla större myndigheter och har inget med henne att göra. Tvärtom har hon relativt gjort ett mycket bra jobb.

Vi inser även att det är en tuff tjänst genom att det är en mansdominerad organisation välkänd för att delvis vara grabbig. Det är gissar jag vanligare hos yngre poliser än högre chefer hon kanske närmast arbetar med men pekar ändå på att Götblad har stor personlig styrka. Dessutom är hon intelligent och har drivkraft.

Tittar vi i Wikipedia framgår det att Sverige ännu inte haft någon kvinnlig Rikspolischef:

Rikspolisstyrelsen

Det kanske är dags för det? Carin Götblad är i så fall en utmärkt kandidat. Min allmänna åsikt är också att Rikspolisstyrelsen liksom styrning av flera andra myndigheter, departement m.m. skulle må bra av just hennes personlighet och styrka. Det är ledningen just på toppen som ofta är svag och där krävs kraft för att klara av förändringar i organisationer där ofta små inofficiella makthavare finns längre ner där de driver egna imperier och förbrukar resurser utan att klara att prestera konkreta resultat.

Den senaste förtalskampanjen

Den femte (tror jag) och senaste förtalskampanjen riktad mot mig verkar vara avslutad. Antal timmar har den här gången räknats vilket jag inte gjort tidigare.

Detta lär förövrigt bli första gången det möjligen kommer påverka mycket stora politiska frågor.

Min bedömning tillsvidare är att det sannolikt initierades långt ut till vänster utanför Sverige. Sådant kommer alltid fram om man ger det lite tid.