En skämtteckning inspirerad av Erfors i Expressen

2011-04-29

Idag gjorde jag den första av artiklarna om bilder där jag fick in kontraster och värdering. Jag ville ha den första gjord så blir de andra lättare att göra mer kompletta för delområden när en är klar med en översikt över alla.

Den anknöt till kvinnor i militären för att skapa kontraster över flera aspekter för att ge en bild av hur vi roas av skämtteckningar:

Jag gjorde en till precis som egentligen illustrerar samma mekanismer och metoder men här ser vi också hur de kan användas mycket mer riktat. Vi ser något av det politiska värdet de kan ha särskilt i demokrati-fattiga länder där just den lite bittra torra humorn ju var vanlig ex. i Sovjetunionen.

För att ta ett motiv och en fråga kändes det mer meningsfullt med något svenskt så jag anknöt till renarna Expressen hade en ledarsidor om - Eric Erfors: Ren dumhet - eftersom jag nyligen använde den som exempel:

Här har vi också det jag döpte till ridicule d.v.s. vi tar frågan. Flyttar om den till en extrempunkt som i princip inte behöver ha någon verklighetsförankring (här vet jag ju inte om Erfors skjuter renar eller jultomar men betvivlar att om så att han gjort det i ett bostadsområde) men det är den uppfattade känslan vi vill se dit den är eller vi vill flytta den närmare.

Här har vi fått in:

  • Den negativa stereotypen grinig gubbig. Man hade kunnat förstärka den negativa stereotypen genom att låta barnet kraftigare addera till den. Ex: "Var Farbror Erfors också ut med gröt till tomten." Eller: "Orkade Farbror Erfors ut med gröt till tomten eller ska jag ta ut hans också.
  • Att den tycker illa om barn.
  • Han ogillar djur där renen på taket är ritad lätt (hade kunnat göras) mer gullig.
  • Och han har skjutit tomten.
  • Och på det är en grym mot en sedan århundraden förtryckt minoritetsgrupp.
  • Man hade också kunnat låta renen gråta lite. Dels för direkt påverkan men också som en prediktion för att förstärka förståelsen av hur barnet kommer reagera när han upptäcker tomtens lik vi endast ser blodet av i bilden.

För att förstärka kontrasten har vi ett litet barn som är ute för att ställa ut gröten.

Här anknyts ju till myter och föreställningar om tomar. Men tomar ska det förlåtet om man skjuter av några stycken så att stocken inte blir dålig. De är som råttor varenda jul.

Om de kan bli så talrika att de springer runt varenda december till och med inne i städerna är inte risken bara att de ska tigga och uppträda berusat utan också sprida sjukdomar.Kul för barnen säger folk men vill dom ha sina barn stå och tigga med stora hinkar? Dom är inget bra föredöme. Själv satt jag och importerade N-gram på julafton fram till cirka 11.45. Det är föredöme det. Tomtar. Sådant djävla pack.

Stör gör de också. Knackar på och håller på med annat djävulsskap. När man försöker läsa. Som om det inte är nog med stojande och skrik på julaftonarna. Förbannat strunt. Livet handlar om uppoffring för högre syften och inte om att hålla på och dela ut paket.

Tja vi har alla olika sidor antar och en är inte mer verklig än den andra givet att jag mer eller mindre kna ha citerat min privata reflektion i ett svagt ögonblick rörande tomtarna dagen före jul tror jag. Men visst har de stort värde. Utmärkt om de roar folk. För barn är det på alla sätt bättre att vara konstant glada också. Stärker hälsan och hjärnan o.s.v. Och jag hade roligt på julafton jag med. Givet att dataimporten blev klar eller åtminstone kunde lämnas att gå klart. Om något behöver folk roas mer tror jag. Men några kunde man ju få jaga. Kvinnliga tomtar. Det förvånar mig att de inte är fler. De skulle störa så mycket mindre. Allt blir bättre när kvinnor gör det. Jag föredrar helt enkelt tjänster levererade av kvinnor.