Mysteriet med min Microsoft-penna i silver stulen vid en gästföreläsning vid UU & Den hittade Ericsson pennkniven

2011-04-21

Här har vi allt: spänning, romans och det otäckt gäckande mysteriet berättat av en åldrad man som minns tillbaka på sin vilda ungdom. Förr brukade jag gästläsa på Uppsala Universitet på datasäkerhetskursen. Vid ett sådant tillfälle kanske 2004 råkade en penna jag fick eller köpte (jag köpte den helt säkert varande även om inte se det som viktigt vilket jag vid den tiden gjorde troligen ungefär på nivå med nu där det i resonemanget vi i mycket rör vid här kan se det som att det är ett värde man fäster till vad man gör mer än bara intäkterna där det inom vissa yrken och roller kanske mer värderas som en kultur traditionellt genom denna fördelning och dessutom varande för trög kring sådant - eller uppleva det som ett test jag vinner i - för att riktigt gå att korrumpera - när jag förstått försöket har det gått en vecka) när jag var över på en säkerhetskonferens till Microsoft i Kalifornien de hade någon vecka efter 11 september. Visst att den var i silver och så men det var verkligen inte hela världen.

Emellertid skulle jag nu många år senare behöva ha den tillbaka. Brottet (preskeberat formellt också tror jag) förlåter jag Det är ett viktigt abstrakt esoteriskt värde för att komplettera information och jag kan för det betala den i samma valuta (tänk omvänt med diskussionen om teckningar i känsla men med mycket färre antal: det ger prestige, väcker beundran, kvinnor kommer titta hängivet på dig och ogifta oavsett ålder börja fnittra och kanske, i godis butiken ser de dig därefter som potent reklam och ger dig sockergodis och kanske mandlar och en frukt). Det är ett himmelrike. Det kommer inte vara för evig då antalet teckningar blir få men det är en upplevelse få någonsin får chansen till.

Jag gjort ett antal mindre formella fallstudier och reflektioner runt varumärken i de områden som given statistik och välkända samband inte bra uttrycker. Pennan kunde här ha sina poänger för att minnas en del saker jag tror kanske kan vara intressant för det. Magnus tror jag hann hette som jag åkte över med också. Det är vackert och soligt där sedan plågades jag mycket svårt av abnorm trötthet den veckan eller hur lång tid det nu var.

Risken är nu att det inte går. Studenter vid den här tiden var ju så oerhört anti Microsoft så jag gjorde antagligen dumt i att skicka runt pennan för e-post inskrivandet samt just välja att tala om ett praktiskt perspektiv på Microsoft och säkerhet varande tyckte jag ett vettigt perspektiv till universitetets vid den tiden åtminstone entydiga Solaris miljö. Åtminstone vidden tiden var det verkligen inget problem att bygga säkra servermiljöer på Microsoft oavsett om det inkluderade egen utveckling eller inte. Men sedna visst att man lika lite där som i annat alltid kan lita på saker under. Microsoft var vid den tiden tror jag i många fall oerhört kostnadseffektivt givet att Linux vid den tiden var lite mer vågat ännu och heller inte tror jag stödde tillräcklig teknik för varerade miljöer (det antagligen i de flesta företag verksamhets- och affärssystem som var aktuella dom åren fortfarande att knyta samman äldre system). Så man ska inte utesluta att de kanske förstörde pennan under några rituella former.

Mer som letats fram från två eller tre år innan när jag fick tror jag det här verktyget vi inte förväntades laga några datorer med. Det fanns det ju personal för där den stora utmaningen var att komma ihåg att låsa kontoret så att de inte hade förstört datorn när man kom tillbaka. Jag trodde inte på folk kring det och han var ju så go-getting med en lista och alls. Men där försvann 400 e-post när han installerade på Outlook istället för Outlook Express där den första inte klarade att importera från den senare. När han gick efter att ha frösökt lösa det hela ett par immar med mycket ringa m.m. och anteckna o.s.v. installerade jag på Outlook Express igen och såg alltid till att låsa dörren när jag inte var i rummet. Nå vi vet ju alla att man kan spra grova pengar på att vara nog med en standardiserad miljö. Men om det nu gäller alla tvivlar jag på där nog användarens egen kompetens och särskilda behöv kan spela in också. De stod rent av en gång i samband med någon omorganisation av nätet och sneglade på testmiljöerna för produkten. Jag vet inte hur BT hade sätt på det med Windows istället för Solaris om det nu ens hade gått att installera upp efter ev. formatering.

I bilden ser dolken arrangerad med ett kretskort jag råkade elda upp idag efter att ha sätt in sladdarna fel. Det stod ett visst varumärke på nätdelen men jag har väl kanske haft ett flertal tror jag. God kinesisk kvalitet av den gamla stammen dock. Lamparna gick på och av utan att heller somm det nu indikerar att någon säkring eller dylikt fanns. Precis som man praktiskt vill ha det så att det givet lim på skruvarna o.s.v. inte bara är att kasta för en miss som kanske inte skadat något (här luktade det dock lite även om det nog bara är lite lim och plast men lika bra att kasta den).

Annars vill jag ha min penna tillbaka. Vi kan se det så här för att motivera i en svår-motiverad situation att direkt när jag nu börjat variera föremålet kommer minnen tillbaka mer exakta än de var då och jag ser redan att den nådde sista raden. Betrakta nu bilden nedan som jag tecknade:

Och makt i ordets mest potenta mening bör framgå. Blir du ritat lite av och till. Du kommer med internet verka löjlig. Och är det skämtteckningar går det inte för att inte verka ännu löjligare annat än att försöka skratta lite. Andra kommer uttrycka sig förstående men hånskratta bakom din rygg, kanske ta chansen att förföra din kvinna, jaga din boskap. När nya allt dråpligare teckningar kommer konstant tappar du till slut hela ditt människorvärde och allt annat som den förlorade prestigen medför.

Du kommer knappast märka början. Men en morgon tycker du dig märka att folk hånler lite när du går förbi. Då vet du att du börjat. och så en dag ser du någon som du tycker att du känner igen med en penna och ett paper. Där har du sätt mig kanske tecknande dig. Du kommer bli nervös och tappa ut vad du anske handlat. Om personen du tycker att du känner igen du skrattar och liksom lever upp medan hans penna rör sig snabbare vet du att du hade rätt.

Egentligen ska man ju ha någon belöning också. Men det känns ju som just den gruppen av moraliska frågeställningar lite problematiskt. Jag imponerades förövrigt av den specimen New Scientist har i ledaren för aktuellt nummer: Don't judge, treat Verkligt elegant exempel på den gruppen jag visst fanns men inte klarade att komma ihåg något exempel på och inte heller inte ett blad där jag hade skrivit upp ett fåtal. Här för radge och anabola steroider.

Den skar så elegant mellan populationens reella kostnad, en mätbar kostnad, den relativa makten också i funktionen för att inte riskera eller reducera avskräckande exempel, den åtminstone lätta fixering och ev. mer konkreta missbruk i värdepåverkan (osäker på om de aktuella läkemedel är exempel på det senare och kanske varierar det men är troligen resultatet av det första ganska ofta).

Jag har gjort några själv också i de mer esoteriska delarna. Emulering i turordningsspelet och jag menar där ligger ju alltid att man försöker komma åt via sannolikheter, regler och bedömningar vad vi kan se som i bästa fall en dålig isomorfisk kopia av formen de constraints miljön runt os, vår egenskap och erfarenhet liksom personligheter bygger tillsammans med övriga flock som påverkar och styr beslut tillsammans. Men jag behöver verkligen börja samla dessa uttryck seriöst nu också. Annan datastrukturering behöver dock bli stabilt klar först men det är värt att ha i bakhuvudet så att man börjar spara dom man hittar. Det blir verkligen mycket sämre när man sätter sig och söker systematiskt efter en grupp av relationer. Istället hittar man de bästa i vardagen där de just behöver vara bra för att nå över tröskeln för att man ska märka dem i ett annat kontext.

Det gäller ju redan i Försvunna Diamanten jag var road av många gånger som barn därför att det fanns en enkel vinst. När jag var barn spelade jag bara för att vinna kortsiktigt. Hela spelets mening var ju också passande för barnets (helt riktiga girighet därför att eftersom de växer snabbt och inte kan jaga snabbt behöver de alltid vid möjlighet prioritera sin egen energiförsöjning i evolutionär tid och kanske att det är mer styrande i detta än att det nödvändigtvis har något med den intensiva utveckling av hjärnan som sker eller ååda sidorna av det) att väga kostnaden för flyg och båt mot tiden landvägen tog under ett rovtåg över Afrika där det gällde att leta rätt på flest diamanter som låg gömda under små runda brickor. Hittade man den försvunna diamanten - större och vit och som jag minst det diskret märkt på den ena korta tunna sidan - behövde man ta sig till Kairo så fort som möjligt d.v.s. den som kom först dit vann och hade du hittat mer kunde du ju flyga m.m.

Som äldre kan jag se ett värde i att vinna istället genom att vinna och förlora elegantare än vad den regelbundna motståndare alla gånger klarar. Det är tror jag resultaten av den visdom som kommer med åldern. Jag brukar alltid om jag spelar ett strategispel komma ihåg något de gör bra och där kan ju också möjligheten finnas att i diskussion lära sig något från det. Men sedan ska inte förnekas att det roar mig av och till när din motspelare eller laget tappar behärskningen när de förlorar och inte klarar att bibehålla den korrekta artighet egentligen bättre passande till strategispel.

Pennan behöver jag dock. Så här tar vi det den hårda vägen passande nog i teckningen där vi ju just använder en penna. Om så krävs. Vi vet ju alla att humör är bättre för världen så man behöver ju inte alls ha något dåligt samvete för det.

Ubuntu: Flash problem i Google Chrom men inte Firefox på Google-tjänster

Jag har transienta flash-problem i Google Chrome men inte Firefox. Det har åtminstone ännu bara rört sidor som hör till Google inklusive Youtube, Adsense på egen-sajt, bildvisning förstorad när man går till en sajt från Google Images och ett par till tror jag som jag inte minns.

I Firefox har jag inga problem. Tidigare på Windows har jag aldrig haft problem med Chrome och Flash undantaget ibland SVD rörande annonser. Mest dock ett tag 2010 och kanske en gång 2011 innan webbplatsen byggdes om. I övrigt ingenting och totalt flera gånger färre än jag haft bara idag.

Jag indikerade hur felet uttrycker sig här och ska e-posta upp det, posta det på forum eller formulär beroende på vad som går att hitta för det då jag inte helt gillar möjligheten att internets många hårt slitande webbarbetare ska gå mista om pengar samt irritera sina läsare med att webbläsarne krashar. I övrigt försökte jag dock inte titta efter vad det är (jag har inte använt för det lämpliga verktyg någon gång på Linux annars hade jag möjligen kanske gjort det givet att jag tror mig minnas om felet skulle vara odefinierat och kollidera mellan processerna möjligheten till en utbetalning av en mindre summa pengar även om det kanske inte gäller längre).

Komplettering: Felet rapporterat

Efter en hel del sökande där jag konstant kom till ett forum och sedan ett förslag på att det fanns en funktion i Google Chrome att rapportera det hamnade jag slutligen i någon form tror jag formulär-rapportering. Så nedan har vi det rapporterat nu också.

Jag tog bort en bit som rörande en ganska osäker spekulation rörande even-hantering men som om den är fallet kan tänkas vara lite problematisk även om det inte alls är säkert. Givet skalning här var det dock lika bra.

Komplettering II: Youtube

Precis som tidigare noterat har jag haft problemet på Youtube. Emelertid då annat fungerat ett tag så prövade jag Chrome istället för Firefox.

Vi kan se att felhanteringen skiljer sig här från övriga. Här har ju dock inte sidan heller slutat att fungera.

För Adsense var det emellertid fallet och också som vi såg att andra sidor slutade att fungera. Det var ju rörande det och even-hantering för en möjlig tänkbar funktion som kanske kan bryta över modellen om det nu är vad som skett (vilket egentligen hur många andra förklaringar till vad vi ser här en det ka finnas och man skulle behöva stoppa binären i något lämpligt vilket jag aldrig gjort på annat än Windows-program) som jag skar bort från vad jag rapporterade eftersom om problem är riktigt och med mer exakthet kan ju innan en ev. nödvändig server-side korrigering av det t.ex. omvänd feedback vara möjligt där data förs in och kan läsas från två håll. Klient i mötet med vad som surfas liksom trafiken som går ut från klienten till något annat än den sajten (där t.ex. avsaknaden av trafik kan säga lika mycket som något annat).

Men om vi ens har något riktigt fel här mer än små-saker är vad som är mindre sannolikt än annat. Givet skalningen sådant kan ta är det dock bra att rapportera. Och jag ogillar idéen att läsare på webben ska kanske inte i helt försumbart antal få problem från Adsense-annonsering på min sajt. Det är vad jag är övertygad om systematiskt kan översätta till nedsatta intäkter för mig.

Problemen dokumenterade

Här har tabben ljust fryst. Till höger ser vi Adsense-fältet där annonser inte visas.

Denna gång vaknar sidan plötsligt till ett kort ögonblick och ingen annons visas. Det är lite underligt givet säkerhetsmodellen i Google Chrome som ju ska göra - antar jag - beteenden rörande den här typen av problem väldefinierade och entydiga.

Ett tredje försök visar annonsen men den rör sig inte (vilket kanske är förväntat och korrekt beteende):

När vi rullat förbi annonsen hänger webbläsaren igen. Vi kan spekulera att vi har en koppling mellan event-hantering (Javascript antar jag men Google Chrome kan ju använda precis vad som helst här så vitt jag vet):

Här meddelar Google Chrome att sidorna krashat. Notera att det berör fler sidor eller har tolkats göra det. Det innebär därför att ett subsystem kan tänkas påverka andra via tredje-parts kod i form av Flash i Adsense.

Här ser vi att det hela fungerar problemfritt på sidor där Flash inte visas i annonserna.

Så vitt jag vet standardinställningar på allting. Google Chrome installerade jag också om idag på morgonen efter att jag fick de första problemen på Youtube där filmklipp inte visades.

Ubuntu installerade jag ju om igår natt. Flash installerade jag också om idag men jag såg ingen skillnad i version men jämförde inte filer. Plugin's Google Chrome anger att den använder enligt:

Plug-ins (9)  
Details
Flash (2 files) - Version: 10.2.154
Shockwave Flash 10.2 r154
Name: Shockwave Flash
Version: 10.2 r154
Location: /opt/google/chrome/libgcflashplayer.so
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
application/x-shockwave-flash Shockwave Flash 
.swf
application/futuresplash FutureSplash Player 
.spl
Name: Shockwave Flash
Version: 10.2 r159
Location: /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
application/x-shockwave-flash Shockwave Flash 
.swf
application/futuresplash FutureSplash Player 
.spl
Disable
IcedTea - Version: 1.9.7
The IcedTea NPR Web Browser Plugin (using IcedTea6 1.9.7 (6b20-1.9.7-0ubuntu1)) executes Java applets.
Name: IcedTea NPR Web Browser Plugin (using IcedTea6 1.9.7 (6b20-1.9.7-0ubuntu1))
Description: The IcedTea NPR Web Browser Plugin (using IcedTea6 1.9.7 (6b20-1.9.7-0ubuntu1)) executes Java applets.
Version: 1.9.7
Location: /usr/lib/jvm/java-6-openjdk/jre/lib/i386/IcedTeaPlugin.so
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
application/x-java-vm IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.1.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.1.2 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.1.3 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.2 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.2.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.2.2 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.3 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.3.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.4 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.4.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.4.2 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.5 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;version=1.6 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-applet;jpi-version=1.6.0_20 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.1.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.1.2 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.1.3 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.2 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.2.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.2.2 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.3 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.3.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.4 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.4.1 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.4.2 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.5 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;version=1.6 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-bean;jpi-version=1.6.0_20 IcedTea 
.class .jar
application/x-java-vm-npruntime IcedTea 
.
Disable
Chrome PDF Viewer
Name: Chrome PDF Viewer
Version: 
Location: /opt/google/chrome/libpdf.so
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
application/pdf Portable Document Format 
.pdf
Disable
iTunes Application Detector
This plug-in detects the presence of iTunes when opening iTunes Store URLs in a web page with Firefox.
Name: iTunes Application Detector
Description: This plug-in detects the presence of iTunes when opening iTunes Store URLs in a web page with Firefox.
Version: 
Location: /usr/lib/mozilla/plugins/librhythmbox-itms-detection-plugin.so
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
application/itunes-plugin  
.
Disable
VLC Multimedia Plugin (compatible Totem 2.32.0)
The Totem 2.32.0 plugin handles video and audio streams.
Name: VLC Multimedia Plugin (compatible Totem 2.32.0)
Description: The Totem 2.32.0 plugin handles video and audio streams.
Version: 
Location: /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-cone-plugin.so
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
application/x-vlc-plugin VLC Multimedia Plugin 
.
application/vlc VLC Multimedia Plugin 
.
video/x-google-vlc-plugin VLC Multimedia Plugin 
.
application/x-ogg Ogg multimedia file 
.ogg
application/ogg Ogg multimedia file 
.ogg
audio/ogg Ogg Audio 
.oga
audio/x-ogg Ogg Audio 
.ogg
video/ogg Ogg Video 
.ogv
video/x-ogg Ogg Video 
.ogg
application/annodex Annodex exchange format 
.anx
audio/annodex Annodex Audio 
.axa
video/annodex Annodex Video 
.axv
video/mpeg MPEG video 
.mpg .mpeg .mpe
audio/wav WAV audio 
.wav
audio/x-wav WAV audio 
.wav
audio/mpeg MP3 audio 
.mp3
application/x-nsv-vp3-mp3 NullSoft video 
.nsv
video/flv Flash video 
.flv
video/webm WebM video 
.webm
application/x-totem-plugin Totem Multimedia plugin 
.
Disable
Windows Media Player Plug-in 10 (compatible; Totem)
The Totem 2.32.0 plugin handles video and audio streams.
Name: Windows Media Player Plug-in 10 (compatible; Totem)
Description: The Totem 2.32.0 plugin handles video and audio streams.
Version: 
Location: /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-gmp-plugin.so
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
application/x-mplayer2 AVI video 
.avi .wma .wmv
video/x-ms-asf-plugin ASF video 
.asf .wmv
video/x-msvideo AVI video 
.asf .wmv
video/x-ms-asf ASF video 
.asf
video/x-ms-wmv Windows Media video 
.wmv
video/x-wmv Windows Media video 
.wmv
video/x-ms-wvx Windows Media video 
.wmv
video/x-ms-wm Windows Media video 
.wmv
video/x-ms-wmp Windows Media video 
.wmv
application/x-ms-wms Windows Media video 
.wms
application/x-ms-wmp Windows Media video 
.wmp
application/asx Microsoft ASX playlist 
.asx
audio/x-ms-wma Windows Media audio 
.wma
Disable
DivX® Web Player
DivX Web Player version 1.4.0.233
Name: DivX® Web Player
Description: DivX Web Player version 1.4.0.233
Version: 
Location: /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-mully-plugin.so
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
video/divx AVI video 
.divx
Disable
QuickTime Plug-in 7.6.6
The Totem 2.32.0 plugin handles video and audio streams.
Name: QuickTime Plug-in 7.6.6
Description: The Totem 2.32.0 plugin handles video and audio streams.
Version: 
Location: /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-narrowspace-plugin.so
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
video/quicktime QuickTime video 
.mov
video/mp4 MPEG-4 video 
.mp4
image/x-macpaint MacPaint Bitmap image 
.pntg
image/x-quicktime Macintosh Quickdraw/PICT drawing 
.pict .pict1 .pict2
video/x-m4v MPEG-4 video 
.m4v
Disable
Default Plug-in - Version: 1
Provides functionality for installing third-party plug-ins
Name: Default Plug-in
Description: Provides functionality for installing third-party plug-ins
Version: 1
Location: default_plugin
   Disable
MIME types: 
MIME type Description File extensions
*  

Uppdatering Media 2011 & Norden i New York Times personregister

Jag gjorde en uppdatering av analysen för media just nu och åren som kommer men publicerad på Nyfiken vital för att komplettera fyra artiklar där data från New York Times personregister tillsammans med kategorierna från Wikipedia för personerna används för att demonstrera enkelt hur man kan ta ut grov kontextuell information om ex. företag, personer m.m. mer eller mindre automatiserat:

Fördelningen mellan länderna låg på:






Norge 26
Finland 6
Danmark 12
Sverige 59

Den senare är ju också ett exempel på en del av vad som diskuterades rörande dataanalys av området "bakgrund" oavsett om det är geografiskt, kulturellt, genetiskt, metrologiskt eller ett eller flera andra ämnen i:

Det var kanske en artikel jag sa mer än planerat i men å andra sidan tvivlar jag på att jag kan ha varit enormt exakt. Troligen i en del saker det "bästa" jag skrivit åtminstone för den som är intresserad av området. Bra läsning inte minst för nyhetsorganisationer även om den inte är en lika grundläggande som en del annat enklare att börja i.

Media 2011 kompletterade jag förövrigt med den här skämtteckningen med tillhörande bildtext under:


"Att koppa på något nytt som löser problem man inte ens är van att ha är svårt. Mycket kan spela in i det som att man är van vid lösningar och problem att se ut på ett sätt. Det kan vara ännu svårare när man upplever att själva värderingen av både det som produceras, vad, över vilken kanal och hur ofta läsarna vill köpa produkten såväl som att annonsörerna oftare likställer dig med nya saker som kanske ofta också varit sämre.

Värt att inte glömma där är att relativskillnad sätt över tiden är oerhört centralt inte bara hur vi själva bedömer en situation från vårt perspektiv utan också hur leverabeln uppfattas av läsarna.

För Wikipedia kan vi ex. se en kontinuerlig mycket stabil förstärkning där de nu kommit en bra bit in ett nytt steg där också organisationen hanteras mycket sofistikerat i större omfattning. Kategorier, Wikisaurus, koncept, loggning m.m. är exempel på det. Utmaningen är som för många de senaste åren hur man optimalt - som målsättning - kontinuerligt förbättrar leverabeln trots mindre resurser."