Iranska flottan har nått Syrien

2012-02-20

Diktaturen Syriens vänner har nått kusten enligt Reuters:


Iranian ships reach Syria, Assad allies show support


Och man kan i alla fall spekulera oavsett andra lika meningslösa påstådda orsaker att ett möjligt samband också kan finnas här:


North Korea threatens ‘merciless’ strikes as South Korea stages artillery drill


Och det var ju bara några dagar sedan det antyddes från den diktatoriska delen av Kina att ekonomiskt kaos skulle följa av en intervention i Syrien.


Muren åt väster med Iran i centrum senaste åren förstärkt börjar nu falla sönder. Syrien är det kraftfulla tecknet i direkt GEO-närhet och politiskt samarbete. Nordkorea vågar jag inte riktigt säga något om mer än att hur medborgare använder mobilnätet kanske är värde som inte ska underskattas. Verkligen att det måste vara möjligt att sätta upp kraftiga externa GSM-basstationer vid gränserna för vad det kan ge (mer än kanske uppenbart förr jfr svenska skönhetskraven för att få diverse licenser? Täcker man upp södra delarna (om det inte redan sker) är det ju en kanal kompletterande det befintliga.


Vännen norrut tror jag inte Kina ska lita något på alls. Syrien var nog lite speciellt och jag tror inte Ryssland är helt nöjd med hur saker utvecklar sig.


Nu finns det ju bra och dåliga sätt ett land kan nå demokrati. Och jag tror verkligen alla i Kina har allt att vinna på en mjuk men mycket konkret övergång. Det ger ju också möjlighet att garantera säkerheten för personer i militär, polis och politisk diktatur som annars kan tänkas ställas inför rätta eller som dör i en revolt (jfr Rumänien och Libyen). Visst att många kan uppleva en "rättvisa" i det men det är praktiskt lika rationellt som att i debattartiklar i samband med Libyen diskutera om det är rätt eller fel att försöka döda överbefälhavaren för Libyens armé efter att denna beordrat folkmord och fullt krig råder mellan dom vanliga soldaterna. D.v.s. kan man undvika en massa annars döda är det utmärkt bara man når det viktiga slutmålet.

"Here Comes The Sun"

I Huffingtonpost har vi en kanske bra titel: The Sun On Sunday To Launch: News Corp. Says New Tabloid Will Be Published Next Week (jfr Beatles m.m.) som nyheten var namngiven i Media.


Vad jag inte vet om Rupert Murdoch och hans tidningar är nästan allt. Tidningar som intresserar mig i engelska språkområdet har något intressant som jag lagt märke till ex. i det tekniska The Guardian (se exemplet nästan längst ner) eller Wall Street Journals "bloggnätverk" (som dock attraherar mig något mindre i år).


Från att följt nyheterna om det här ytligt förstår jag överhuvudtaget inte vad han håller på med. Men vi kan utesluta flera saker:


  1. Kvalitet i tro på något högre värde i media saknas. Annars hade han sett till att problem inte nått den här nivån även om ålders-faktorn kan tänkas spela in här d.v.s. missar problem han kanske förr såg. Den med allmän historisk-känsla för "tidningsnätverket" kan säkert bättre avgöra det.
  2. Pengar är heller inte en faktor. Dock kan en beroendefaktor finnas där han som ju är känt för pengar uppnått tolerans och behöver höja belöningspåslaget men egentligen inte allt för mycket i ett ytligt intryck lite bakåt just indikera det.

Så vad är belöningen? Men värld är ju så enkel i sådant åtminstone just nu. Är det dokumenterat primary reward finns det i min modell om dimensionen är dokumenterad sedan några år. Två sådana återstår:


  • Scouting d.v.s. utforska det okända. Den började jag först se över forskningen runt från tidiga studier inom psykologin på råttor vilka också utmärkt sammanfattar senare känt för människor: utforskar du okänd terräng utan att hitta något att äta upplever du fortfarande belöning.
  • Power. Makt på svenska. En dimension jag tidigt höll som väldigt viktig givet en del juvenila inslag i min personlighet jag liksom de andelar av befolkning som kan uppleva mer belöning kring det bör vara uppmärksamma på (precis som den som tränats till högre påslag i scouting kanske sundare väljare fallskärmshoppning än Himalaya när något nytt ska utforskas).

Fler dimensioner nedan och i övriga bilder.



vilken eller vilka är det? (om man utgår från att inga andra alternativ finns vilket man säkert kan argumentera finns).


Att se i mörker? Att förändra världen med det du vet en aning innan andra?


Vad innebär det att först likt Vasco da Gama utforska världen? Visst att du kan segla
hem men du kan också likt Cristóbal Colón etablera kolonier med dig själv som vicekung. Spela högt för att säkra all makt till dig själv och personer du kontrollerar. Rent av spela så högt att du tvingas resa över Atlanten slagen i bojor (i Spanien om jag minns rätt klarade han sig dock bra i "rättegången": rikedomar att förse diktatorn med fanns fanns ju och det räckte säkert långt).


Allt som är primary reward är vad som för människan är naturlig valuta. De översätter naturligt för oss. Makt kan när vi väljer det ge pengar även om det då innebär att vi säljer ut den moral som bäst ska ligga i en kollektiv primary reward. Att utforska det okända kan ge den kollektiva belöningen liksom beroende på omständigheter gömda skatter såväl som fullständig makt undantaget en kung på andra sidan Atlanten.


Även om nu Rupert Murdoch inte känt till den brottsliga verksamheten (avlyssning m.m.) kan ju de gömda hemligheten ändå attraherat honom. Rent spekulativt känns det ändå som nog makt är det primära. Ingenting är fel med det så länge moralen är god och makten inte missbrukas utan är det verktyg för en bättre värld det måste vara. I måste ligger den demokratiska dimensionen. Vi kan välja fria uttryck för makt i näringslivet för att optimera tillväxt. Det är verkligen även om media kan nå upp lite högre på en helt annan dimension än i politiskt lagstiftande makt eller än mer när fria val saknas. Vi ser också hur den demokratiska implicita balansen den fria konkurrensen och stoltheten i yrket balanserar den makt Murdoch har genom att han och de brottsliga tidningarna intensivt bevakas i media.





McCain om Syrien

Från (New York Times) hittad The Guardians fina sammanställning Syria: calls to arm the opposition - live updates med många andra nyhetstips:

"I believe there are ways to get weapons to the opposition without direct United States involvement. The Iranians and the Russians are providing Bashar Assad with weapons. People that are being massacred deserve to have the ability to defend themselves. So I am not only not opposed, but I am in favour of weapons being obtained by the opposition."

Right on. Och vad händer den dag Iran ev. har atombomber? Hur med nuvarande regimen i Syrien påverkar det situationen? Och hur kommer förutsättningarna till demokrati i Iran förändras när diktaturen i Syrien faller?

Newt Gingrich om Syrien (2012-02-17)
President Obama uppmanas agera för Syrien av konservativa (2012-02-18)

Att hacka Twitter- och blogg-analys av känslor

Jag kan här under debug konstatera att det är förvånande många "items" (oavsett om bloggpostning eller något annat) i världens RSS-strömmar som är från framtiden.


Vad kan vi lära från det? Att när man lämnar debug ska man bäst inte ta upp data från RSS-strömmar annat än samma datum som de publicerats. D.v.s. går vi över RSS-strömmar för named entities datum XXXX-XX-XX importerar vi bara inlägg från samma datum samt adderar information om samtliga övriga inlägg rörande datum för att också minska risken för att inlägg med fel-datum in i framtiden senare ska plockas upp:


Mina i alla fall just nu begränsande datoresurser känns förövrigt oerhört deprimerande arbetsamt och tidsödande varje gång debugging gör att diverse behöver startas upp med ny-byggda cache-filer. Egentligen är det bra att undvika att sprida negativa känslor till troligt föga och ingen nytt för mig eller någon annan (därmed inte sagt att jag generellt tycker att det är fel att använda bloggar för att diskutera det egna emotionella tillståndet).

Det finns dock nackdelar och jag om någon vet att det tenderar att sprida sig både på de mest i vanliga modeller vedertagna sätt liksom via mekanismer så vitt jag vet ingen modell mer än min inkluderat i delen för riktad information.

Rörande det senare har jag ej berört just den delen i implementation (än i alla fall). Givet en del inlägg 2009 och 2010 i samband med att jag menade att svenska tidningar var irrationellt negativa rörande nyhetsrapportering runt ekonomi kanske orsakat av lokaliserade problem i media ska sägas att jag bedömer att just den senare funktionaliteten inte bör ha varit den huvudsakliga risken även om jag inte helt kan utesluta det. Min mening är inte alls att dra upp det igen och det ska understrykas att problemet verkligen var övergående. Antingen genom svensk medias naturligt ofta goda kvalitetskontroll och uppföljning, eller därför att jag pekade på det.

Vi kan ändå som tänkt exempel i riktad information förstå kanske problematiken i sådant lättare än för den väsentligt mer betydelsefulla påverkan det kan ha. Riktad information är information anpassad för en mottagare. Är riktad information ex. tydliggjort i delar negativ för politiskt engagerade populationer men för automatisk analys av bl.a. känslor vilka används för större aktörer inom valutahandel inte inses för just denna riktade information kan det tänkas få en del "lustiga" effekter rörande ekonomi.

Jag vill inte alls spekulera (och vet inte om jag seriöst kan utan att bli smärtsamt self-reference (entropy) rolig) om det någonsin rörande valuta handel relaterat till något land varit ett väsentligt problem. Problem handlar ju nu så ofta om perspektiv. Gynnar det land A är det knappast från det perspektivet ett problem. Men om ex. svenska valutan irrationellt försämras bl.a. att modell som valuta handel motsvarande riksbanken hos land B totalt missuppfattar situationen men med resultatet att de tjänar en massa pengar ser de nog inte det som ett problem och kanske inte ens inser att deras modell inte fungerat bra.

Vi kan generalisera exemplet med riktad information till en angreppstyp mot datoranalys av känslor i bloggar, sociala media o.s.v. vilket ju är vanligt sedan några år. Vi kan i ett till exempel se att denna risk kan vara verklig även när inget angrepp ens medvetet riktas just mot den automatiserade analysen. Problemet blir värre därför upplever jag från publicerad forskning och information om verktyg att forskare och företag som gör sådant just nu begår följande misstag:

  1. Resultaten vi får predikterar tillräckligt korrekt framtiden.
  2. Därmed tror vi att datat vi analyserar saknar manipulation i sådan utsträckning att det påverkar.
  3. Det är ett lätt feltänk att göra om man kanske har begränsad erfarenhet av webb-spam underskattande nivån på verktygen som finns där via helt andra metoder.

Problemet är att manipulationen i sig kan vara del av en större kampanj som berör mer än Twitter. Därmed kan det mycket väl vara marketing strategin inkluderande manipulation av Twitter som korrekt predikterar framtiden snarare än datat i sig analyserat som ej är just det manipulerade datat.

Det är av största betydelse att i rimlig utsträckning kunna detektera förutsättningarna varierar nu mellan vad man predikterar och kanske oftare tidigare i modeller kommersiella eller i forskning tenderar nog att gå på high-money områden där manipulation kan tänkas vara vanligt.

Sådan manipulation kan vara implicit i den mening att det inte behöver vara företaget som äger den kommersiella satsningen av ursprungsprodukten som gör den. En ny film eller produkt från välkänt företag tenderar ex. att resultera i skapandet av ett otal kommersiella informationssidor som ägs av helt andra aktörer utan något som helst samarbete med den som äger ursprungsprodukten (ex. för att tjäna pengar via webbannonsering). Dessa aktörer kan ha en ofta kuslig känsla för hur olika lanseringar kommer gå genom erfarenhet och know-how liksom användandet av webbstatistik av helt andra slag. Indikerar sådan kunskap och statistik från helt andra lösningar potential kan det öka mängden manipulativa Twitter-inlägg för att driva trafik till dessa.

Riktad information kan också anpassas mot analys som sker riktad just mot den som publicerar riktad information. Du kan ex. emulera i vad du skriver att du är berusad eller lätt galen och sedan läcka information du kanske inte annars skulle läcka. Kan du följa interferens för att se att det fungerar kan det mycket väl beroende av vem du är ha värde för dig eller orsaka skada för någon annan. Säkerhetsrisken kan tänkas underskattas givet att människan när vi tror att vi hittar något vi upplever att det inte märks att vi tittar tenderar att lita på data mycket mer än när det öppet förklaras till oss.

Låt oss avsluta se något glatt och härligt trevligt med den negativa och farligt smärtsamma begränsningen i mina datorresurser. Den styrka som finns med sådan begränsning allmänt är att man redan väldigt tidigt tvingas till det mest effektiva. Det också mer än implementation av algoritmer utan generell arkitektur såväl som modell där den senare regelbundet behövs arbetats om för att hantera data effekt.

Att slå in stora datas kostnader gör man oavsett dataresurser och det kan tänkas vara bättre rörande mycket tidigare än sent. Men just i sådant här är det bara jobbigt och deprimerande. Ofta känns det som hanterande av debug-loading av data tar en massa tid från just dom delar av modell som är mest egna och som är så mycket trevligare att göra saker med.