Trevliga nyheter inför Klimatkonferensen i Köpenhamn

2009-12-05

Prioriteringen President Obama gör när det kommer till hans personliga närvara vid Klimatkonferensen i Köpenhamn tror jag är mycket goda nyheter:

Nya klimatplaner för Obama

Givetvis förändrar det inte vad EU och USA kan lägga på bordet. Däremot finns andra aktörer som både vräker ut stora mängder föroreningar av alla de slag och dessutom samlar pengar på hög. Trots det verkar de närmast utpressa omvärlden till att ge dem bidrag för att minska utsläppen.

För mig känns det som att det är dags att börja sätta sätta press på den där aktören. Då är det bra med en god politisk närvara bland de tyngre aktörerna för att se om det går att komma fram den vägen. President Obama har ju en talang när det kommer till det utrikespolitiska så hans närvaro kanske kan betyda mer än vad som är normalt för en amerikansk president eller för den delen övriga tyngre politiska ledare.

Kinesiska kommunistpartiets förakt för människan och världen kan slå hårt tillbaka på dom själva. Jag kan inte bättre än att citera mig själv:

Men jag är kluven till de kinesiska utsläppen. Precis som jag skrev (och det är ju bara att följa upp statistiken för att se att jag har rätt) ökar utsläpp av flera miljöföreningarna åker också motivationen i protesterna mot kinesiska kommunistpartiet upp i styrka:

Kinas miljöförstöring motiverar till demokratisering

Dessutom är det ju så att stödet för demokratirörelserna från resten av världen ökar desto fler som upplever att kinesiska kommunistpartiet hotar deras barn och barnbarn.

Desto mer de vräker ut ju snabbare faller de.

Kinesiska kommunistpartiet är ett osmakligt gäng skurkar och det vet hela deras egen befolkning och allt väsentligt i omvärlden. Bäst ser de till att miljö, demokrati och människorätt hela tiden rör sig åt rätt håll.

Foto: claudiogennari Licens: Creative commons 2.0 by

Låt mig igen uttrycka beundran för den insats Statsminister Reinfeldt gjort vilken bara avseende arbetet han lagt ner är imponerande. Dessutom har han klarat att nå resultat och det imponerar ännu mer:

Vem blir årets svensk? (11/29/2009)

Fler inlägg om klimatfrågorna:

Klimatkonferensen i Köpenhamn ska bli framgång (11/28/2009)

Lovande signaler inför Klimatkonferensen i Köpenhamn (11/17/2009)

Behöver hantering av den globala uppvärmning ge sämre ekonomi? (11/17/2009)

SVT har blogg om klimatfrågan (11/13/2009)

Åter rör sig klimatfrågan framåt (10/20/2009)

Vad har hänt med klimatfrågan? (10/15/2009)

Spännande citat på Nyhetsbloggen

Här hittas inlägg med de personer som lyfts fram som föredömen eller exempel på tekniska, konstnärliga eller hantverksmässiga möjligheter. Det kan handla om tecknare, skribenter, bloggare, professionella skribenter, branschexperter eller chefer.

Åsa Edner (Symantec)
Åsa Edner (Symantec)
Åsa Edner skrev en riktigt insiktsfull debattartikel publicerad av IDG. Där pekade hon ut den väg hon tror IT-säkerhetsbranschen är på väg att gå. Läs mer i Dagens citat: Åsa Edner (Symantec).

Ett syfte med Nyhetsbloggen är att ge tips och guider för skribenter, tidningar, bloggar m.m. Citat, artiklar och nyheter som pekas ut är därför ofta antingen därför att de innehåller viktig information eller därför att de rent hantverksmässigt är bra gjorda. De flesta personer som kommit med hör därför hemma här.

Fördelning och rättvisa mellan olika aktörer

Fördelningen mellan företag, politiska partier eller dyligt speglar emellertid ingen personlig generell övertygelse utan har mer att göra med vad jag läst, deras åsikter i sakfrågan respektive hur det uttryckts och framställts.

Johnny Munkhammar debattartikel är en utmärkt illustration av det:

Dagens citat: Johnny Munkhammar

Den är bra skriven och relativt det mesta som skrivs av politiker och PR-konsulter exemplariskt välgjord. Dessutom publicerades den i en tidning jag just då läste regelbundet och jag delar flera av de idéer debattartikeln lyfte fram.

Särskilt beundrade

Ett mindre antal personer är jag särskilt imponerad av. Deras namn valde jag att markera med grönt. Hur jag satt färgen är relativt till deras bransch och yrke. Skribenter har jämförts med skribenter, tecknare med tecknare o.s.v.

Hur titlar angivits

I vissa fall har jag under namnet angivet vilket företag eller "aktör" de arbetar för. I andra fall har jag istället angivet en titel som förklarar deras arbetsuppgift. För journalister och skribenter som skriver för större tidningar har tidningen angivits eftersom de i varje fall är just skribenter. Det samma gäller större företag bl.a. därför att titlarna egentligen säger väldigt lite och inte är jämförbara. När det gäller skribenter och tecknare som jag uppfattar mer är frilansande har titel snarare än aktör där jag läst dem angivits.

Journalister i stora mediekoncerner

Lena Mellin på Aftonbladet är en av Sveriges duktigaste journalister. Hon skriver väldigt bra, arbetar med bra ingångar och gör lärorika analyser. Läs mer om Lena Mellin.

Anna Dahlberg
Dagens citat: Anna Dahlberg
En av de politiska skribenter jag gillar bäst i Sverige. Hon har en trevlig färg på texten oavsett själva argumenten. Ett elegant exempel på det var inte minst:

Visa stålarna

Ett målande lagom tufft språk.

Lena Mellin
Aftonbladet.
Kompetens gör Lena Mellin "mäktigast" i media
En av Sveriges skickligaste politiska journalister. Det gäller både bevakning, analys och skriva tydligt förklarande.

Marianne Rundström
SVT.
Gomorron Sverige är det trevligaste TV-programmet
Marianne Rundström är den programledare jag upplever är skickligast när det gäller "soffprogram". Jag dock säker på att hon skulle vara lika duktig på nyhetsrapportering också.

Rebecka Åhlund.
SVD.
Dagens citat: Rebecka Åhlund
Ger en intressant reflektion om ett TV-program som jag känner också gäller mycket annat.

Lars Berge.
SVD.
Dagens citat: Lars Berge
Ett tankeväckande citat som vi alla gör bäst att tänka på.

Jan Guillou.
"Guillou".
Jan Guillou - ”Ordets makt och vanmakt. Mitt skrivande liv”
Jan Guillou kan de flesta journalister lära sig enormt mycket av. I mina inlägg samlade jag bl.a. några av hans erfarenheter från självbiografin jag tyckte var värdefulla.

Tecknare, fotografer, illustratörer och filmare

Isabelle Söder.
Skämtteckningar - Isabelle Söder (UNT)
Min favorit tecknare. Hennes teckningar har roat mig ordentligt många gånger. Jag ser också fram emot den bok som hon bör kunna sammanställa med tiden. Ett exempel har vi nedan (publicerad med tillstånd):

Leif Zetterling
Skämtteckningar - Leif Zetterling hos Dagens Nyheter
Skämtteckningar som åtminstone jag ibland får fundera en del över innan jag begriper. Jag har rent av fått e-posta honom för att begripa en av dom föreställande Jan Guillou i strid med en drake. Att en drake kan vara en tidning var något jag hade glömt. Teckningarna är väldigt genomarbetade i detaljerna.

Ledare i näringslivet

Foto: Charles Haynes Licens: Creative commons by sa

Eric Schmidt är CEO för Google och har lång erfarenhet från IT-branschen. Tidigt gjorde han forskning med praktiskt värde för hela branschen när han byggde verktyget lex som gjorde det mycket lättare att bygga kompilatorer.

Åsa Edner
Symantec.
Dagens citat: Åsa Edner (Symantec)
Pekar på flera viktiga förändringar jag är helt övertygad om kommer påverka IT-säkerhetsbranschen. Förändringarna är heller inte typiska för just den branschen utan sådant vi sett eller kommer se i många andra.

Matt Cutts
Google.
Matt Cutts (Google) om laddningstid
Lägger tid på att se till att det han berättar om på diverse amerikanska konferenser jag m.fl. inte har möjlighet att besöka på sin blogg.

Predrag Mitrovic
Mynethouse
Predrag Mitrovic illustrerar med teckningar
Skriver inlägg lagom långa för en bloggare vars syfte är att debattera och föra uppmärksamhet till sin egen verksamhet. Han tänker också nytt genom att illustrera inlägg med egna teckningar.

Stefan Hallgren
Happyminds
Dagens citat: Stefan Hallgren
Intressanta tankar värda att fundera över.

Eric Schmidt
Google.
Eric Schmidt tror på lateralt nöje
Schmidt syn på ett antal frågor rörande internet och dess utveckling har jag genom åren inte alls delat men jag kan se hur en allt större likhet mellan hans syn och min utvecklats genom åren. Det beror till största delen på en större erfarenhet hos mig men också upplever jag ett förändrat synsätt hos honom (mest bedömt från Googles strategi och till mindre från debattartiklar, föredrag och reportage). Oavsett det förtjänar vem som helst som klarat att leda Google till den kommersiella position där de är idag att lyftas fram som föredöme. Dessutom har han gjort detta samtidigt som tjänster och produkter utvecklats vilka mycket konkret bidrar till en bättre värld, och drivit verksamheten på ett sätt där skador minimerats (t.ex. föredömligt energieffektiv hosting). Går vi längre tillbaka i hans karriär började jag ju också mitt arbetsliv med att implementera säkerhetsprotokoll och efterföljare till hans tidiga arbete med Lex var ju sådant jag hade nytta av. Det gällde t.ex. de parsningsträd jag byggde för assertions till Keynote (RFC 2704) där jag använde en lex-klon för Java.

Övriga: Tänkare, konstnärer, politiker och tjänstemän

M.C. Escher
Konstnär mest känd för att utforskat omöjliga perspektiv. Se även Övning för ökad kreativitet med mentala bilder skapade från M.C. Eschers konstverk.

M.C. Escher

Avinash Kaushik
Har den av vad jag läst i särklass bästa informationskällan rörande besöksstatistik och jämförbara områden. Avinash Kaushiks Occam's Razor skiljer ut sig ytterst tydligt i kvalitet från egentligen allt annat såvida man inte ska läsa en större mängd mer underliggande från forsknings, instruktioner till enskilda system och läsa eller göra egna fallstudier. Det är väldigt ovanligt att kvalitetsskillnaden för en informationskälla rörande den här branschen skiljer sig så signifikant.

Lord West of Spithead
Lord West of Spithead om cyber warfare
Lord West har en lång och dekorerad karriär bakom sig i UK:s flotta som han slutade som amiral. Därefter har han bl.a. tjänat sitt land som överbefälhavare och chef underrättelsetjänsten. Nu samordnar han UK:s satsning på cybersecurity.

Foto: International Fleet Review Licens: CC by-sa 2.5

Malcolm Gladwell
Författare och skribent.
Malcolm Gladwell - Outliers
Delar många av de idéer jag har bl.a. när det gäller utbildning. Hans tankar om hur idéer sprider sig var när han publicerade dom tidiga och är förvånansvärt relevanta när det gäller bloggar och bloggosfären.

Johnny Munkhammar
Politiker.
Dagens citat: Johnny Munkhammar
Kanske den politiker som just nu skriver de mest välskrivna insändarna. Dessutom delar jag hans åsikter kring ett antal sakfrågor.


Carl Bildt är en duktig politiker som gjort och gör ett bra arbete som svensk utrikesminister.

Hans erfarenhet och fokus på resultat snarare än eget "varumärke" skapar betydligt större svensk nytta än som märks i media.

Carin Götblad
Polischef.
Blir Carin Götblad vår nästa Rikspolischef?
Götblad är genom att vara kvinna på hög position i ett mansdominerat yrke en viktig förebild för många. Särskilt gäller det genom att hon har fått sitt jobb genom att vara duktig och som polischef gör ett bra arbete värt att visa upp.

Carl Bildt
Utrikesminister.
Dagens Citat: Carl Bildt
Erfaren och duktig politiker som har stort fokus på resultat och mindre på att lyfta fram sig själv. Det gör att större delen av det han värde han skapar dåligt framgår.

Fredrik Reinfeldt
Statsminister.
Vem blir årets svensk?
Efter Statminister Reinfeldts arbete med klimatfrågan sorterar han i en särskild grupp av politiker som få klarar att nå upp till. Betydelsen av hans insats är riktigt stor och arbetet känner jag var mer framgångsrikt än det framställts som. Att nå dom resultat han klarade var mer än jag hoppades på. Mycket imponerande.

President Obama
Amerikansk president.
Dagens citat: President Obama
Under President Obama har sakfråga efter sakfråga när det kommer till utrikespolitik blivit bättre. Han löser utrikespolitiska problem realistisk och konstruktivt vilket är ovanligt. Än så länge finns det ingen utrikespolitisk fråga jag följt där jag kan påstå att jag ser någon bättre lösning. Det är inte sällan som en trevlig upplevelse att från Whitehouse.gov höra om de senaste förändringarna där man inte sällan ser sin egen syn på saker och ting realiseras av någon mycket mer kompetent där allt man inte tänkt på men inser är viktigt också adresserats.

Anders Björk
PR-konsult.
Fler Anders Björk behövs i politiken
En kul politiker under vars tid som landshövding Uppsala blivit en mycket renare stad (t.ex. har grovsoporna som låg säkert mer än 20 år längs järnvägsspåren försvunnit).

Ambassadör Huntsman
Amerikansk ambassadör i Kina.
Dagens citat: President Obama
Hur kan jag kan annat än imponeras av någon som lärt sig två kinesiska språk inför att han blev ambassadör i Kina. Ambassadör Huntsman är också en tung politiker och att han utsågs till ambassadör i Kina visar vilken betydelse President Obama fäster på landet (just att President Obama lägger tid och eftertanke på att tillsätta väldigt kompetenta personer är både ovanligt och något jag tror kommer få stor betydelse under lång tid).

John McCain
Politiker.
Ett till "Mod" John McCain inte menar
För mig är det obegripligt hur John McCain i Sverige ständigt framställs som ingenting. Det är en väldigt duktig politiker med erfarenhet och prestationer få kommer i närheten av.

Stanley McChrystal
Officer.
Ett stabilt Afghanistan kräver kontakt med övriga världen
Stanley McChrystal var tror jag ett bra val som överbefälhavare över International security assistance force (ISAF) i Afghanistan.

Ben Nelson
US Senator.
Senator Nelson delar med sig av sina spännande erfarenheter av bankomater, hologram medan han filosoferar om avgifter för bankomatuttag.
Senator Ben Nelson

Jim O'Neill
Ekonom.
Analytiker vid Goldman Sachs och åtminstone de gånger jag läst honom direkt kul (vilket är trevligt nog) men jag kan för allt i världen inte se att det han skriver är vad någon som planerar investeringar bör fästa någon vikt vid.

Att låta kändisar teckna

Metro har ett intressant uppslag till hur man kan skapa en till kul ingång till artiklar. Jag såg det för ett tag sedan i ett reportage med Amanda Jenssen där hon fick teckna en häst som förklaras enligt:

"Varje vecka ritar en kändis en häst."


Foto: Magazine Café Licens: Creative commons by 2.0

Artisten Amanda Jenssen tecknade en häst åt gratistidningen Metro. Det gav en ny ingång till artikeln och dessutom ett stycke gratis innehåll som med tiden kanske rent av kan bli värdefullt om hon blir väldigt känd.

Reportaget är också i övrigt ett bra exempel på hur man kan skapa ingångar som får besökaren att börja läsa och lättare nås av informationen:

  • Faktaruta om artisten.
  • Ett citat.
  • Relaterade interna länkar.

Dessutom har den affiliate-annonser separerade från redaktionellt innehåll men ändå närstående via en faktaruta. Denna är dessutom relevant för artikeln. Att lägga dom närmare mitten känns lämpligt för tidningar för att separera dem från irrelevanta bannerannonser.

Hela reportaget hittas här:

Amanda Jenssen: "Jag får leka på arbetstid"

Fler möjliga ingångar

De ingår Metro använde artikeln stämmer ungefär med de vi införde på Nyfiken vital när vi gjorde vår anpassning på Drupal 2005. En sak till vi gjorde var möjlighet till olika färg på faktarutor men där denna passande in med gränssnittet. Tänket ursprungligen var blå för faktarutor med länkar till utökad information och grön för faktatext men det varieras mer fritt.

Även hierarki kan vara en ingång och på samma sätt peka ut hur relaterad information hittas. För nyhetstidning är det svårare att arbeta med men när det går är det användbart (inte minst för hjälpsidor). Dessutom bör det underlätta för sökmotorer.

Googles hjälpsidor visar två sätt att göra det på. Överst har vi vad jag tror de flesta tycker är lättast när de upptäcker dem och tidigare har använt dem. Hierarkin är tydlig. Menyn till vänster är kanske vad många fortfarande är mer vana vid.

I exemplet från Googles hjälpsida såg vi en till ingång. I den gröna rutan som tydligt dyker ges tips om en ny funktion. Sidan innehåller inte någon hjälptext utan är innehållsförteckning och det finns därför mycket utrymme att lägga sådant på och det bör knappast heller störa. Om det är effektivt för att nå vanliga användare (snarare än "professionellt" Google-intresserade) är en annan fråga och jag är tveksam till värdet.

För en artikel om musik finns givetvis många mer ämnesrelevanta ingångar att tänka sig. Ett fåtal i urval är:

  • Tabeller med statistik för artisten eller en låt.
  • "Widgets" som visar fotosamlingar från turnéer.
  • Filmklipp från en föreställning.
  • Ruta med representation för "guldskivor" m.fl. priser.

Viktigast är att ingångarna samlat bidrar till att göra det lättare att börja läsa, att läsa och hitta fakta, stödjer konvertering på trafiken och omvandlar läsaren till att regelbundna följa publikationen.