Wikileaks på Baidu

2011-04-15

Den nästan även lite löjliga över-reaktionen en del i DOD givit uttryck för rörande Wikileaks är excellent. Det inger förtroende och ger Wikileaks styrka i WikiLeaks i att det framgår att det inte är någon amerikansk operation i maskerad.

Och ett exempel på respons av "varumärke" (där givetvis oerhört mycket mer spelar in och inte minst hur omskrivet det är allmänt men just att det uppfattas lätt anti-amerikanskt är oerhört positivt i länder som Kina där också manipulation av vilken information medborgarna får sker) har vi från Baidu:

För att ta utrymme med ett koncept som är nytt finns värde i att relatera det till flera mekanismer vi skattar värde på och från där ju både tjänsten i sig tekniskt, associerad flocks ledare, välkänt uppdragna linjer (din flock mot min flock och hur står tjänsten i det) o.s.v. Association till både ledare och tjänst kan därför ha värde även om det också kan bli problematiskt precis som ibland för kända musiker. Här hade kanske en mycket tråkigare person varit bättre men å andra sidan är det svårt att bedöma.

Situationen är åtminstone lyckad som den är. Vi kan säkert förvänta oss - en process som gissningsvis redan är igång - liknande lösningar. Den stora frågan för respektive är självklart om de kan hantera säkerheten (och p.s.s. om de i sig är ett säkerhetsproblem). Samma problematik vi har för anonymitetstjänster där oerhört mycket saknar säkerhet tillräcklig för situationer där anonymitet har reell betydelse.