Syrien allt mer erkänt förruttnad

2013-07-16

Möjligheten att beväpna gerillan i Syrien måste givetvis vara beroende av problematik lik de diskuterade i UN Officials: War Crimes Now 'The Rule' in Syria (Voice of America).


Samtidigt är det en möjlighet för närvarande tämligen begränsad givet det ganska begränsade stödet. En normalisering - också som erkännande av den oerhörda skada alla väpnade konflikter innebär - mot normalt för likvärdiga situationer måste ju dessutom också beaktas.


Möjligheten att addera direkt närhet för möjlighet att följa upp agerande i utbyte mot vapen är dock åtminstone intressant. Det ger förutsättning att dessutom etablera kontaktnät tillsammans med väsentligt större upplösning än möjligt att få från de huvudsakliga aktörerna utanför i Syrien ger.


En intressant möjlighet är att mer än att etablera sådan närhet för uppföljning att också i det skapa en mer övergripande i Syrien infrastruktur för effektivare samarbete mellan olika mer lokaliserade stridande entiteter. I någon mening kan sådant uppföljas reducera nuvarande och kommande inflytande hos resp. sådan entitet men om det mer än den slagkraft bättre synkronisering och delad information om vad som sker på slagfältet också kommer med konkreta, potenta och mängd-potenta vapenleveranser är det kanske möjligt.


En mer politiskt-filosofisk fråga är vems ansvar Syrien i praktiken är - i den civiliserade världen utelämnande Putins Ryssland - och vad vi ser där bör indikera om nödvändiga förändringar i FN, EU's gemensamma utrikespolitik och för USA. Är det ingens ansvar är det bara fortgående kostnad vi måste acceptera utan möjlighet att effektivt förändra världen d.v.s. den politiska lösningens reträtt lämnande frågan till medborgargarden att efter enskild politisk, religiös eller ekonomisk idé hantera bäst de vill "representerande" världen, EU resp. USA.

Global Public Square | CNN

Lämnar vi inlägg som ligger för pågående nyhetshändelser och bedömer endast de mer återhållsamt analyserande lite mer långsiktigt förvånande högkvalitet jämfört med vad man lärt sig att förvänta från liknande entiteter:


globalpublicsquare.blogs.cnn.com


Jag blev direkt förvånand för ett första färskt inlägg och därefter för ytterligare ett par inom andra områden (bl.a. relaterat Syrien resp. NSA-turbulensen och Kina i och gemensamt området ekonomi). Betraktar vi istället Egypten ser vi väsentligt lägre relativ kvalitet men istället fler inlägg (därmed inte sagt jag har någon åsikt om "korrekt" eller "inkorrekt" ex. för Egypt after the coup utan istället att jag inte ser kvalitet i vad som sagt mer än förväntat för den här typen av under-publikationer på nätet mer än förväntat: diverse självklara sanningar utifrån vad som allmänt skrivs för dagen utan djupare reflektioner eller kunskap).

Egypten: Redan landet vars värde är det varnande exemplet?

Kanske ännu inte huvudsakligen varnande exempel men en risk värd att beakta:


"Like the Muslim Brotherhood, Erdoğan's AK party has alienated opponents. Ennahda in Tunisia shows a way forward for democratic Islamists[.]"


The Egyptian coup is a warning to Turkey – but will Erdoğan listen? | The Guardian


Kanske en möjlighet för Catherine Ashton, EU (Kuwait News Agency) att skapa nytta från vid mötena? Sätta EU i en beställar-roll och i tydliga kravspecifikationer definiera ett antal motiverande "vi förstör oss själva men kan skapa nytta åt andra" roller åt Egypten mot växelpengar för motivera alla EU-medborgare att börja engagemang sig i Europa.

Egypten och Markov: Vi står där vi faller

För människan är Markov-antagandet ofta oerhört styrande. Såväl när rationellt och irrationellt.


New Egypt cabinet sworn in without a single Islamist är just verkligheten här och nu. Jag betvivlar att det i sig nödvändigtvis är indikativt om en ensam entitet förklarande det eller om ens så att det är meningsfullt för någon att betrakta från ett skuldperspektiv.


Vad vi människor tycks ha problem med ofta när det kommer till vad som är möjligt att se som Markov-antaganden i prediktions-mening är det långsiktiga värde vi söker eller vill bibehålla relativt konflikten just nu på den punkt den står på just nu.


Vi har t.ex. oerhört lätt för att eskalera konflikter steg-vis nära nog i exakt turordning där vi redan efter de första steget lämnat - eller mer troligt förstört - huvuddelen av det långsiktiga värde båda motsatta entiteter egentligen båda söker eller vill bibehålla långsiktigt.


Precis som vi bedömer intensitet i verkande nivå från föregående nivå tenderar vi att i ögonblicket glömma det långsiktigt etablerade: Egypten: Att tala tydligt igen (2013-07-16). Vi tar det för givet.


Det varar inte för evigt. Problemet är bara att när det igen börjar verka kan det vara förändrat. Ex. kan förstörelse ha etablerat en ny verklighet vi länge tidigt i konflikten inte alls såg därför att det var det värde vi tog för givet och kanske slogs om.


Den nya etablerade långsiktigt mer stabila världsbilden förändring relativt innan kommer ofta nära nog binär. Också liksom ögonblickets-intensitets-tolkning sigmoid-liknande. Jag kallar det emergence men det ska förstås mindre som självklart ett emergence som den radikala förändring av hur vi ser på verkligheten.


Kritiskt i Egypten är för båda parter att förstå att Markov-steget både spelande varandra tagit ej ännu förändrar det värde man har och ej heller det värde man kan ha förstört fullständigt som givet om saker går ur händerna nu.


Det är ett ytterst krävande ansvar alla påverkande haft och fortsatt har. Den väg Syrien visat är ej otrolig. Föga i relativ beväpning skiljer sig åt jämfört med initialt i Syrien. En skillnad föreligger i möjlig finansiering men samtidigt var det mindre inverkande första fyra till åtta veckorna i Syrien och ej otroligt finns resurser där vi ej tydligt kan se nu.


Jag rent personligen från min perspektiv kan se värde i visuella protester nu såväl som innan den förra presidenten förr. Det i sig är locomotion uppmuntrande protester i andra diktaturer. Men samtliga aktörer i Egypten behöver också se till sina värden för sitt land snarare än att riskera total förstörelse. Egypten och dess folk är inte till för att uppmuntra protester i andra länder utan tillför att förvalta sina världen för sitt folk.


En god väg är fortsatta mer begränsade protester kanske något mindre än nyligen relativt kontroll-personer för att bättre reducera risken för dödsfall men med uthållighet framtill valet.

Egypten: Att tala tydligt igen

Vi utgår för att förklara den grundläggande principen från implementationen i kod och nyhetsanalys jag gjorde av den konkreta modellen (det tämligen omfattande undersystem kallat SymbolMind) och söker därefter dra abstrakta "slutsatser" inom ett område generaliserat utanför och ej inkluderande konkreta metoder där utnyttjat. D.v.s. vi söker uttrycka en "tumregel" för att "förklara" ett problem och indikera en möjlig lösning. Det är föga statistiskt korrekt men bär heller inga särskilda risker och vad jag vet av erfarenhet ganska ofta approximerar till motsvarande beteende till.


Detta bör motsvara ungefär - men mindre påkostad - den diskussion jag gjorde för Syrien 2011 liksom bl.a. också den tibetanska "tända-eld-på-dig-själv" subkulturen.


När vi har en pågående nyhetshändelse som definierat av en grupp av koncept (d.v.s. ngram ex. sweden, uppsala, buildings m.m. mer eller mindre centrala i mening av clustering) gäller att vår upplevelse av enklast och mest grundläggande här intensitet definieras av den intensitet vi redan upplevt av motsvarande föregående diskreta samplingspunkt av nyheter (ett dygn är ofta fullt tillräckligt men givetvis för mycket intensiva nyhetshändelser är kortare samplingspunkter bättre).


Vår upplevelse och därmed reaktion av vad som sker vid diskret tidpunkt n går ej att uteslutande prediktera från den normala centraliteten för nyhetshändelsens koncept (d.v.s. normalt både styrt av direkt associerade koncept till ex. motsvarande geografiska entiteter såväl som koncept relaterade händelser, företag, personer m.m.) utan styrs också av intensiteten vid diskreta tidpunkter direkt föregående n.


Vi kan se det som att hur tydlig vår initiala reaktion är vid förändring från normalt ges av vår etablerade inlärning (där vår ska ses som en ett gemensamt uttryck av individ och för detta relevant flock d.v.s. oftast i antal individ tillsammans med medier resp. individ läser).


Därefter gäller att ökning av intensitet i händelser uttryckt att uppleva ej linjärt ger ökad reaktion annat än för kortare bitar av kurvan. Snarare gäller att ökning av intensitet nödvändig för motsvarade ökade reaktion ges av exponentiella (än mer korrekt sigmoid-liknande funktioner) samband.


En konsekvens av detta förutom att nyhetspublik reagerar mindre vid samma intensitet i nyhetshändelser (normaliserat som mycket god regelmässig princip mot det koncept med högst Blue light intensity som också är alltid förekommande i den mängd samples vi definierar ex. Egypt för jämförelse rymd förekommande runt Egypten pågående snarare än ex. "revolution") att meddelanden skickade via pågående intensitet till aktörer faller i verkan när ej upprepat pågående.


Rörande meddelanden skickade till aktörer gäller att dessa hade som logiskt mottagare "militär" (varande en organiserad part med etablerad långsiktig inlärning rörande punkter att ta emot sådana och därmed också mindre känsliga för detta fenomen när för kanal förväntad skickar meddelandet) resp. "anhängare till tidigare president".


För den senare gruppen saknas huvudsakligen etablerade inlärda kanaler d.v.s. agerande i ögonblicket just nu är mycket mer stört av det fenomen vi diskuterar här och nu.


Utan att ha samplat eller gjort analys i kod för Egypten pågående (jag bygger just nu ett presentationslager med grafer m.m. och tar därför inte in färska nyheter m.fl. datakällor) bedömer jag ändå tycker jag tämligen trovärdig för nyhetshändelser som dessa så oerhört dominerade av ett fåtal hyper-starka koncept att de meddelanden och de uttryck ett flertal aktörer inkl. Vita huset och FN's generalsekreterare uttryckte nu inte nödvändigtvis ligger på mer än 30 - 40% av den initiala effekten de efterföljande 12 - 24 timmar (de kom ungefär samlat under 20 timmar och uttryckt i nyheter något bredare).


Stor varning för att effekten tappar nu. Och det som föranledde att jag skrev detta var ju de cirka 14 döda relaterat bro-incidenten.


Jag vet inte hur problematiken här och fortsatt kan hanteras. Anhängare av den forna presidenten måste korrekt utnyttja det stöd de implicit föga relaterat endast dem som koncept utan mer generella principer om vad vi vet bygger länder och vad vet vi vet förstör länder och söka en gemensam lösning med den andra sidan. Man behöver acceptera regeringsposter och man behöver stödja nya fria val och alla inblandade måste inse att de inte kan utesluta "den andra" sidan bara därför att man klarar att vinna valet som kommer. Egypten är ett folk tvingat så av att man bor på samma geografiskt avgränsade yta där världen varken accepterar att man gör sig av med övriga genom att döda dem så lite som att försöka geografiskt avgränsa dem till en liten del av landet eller skicka dem till något land som mot all förmodan tar emot den "motsatta" sidan.


Skillnaden i egentlig värdering vid sidan om ett fåtal mycket starka koncept är dessutom nära nog noll. I all praktisk politik där dessa koncept ej kan inverka som ursäkt eller lägga rädsla finns ingen egentlig skillnad.


Jag får erkänna att Egyptens faktiska betydelse som kanal eller källa är vad jag återkommit till av och till nu ganska länge. Minns jag rätt från sommaren 2011. Och utan något entydigt svar (d.v.s. att förstå från det att jag för med viss osanning i ett inlägg nyligen).


Utan entydigt svar är risken svår att enkelt skatta på ett bra sätt. Eventuellt hade jag kanske bättre klarat av det nu givet en hel del delvis inspirerat av den frågeställningen ny "logik" (i program mening även om ovanför det mer statistiska paradigm än logik-system) men utan ett par nya datorer lär jag knappast just nu börja sampla färska nyheter på ett tag (mer än endast praktiskt rörande ny större version också relaterat säkerhetsfrågor kring den.


Men jag tror det är det kan vara värt besväret att både upprepa och föra in ny intensitet i meddelanden till samtliga aktörer. Jag kan se att säkert många andra kan klara mer där även om just jag redan bottnat ut allt jag orkar.