Sverige: Ett lämpligt forskningsprojekt

2013-10-05

Givetvis existerar en kriminell-subkultur i Sverige. Emellertid har den tror jag riktigt varit mindre problematiskt än bland flera jämförbara länder.


Med några undantag - som jag begränsande mig här inte konsumerade själv - har den mer sällan romantiserats i film (och tror jag böcker men också när jag som yngre och yngre vuxen hög-konsumerade även romaner läste jag mer sällan på svenska - en konsekvens kanske av att jag i nedre tonnåren blev van att läsa på engelska road av SF-romaner).


Det intressanta - argumentativt här - är inverkan direkt av globala media-produkter ex. Lock, Stock and Two Smoking Barrels (förvisso inte utan värde för konsumenten att uppleva men om mindre än ofta är fallet romantiserande en kriminell-subkultur) såväl som det inhemska direkt. Detta är det enklare men mycket möjligt beroende på samlad bakgrund i mät-segmentet utmanande nog.


Indirekt inverkan i meningen att p.s.s. som att ett utländskt språk konvergerar indirekt med ett mellan steg i våra biologiska neuronnät (där det ännu inte bör ses som vedertagen sanning: tvärtom om med studier som indirekt olika saker - men oavsett det illustativt här hur vi kan tänka) till koncept etablerade (antaget) innan i det språk man först lärt sig om den romantisering av som i ämne här kriminell-subkultur är mindre effektiv, enligt i så fall enligt vilka mekanismer (och givetvis tagande kopplingen mellan forskning och möjlig tillämpning i verkligheten ex. skapande företag i form av beräkningsrelationer i ett vedertaget praktiskt funktionellt system ex. information science abstraherat till det generaliserbara snarare än att endast lokalt intressant för datakvalitet i given kvalitetsgrund beräknande varians och korrelationsmått på datat) och möjligt beroende segment inom vetenskapen hur det motsvarar i våra biologiska neuronnät. Vi kan tveklöst se laterala möjligheter etablerande långsiktigt värdefulla samarbeten mellan forskningsgrenar i mötet de i mån existerande och tillgängliga mer "levererande" segmenten inom informationsanalys och neuroscience och kanske cognitive psychology (i den men vi för det senare använder det som forskningsbeskrivande eget segment och om inte så som relevant underdel till neuroscience i "fmri-analys-och-dra-vettiga-slutsatser-från-det-som-håller-många-år-som-princip" meningen).


Vi kan se samhällsvärde genom översättning till idé-system att ta till verksamhetslösningar. Dessutom uttryckande en tveklöst i det engelsk-språkiga området - jag normalt läser och bevakar i forskning utan preferens där eller i övrigt Sverige - bland universitet stor drivkraft växande mer märkbart sista åren närhet i ett synlighets-stimulerande-segment av forskningsvärldens pressmeddelanden: Effekt av medie-konsumtion när det handlar om våld. Ett segment där jag själv mer betvivlar mätbar skadeverkan ex. av dataspel relativt den stimulerande effekten på hjärnan men tvärtom allmänt kan tänka mig risker större oavsett medium (ex. spel på en data eller telefon, film eller annat) när en accepterad verklighet och romantisering av kultur etableras och kvarstår som antagen verklighet under många år.


Eftersom en tror jag tydligare jämförbarhet finns mellan svenskan och engelskan samtidigt som inget begränsande i direkt upplevelse för de enskilda personerna görande forskningen av datat (förstår både svenska och engelska) tycks det för mig som ett fruktbart projekt för det svenska folket att samla sitt mod inför och ge sig ut och ta den plats i världen man kanske i konkreta resultat visar sig förtjäna - eller rädda skrämda av en större värld stanna hemma för att leverera provinsiell leverans-forskning till myndigheter, organisationer och företag som önskar någon praktisk detalj bättre argumenterad eller rent av flexibelt anpassad mot verklighet utan krav på att resultaten publiceras i någon journal topp 1000 i ranking. Det fodrar stamina. Många ute i världen säger att svensken ej klarar att bära - eller ens lyfta - tyngre stenar. Men när ev. svensken ramlat eller uttråkat promenerat iväg för att leverera beställda resultat till något lokalt kanske finländaren eller dansken visar sig lika funktionella men mer globalt mindre provinsiella. Norden bör korrekt just ses som redundans: Lite som mobiltelefoner - är du mindre nöjd med ett märke handlar du ett annat märke nästa gång. Funktionellt samma sak men på ytan anpassat lite varierat där det av och till rent av kan betyda mycket.

Ekonomi och politik i Kina: Försiktigt positiv utveckling

Jag delar den uppfattningen:


"But I believe the prospects for restructuring China’s economy — bolstering the role of the market, expanding opportunities for small and medium-size businesses, allocating capital more efficiently and improving the balance between consumption and investment — are better than at any point since the 1990s. At a time when global growth remains sluggish, reinvigorating such reforms is more important than ever to the world economy."

Från: China’s Economy, Back on Track (2013-10-05) | Henry M. Paulson, The New York Times

Ett från vissa aspekter kanske problematisk egenskap är att regimen i viktigare segment klarat att relativt andra faktorer som lätt går till överdrift i diktaturer klarat att etablera kompetens. Vanskötta områden finns inom ekonomin men ofta hanteras det hela tycks det ganska rationellt i meningen av att man tar in data, behandlar data och har en bild av saker och ting (därmed inte att jag tycker det är rimligt att andra aktörer ska bedöma data aktöreer i Kina oavsett statliga eller icke-statliga på samma sätt som om medelandesystemet varit demokratiskt kontrollerat).


Associerat och kompletterande tycks det för mig sedan - om jag minns rätt för mig första gången indikerat att det kändes vettigt - mars i år att Kina's ekonomi i sig själv är stor nog. Lego-industrin är viktig i själv men tror jag allt mer balanserad.


En liberalisering av ekonomin fortsatt tycker jag att man korrekt ska se som ett nödvändigt steg i en mjukare övergång till etablerad frihet och i förlängningen demokrati. Men där - kanske enklare för alla i införandet med bredare högre levnadsstandard - det logiska nästa steget måste vara etablerad rättssäkerhet om värde för någon ska vara stabilt såväl som relativt uttryck av värde-reducerande verklighet ska göra något värt vad man har och kan få.


Rörande frihandeln i områden i och runt-om Shanghai tycks det för mig i alla fall inte orimligt att det kan attrahera tillväxt som ex. etablerar bredare kunskap om tillverkningssystem, teknik m.m. och erfarenhet av verksamhet bredare såväl som att med snabbare levererat värde skapa god tillväxt i arbetstillfällen lokalt. Jag tror samtidigt inte att man ska överdriva värdet av det samlat för Kina eller förledas till att tro att det ger "ett i genomsnitt" korrektare värde när vägt samman man andra områden ekonomin som kanske halkar efter. Arbete övergripande för liberalisering - såväl som etablerad tilltro rörande juridisk korrekthet, accounting o.s.v. - av ekonomin i åtminstone alla regioner med etablerad industralisering blir indre mindre viktigt p.g.a. av ett enskild frihandelsområde.


Betraktar vi detta som ett nödvändigt delsteg i konceptet av att skapa ett fritt Kina tror jag substansiellt värde ligger i att se ekonomin själva värdet av att söka hitta en lugnare väg men som likväl är trovärdig hellre en snabbare möjligheter (d.v.s. upprör vilket att döma av historik vanligen fungerar men också tenderar att komma med höga kostnader verkande under väldigt lång tid). För trovärdigheten tror jag att en väg för att försöka få det att orka framåt kan vara att börja med själva mötespunkten mellan den liberaliserade ekonomin och rättssäkerheten som en naturlig väg fortsatt direkt för att under nästa år orka till nästa steg bredare över fler frågor och givetvis inkl. politiska frågor.


I det är jag mindre oroad av uppgifter som dessa eller själva konceptet att man just nu är mer benägen att skryta kring head-counts av olika slag:



Att man över-uttrycker i relativ mening givet att det ej är vad man förr valt att uttrycka närmare uppgifter kring bör spegla en önskan att inducera själv-censur. Det i sig är en lika mycket - eller möjligen större - indikation om görligheten att praktiskt klaa av sådant här. Oavsett också som särskilt konstaterat i följande studie gjord vid Harvard University finns också en hel del IT-stöd riktat leverantörer av internet-relaterade tjänster:



Men oavsett hur långt dessa går kommer alltid gälla att en brytpunkt när föregripande publicering ej finns där själva antalet inducerade börjar göra åtgärder som ej-funktionella. Vad alla gör är full effekt och om enskilda riktade åtgärder ej förändrar det är de meningslösa endast levererande negativt värde oavsett perspektiv och målsättning.


Blickar vi tillbaka här på bloggen indikerade jag att uppgifter då citerade från om jag minns rätt Journalister utan gränser rörande cirka 150 000 antällda var för lågt, och att jag då beroende vilket år jag diskuterade det snarare var cirka 300 000 personer. Jag tror det är en korrekt tolkning att man ökat upp antalet pågående ett tag närmare i tiden. Det behöver emellertid i sig inte vara problematiskt för utvecklingen där problemet i sig det relaterarr till är censuren, hindrande diskussionen och i potentiella risker om verkligt den rädsla det kan avspegla hos regimen. Vågar man fortsatt vandra framåt på vägen i lugn takt ser jag mindre troligt systematiskt konservativa risker från denna faktor och i den domänen knappast något av sådana risker vi annars kan se geografiskt associerat politisk-organisation lokaliserat då jag tror Beijing har mer centraliserad kontroll över dessa personer.


Väljer vi hellre det - verkligt eller inte - nödvändigt eller onödigt - mer "konflikt-betonade" perspektivet där det är ett motstånds energikostnad att hantera finns är det en för stor och komplicerad fråga att försöka diskutera här (särskilt som jag betvivlar att jag har en i närheten av korrekt uppdaterad bild) men det är precis som studenter utomlands, yngre partimedlemmar på nätet m.m. målgrupper lämpliga att oavsett kontext ta sig tid när möjlighet ges att prata politik med.


Tämligen omfattande diskuterat av och till sedan 2009 rörande koppling föroreningar och impulskontroll kan vi kort utan bredare uppföljning notera realisering utan något indikerande omvärdering. Ex. biljettkontor som tas över av turister missnöjda över att ha fastnat i trafiken och åtminstone som tolkat av dom lokala makthavarna fodrande att militariserad polis sätts in för att ta kontroll över situationen.


I sammanfattning: Varje utveckling oavsett realiserad väg och oavsett perspektiv av motivation med tillhörande grupper vi tar är balansgång men där viss buffert-tolerans existerar. Och jag är inte främmande för tolkningen att den lugna förändringen är vad vi rör oss i.

Google rationaliserar v och w: Om Europa följer efter mot 7-bitars ASCII finns tillväxt att skapa

Medan EU irrationellt söker bibehålla varje kulturell egenhet eller avart har den amerikanska gemenskapen istället konvergerat till en helhet med sin idag mitt runt vad jag beskrivande gärna kallar California hippie. California hippie arbetar inte sällan med alternativt odlade råvaror eller inom IT-industri och snarare än att vara historie-lösa har de tagit upp koncept från många olika kulturer.


I EU's motståndskamp mot språk-divergensen och hoppet om ett självklart språk (engelskan) att enkelt görande möjligt att också med mer begränsade resurser automatiskt processa nyheter för analys från många språk så att alla kulturer får god möjlighet att ge avtryck är det kanske till kaliforniens hippies inom IT-industrin vi kan sätta vårt hopp.


Nedan ser vi hur Google mycket dådkraftigt också för engelskan beslutat sig för att rationalisera bort skillnaden mellan v och w:


Notera särskilt att det är site-sökning från given verklighet på sidan. Men sidan nådde jag när jag sökte efter Wiki innanför citationstecken och utan något inkluderande "v".

Ett beundransvärt projekt enkelt att kvantifiera i besparing för mig i hårddisk såväl som datorns arbetsminne om det orkar fram. Praktiskt närmare verkligheten tror jag emellertid ett viktigare steg först är att få bort hela "UTF-kulturen" och se till att vi alla sunt landar i sju-bitars ASCII. Finns inte dina skrivtecken med där: Då är dom irrationella och redundanta och ingen lär läsa dem förutom några andra icke-engelsk-språkiga infödingar lokalt.


Just för exemplet för jag dock erkänna att det ödslade tid. Sidan kom jag till sökande med Wiki som sökord och innanför citationstecken medan jag är helt ointresserad av Danmark och vikingar med mindre att de har en politiskt eller vetenskapligt lokaliserad Wiki att sampla.

Relativt perspektiv: USA slutar betala lånen - Diskussionen 2009 / 2010 jämfört med nu

Det bör ha varit 2009 och 2010 riskerna relaterade den amerikanska inlåningen bl.a. från Asien diskuterades mer med viss adderad ambition än idag när det är en fråga mer standard-diskuterad rent allmänt. I samband med det gjorde jag åtminstone vid några tillfällen samma relativa perspektiv bakåt några år mellan världen där den enda vägen framåt mot stabilitet är att lita till att öppen kultur och öppen handel ej motverkar utveckling till demokrati (i kontrast givetvis inte minst Sovjetunionen med dess på alla sätt ytterst kontrollerade handel oavsett från perspektivet Europa, USA, Sovjetunionen eller Sovjetunionens handelspartner i det kommunistiska blocket). Av och till kan jag upplevt att öppenheten mot Kina kanske var fel men jag lutar nog svagt åt att det var korrekt. Revolutionsledare från dom tidiga årens strid levde väldigt länge och diktaturer faller svårligen så länge sådana personer finns i livet (därför är indikation om förändring i Kuba mycket större nu när Fidel närmar sig slutet på livet eftersom hans bror är mycket mindre av en revolutionens hjälte) och en större verklighet i Kina av ingen relativ skillnad i värde i vardagen som konsekvens av det ekonomiska systemet fanns (d.v.s. stora delar av landsbyggden med redan innan revolutionen svag verklighet eller relativt tidigt efter revolutionen körd i botten).


En möjlighet diskuterad 2009 / 2010 relaterat den situation USA nu hamnat i där man kontinuerligt har köpt och har en upparbetad artificiell efterfrågan på skuldebrev potentiellt påverkande andra aktörer om man mot förmodan slutar att försvara sina åttaganden är att differentiera aktörerna man är skyldig pengar: handlar det om lån från eller nära associerat aktörer som saknar fria val omvandlas dessa lån avseende villkor till att löpa upparbetande på "default" ränta att börja betala när man haft fria val m.m. rimliga villkor. Givetvis också vad man vid intresse kan ta upp till diskussion med resp. aktör för att försöka avtala en praktisk funktionell väg.


Jag har idag ej någon upparbetad bild för att kunna avgöra om något väsentligt mot scenariet motsvarande kan ha tillkommit som gör det riskabelt. En grupp av sådana problem är givetvis i vilken mån den kraft i världsekonomin som nu börjat vakna (se ex. den inhemska konsumtionen med fler konsumenter avspeglad i "vardags-kinesens" - utan rikedom eller tillhörande de högre grupperna i intäkter som normaliserat den lokala geografi man tillhör d.v.s. i många industraliserade kustområden har också de nedre inkomstgrupperna en tämligen hög inkomst jämfört med hela Kinas genomsnitt - "lyx-konsumtion" i form resor under semestern: Turism fortsätter förstärka Kinas ekonomi genom ökad konsumtion). Det är mycket möjligt att det påverkas föga men det är också möjligt att det störs. Vidare skulle relaterat en annan riskfaktor mycket mer av seriöst långsiktigt management av inlåningen krävas för att möjligheten att låna i sig inte ska störas. Rörande både dessa riskgrupper vi ej här seriöst bedömt känns det som direkt fel år att ge sig på att försöka bedöma dem.


Omvänt är jag emellertid inte heller i någon utsträckning inte redan realiserat redan sista åren oroat över risk-inverkan avseende demokrati rörande lånen som sådana. Och om något håller jag det inte för otroligt att möjligheten i sig nu uttryckt som en konkret möjligheten ganska snart - om nu gränsen för inlåning, relaterade budget-frågor, funktionell möjlighet att fatta beslut o.s.v. i USA's övergripande statliga samarbete behöver lite mer tid att komma till beslut - att inte betala någon av dem ett tag kanske erbjuda sund normalisering av alla faktorer relaterat detta runt om dem.


Jag kan heller inte annat än betvivla nytta av default lika mycket - om inte mer för det senare - hur enormt överdrivna riskerna är för världsekonomin. Mer långsiktigt är jag förövrigt inte övertygad om att upplevda risker associerade lån till och från statliga aktörer i allmänhet värderas korrekt trots regelbundet återkommande väsentliga problem. Men mycket möjligt får vi se som det hela resulterar i en enorm härdsmälta påverkande många år tagande världen ner i depression (som IMF spekulerar om utan att erbjuda rationell motivation för det och ej heller från att vara en aktör vars tidigare prediktioner varit predikterande utan lika ofta som någon annan kommit fel) eller om vi fortsätter uppåt med ungefär samma andra-derivata från några tydligare drivande och i vad som sker där enklare predikterande med stabilitet än vad USA lika lite nu som sista åren varit.

Turism fortsätter förstärka Kinas ekonomi genom ökad konsumtion

Cirka 20% ökning i head-count resp. revenue d.v.s. möjligen kan man också argumentera en större stabilitet mot det inhemska genom ej något väsentligt pekande på att turisten konsumerar mer (och därmed kanske lättare ser länder utanför Kina som oftare alternativ möjliga) utan att det är fler som har råd att resa runt turistande under veckorna där de flesta har semester.


"Lu Ting, an economist with Bank of America Merrill Lynch, said the tourism frenzy auggested the Chinese economy was on solid footin [...]."

"With consumption holding up so well, China is 'unlikely to see a sharp slowdown' [...]."

Från: Rise of China's consumers boosts turism, Financial Times, Fredag oktober 4, 2013, sidan 4.