Sverige: Ett lämpligt forskningsprojekt

2013-10-05

Givetvis existerar en kriminell-subkultur i Sverige. Emellertid har den tror jag riktigt varit mindre problematiskt än bland flera jämförbara länder.


Med några undantag - som jag begränsande mig här inte konsumerade själv - har den mer sällan romantiserats i film (och tror jag böcker men också när jag som yngre och yngre vuxen hög-konsumerade även romaner läste jag mer sällan på svenska - en konsekvens kanske av att jag i nedre tonnåren blev van att läsa på engelska road av SF-romaner).


Det intressanta - argumentativt här - är inverkan direkt av globala media-produkter ex. Lock, Stock and Two Smoking Barrels (förvisso inte utan värde för konsumenten att uppleva men om mindre än ofta är fallet romantiserande en kriminell-subkultur) såväl som det inhemska direkt. Detta är det enklare men mycket möjligt beroende på samlad bakgrund i mät-segmentet utmanande nog.


Indirekt inverkan i meningen att p.s.s. som att ett utländskt språk konvergerar indirekt med ett mellan steg i våra biologiska neuronnät (där det ännu inte bör ses som vedertagen sanning: tvärtom om med studier som indirekt olika saker - men oavsett det illustativt här hur vi kan tänka) till koncept etablerade (antaget) innan i det språk man först lärt sig om den romantisering av som i ämne här kriminell-subkultur är mindre effektiv, enligt i så fall enligt vilka mekanismer (och givetvis tagande kopplingen mellan forskning och möjlig tillämpning i verkligheten ex. skapande företag i form av beräkningsrelationer i ett vedertaget praktiskt funktionellt system ex. information science abstraherat till det generaliserbara snarare än att endast lokalt intressant för datakvalitet i given kvalitetsgrund beräknande varians och korrelationsmått på datat) och möjligt beroende segment inom vetenskapen hur det motsvarar i våra biologiska neuronnät. Vi kan tveklöst se laterala möjligheter etablerande långsiktigt värdefulla samarbeten mellan forskningsgrenar i mötet de i mån existerande och tillgängliga mer "levererande" segmenten inom informationsanalys och neuroscience och kanske cognitive psychology (i den men vi för det senare använder det som forskningsbeskrivande eget segment och om inte så som relevant underdel till neuroscience i "fmri-analys-och-dra-vettiga-slutsatser-från-det-som-håller-många-år-som-princip" meningen).


Vi kan se samhällsvärde genom översättning till idé-system att ta till verksamhetslösningar. Dessutom uttryckande en tveklöst i det engelsk-språkiga området - jag normalt läser och bevakar i forskning utan preferens där eller i övrigt Sverige - bland universitet stor drivkraft växande mer märkbart sista åren närhet i ett synlighets-stimulerande-segment av forskningsvärldens pressmeddelanden: Effekt av medie-konsumtion när det handlar om våld. Ett segment där jag själv mer betvivlar mätbar skadeverkan ex. av dataspel relativt den stimulerande effekten på hjärnan men tvärtom allmänt kan tänka mig risker större oavsett medium (ex. spel på en data eller telefon, film eller annat) när en accepterad verklighet och romantisering av kultur etableras och kvarstår som antagen verklighet under många år.


Eftersom en tror jag tydligare jämförbarhet finns mellan svenskan och engelskan samtidigt som inget begränsande i direkt upplevelse för de enskilda personerna görande forskningen av datat (förstår både svenska och engelska) tycks det för mig som ett fruktbart projekt för det svenska folket att samla sitt mod inför och ge sig ut och ta den plats i världen man kanske i konkreta resultat visar sig förtjäna - eller rädda skrämda av en större värld stanna hemma för att leverera provinsiell leverans-forskning till myndigheter, organisationer och företag som önskar någon praktisk detalj bättre argumenterad eller rent av flexibelt anpassad mot verklighet utan krav på att resultaten publiceras i någon journal topp 1000 i ranking. Det fodrar stamina. Många ute i världen säger att svensken ej klarar att bära - eller ens lyfta - tyngre stenar. Men när ev. svensken ramlat eller uttråkat promenerat iväg för att leverera beställda resultat till något lokalt kanske finländaren eller dansken visar sig lika funktionella men mer globalt mindre provinsiella. Norden bör korrekt just ses som redundans: Lite som mobiltelefoner - är du mindre nöjd med ett märke handlar du ett annat märke nästa gång. Funktionellt samma sak men på ytan anpassat lite varierat där det av och till rent av kan betyda mycket.