Lovande signaler inför Klimatkonferensen i Köpenhamn

2009-11-17

Utan tvekan har Statsminister Reinfeldt gjort ett fantastiskt arbete i klimatfrågan. Att EU går före har nu satt press både på och i USA. Det har i sin tur haft positiv verkan i Kina som vi hör från President Obamas besök i Kina.

Jag blev själv närmast chockad när jag tog mig en titt på den här frågan igen för inte alls länge sedan. Allt hade rört sig framåt kring förankring av idéer men politiskt hade man nått en puckel som man inte rullade över. Nu tror jag att man är på väg upp för den i realistisk hastighet. Betydelsen av det ska inte underskattas.

Att mötet kommer leda till några stora reduktioner i utsläpp är knappast troligt. Men vad som är viktigt är att frågan återigen rör sig framåt. Fast jag ska säga att jag tror att resultaten blir bättre än vad de flesta just nu utgår från.

Det här är förövrigt inte den enda viktiga politiska fråga där vi sett positiva förändringar sista tiden. Tveklöst är det bra åtminstone för mitt humör.

Behöver hantering av den globala uppvärmning ge sämre ekonomi?

SVT på sin blogg Stallom tog upp frågan hur hantering av den globala uppvärmningen kan påverka ekonomin:

Klas Eklund: Plånbok och moral

Att använda ekonomiska styrmedel är givetvis ett verktyg för att påverka utsläppen. Det diskuteras ofta liksom hur reglering kan inverka negativt på ekonomin.

Kanske är det intressant att vända på frågan? Att fråga sig hur hantering positivt påverka ekonomin. Några möjligheter inkluderar:

1. Jämför värdet vapenindustrin gav för hela ekonomin under många år i form av forskning och tillverkningsindustri. Kanske kan samma sak nås via forskning och tillverkning av utrustning för att hantera befintliga utsläpp.

2. Används hantering via uppodling ska det väl inte helt uteslutas att det positivt påverkar världsekonomin.

3. Miljöbeskattning vid import bör vara möjligt att få accepterat på några år sikt. Det kan gynna både Europa och USA.

4. Varför tillverkning av klimatsäker energi inte skulle vara möjligt på sådan nivå att industrin inte ska påverkas negativt kan jag inte alls inse. Åtminstone inte i EU.

Laddningstid påverkar Google

Jag diskuterade optimering av laddningstid och dess ev. betydelse för Google (inklusive tips om ett bra verktyg):

Optimera laddningstid

Det tycks nu vara mer officiellt bekräftat att laddningstid kan påverka ranking. Enligt uppgifter ska inte slö laddningstid försämra ranking men däremot kan snabbare ranking verka positivt. Det betyder givetvis att slö laddningstid är negativt och snabb positivt.

Uppgifterna kommer från personer som varit vid Pubcon conference, Las Vegas, där Matt Cutts ska ha pekat på det som faktor. Han brukar publicera text, presentationer m.m. på sin blogg när han hållit tal även om det kan dröja lite:

www.mattcutts.com/blog

Jag såg även att ett färskt inlägg med tips finns på den officiella bloggen för Google code:

Use compression to make the web faster