President Obamas balanserade syn på moskén nära Ground Zero imponerar

2010-08-14

President Obamas åsikter ofta praktiskt balanserade för konkret värde har imponerat många gånger under vad som fortfarande är en relativt kort tid som president. Tidigare diskuterade jag den moské som föreslagits att byggas nära Ground Zero där jag pekade på att:

  • Det har bedömer jag långsiktigt värde för att minska irrationell rädsla och andra faktorer som via kulturell isolering från båda sidor kan skapa problem.
  • Att stress eller tvinga det för snabbt kan dock skapa problem.

Här tror jag säkert att det är riktigt att bygga moskén även om viss respektfullt avstånd kan vara riktigt för att inte spä på oro vilket inte ger något värde att göra. Jag tror också att det faktum att President Obama stödjer byggandet i sig kan stimulera den positiva effekten genom att minska irrationell rädsla där New York Times refererat honom:

"I understand the emotions that this issue engenders. Ground zero is, indeed, hallowed ground."

"This is America, and our commitment to religious freedom must be unshakable. The principle that people of all faiths are welcome in this country, and will not be treated differently by their government, is essential to who we are."

Obama Strongly Backs Islam Center Near 9/11 Site | New York Times

Citat och uttalande går normalt också att hitta via www.whitehouse.gov även om det inte skedde här.

Att uttrycka kulturella avstånd och parallell utveckling

Den modell under utveckling som detta är baserat på lär jag återvända till att diskutera just rörande kulturell skillnad där detta kommer från ett av de tre viktigaste benen där min förhoppning är att kunna skapa just avseende denna del ett generellt språk som motsvarar kartesiska produkter för var något befinner sig kulturellt och där potentiella värden och nackdelar ska gå att approximera från räkneregler.

Att göra fallstudier gör det generella språket snarare än för begränsade situationer bedömer jag dock att musik och konst är mer lämpligt därför att mycket större populationer mer entydigt beskrivna finns samtidigt som det är svårare att ofrivilligt eller nödvändigt lägga subjektiva tolkningar.

Detta har dock diskuterats i några första steg i:

Modell av konstens kreativa kraft I
Musik att analysera avseende känslor och popularitet

Rörande det ser jag just nu ser över vilka transformmetoder som kan beskriva andra verkande faktorer som behöver filtreras bort. En sådan jag tror har värde (där jag är lätt skeptisk till FFT p.g.a. att tidsfaktorer är väldigt viktiga här) är gruppen baserade på wavelets och kanske en variant av Meyer Wavelet där Standford hade gjort ett litet ramverk egentligen avsett för illustrationer som kanske kan underlätta utvecklingen av programmen:

WAVELAB 850
(Fungerar utmärkt inte bara för Matlab utan även GNU Octave.)

Det är kanske en aning omständligt (dessutom behöver WavePath.m skrivas om åtminstone för GNU Octave på Micrsoft Vista men det är ingenting annat än en spännande möjlighet att fördjupa sig i kod typer man annars aldrig hade kommit sig för eller behövt titta på) kring hur testdata hanteras men samtidigt är väldigt mycket algoritmer implementerade och något hinder för att lyfta ut det som har värde finns inte med licensvillkoren.

Jag hittade även detta ramverk som jag dock inte testat än men som egentligen verkar mer lovande därför att det tycks mer renodlat (därmed enklare):

TFTP: The Time-Frequency Toolbox

Google bildsökning för ökad kreativitet

För samma tidning utifrån exakt samma princip men tillämpad från ett annat perspektiv är också en artikel planerad för hur man kan använda Google för att stimulera kreativitet genom att optimera vissa funktioner som finns i sökningen för situationer där man behöver nya idéer. Den artikeln är inte påbörjad men en av flera saker man kan göra är att utnyttja den nya bildsökningen för begrepp man söker nya idéer runt t.ex. nedan för moské (på engelska på Google.com):

mosque | www.google.com/images

Man kan sedan variera sig med associerade ord när möjligt vanligare i olika kulturer, subkulturer eller vetenskapliga specialistområden. Det gör att du kan få inspiration till nya idéer genom att snabbt få intryck från många delar. Metoden kan troligt särskilt ge värde när du tittat på problemet under en längre tid och "fastnat".