Tyskland inger välbehövligt lugn

2012-06-19
I en tid när rätt eller fel väldigt många av Europas institutioner relaterade till finans och budget känns allt från handlingsförlamade till direkt inkompetenta där föga skulle förvåna i det senare om en försvarlig andel också är korrupta inger Tyskland lugn.

Det är kanske inte vad de flesta spontant tänker på men det är just lugn och förtroende Tyskland skapar. Tyskland stressar inte runt och hoppar på första bästa kortsiktig troligen helt onödig och kanske skadlig. Betänk t.ex. rörande Spanien att ordentliga kapitaltillskott från EU inte är nytt där.

Vi är nog inte helt fel ute om vi spekulerar att den tiden både kan ha föranlett överuttrycket bl.a. på bygg- och fastighetsmarknaden medan anpassning till moderna arbetsmarknadsreglering och andra åtgärder inte rört sig särskilt mycket, och att vi har viss inlärd hjälplöshet.

Ingenting ännu i den här krisen har varit så oerhört kritiskt och katastrofalt om inte stora kapitalinjektioner från Tyskland och övrigt ännu inte "katastrofinlånande" länder. Och proportioner om vad som rapporteras tycks ofta saknas. Spaniens inlåningsränta framställs som katastrofal. Det är den inte. Inte ens med Europeiska eller Svenska mått mätt med lite perspektiv bakåt.

Om något skulle Spanien må bra av att klara av dom här problemen själva där dock EU och övriga långivare kan hantera bankerna åt dem givetvis med förvaltning och ägande för dem, panter o.s.v.

Det är även om det blir magra år en tid för Spanien inte en katastrof för medborgarna heller. De som vill förändra sin värld har förutsättningar för det i Spanien eller resten av EU, och stora delar av världen är ju spansktalande vilket säkert kan ge erfarenhet Spanien kan ha nytta av längre fram när deras arbetsmarknad återhämtar sig och bredare perspektiv kan tillföra värde och kanske minska risken för nya oansvarigheter (och det efterföljande gnäll syftande till att försöka få resten av Europa och världen att mer eller mindre gripas av panik för att sätta lite press på Tyskland att finansiera deras lånekarussell och får vi i brist på information inte utesluta om uppgifterna att de inte vill redovisa uppgifter till efterfrågade lånegivare i EU skumrask-affärer).

Gärna EU fast utan euro så att man slipper finansiera diverse länders oförmåga att klara av att hantera plånboken (och om man får önska kanske kan vill sälja Spanien och Grekland till Kina när de nu ska visa sig märkvärdiga trots att de hör till dem som spätt på Spaniens lånefest ordentligt).

Rätt Romney: Men glöm inte att balansera

Helt rätt. Nu när Ryssland är på väg mot Syrien med trupper har Romney allt att vinna:

Romney keeps up strong rhetoric on Russia | CBS

Risken är dock att han kan uppfattas en hök som riskerar att dra in USA i fler markkonflikter och/eller kostsamma operationer. Hur amerikanerna enligt åtminstone en opionsundersökning (jag tittade inte noga på resultatet eller kontrollerade om finansieringen av den var angiven) projiserar de ekonomiska problemen mer unikt till Bush II emedan tämligen många många politker då och nu bär visst ansvar.

Ett sätt att balansera det är att vara noga med sanna moraliska ställningstaganden för demokrati, frihet och människorätt. Egypten är ett exempel på en entitet där man kanske lättare tenderar att samarbeta med en militär-diktatur och jag kan inte helt utesluta att kanske President Obama rent konspirerade med brottslingarna om det nu är fråga om statskupp (även om jag verkligen tvivlar bl.a. därför att kuppen kom en aning för lägligt där kanske världens största lånetagarna inte värder kamoflaget p.s.s.).

Händer ingenting verkligt nytt framtill valet (och det kommer det så klart men det kan ju gå åt olika håll) tror jag givet detta och att man trycker tydligt men alltid men det moraliska korrekta att du kan vinna valet.

Lycka till för alla som deltar och jag hoppas att alla tävlar sportsligt utan att vara dåliga förlorare eller under matchen uttrycka sig nedsättande om varandra. Eller med President Obamas erfarenhet och prestation under förra valet spelar man bäst för att vinna hela vägen nu men verkligen ser till att vara noga med den moraliska dimensionen.