Prisreduktion nybyggnation får en att undra över Lars EO Svenssons argumentation

2012-07-18
Med viss trovärdighet i ett område ingen kan sägas ha hög trovärdighet utan att riskera olämplig bieffekt genom felaktig överskattning relativt verklig möjlighet till prediktion kan jag tala för att Riksbanken gjorde rätt som inte sänkte räntan även om jag bedömer den som ev. något lite för låg genom att jag tidigt medan Riksbanken fortfarande höjde räntan såg att räntesänkning behövdes. Om något ligger jag lite före i prediktion relativt de flesta aktörer.

Lars E O Svensson idé om bostadspriserna som framställd i SvD i Ledamöterna oense vid Riksbankens räntemöte dagens tidning har ett stort problem i den del av förklaringen som refererar till nybyggnationen:

"Alla studier som Lars E O Svensson känner till 'tyder på att bostadspriserna är helt förenliga med fundamenta'. Det betyder att hög efterfrågan, högre löner och liten nybyggnation förklarar bostadsprisernas utveckling."

I tidsperspektiv nu och fram till om ett år ligger problemet i att bostadsbolagen börjat sänka priserna på nybyggnationer. Det är givet det svårt att sätta tilltro till Svenssons förklaring. Detta är också nytt för de närmaste månaden eller månaderna bakåt.

Tittar vi i ett något längre tidsperspektiv menar jag mer spekulativt att regler, skatt m.m. påverkande nybyggnation måste reduceras. Dels för att minska hushållens belåning vidare för att samlat och i genomsnitt öka svenskens förutsättning för att värdera sig själv högre - en viktig förutsättning för att folk ska våga investera i sig själva, starta företag, våga testa nya idéer, renovera m.m. - för att stimulera samlad svensk tillväxt. Att bostäderna via resursbrist toppas är onaturligt och tillför ingenting sunt. Istället skapar det onormal övervärdering i delar av marknaden där risken för samma abnorma nedgång likt missbrukarens abstinens när skeenande doser av kokain inte längre ger tillfredsställelse och depression och letargi ersätter den lätt psykotiska världstolkningen och manin.

Att vi ser tecken på att nybyggnationen behöver rea är menar jag ett tecken på att övervärderingen redan är kraftigt överdriven oavsett om priserna i sig är rimliga eller inte (d.v.s. om de ökat snabbt från en för låg nivå innebär hastigheten i sig att tolerans och förväntad förändring skapar situationen).

I Sveriges ekonomi: Kraftig risk under uppsegling diskuteras kort just det nya relativt det gamla på marknaden. Uppföljning i händelser från "verkligheten" utanför modell (verkligheten avbildas i sig i vad som är modell när uppgifter hämtas från statistik, tidningar m.m. varför jag sätter citationstecken - det är generellt oroande att många aktörer statistik-beroende inte förstår detta eftersom det gör att de underskattar risker relaterade till datakvalitet) tycks allt bekräfta slutsatsen.

Jag är ändå osäker på om jag hade rätt. Viktigaste orsaken är att jag upplever att uppgifter och statistik jag tagit in är för begränsad vilket beror på semester. Ändå ingenting som pekar åt andra hållet. Till och med i Uppsala visar nybyggnation att man övervärderade i kalkylerna och behöver sänka priserna. Rådet att sälja i år och köpa nästa år eller senare ändrar jag dock inte.