Så byter vi dörr: Att vingla till där vi faller heller än att ligga utslagen

2013-07-28

Förutom snart nog klassiska beviset för Monte Hall problemets tilltalande förklaring av vår verklighet - kanske längre ifrån vad vi spontant gärna vill se också är en del av det mänskliga - med dess utgångspunkt statistiken och sannolikhetsläran roade jag mig med ett mer "abstrakt" än strikt eller noga i härledningar m.m. från informationsteorin (finns från 2010 eller 2011 tror jag):



En tredje väg att förklara närmare intition i en tänkt mång-dimensionell värld är att vi behöver definiera dom dimensioner vi utgår från både för att göra vägen verklig för oss och "världen" (d.v.s. vi definierar verkande dimensioner som vad därmed definierande vägen). P.s.s. innan en population, subkultur, företag eller vad som helst väljer att gå vägen och faktiskt konkret lyckas med den finns den sällan för oss.


Väljer vi nu att definiera om världens dimensioner till att inkludera möjligheten kan vi visst se det tidigt. Mer än så kan vi kanske ibland göra väg farbar för dem. I en större värld vad som inte behöver vara mer än att vi ser vägen och går den liksom många andra.


Har dörr två brunnit upp är det bästa om vi redan tagit oss en titt på den tredje dörren. Och vem vet? Kanske är den vägen bättre än den väg vi redan nästan börjat vandra ned för? Byter vi dörr är det förändring och i människans värld med så kraftfullt fungerande modeller baserade på markov-antaganden vad vi i flock och person tenderar att skatta från världen där vi står. Så om vi rör oss i den mångdimensionella världen av flockar av människor varför skulle vi inte byta? Mer en språklig-visualitet än ett bevis eller ens matematiskt argument men inte utan värde att reflektera över.


Praktiskt konkret verkligt många gånger oftare innebär att vi definierar om världen att vi ser vad vi innan inte såg d.v.s. vi stirrar oss inte blind på den värld som dog.


Jämför gärna med hur många (relativt vad man tycker är vettigt för mentalt sunda personer i övrigt) i Sverige definierat en flock-tillhörighet och fört emotionell kraft och pay-load från det så brett att vi fortfarande tills för ett fåtal år sedan av och till kunde se ganska seriösa försvar av den Nordkoreanska diktaturen.


Med mindre än de får någon form av ekonomiskt ersättning därifrån vilket verkligen är att betvivla är det svårt att se vilken värde det ger personen och om man vågar ifrågasätta det inlärda vad de heller inte han se att utgångspunkten ger någon annan. Möjligen rent av lite skada för ganska många om än försvinnande liten jämfört med det mer konkreta där som att kommentera ut tusentals till att dö i lerjorden krävande med mankraft för att förstöra jorden ytterligare eller värre.


Det finns en kognitiv kostnad att förändra vårt perspektiv. Att flytta kostnad för att ta in den information som ger oss indikationer och hellre läsa och tycka vad vi har lust tills där indikerat är en delvis funktionell väg. I den organiserade gruppen föreligger givetvis sedan av och till en pedagogisk utmaning. I ett demokratiskt system är det senare vad vi inte ska stressa upp oss över som problem. Den större gruppen tenderar om än benägen att hålla kvar perspektiv till att komma mer rätt än det mesta i övrigt om man ger det lite tid (jämför t.ex. 1900-talets utveckling i Europa och Nordamerika med övriga världen).


I kroppen kan det ofta växla approximativt binärt eller vad vi upplever som det (emergence). En upparbetad potential som orkar till att växla fler och fler mer märkbart i kollektivt språk och därigenom om vi så vill utlösande förändringen i övrigt. Att se andra göra eller tycka är väldigt starkt när det är nytt, i relativ ögonblicket innan diskret steg för steg växande, och intensivt är potent.


Ett cyniskt kanske lite pessmimistiskt sätt att uttrycka det på är att vi står där vi faller: . Tills vi går därifrån eller står kvar.

Vattenkraften i Bhutan har försvunnit: CIA stal den

Det här är också ett kul exempel både relaterat NSA och Amerikanska Internet Hegemonin konspirerar för att jag ska spara bort vår svenska energi (2013-07-28) såväl Semantiska webben. Nå kan jag visst minnas fel men jag tror mig ha för mig att från Bhutan till Indien flödar det rikligt med energi-export från deras vattenkraft nära nog deras hela ekonomi i förändringsmening och också till betydande delar i allt konkret valuta-mätbart. Men ej vad som finns med på Bhutan.



Jag tvivlar på att Department of Energy har särskilt stora problem i den här typen av data för regioner som intresserar dem. Däremot CIA Worldfact book enormt använd i alla möjliga sammanhang utan kontroll av uppdateringar eller rimlighet har nog ställt till det här.


CIA World factbook var nog något de gjorde tittande över datakällor kanske i en mellanstegsperiod från äldre representationsformer till något mer modernt. Visst om jag minns rätt från längre tillbaka (kanske 2010) angivet vad som ska uppdateras men som man relativt ofta ser presenteras utan all rimlighet i det.


Jag har inte följt upp CIA:s original-instans sedan samma år ovan men jag tvivlar på att den är mer semantisk webb nu än då. D.v.s. såvida nu inte den transformation till RDF eller vad det kan ha varit någon gjorde (inte dom tror jag: sådant gör bara dom riktigt semantisk webb troende) är jag inte säker riktigt alltid på vilken tidpunkt data kommer ifrån. Det var väl ex. inte evigheter sedan i alla fall dammen byggdes i Bhutan.


Men visst att vi i brist på officiell kommentar kan välja att se det som en tyst protest mot ex. lägre temperatur på kontoret eller längre access-tid på nätverket därför att datorer flyttats till Alaska. Eller att Bhutan glömts bort i jakten på flashiga energi-sparande webbsajter m.m.

NSA och Amerikanska Internet Hegemonin konspirerar för att jag ska spara bort vår svenska energi

Efter dom glada dagarna när USA började investera i allvar i NSA m.m. är det spännande att se hur hippie subkulturen under det demokratiska partiets regim sipprar in på sina håll och kanter. Nedan har vi ett lite otäckt exempel där USA tycks ha webb-lokaliserat mig till Sverige och försöker lura mig till att spara energi.


Notera internet-surfance en.openei.org (född som så mycket kring energi och forskning på nätet från Department of Energy om de gissningsvis nu gömt sig i dom kaliforniska dimmorna) hur svenskt energidata bara råkar komma överst i listan när jag har gått in på undersidan en.openei.org/datasets/...



Överst: STIL2 Swedish Office Buildings Survey.


Och detta nyligen inpå det blev publikt känt att Janet Napolitano kommer blir president för University of California. Såväl universiteten som delstaten är trots Arnold Schwarzenegger försök att dra det rätt en känd hemvist för just mängder av hippies. Hippien i Kalifornien - rökande haschknark i solen - förstår föga av den hårda vinter och ständiga sommar-regn vi lider av norrut.


Det värsta med sådana här kampanj-sajter som försöker verka långsiktigt är att de kan vara lite för elegant gjorda. Det logiska i aktualitet nu jfr hosting i kallt klimat vore att lyfta fram optimalt energislösande hosting nere i Kalifornien, Texas eller liknande men där är risken att det antingen pedagogiskt fel skulle visa sig hostat i Alaska om jag kontrollerar det eller ännu mer irriterande flyttas dit för att kringgå och förstöra värdet av kritiken. Ett större problem koncept där folk ibland anstränger sig att göra saker rätt när de i värde-dimensioner egentligen ska ha fel eller ännu värre gör kritik man annars kan paketera för återkommande pedagogiska exempel problematiska.


Förutom stora data-dumpar till Wikileaks och Ryssland blev det mind-control som försöker få mig att spara energi genom att dela data på ett väldigt tråkigt sätt (även så att det inte förstås fel ska understrykas att hippie-kulturen som vi har ex. på här ofta är visuellt skickliga och det hela därför "ser bra": en konsekvens av LSD, peyote m.m. som överstimulerar deras visuella perception medan den mer tids-temporala framtidsresonerande reduceras ner - återigen att det verkar vettigt, ser bra ut o.s.v. om vi köper konceptet är en del av problemet). De-maskulering av den maskulina krigarsjälen till något miljövänligt som delar data och inte vill skicka vapen till Mellan Östern.


Värst av allt kanske vi rent av kan vinna något på att agera och skapa energieffektivt. Men sådant här kan passa på Burning man men gör ingen med en sund kognition annat än lite skeptisk till energin och lite tragiskt road vad det blev av total situation awareness.

Ändrar min åsikt rörande Syrien och engagemang av Västerlandet

Intensiteten och den upplevda utlösta kraften när två - ej nödvändigtvis i "ontologisk-kultur-tradition" väldefinierade men vad ändå allt som känner sig involverade tros sig se mitten av den egna och den andra sedan - "motsatta" "värde-centraliteter" trycker mot varandra med växande friktion för att slutligen gå i konflikt som är självgående växande hör till det vackraste man i ögonblicket kan uppleva. I vår natur förstår såväl skönheten i konflikten för ögonblicket entydig. Det är "moraliskt-undervisande" föga elegant kanske också i direkt energiomsättning i rummet - den väpnande konflikten - ett funktionellt verktyg. Också är det det verktyg du inte självklart har andra valmöjligheter till att ta.


Likväl - trots skolboks-historiens fokus på "stora" konflikter - vet vi att samma möten mellan motsatta värde-centraliteter kan bekämpa varandra i information utan väpnad konflikt. Och troligen vore mycket i världen bättre om vi alla var mer medvetna om den berusning intensiteten i ögonblicket föder. Samtidigt som ett större antal monumentala - för vår kultur idag - avgörande förändringar kanske inte hade inträffat (jfr de idéer som gick big-waving i Frankrike under första halvan av 1700-talet med en välkänd topp 1749 och orkade över Atlanten där kärnvärlden behölls med adderat engagemang för det skattetekniska d.v.s. vad som kan ha utvecklats till den idag så grundläggande iden ekonomiska friheten via tillämpning i en praktiskt tillräckligt stor entitet tillsammans med individens övriga frihet),


Knappast finns en skala från en ren konflikt i information till den uteslutande väpnade. Utan ett praktiskt synsätt är nödvändigt. et hade kanske varit bättre om utvecklingen i Mellan Östern senaste åren prövats en annan väg men om så finns knappast någon särskild skuld eller att någon ensam entitet hade klarat att lösa det.


Oavsett det är vi idag kanske där mötet mellan centraliteterna för grupper av idéer som varje individ tycker sig se tydligt men nog så varierade är i hög och kanske växande intensitet också mätt i energiomsättning i rummet ej så avgränsat som det kanske hade varit önskvärt om det kvarstått.


Riskerna är givna: kostnaden är ju redan enorm i människoliv. Också möjliga värden finns. Jag fann mig lätt osmaklig när jag 2009 och 2010 såg dem givet den här vägen som möjlighet. Antagligen diskuterade jag det bättre längre bak i samband med det.


Vad jag egentligen önskade uttrycka ovan var att det finns en mening och reflekterad som möjlig sedan länge och förhoppningsvis vad jag kanske diskuterar bättre eller i alla fall letar fram vad skrivet tidigare här och på andra platser till varför jag nu förändrar åsikt rörande beväpning i Syrien. För mig är det inte ideologi rörande verktyg i och jag tror det i allmänhet är bra att undvika kategoriska givna idéer.


Frågan är inte avgränsad längre på sätt som gör det meningsfullt. Därmed inte sagt att jag inte menar att man ska beväpna grupper troligt verkande för demokrati men inte från de utgångspunkter och möjligheter indikerade. Och jag tror nuvarande avstånd från kultursfärer längre ifrån bibehålls. Åtminstone i den mening i vad jag säger här och nu från att jag vill begränsa vad jag säger och är mycket medveten om att jag inte tagit in färskt data till analys på länge nu.


På den kanske mer positiva sidan noterade jag att Iran och Nordkorea båda är intresserade att diskutera kärnvapen och kärnenergi med omvärlden. Jag tror ändå givet intensiteten nu växande kanske mer "självgående" att man bäst gör säkert att massförstörelsevapen är förstörda gärna "icke-kausalt" (d.v.s. ej existerande men potentiellt existerande eller med associerad risk förstört innan skapat).


Det ska också sägas nu när jag skar bort hela diskussion om möjligheten kort att regionen har varit låg-intensitet i förändring så länge men ständigt med problematisk intensitet i förtryck, infekterade konflikter m.m. Och där detta slutar om jag tolkat och ser klart så kommer det ha konvergerat den ena vägen eller den andra.


Jag är verkligen för att indikera att jag är medveten och gärna vill se att jag adderar något bättre kommande månaden att jag inte är nöjd med hur jag uttryckt. Den intresserade kanske kan söka bakåt själv här.



"Well, well, what's signed, is signed; and what's to be, will be; and then again, perhaps it wont be, after all. Any how, it's all fixed and arranged a'ready; and some sailors or other must go with him, I suppose; as well these as any other men, God pity 'em! Morning to ye, shipmates, morning; the ineffable heavens bless ye; I'm sorry I stopped ye."
Elijah, Moby-Dick