Vattenkraften i Bhutan har försvunnit: CIA stal den

2013-07-28

Det här är också ett kul exempel både relaterat NSA och Amerikanska Internet Hegemonin konspirerar för att jag ska spara bort vår svenska energi (2013-07-28) såväl Semantiska webben. Nå kan jag visst minnas fel men jag tror mig ha för mig att från Bhutan till Indien flödar det rikligt med energi-export från deras vattenkraft nära nog deras hela ekonomi i förändringsmening och också till betydande delar i allt konkret valuta-mätbart. Men ej vad som finns med på Bhutan.



Jag tvivlar på att Department of Energy har särskilt stora problem i den här typen av data för regioner som intresserar dem. Däremot CIA Worldfact book enormt använd i alla möjliga sammanhang utan kontroll av uppdateringar eller rimlighet har nog ställt till det här.


CIA World factbook var nog något de gjorde tittande över datakällor kanske i en mellanstegsperiod från äldre representationsformer till något mer modernt. Visst om jag minns rätt från längre tillbaka (kanske 2010) angivet vad som ska uppdateras men som man relativt ofta ser presenteras utan all rimlighet i det.


Jag har inte följt upp CIA:s original-instans sedan samma år ovan men jag tvivlar på att den är mer semantisk webb nu än då. D.v.s. såvida nu inte den transformation till RDF eller vad det kan ha varit någon gjorde (inte dom tror jag: sådant gör bara dom riktigt semantisk webb troende) är jag inte säker riktigt alltid på vilken tidpunkt data kommer ifrån. Det var väl ex. inte evigheter sedan i alla fall dammen byggdes i Bhutan.


Men visst att vi i brist på officiell kommentar kan välja att se det som en tyst protest mot ex. lägre temperatur på kontoret eller längre access-tid på nätverket därför att datorer flyttats till Alaska. Eller att Bhutan glömts bort i jakten på flashiga energi-sparande webbsajter m.m.