Yanbian och många fler regioner med etiska grupper finns

2009-07-14

Skissen över hur stora nyhetsmedia och Google kan få värde av varandra borde jag göra klart nu när tid plötsligt finns igen. Eftersom jag nu lovade det. Det är mycket möjligt att jag sett en del som andra missar genom att jag under flera år skrev för tryckta tidningar, publicerar nättidningar, har bloggar och följt Google under ett antal.

Hur som helst följer man diskussionen kring etiska grupper i Kina verkar många tidningar åtminstone i USA missa en del. Svenska tidningar har jag inte följt här även om jag helt säkert vid tillfälle ska ta en tur till biblioteket och läsa han som brukar skriva UNT:s politiska kommentarer. Han har många gånger imponerant på mig med sin klarsyn i utrikespolitiska frågor.

En vanlig bild man ser att amerikanska tidningar ger är att antal etiska grupper i Kina är få vilket inte stämmer. Många grupper och regioner med tror jag väldigt tydlig påverkan på kinesisk inrikespolitik nämns inte alls. Där kan jag som exempel nämna koreanerna vilka vi har flera miljoner av (kanske 2 - 3 miljoner?) i:

Vidare har koreaner som flytt Nordkorea och lever gömda för att inte skickas tillbaka påverkan. Nordkorea i sig är ytterst betydelsefullt för Kina och det är ytterst otroligt att Kina innan det demokratiserats kommer tillåta några åtgärder av betydelse mot Nordkorea. När Nordkorea faller kommer många miljoner svältande nordkoreaner välla över gränsen in i Beijing och det är inte en tilltalande tanke för kinesiska kommunistpartiet.

Förutom sådant man brukar räkna till etiska grupper är andra skillnader stora. Inte minst mellan södra och norra Kina politiskt och det har varit så väldigt länge. Det kommunistiska maktövertagandet kan man se som en förlängd konflikt mellan norra och södra Kina. Kuomintang växte fram i södra Kina och expanderande sin makt och bildade en mot-pool till norra Kina med Beijing-federationer av krigsherrar innan den japanska invasionen. Under hela den kommunistiska perioden har det levt kvar. Och vi kan se två punkter i centrum: Beijing och Shanghai.