Videokameran Flip Mino HD bra för tidningar och bloggar

2009-11-11

I USA har The Flip sedan flera år en mycket stor marknadsandel och ägs numera av Cisco. Flip Mino HD är en kompakt bärbar videokamera. Nya versionen klarar upp till två timmars inspelning med lika lång batteritid. Den är enkel att använda och filmklippen i high definition håller att döma från Youtube hög kvalitet.

Flip Mino HD är en bra möjlighet både för tidningar och bloggar som vill få in filmklipp i det redaktionella materialet. Förutom attraktivt pris, enkelhet och kvalitet är integration både mot HD TV och Youtube enkelt.

När filmklippet laddats upp på Youtube kan du bädda in det i tidningen eller inlägget med Youtube-spelaren. Det är bara att kopiera koden bredvid filmklippet. Att använda Youtube hellre än att lagra på egen server har stora fördelar. Det är gratis samtidigt som prestanda på överföring vid uppspelning är mycket god.

Faktiskt kommer prestanda vid uppspelning nästan alltid vara bättre än för alternativa lösningar. Orsaken är att Google har stark infrastruktur för videoklipp vilket mer finns att läsa om i:

Youtube är praktisk för tidningar

Däribland kommer populära filmklipp hamna i lokala cache hos många ISP:er. Sådana lösningar går att få även utan Youtube men kostar ordentligt.

Ge Google bilder med rätt html

På bloggen Johan.se uppmärksammades hur bilder bäst ska namnges för att fungera med Google:

Matt Cutts om hur man döper bilder

Han har i sin tur fått information från en video med Matt Cutts:

För den som inte vill titta på hela videoklippet har det viktigaste utklippt nedan:

Viktigt är att beskriva bilden både med filnamn och alt-attributet. I alt-attributet kan man skriva mer likt löpande text. Eller med ett konkret exempel (taget från Johan.se):

<img src=”img/091110-katt-flyger-mantel.jpg” alt=”Katt som flyger med en mantel” />

Tidigare guider om bilder i tidningar och bloggar:

Profitera på Gulliga Djur

Satellitbilder för media

Illustrera artiklar och blogginlägg

Besök även Cutts blogg där en stor samling med seriösa Google-tips finns.

Vi kan avsluta med det kattdjur jag utsåg som "representant" för Nyhetsbloggen vilket är tigerkatten. Tigerkatten är högre, har större öron och morrhår än tama katter men väger mindre.