Dikt om två kärleken mellan två hundar i den karga kanadensiska vintern

2010-05-23

I dikten möter vi en portugisisk vattenhund nyförälskad i en lokal hund - kanske en föregångare till newfoundlandshundarna.

Hundar som följde med sina mänskliga familjer från Europa till USA och Kanada mötte samma utmaningar och svårigheter, och precis som vi människor också kärlek.

Från de fria blandningarna mellan rashundarna i den utmanande naturen föddes många av både våra snällaste hundar: Labrador, Newfoundland och Nova scotia duck tolling retriever - alla också kraftfulla bidragsgivare till de små hårda samhällen där både hundar och människor var tvungna att arbeta hårt för att ens överleva.

I dessa områden föddes också starka modiga hundar som Canadian Eskimo Dog, Seppala Siberian Sleddog m.fl. Hundar som vet att om de stannar trots trötthet och hunger fryser dom ihjäl tillsammans med sin husse eller matte.

Att först försöka fånga något av dessa modiga hundars kärlek och närhet innan deras prövningar skildras är riktigt. Här diktade jag därför några rader om en portugisisk vattenhund som nyligen mött en lokal blandras - kanske en St. John's Water Dog? Eller rent av en av dom lite senare föregångarna till Newfoundlandshundarna?

Newfoundlandshund Foto: Illryion Licens: CC 2.0 by

Hon är större än vad han är men det gör ingenting och han vill absolut ge henne något speciellt.

A Portuguese water dog just a year in Canada
Running the streets
With this a bit bigger but very cute black coated long haired playful fish smelling girl

What fun to give a fun loving girl
In a fish camp but fish?

Digging around things from the old land
Finding two fruits with the true summer scent
A summer scent of delicious beauty reminding of easier times home

Sunny balls of playful fun
And a healthy snack
Filling her with the very sun so painful sparse in this land of cold darkness
Making her strong for the pups to come

Fler dikter jag publicerat på Nyhetsbloggen. De berör skönhet, natur, kärlek, mod, mat, gulliga hundar och annat som är viktigt oavsett vilken tid vi lever i. Att skriva poesi om enkla saker - som gulliga hundar - mer än stora tankar hör inte till vad stora tänkare gör men det skänker mig glädje och är i det lilla kanske ändå viktigt? Är det inte i någon mening detta som livet handlar om?

Dikt om ögonblicket när labradorerna uppstod

Här har vi en dikt jag skrev för att hylla labradoren. Labradorer är en fantastisk hundras som lätt lär sig massor av svåra uppgifter och ändå ofta är en väldigt gullig och lättsam hund.

Att de är lättsamma har delvis var en representation för en brittisk gentleman som lämnat England men ändå vill ha kul. Brittiska gentlemen gillade att jaga fågel och jagar man fågel vill man gärna ha en kund som hämtar fågeln efter att man har skjutit dem eftersom de ramlar ner i buskar och långt ut i kallt vatten.

En sådan hund ska först sitta och vänta utan att källa när fel fåglar kommer och sedan springa ut i vattnet och hämta fågeln först efter att den ramlat ner död och utan att bita egentligen alls i den utan bara försiktigt bara den löst i munnen.

För det krävs lätt tränade intelligenta men en aning sävliga hundar. Dessa och särskilt labradoren kan förtjäna en dikt som hyllar dessa egenskaper...

The released powers of English pure breeds roaming the fishing camps of Canada
Falling in love having fun with just about anyone really
Mix up pups picked up by rich immigrants

A Sporty,
Jolly fun for a day in the woods,
Kinda dog is borned - Labrador

Standing the cold silent waiting
Not buggering up the bird apporting
So u master though far from England can shoot ducks

English Canada Gentleman Forrest Water Sport
Still by the fire looking very cute for the girls
Kinda Dog

Fler dikter jag skrivit.

Foto: Schanlaub Licens: CC by 2.0