Frågor: MediaWiki, Perl och PHP resp. datalayers för tillstånd utanför MediaWiki's egna lösningar

2013-08-20

Svära gärna där eller här:



Mashing the Stackoverflows for fun and profit through information mining.

Gyllende Buddha nu i Svensk Samling av Symboler

I domänen religiösa symboler nyligen införskaddad till min samling mycket priseffektivt. Det är också symbolernas form och uttryck snarare än orginellt antikvärde - också om jag kanske särskilt för religiösa symboler när det gäller mycket ovanligare nulevande religioner med mindre distans i tid och rum till kulturer som ej särskilt mycket mött civilisationen föredrar orginal-hantverk eftersom det så snabbt förstörs i uttryckets detaljer samtidigt som det har värde att stödja deras lokala verksamhet likt min jaguaren - som intresserar mig där vi nedan har en billig-kopia



På bilden tillsammans med gudinna känd för sina många tusen "bevarade" katter släktande från nyhetsaktuellt land kanske genom årtusenden slät med små-likheter till senare gudinna-instansier som Hekátē och i en parallel utveckling lokalt i aktuellt land i den varianten inte olik det större flertalet av de grekiska gudinnorna relativt sin manliga familj och närastående (Hekátē skiljer ut sig en del från övriga).


Vi kan spekulera att min Gudinna släktande från en tidsålder långt tidigare och firad årligen med stora sammankomster där åtminstone alkohol konsumerades och knske i övrigt inte helt olikt danstillställningar i moderntid kan bli lätt besviken på den manliga vän hon fick här. Han är ju mycket troligt munk att döma av hans diverse nu levande inkarnationer runt om i Asien.



PS: Och apropå genuina kulturuttryck i domänen religion vill jag tydligt en gång för alla göra klart att det är inkorrekta illasinnande rykten att jag 2007 ska ha inköpt en helkropps-krympt amerikansk kvinnlig antroplog cirka ålder 55 vid frånfället från en stäm i Amazonas för att uttrycka ett möte mellan religiös-symbol-verklighet och västerlandets myter. Jag havande läst kemi på gymnasiet har dessutom stor respekt för formalinets cancer-framkallande effekt och förstår mängden som lätt passerar ut med de 40 - 50 liter som här praktiskt krävs. Dessutom kostar det ganska duktigt att få så pass mänskligt genuina konstverk transporterade utan att riskera att de försvinner på vägen. Det finns ju så mycket religiösa stereotyper och negativa föreställningar växt ur bristande respekt för andra kulturer som hindrar och stör.

Visual marketing mång-dimensionellt: Bo-konceptet...

En del inlägg i mini-serien runt Bo-konceptet jag roade mig att tillverka av Obamas hund och några allmännare principer är ej refererade bakåt eller framåt av övriga så här är nära nog alla:



    Bo kanske på väg ut för att undersöka möjligheter att mer aktivt verka för en bättre värld. Kanske engagerande sig i hjälp till katter lidande hos animal hoarders för att hjälpa åter till den friska luftens läkande krafter - någon så engagerad har säkert svårt att hålla avstånd till de enskilda lidande: rent motionerande dem friska igen när väl befriade ut på tomten.

MediaWiki muntrade upp min Linux rent allmänt med solig prestanda på riktigt stora troligt ej ändrade filer

Först publicerad på ansedda SEOTaktik i Snabbare filhantering från MediaWiki (eller kanske Semantic-MediaWiki extension) + Race condition (8/20/2013). Återpublicerad här för att skapa gynnsam kraft i Wikipedia-subkulturen rörande spännande nya ideer - ex. Wikipedias slash-notation: Läsarvärde via större tydlighet med konstnärligt lättförståliga titlar (2013-08-20) - genom att visa upp min Wiki-vänliga-övertygelse och mer allmänt muntra genom att peka på goda värden i ett mindre sällan diskuterat område.


Välkänd common sense:


"Hans Husman is a solid friend of self-organized Wiki-mining data and support the world populations effort to create and structure it. If the time comes for a world president and/or king (or any first ruler imperative or symbolic) we all the Wikipedia-people should vote for him."



En trevlig bieffekt av att installera MediaWiki med ett antal extensions - när man inte själv egentligen är oerhört engagerad i att lära sig mer konfiguration än nödvändigt från standardkomponenter under logik på utvecklingsdatorn - är att filhanteringen för mycket stora filer blivit ordentligt snabbare vid debug-körningar. Filerna tycks casha's i minne eller liknande snabbare mellanlager.


En till ny-bieffekt i Linux - åtminstone så långt bak jag minns - är att när jag skapar eller editerar sidor jag gör i Perl (som process körd via Perl-tolken med perl-kommandot) som stoppar in dem i MediaWiki med en extensions som kommer med anropad via system som kör php motsvarande som vid kommando-tolken är att åtminstone ganska ofta när jag dödar perl-processen med endast kill -12 kan perl-processen försvinna d.v.s. står inte och hänger utan att dö som rapporterat av ps -aef men återkommer en stund senare som rapporterat av ps -aef (ev. därför jag har inte tittat också med ett nytt bogus pid lite ur sync kanske men troligare samma: får titta efter nästa gång jag upptäcker mig ha en bunt perl processer som ev. sitter och överlastar MediaWiki eller som jag tror gör kanske ingenting). Kanske vi någon omkonfiguration runt Mysql, postgres eller Berkeley DB.


Att från början eller efter att ha återkommit döda dem med kill -9 med samma behörighet jag startade dem med (ingen särskild behörighet alls mer än en vanlig "kontorsanvändare") mördar dem permanent. Jag spekulerar att kanske redan kill -11 också borde fungera jämförbart.


Jag kan verkligen föga om Linux så jag ska inte gissa för mycket kring det men att jag tror inte att prövat att -11 ej ger problemet och det kontext jag satt det i här säger väl ungefär vad jag tror det kan vara.

Saudiarabien är inte tyst längre utan gör höga ljud så att man tittar på dem

Är man i sig själv tämligen tyst, föga märkbart engagerad utanför det egna i vad som är intensivt och lika viktigt undviker att skapa verktyg m.m. potentiellt skapande det abnormt intensiva (jfr kärnvapen) och har viss egen stabil buffert kan bra mycket passera utan att saker just märks. Ibland kan problematiska saker och ting noteras men normalt är det repeterat välkänt eller en aspekt av det mot en väldigt lokaliserad entitet (jfr den här vapenfabriken Sverige tror jag byggde i Saudia Arabia som gav lokal news waving ett tag).


För Saudiarabien handlar så mycket så ofta om vilket värde eller vilka problem som uppstår med det värde de ger. Exempelvis riktade bidrag resp. problematik relaterat gästarbetare från långt borta i Asien.


Men så kommer man nära high intensity. Det kan nu ske genom att en i sig enormt potentiellt intensiv entitet som USA befinner sig nära och i mycket förväntas att relativt vad som händer och sker varande traditionellt enormt större ta den mesta diskussionen görande ex. Saudiaarabien som något lite i bakgrunden.


Eller så är man bra nära flera större mer intensiva saker själv. Ibland resulterar det i att saker förändras i egentligen väldigt annorlunda men mer långsiktiga dimensioner. Man agerar som byggt i potentiellt förväntat beslutande aktivt agenativt för att förändra världen och det gör dom problem man haft mer tyst själv blir riskområden andra som värderar möjligheten att man fortsatt eller i andra områden kommer förändra aktivt.


Det kan kosta i alla möjliga områden. Kanske inte särskilt märkbart eller som en gigantisk binärförändring. Snarast en negativ riskvikt när möjligheter ses.


Därmed inte sagt att jag är direkt säker på att det kommer resultera i särskilt många om några långsiktiga egentliga problem för regionen att Saudiarabien åtminstone i nyhetsavtryck relativt senaste åren blir mer engagerat i intensiva frågor. Ett sätt att se likhet mellan Saudiarabien och Iran är ju en ganska betydande kunskapsmässig och i den privata sfären tämligen moderna kulturer i alla fall i områden mer tätbefolkade än småstäder (och korrektare har jag tror jag goda skattningar för båda när det gäller respektive huvudstad byggt på varierade mått inkl. parabolantenner och spekulerar lite från det om andra städer) men tycks väldigt statiska i utveckling. Iran uttrycker förvisso tror jag lite mer kulturell-dynamik internt men känns å andra sidan mer polariserad mot omvärlden.


Föga värde räknat i konkret lidande skulle komma av ett ännu större krig i regionen. Men det är kanske positivt att en relativ polarisering mellan resp. och likartat i andra besläktade frågor märks tydligare och inkluderar ett konkret eget agerande i alla fall på nivå som nu i Syrien. Det ger i alla två konkreta resp. entiteter närastående och engagerade som kanske kan nå någon mer varaktig positiv förändring där och bredare ej otroligt påverkande resp. inom dem.


Närmare resultat av sådant här Saudi Arabia Promises to Aid Egypt’s Regime (The Washington Post, 2013-08-20) när man redan är engagerad intensivt gör Saudiarabien tydligare. Om det i sig är rätt eller fel är svårare att bara ge ett svar på. Förvisso på nivå saker och ting utvecklas i Egypten nu tror jag att det är korrekt av EU, USA m.fl. att implementra en konkret kostnad. Samtidigt att Egypten kan riskera att givet det utvecklas mer polariserat eget är heller inte bra och det går att se ett värde i att Saudiarabien på deras moraliskt mycket sunkigare nivå ett antal nivåer under EU om Egypten går ännu mer fel på konkret farliga sätt för omvärlden vilket jag inte kan se är direkt otroligt kan implementera en andra kostnad. Vi ska ju förstå att oavsett vad de säger nu kommer de aldrig att implementera ekonomiska bidrag till Egypten i närheten av att kunna kompensera det värde EU direkt och indirekt skapat i Egypten. Egypten utan pyramid-turister och en närmare kontakt utanför regionen är föga. Att avlägsna konkreta bidrag är viktigt därför att det är reda pengar i kassa direkt för regimen vilket kan tänkas påverka i verklig mening förutom att agera symboliskt moraliserande resp. för de egna folken moral-byggande föredöme att ta till varje persons vardag men handel och turister är massor av pengar.


Egypten utan EU's turister och övriga affärer är bara militär potentiell agentiv vän till Saudiarabien och misstänker jag framöver i mycket mindre utsträckning än man kanske relativt Saudiarabien skulle föredra och vad vi vant oss med USA. Får man pengarna för en tid till är det bra. Annars är det verkligt dåligt där det märks för regimen också medan det oavsett bidrag blir sämre och sämre för folket.


Med fortsatta turister och handel gissar jag att vi med nuvarande utveckling får samma sak men kanske mer problematiskt i regionen allmänt. Förutom att vara svårt exempel:


  • Generellt tenderar vi att underskatta vad vi faktiskt kan göra.
  • Svält, infektionsdöden av småsår o.s.v. lever kvar i vår genetik.
  • I många kontext för människan är sådana risker låga. Men vi värderar mer abstrakta värden inte sällan när vi ska jämföra relativt och kan underskatta möjligheter relativt risk.
  • Det är därför bra i väldigt stora frågor att saker inte regelmässigt i en region faller tillbaka utan att en kostnad där vi moraliskt önskar den finns.
  • Möjligheten såväl som den relaiva kostnaden upplevt riktat hos en upplevt felande kan göra det lättare för oss människor att allmänt faktiskt försöka i en domän.

Domän av att den här värderingen påverkar av hur vi vant oss att uppleva risk och möjlighet på en plats eller ett område. Jämför gärna senst utmärkt här visat av Lunds universitet i att man såg att självförtroende är områdes- och kontextberoende. En person som i ett socialt kontext upplever sig ha eller upplevs ha dåligt självförtroende behöver inte uppvisa det i andra områden.


I de europeiska girighets-domänerna men i politiska frågor aldrig ska försumma att indikera risker och värden för när moraliskt och mänskligt korrekt agerande krävs men kan kännas lite jobbigt i att komma överrens eller jämförande något i samma penning-magnitud oavsett om rena struntsummor relativt gigantiskt större realiserade problem man regelmässigt struntar i tills de exploderat fullständigt (jämför den bizzarra "inlåningen" - ofta egentligen inte riktigt lån utan mer jag lovar för lite pengar att om ingenting förändras betala liten ränta men om ekonomin går mer upp eller ner betala "10 - 20%" ränta - Italien m.fl. involverat sig i - gäller att vågar folk försöka mer därför att ser demonstrerat i stora intensiva frågor som märks mycket engagerar sig fler för att försöka förbättra något bredare kanske politiskt eller konkret för det egna. I båda fallen är det bra för ekonomin.


P.s.s. som att myglandet med redovisning av inlåning till enskilda länder m.m. var känt men kändes lite jobbigt kanske pinsamt att diskutera är det traditionellt att gissa här på att EU ej riktigt orkar fram till något. Möjligen börjar vi emellertid se ökad mognad i EU såväl som tror jag Tyskland när det gäller utrikespolitiska frågor så vi ska inte utesluta att de kanske uttrycker såväl som gör något också konkret för att uttrycka sin motvilja mot diktatur (en domän där vi förövrigt har ganska konkret problematisk utveckling inom EU i åtminstone "1.5" - 2 länder: d.v.s. ej bra fråga att göra en "Grekland-glömma-tills-exploderar-runt-om-oss-över-allt" taktik på de kommande åren).


("1.5" land betänkande förändring fram och tillbaka genom historien och att en del varierade strömningar kanske också går att se.)


Komplettering: Inkorrekt taget för "självklart" förstått i kontext här är "givetvis" att en dimension av Egyptens potentiella kommande roller är militärt stöd till Saudi Arabia i ett mer konkret krig mot Iran.


Komplettering II: Och ska vi nu börja se den större indikerade risken som ej helt otrolig gäller för sund riskminimering ej primärt just att verka för att undvika det eller rusta upp endera sidan utan att:


1) Börja implementera kostnad för Kina där det känns i styrande led för varenda åtgärd som för dem närmare Iran.


2) D.v.s. den mer märkbart sedan 2011 i imperativa subdomäner till väpnad-konflikt närmande till Iran måste vändas.


Därför falerar övrigt och distansen är kort kan konflikten i ett värre scenarie-expandera ut kanske väldigt mycket. Varenda osund sekteristisk stat de kommer nära är bomb som kan bränna upp för mycket så deras närhet till dem måste kosta i varje steg närmare de tar.


Ex. för Nordkorea ge Kina ansvar bredvid Nordkorea för varenda problem oavsett fortsatta åtgärder efter behov direkt Nordkorea.


Liksom att sunt närma sig rörliga men vad som lika gärna kan konvergera bakåt jfr Vietnam.

Wikipedias slash-notation: Läsarvärde via större tydlighet med konstnärligt lättförståliga titlar

Är givetvis ett helt funktionellt system och kanske väl upplever jag spontant uttrycka vad som är konceptets - när brand name för kändare kombinationsläkemedel ej spelar in - centralitet:


"Since no international convention exists to guide naming of standard combination drugs, this policy encourages the use of page titles containing the active constituents separated by the slash ("/") character. For example, the standard combination of isosorbide dinitrate and hydralazine, used to treat congestive heart failure in African Americans, is described in the page Isosorbide dinitrate/hydralazine."

Från: Wikipedia:Naming conventions (technical restrictions) | Wikipedia.org

Sedan när man nu fått indikation om riktning på en del mängd där man träffar på den här notationen kan man ju föreslå ett alternativt system jag tror förenklar för många Wikipedia-skribenter såväl som att ge intressanta möjligheter för projektets betydande plattformsutvecklande delar.


Intresset kring infoboxarna och vad de indikerar och ger möjlighet i datavmining är ju mycket diskuterat sedan år. Men är ju till sin natur ytterst konkretiserade fakta. För fallet ovan gäller ju delvis det men vad man egentligen söker uttrycker därför att det just är titel (i min termonologi vad jag ibland kan kalla dom yttersta do-symbolerna som ger primacy effect om vad vi förväntar oss att artikeln handlar om) viktigast ju att indikera övergripande koncept snarare än egentligen just kombinationen av substanser. Det är i ex. fallet att det överrensstämmer troligare oftare med varandra.


Vi kan förstå det kanske tydligare om vi tänker oss att biverkningar t.ex. för sidan Paracetamol/metoclopramide (jag just noterade kastades av min import som ej förstått resp. dessutom därför att jag tillsvidare också kastar allt med slash) där tänkbart (och jag föreslår absolut ingen notation för Wikipedia här) Biverkningar från Paracetamol/metoclopramide kan vara funktionellt.


Just uttrycket mellan symbolerna som skapar dessa koncept tror jag många engagerade i Wikipedia kan uppleva intressantare än t.ex. fakta-boxarna lite varierat med personlighet. Det är kanske något närmare den kreativa personligheten (som ser det bättre åtminstone tror jag jämförbart med förmåga att sätta titlar på löpsedlar för ovanliga nyheter ej standardmässiga men med potential) samtidigt som viss struktur på det kan vara gynnsamt i en uppslagsbok.


Något litet enkelt sub-språk till engelskan ungefär rekommenderat för det resp. kanske underrubriker på sikt kan vara ett alternativ. Med dom vanliga PP opertorerna i engelskan - ex. in, of, before ... - d.v.s. dess språkforms lösning för att uttrycka absoluta och/eller relativa mängd-förhållande resp. förhållande mellan mängder avvikande i dimensioner (eller så upplever jag själv att man enklast ser på PP) av typ relevanta för att tala och överleva (ex. händelser fiktiva eller spekulativa om framtiden, nu resp. hände tidigare, a är innanför b, a är del av b, a kommer före b, a agerar för b, a representerar b o.s.v.). Det är ju dessutom vad som är väldigt enkelt att illustrera visuellt som ju många bra sammanställningar finns av från den kognitiva-lingvistiken.


För ex. skulle man då standardisera på en operator för att uttrycka blandning som skapar en helhet tillsammans men där det är viktigt att veta vad som blandats (kanske bäst just kring läkemedel m.m. som kan påverka hälsa och är därmed känsligare mer udda avgränsat med egen term just här).


I allmänhet är samma operatorer för andra förhållanden enklare och passande med färre tecken - och tror jag regelmässigt enkelt att göra med hög likhet hur vi använder PP operatorerna i dagligt språk. Ex. Stockholm during World War IV in domain space:fiction men med indikationen av dimensionsrummet fiktion antagligen funktionellt med Wikipedias befintliga parentes notation.


Värdet för projektets-engagerade är ett nytt område att engagera sig inte redan inmutat av diverse kulturbärare. Ökad tydlighet för läsarna med mindre risk felnavigering kan säkert uppnås på sikt. Och signifikanta värden för mig med flera som av och till gör datamining på Wikipedia finns: Konkret reducerad cpu-tid, minnes-åtkomst och parsnings-kostnad med mer standardiserat.


På samma tema inför jag här på bloggen Up and Go operatorn innebärande att jag tilldelar via mer eller mindre ansträngd införsäljning. Agenten vi tilldelar uppgiften anges enligt Up and Go: Wikipedia Sub-culture. Kanske inför jag på sikt en ett mål för värde-riktningen bakomliggande inlägg ex. Up and Go: Wikipedia Sub-culture - Hans Value. Därmed inte jag rekommenderar samma notation för Wikipedia. Taggar och titlar är ju olika relativt läsarens användning.


Wikipedia har förövrigt samma egenskap diskuterad i jämförelsen mellan Google och Microsoft i Välkomnad till Windows: Hur störd bild av vem som äger vad skapade Linux (2013-08-19). Helt säkert av besläktade orsaker om än för Wikipedia kulturen troligt mindre maskinellt och mer via brutal head count vandrnde runt webben. Jag har genom åren goda erfarenheter av att indikera potentiella värden.

Bo-konceptets outnyttjade värde: Når längre än att hämta bollar när Obama är uttråkad

Tar vi resonemanget i Krigshunden vs Bo: Avslappnad glad kreativitet vs Vaksamt motiverat sökande (2013-08-15) accepterande marketing och/eller bredare värde potentialen som sund, effektiv och med få risker (vilket jag tror är rimligt när centraliteten är en hund enligt exemplet) är den självklara slutsatsen att söka andra möjligheter än att foton vi enkla kanaler som pressmeddelanden eller som i ex. Twitter mer effektiva.


Utgå vi fortsatt med Hund Bo som exempel är situationer och händelser med hög similarity till honom och som i sig själva ger intresse (gärna också med hög liket d.v.s. det kan upplevas underligt om Bo skulle "engagera" sig eller bli symbol för en hjälpåtgärd för att hantera svält i någon region ute i världen).


Ett enkelt exempel från aktuella nyheter med hög visuell likhet såväl som upplevd relevans i många andra enkla dimensioner som uppfattas snabbt och enkelt (också isomorfologiskt i likhet till vad President Obama eller en mänsklig politisk roll för människor kan tänkas engagera sig i) är:


"Charlie Brown, a fostered 9-month-old terrier-pit bull mix with one eye, hangs out in the mailroom at the Washington Humane Society's shelter in Northeast. The shelter is so crowded that some animals have been given office space."


It’s raining cats and dogs at animal shelters | The Washington Post



Jag ser få hinder att både utnyttja samma levande symbol jämförbart visuellt, "tweets" och liknande såväl som att med en mänsklig ledsagare eller assistent besöka t.ex. institutioner pengar donerats till från insamlade medel (eller tiggda av rika shejker som besöker Obama som fått för sig att han kanske har inflytande i Vitahuset).


Samtidigt som det normala men ofta vad som ändå överraskar oss behöver man vara beredd på att när man ger en ny grupp politiskt inflytande kan deras intressen ibland skilja sig en del från det befintliga perspektivet. Hur skulle Bo t.ex. tänkas reagera vid besök till ett animal shelter om de boende berättar att de tvångsmässigt steriliseras om de blir kvar mer än några veckor? Och att de ryktas om att en del mördas med giftinjektion? D.v.s. i erkännande av hundens "enklare" kognition är viss försiktighet med distans till det kontroversiella troligare lugnare om man just söker något tämligen enkelt i värde från det egna perspektivet jfr press-bilder utan annat politiskt kontext.


P.s.s. är givetvis objektifieringen jfr titeln - som jag gärna överuttrycker här som av och till - just vad vi vill undvika. Glädjen av att hjälpa de behövande djuren uttrycker själva källan till värdet. Slavas ett Bo-koncept runt så att det blir hängit och irriterat riskerar det att realisera faktorer som bör vara hanterad i risk management för att inte värdet ska bli negativt och ägaren ska verka cynisk. Ett bakomliggande upplevt genuint engagemang från ägaren torde implicit minska dom riskerna vid sidan om sund canine management (rasta innan event, stämningshöjande föremål alt. läkemedel om sur eller uttryckande vekt cute value på andra sätt, god ryktning och kanske kosmetika, hantering av ev. parasiter m.m., för äldre tråkig hund kanske en yngre stand-in på trötta dagar eller permanent, inget festande dag innan föreställning eller kontakt med okända tikar med skandal-potential, genomgång av ideer innan ett Bo-koncept på eget bevåg ventilerar dem med pressen o.s.v. ungefär som med människor inom entertainment men mycket mer kostnadseffektivt och praktiskt enklare) inför events.

Att äta upp konkurrenterna eller fly bort: Förflyttning eller förändring av rummets dimensioner

Utan att ha läst Host Mobility Drives Pathogen Competition in Spatially Structured Populations just publicerad PLOS Computational Biology låt oss - eller jag åtminstone - resonera lösare och bredare.


Vi har en rymd som definierar närhet mellan två entiteter och enklast att föreställa sig rummet precis som bakterierna ovan. Men här lika gärna ex. hur konceptuellt-kunskaps-nära säg två forskare är som konkurrerar om att bli lästa av andra publicerande forskare som kan citera dem. Desto närmare ju troligare konkurrerar de om samma läsare.


Om samtliga entiteter är stationära och ej rör sig i den rymd som definierar närhet enligt ovan gäller att om samtliga kan växa fritt och ingen i övrigt bromsande faktor finns (jämför med hur man förr kunde "serp-dominera" Google och ta hela start-sidan utan att egentligen avvika signfikant från där trafiken konverteras ex. om jag nu minns rätt sista inte allt för distansierat för år sedan via subdomäner vilka ju förövrigt långt efter det försvann mer eller mindre betraktas relativt övriga i samma rymd kanske på väg mot en entitet en värdering oavsett kanal) och totala resultatet alltid innebär en kostnad för övriga expanderar en entitet och äter upp övriga.


D.v.s. i detta förenklade resonemang gäller att förändring i distans - eller ofta i "kunskapsdomäner" mång-dimensionella resonerat med olika similarity utifrån aktuell rymd d.v.s. ju mer lika desto närmare varandra befinner sig två entiteter - när värdet / kraften / konkurrera bort den andra bakteriesorten för att ha god säkerhetsmarginal när den yttre fienden antibiotikan ankommer domänen - uttrycker förändring av entiteternas relativa kraft.


Att bäraren av bakterier flyttar sig kan vi jämföra med innovativ förändring av rummets dimensioner motsvarande nya upptäckter eller att nya användare av befintlig kunskap tillkommer. Ny position av bäraren i dennes spatiella rymd innebär en ny rymd av genetisk kunskap via nya bakterier, en ny rymd av aktiva konkurrenter, ny rymd av näringsämnen, föroreningar m.m...


Väljer vi nu att se distans eller som vi kommit närmare positionering i rummet som similarity är det tror jag mycket enklare att föreställa sig vad förändring av dimensioner innebär (tänker vi oss ex. en vektor av association mellan ord och ett koncept som ganska populärt för att bestämma vad man exakt avser med ett begrepp i en text - om än ett väl så onödigt problematiskt mått när vi rör oss mellan kunskapsområden d.v.s. när dimensionerna för vad vi tillämpar på förändras medan de kvarstår konstant problematiskt för vad vi typbestämmer med - motsvarar det att vi räknar om viktmatrisen och kanske lägger till eller drar ifrån ord vi beaktar med totalt färre, lika många eller fler antal dimensioner vi väljer ser):


  • En grupp symbol-begrepp (i vår jämförelse vikt-vektor för ord mot koncept en ny grupp relevanta ord) väsentliga för att korrekt förstå distans tillkommer.
  • Motsvarande för at förstå distansen i aktuell domän att ny kunskap, nytt intresse hos läsare, nytt verktyg för att konkurrera, ny patent-ansökningar o.s.v. till-kommit.

Om nu entiteten själv saknar förmåga att se detta, saknar kunskapen för att uttrycka samma symboler, eller har en associerad kraft för motsvarande dimensioner sämre än innan försämras dess förmåga att överleva. Dess "kraft-volym" minskar.


Korrekt i parentes ska sägas att vi normalt har en till "grupp" av egenskaper ej enkelt uttryckt rätt av i resonemanget ovan. Jämför med vår vän kräften som gärna går fram eller bak beroende på vad den vet men som också påverkas av informationen den får av omvärlden där intensiteten relativt indikerat och beräkningskraft inverkar: mycket snabbt och svagt indikerande fara ger kortare tid att bedöma riktningen vi ska gå i. Det går inte riktigt att bara förenkla ner till "att ska du slå slår du snabbt utan att motståndaren har information om det" eftersom allt möjlig annan relevant och irrelevant information flödar runt och inverkar.


Och slutligt ännu enklare utlämnande mycket: Konkurrerar entieterna i det spatiella rummet påverkar deras förmåga att flytta på sig åtminstone för i studien refererade bakterier. Att "angripa" och "fly" genom mobilitet påverkar förutom själva slagkraften i det direkta mötet (och ej heller kan antibiotika kapslarna verka på bakterierna inuti kroppen innan vi svalt ner dem).