Osama Bin Laden kopia i skämtteckning

2011-05-02

För att illustrera de isomorfiska likheterna i skärning med värdering, kreativitet och det komiska gjorde jag en kul liten teckning till Nyfiken vital:

Flera av aspekterna är vad vi också har vi ex. denna...

Vi har även kontrasten mellan två sätt att se på världen. Den tämligen meningslösa abstrakta imaginära i negativa känslor drivna ambitionen medan att söka värde i just nu.

Sedan ska man heller inte dölja att den abstrakta jakten kan driva fram de mest fantastiska prestationer oavsett vad orsaken är. Men just i dessa fall är det ju ingen god väg för att kompensera det. Jag är t.ex. helt övertygad om att folk skulle få ut precis lika stort värde av att ex. bekämpa Kadafi (det har vi ju också flera exempel på konkret) eller någon annan diktatur där det mer är den hårda striden - behöver knappast ara väpnad heller för den delen - och idén om ett högre syfte som är det viktiga. Faktorer som påverkar vilken väg människor tar är givet de enorma kostnaderna sådant här medför kritiska att identifiera.

Osama bin Laden död (med filmklippet)

Här har vi nu President Obama's tal:

Voice of America om händelserna:

Låt oss kommentera det politiskt, ekonomiskt och i människovärde och möjlighet för befolkningen i Afghanistan och USA.

På den politiska sidan tycks det troligt att det kan vara utmärkt för Afghanistans utveckling. Det blir kanske sakta en mer avslappnad attityd bland alla aktörer i landet. Det är stressande både för lokalbefolkning, lokala politiska entiteter och amerikanska soldater att ha känslan av att en av världens mest eftersökta massmördare finns i landet. Oavsett om du som person känner fruktan eller inte vet du ju att han alltid kommer dra till sig konflikt både potentiellt i nya angrepp eller i försök att fånga in honom.

Det torde vara positivt för den amerikanska politiska situationen också. En mindre fråga att ha olöst för Afghanistan och den regionen. Säkerligen är det gynnsamt också för president men samtidigt när han är död är han inte längre risk p.s.s. och det är möjligt att det kanske glöms ganska snabbt. Men visst att det kommer stärka presidenten där det ju är negativt för vem som helst om det inte blir löst för dem.

Låt oss även om det är respektlöst spekulera hur det kan påverka den amerikanska ekonomin. För att göra det behöver vi först se vad vi kan beskriva uttrycken av att Osama bin Laden inte var infångad eller död utifrån.

På så många andra sätt är det tror jag väldigt bra att den här processen nådde ett avslut. På ett väldigt verkligt plan oroar sig många för Osama bin Laden och upplever sig ha sett honom i USA vilket med allra största sannolikhet är resultatet av:

  • En mycket hög skattning av risken han innebär.
  • Risken skattas ju från vad som setts på TV eller i verkligheten på ett helt annat sätt än vad en officerare eller agent säger utan att visa något konkret om ev. risker han nu innebär.
  • Faran som realiserades var enorm.
  • Det ger en vad vi kan jämföra med en starkare kreativ tolkning i vardagen som i felacceptans speglar den motivation risken föranleder.

Sådant kan man uttrycka på olika sätt beroende av modell-system där vi utgår från hur vi ser på sekvens och värdering i Människans språk och just vad som diskuterades för något helt annat förklarar utmärkt hur vi ser på detta generellt i modellen:

Inom medicinen kallas det för PTSD även om vad som där avses är smalare än vad som är inkluderat i överrapporteringen av att man ser kända mördare. Vid PTSD - svårare fall - kan ex. soldater ha problem med när de återvänder från konflikter där upprepning av risken fiender inneburit givit vad vi denna modell ser som en förstärkt uttryckt fara som skapar en kreativ tolkning i vardagen för att minska risken för att drabbas av risken realiserad.

Många andra aspekter på det finns och modell-systemet är mer generellt utan att egentligt syfte att optimera mot de medicinska frågorna vilket gör att vi här egentligen inte ser eller kan uttrycka skillnaderna. För aktuella modelleringar är det en styrka därför att onödig komplexitet är inte önskvärt. Skulle man ex. utgå från att modellera med data från denna typ av rapportering ex. binda det till generella förändringar i humör i populationer är det utmärkt. Men om du försöker klassificera olika nivåer os individer eller små populationer går det inte. Du ger upp exakthet på individen för att kunna generalisera.

Hela området är dock huvudsakigen intressant för att förstå hur vårt minne fungerar. Här har vi ju mötet mellan kognition och känslor (vad vi ser som vår upplevda värdering av belöning och risk) i minnet. Försöker vi förklara fenomenet närmare skulle vi set det som att projektionen ned till amygdala fortfarande indikerar att risken är verkligen. Jämför med som diskuterat i:

Vi kanske kan se det som att det är det mönstret som inte passerat ned ibland övrigt. Det är fortfarande aktivt och skiljer ut sig som viktigt:

"Vi förstår därför att vår tolkning av bilderna inte med nödvändigtvis behöver ha något med verkligheten att göra. Även när det är uppenbart kan vi ändå ta ut mening från dem och låta dem tolka oss.

Modellen har en enkel förklaring till det som bygger på hur vi databehandlar information under drömmar och i vår fantasi där vi kan skala och blanda "verkligt" och "overkligt" för att testa möjligheter. Det kommer beröras längre fram men en god jämförelse tills dess är följande dröm jag hade i natt:

  • En del av den var att klättra upp för en liten stege placerad för högt upp för att hinna till ett tåg.
  • Dessa stegar finns av och till i samband med stationer men är inte relevanta för att hinna att gå på tåg utan är troligt vad underhållspersonal använder för att klättra upp för att korrigera elektrisk utrustning.
  • Att jag om man inte drar ner stegen skulle ha svårighet att nå upp är givet från faktisk riktig erfarenhet.

Vi kan se hur drömmarna testar lite slumpmässigt vilka relationer och aspekter som kan ha bärkraft även när den faktiska händelsen inte är verklig. Efter drömmen finns troligt vetskapen om att jag inte enkelt kan klättra upp på dessa stegar lagrade.

Skämtteckningar och politiska illustrationer av olika slag kan vi jämföra med detta. De behöver inte vara verkliga där ex. Kadafi troligen aldrig sagt exakt vad bildtexten säger men teckningen har ändå relevans och mening för oss."

Från: Teckning: Isomorfiska samband I

men att det kanske också är möjligt att det kan ske i den motsatta riktningen beroende på hur kognitivt välfungerande personen är. I det senare kanske det kan vara vad som ger motsvarande krigspsykoser vilket verkligen är en helt annan sak.

En del av frågorna diskuterade vi ju tidigare 2009 rörande Afghanistan:

USA tycks för mig ha ett mycket ambitiöst program nu där också en hel del intressant forskning publicerades förra året. Området är givetvis viktigt för välbefinnande för veteranerna och också är det vad vi kan lära väldigt mycket från hur våra minnen och värderingsystem fungerar.

En möjlig effekt av detta är att kreativiteten som detta utnyttjar tas från vad som istället kan användas för att lösa andra problem. Systemet är heller inte isolerat eller exakt. Det kan därför påverka annan värdering mellan risk och möjlighet där risk även när det inte är rationellt övertolkas.

Att övertolka risk är dåligt för ekonomin. Det får folk att försöka göra mindre saker.

Det tycks därför troligt att detta är positivt för ekonomin. Min förhoppning var ju att Libyen kunde fungera likartat:

Motsvarande värde är ju också vad detta lilla verktyg försöker stärka:

Det finns ju likartade tankar också med ganska stort inflytande i hur ex. DOD hanterar PTSD, träning av soldater m.m. En minst sagt irrationellt negativ bild av det har vi på en av bloggarna till Scientific American:

"The program is the brainchild of one of the most powerful figures in American psychology, Martin Seligman of the University of Pennsylvania. A former president of the American Psychological Association (APA), Seligman is best-known for founding the enormously popular positive psychology, or 'happiness,' movement, which emphasizes positive rather than negative personality traits and emotions.

The APA's main journal, American Psychologist, devoted its January 2011 issue, co-edited by Seligman, to explaining and extolling the Comprehensive Soldier Fitness program."

Från: Beware the military-psychological complex: A $125-million program to boost soldiers' "fitness" raises ethical questions

Men för Horgan är det väldigt spontant att tro det värsta om militären. Notera hur han sätter happiness inom citationstecken :-) Konceptuellt har det dock betydligt större likheter med hur hippi-kulturen i California tänkt än med hur DOD sett på dom här frågorna traditionellt.

Desinformation under krig - Exempel från Libyen

I Den förändrade maktbalansen och att spela för att vinna diskuterades utifrån artikeln i TIME Joseph S. Nye Jr (Harvard professor aktuell med en bok jag ej läst ännu i alla fall) några aspekter om förändrad maktbalans i världspolitik den mer "utsmetade" fördelningen av medial-makt vi fått de senaste åren.

Från ett makt-perspektiv är givetvis fredsinsatsen och frihetskriget i Libyen intressant. Vi kan utifrån de påstådda dödsfallen av några familjemedlemmar till Kadafi peka på några generella fenomen.

1. Vi kan först konstatera att vi har en likriktning i många medier där information upprepas och plötsligt börjas tas som korrekt därför många andra upprepat den. Det är emellertid så vitt jag vet inte på något trovärdigt sätt bekräftat att någon dött här och i så fall vilka. Detta är krisens språk ex. diskuterad i:

Principen är generell för alla situationer där vi upplever kris. Vidare är sambandet också mer allmänt än så och är en konsekvens av "närhet", "motivation" och "tid" där vi under kris har hög motivation och snabb tid med hög intensitet där närhet i språket blir en konsekvens av det. Emellertid för romantiska relationer är samma sak konstaterat och är en ganska god indikation om förhållandets möjligheter att bibehållas d.v.s. det skattar hyggligt motivationen. Är motivationen hög går språket hos ett par mot att uppvisa högre likhet (det är lätt att missa det själv men det kan nog stämma och har säkert inte bara att göra med att möjligen oftare kvinnor tenderar att korrigera mannens språk även om det också kanske ibland är fallet).

2. Vi kan vilket som betraktat i modell Människans språk om än ej infört se att vad vi kallar kulturell distans spelar in. Om än ej formellt infört en av de tidiga begreppen och mycket troligt vad som har diskuterats innan i förarbeten publicerade i:

Att kulturell distans har betydelse i nyhetsbevakningen på detta sätt är förväntat i den mening att det ges av sambanden men inte vad jag specifikt hade tänkt på att det skulle uppträda. Här är den aktör som bäst tydliggör det också är en av de aktörer som i sådan ligger längre ut från det större flertalet d.v.s. Aljazeera och därför är mindre känslig för krisens språk:

De är mindre benägna att uttrycka likhet med aktörer som befinner sig längre ifrån dem i det relevanta rummet och kommer därför bättre ifrågasätta informationen på dess egna meriter.

3. Relevant just för hur rapportering av denna nyhet skett och hur nyheten tycks tas som korrekt trots att vi verkligen inte vet om den stämmer (och givet att jag inte följt upp vilka bevis som finns för andra tidigare ev. dödsfall i familjen är jag inte på något sätt benägen att bara ta det på uppgift där jag inte på något sätt ser att jag ens vill utesluta att han dödat dem själv särskilt om det var döttrar givet den abnorma förakt för kvinnor diverse incidenter med misshandel, statliga bordeller m.m. indikerar) är isomorfiska likheter.

Jag förklarade relevansen i en precis publicerad artikel i Nyfiken vital om skämtteckningar att det är relationerna mellan delar av händelser, rummet och figurer som har störst betydelse medan vi approximerar också hårt delarna. Att vi kan skapa ex. skämtteckningar med streckgubbar / streckgummor som ändå bär relevans för oss är ett exempel på det.

Trots det tolkar vi också när vi vet att de är falska in mening och drar slutsatser och tolkningar när det är rimligt. Flera exempel på det gavs:

Särskilt är vad som tas upp i slutet viktigt:

"Vi förstår därför att vår tolkning av bilderna inte med nödvändigtvis behöver ha något med verkligheten att göra. Även när det är uppenbart kan vi ändå ta ut mening från dem och låta dem tolka oss.

Modellen har en enkel förklaring till det som bygger på hur vi databehandlar information under drömmar och i vår fantasi där vi kan skala och blanda "verkligt" och "overkligt" för att testa möjligheter. Det kommer beröras längre fram men en god jämförelse tills dess är följande dröm jag hade i natt:
  • En del av den var att klättra upp för en liten stege placerad för högt upp för att hinna till ett tåg.
  • Dessa stegar finns av och till i samband med stationer men är inte relevanta för att hinna att gå på tåg utan är troligt vad underhållspersonal använder för att klättra upp för att korrigera elektrisk utrustning.
  • Att jag om man inte drar ner stegen skulle ha svårighet att nå upp är givet från faktisk riktig erfarenhet.

Vi kan se hur drömmarna testar lite slumpmässigt vilka relationer och aspekter som kan ha bärkraft även när den faktiska händelsen inte är verklig. Efter drömmen finns troligt vetskapen om att jag inte enkelt kan klättra upp på dessa stegar lagrade.

Skämtteckningar och politiska illustrationer av olika slag kan vi jämföra med detta. De behöver inte vara verkliga där ex. Kadafi troligen aldrig sagt exakt vad bildtexten säger men teckningen har ändå relevans och mening för oss."

Från: Isomorfiska samband I

Här gäller att bilden som ges bär alla relationer vilka visuellt indikerar den "uppenbara" slutsatsen. Givet att:

  • Vi ser det visuellt där den enda vettiga förklaringen till televisionen och filmens popularitet bland nästan alla (jag har en TV) oavsett intresse för att läsa eller alternativ kommunikation är att den tolkas mycket nära hur vi uppfattar och tolkar något visuellt direkt.
  • Inga ledtrådar om att det är falsk information finns.
  • Scenen tycks överdrivet tydlig anpassad mot att dra upp den emotionella potentialen. Det är förvisso möjligt korrekt men det väcker min misstänksamhet därför att det indikerar att den kan ha ställts om.

Tills solida bevis presenterats tvivlar jag på det. Mycket möjligt - rent av troligt har en bomb av något slag träffat byggnaden och mycket möjligt från NATO - och kanske dog personer i byggnaden. Men scenen luktar förstärkt. Och har den förstärkts finns ett antal verktyg att tillgå och bland det mer potenta är:

  • Inkludera barn.
  • Tragedin i att vad vi approximerar till en hel enhet försvunnit fullständigt d.v.s. en familj (jämför gärna med att ex. indian-stammar tycks tolkas mer när de försvinner helt än vad faktiskt antal personer relativt andra jämförbara tragedier tycks göras).

Är Kadafi benägen att göra detta? Jag tror ju det:

Det skulle inte förvåna mig det minsta heller att om sonen uttryckt att kriget inte går att vinna och argumenterat det att han mördat denne med familj och sedan placerat dom i byggnaden.

Vi hade ju också ett tycker jag oroande uttryck i Expressen. Vi har först artikeln Uppgifter sent i natt: Nato bombade bostaden där man pekar på att det inte är bekräftat:

"Tidigt i morse hade Nato ännu inte kommenterat uppgifterna om attacken."

I krönikan bredvid tas för givet att det är bekräftat men att man förnekar att man försöker döda diktatorn:

"Visst, visst, officiellt förnekar Nato att en del av syftet med flygbombingarna över Libyen är att döa Libyens ledare Muammar Khadaffi."
Mats Larsson.

Här har vi troligen just den isomorfiska blandningen mellan vad som upplevs i bilden, viss upplevd vetskap från tidigare händelser och egna åsikter och idé-bildningar. Jag tror det är ytterst sunt att vara mycket skeptisk till den här händelsen men det ska sägas att jag inte engagerat mig i att försöka gå igen dom uppgifterna som finns mer än några utvalda kvalitetsprover ej uppdaterade i vad som påstås känt nu. Jag tvivlar dock på att någon ny information alls tillkommit.

4. Undantaget rörande vad som är nytt känt nu är givetvis att Kadafi redan börjat kassera ut värde från de påstådda dödsfallen. Befolkningen i delar av regionen tycks uppleva det som troligt och har givit uttryck för negativa känslor mot bl.a. västerländska ambassader.

Sådant kan givetvis också manipuleras och jag menar då inte just att det inte skett eller inte skett med verkligt upprörda medborgare. Men det finns metoder för att få fredliga demonstrationer att gå helt fel.

Exempel jag konstaterat tidigare inkluderar Tibet tror jag 2008 eller 2009. Där vi kunde se från bilderna i hur personer förhåller sig att upprörda känslor inte börjar med den normala och fullständigt förväntade distributionen. Uppföljning visar också att bilder på personer som ej tycks relevanta för demonstrationen verkar inbegripna just i att utlösa kravaller. Operationen gjordes förvisso föga effektivt med föråldrade metoder som skalar mycket illa rörande antal personer som krävs och sannolikhet för att få en exakt uttryckt effektivt där vi ex. kan se onödig förståelse utan att egentligen faktiskt värde för kommunistpartiet ökade för det. Men indikationer från i hur pekar på att de har en större förståelse nu av hur grupper fungerar på gatan. Jag imponerades av glassbilarna. Det kan tyckas löjligt men det är enkelt och effektivt. Diktaturer tvekar inte att manipulera gatan till kravaller om det ökar deras möjligheter att behålla makten.

Här kan personer fångas upp i en rörelse av lojala personer. Upprepning av information skapar vad som är likartat med krisens språk (jag ser det som samma sak med i olika tids-skalor där vi här är i den snabba tiden som just lättare når commotion d.v.s. i den här situationen just kravaller). Jag har inte sökt bilder på att bekräfta det men åtminstone en del saker indikerar att en isomorfisk riktning finns i vad som skett genom att det tycks ha varit tämligen kontrollerat.

Det är troligare att när saker når förstörelse att personer också går iväg och plockar åt sig saker ur butikerna. Sådant kan man visst uppleva otäckt och omoraliskt men jag tror det är en väldigt grundläggande mekanism hos människan som vaknar till liv. När det lokala reviret brinner och förstörs plockar folk åt sig saker som de spontant utan att tänka ser som kritiskt. Vad de ser som kritiskt är vad som allmänt har ett högt konkret (mat om du saknar ett tryggt lager) eller abstrakt värde (en färg-teve, kanske ett TV-spel o.s.v.). Jag tror inte de söker saker genomtänkt utan stressen och hotet mot reviret gör att det blir utlöst som mycket troligt. Här föreligger givetvis en relativ faktor och skala för respektive befolkning.

Har detta skett? Några nyheter jag läst tycks inte rapportera om detta istället är det riktat:

"Angry crowds went on the rampage in Tripoli overnight (NZ time), burning foreign embassies and forcing the UN to evacuate its foreign staff after a Nato bombing that the regime claimed left four members of Muammar Gaddafi's family dead."
Från: Rioting in Tripoli after Gaddafi son's death

Vad förutsätter det? Jo att de isomorfiska relationerna för hur man ska gå finns. Vad innebär det? Det innebär inte att det räcker att ett eller flera mål finns som ska besökas utan att vi i varje sådan punkt relativt den vet att vi inte ska börja bränna annat och plocka åt oss saker som vi får för oss krävs för att överleva det hela.

Men uttrycker dessa isomorfiska relationer? Jag tvivlar på att det är givet kravaller där man bränner - Att bränna saker är väldigt stort för människor över hela världen därför det kan förstöra ditt hem - i sig har den förmågan. Därför skulle jag bli uppriktigt förvånad - baffled kallar jag det menande att jag blir så förvånad att jag är säker på att det antingen är lögn eller att jag behöver omvärdera viktmatriser, lagar och relationer eller på annat sätt omvärdera hur sådant förhåller sig till varandra. Att jag blir baffled händer förvisso hela tiden i vissa delområden där komplexa relationer försöks skattas närmare men det har inte sedan sommaren 2010 någon gång (i juli eller augusti tror jag) hänt i övrigt (men flera komplexa områden kvarstår så det kommer kanske igen fast samtidigt det är inte mindre stabilt än att jag predikterar forskningen relevant för detta område vilket torde vara en tämligen stabil indikation).

Så jag tvivlar. Jag säger inte att allt är lögn. Men jag tror det är manipulerad information. Och föga i pressen har imponerat mig i rapporteringen.