Nordkoreas nya ekonomiska frizoner

2011-05-27

Givet intresset för intäkter och möjligheten antar jag att det här inte förvånar de flesta men jag såg det inte alls. Hade jag nu som diskuterat tidigare tagit ut gemensamma aspekter hade det givetvis kommit ut som en av fem till tio starkaste uttryck relaterade till pengar i det absoluta.

"Seoul - China and North Korea have agreed to open at least two special economic zones of shared development, where Beijing and Pyongyang plan to install next-generation factories to improve the quality of the North Korean economy. But the risk, several sources tell AsiaNews, is that these two areas will become "a sort of free port, where China can send its most unwelcome dissidents and North Korea can hide the weapons it does not want the international community to see'."
Från: China: North Korea: Beijing and Pyongyang "launch" common economic zone | Speroforum.com

Men det relativa är nu det intressanta. Vilka pengar är detta relativt? Ja det är frågan. Nordkorea är en skurkstat där vem som helst som uttrycker en bit makt över personer relativt deras fattigdom får en väldigt stor del av kakan. Det är den absoluta inflationer där militärer och höga politiker hålls nöjda.

Och självklart har vi här samma sak liksom många gånger tidigare relativt kommunistpartiet i Kina där oförmågan att kunna erkänna att man i en långsiktig fråga snarare än ögonblicket - och ögonblickets korrigeringar är ju i någon mening om du verkar ärlig ett fin-inriktande på det större långsiktiga målet eller åtminstone ett tecken på att du inte helt lämnat praktialiteter som att betala armé, uttrycka mut-befodringar, se till att hålla kniven direkt fysiskt i ögat på de allt för problematiskas närmaste släktingar o.s.v. De vill inte se det falla av prestige.

Och för att svält argumenterar du inte mot. Vad kan du säga om den större långsiktiga visionen när vi svälter?

Hur vi reagerar på svält är väldigt varierat. Olika strategier tycks finnas av allt att döma tämligen genetiskt styrt. Hur vi reagerar vet man inte förrän man prövat på det ett tag. Det kan vara hemskt men det kan för en del också vara stimulerande - ett uppvaknande. Men det kan nu lika gärna bero på lösningsmedel från möbler inköpta av ens föräldrar medan man var barn inlagrade i fettvävnad som frigörs.

Dock när folk där bredvid dig medan resten av världen numera sällan svälter relativt dig länge alls är det väldigt konstigt att argumentera om att en vision framdiskuterad av några studen för snart 100 år sedan i Tyskland och sedan förvandlad av en feg lyckosökare som var en bra team-player i undervisnings-lägren medan kriget mot Japan pågick o.s.v. för att sedan komma in och applicera vad man nu lärt honom.

Sådan är spännande därför vad lär du ut till Korea vid den tiden? Du vill övertyga. Så du lyfte antagligen fram saker som rent av bättre än du själv trodde. För att imponera på chefen och få en befattning kanske i Japan, USA, Eller Västeuropa så du kunde köpa som schampo parfymerat med dig hem om du trodde att det representerade ett värde.

Hade man tagit ut aspekterna går det ju fram som en stark likhet. Vad kan man säga. Nordkorea är en skurkstat. Personer har fasta intäktslinor relaterade till smuggling inklusive narkotika handel, läkemedel, tekniker som inte säljs fritt men där rättigheter stater oavsett hur många tio tusen du dödar står säkra för om en annan ännu mer osmaklig diktatur sett i totalt lidande över antal personer säger nej.

För jag menar Kina är beroende av världshandel så de öppnar inte gränserna för Nordkorea mer än vad som redan sker diskret och gömt. Om något är en gissning att de tar fram plånboken och betalar hela kalaset nu.

Skulle det istället vara som föreslås förändrar det ingenting från idag annat än det blir lättare att uttrycka det mot dem. Men jag tror inte att det är det utan att de är oroade över att Nordkorea ska falla utan att de kan projisera makt in för att säkerhetställa att det inte överraskande snabbt (ex. svältande människor över gränsen) gungar Beijing som ju är precis i grannskapet och redan fullt med många tusen på tusen Nordkoreaner som flytt och håller sig gömda arbetande och sovande för att inte deporteras tillbaka för slavarbete eller mer direkt omedelbart tortyr och mord.

Och det finns mycket bra i det givetvis kanske. Jag menar om det konkret innebär att svält minskar är det inte i sig negativt. Och förändrar det vägen Kina går? Nej. Möjligen smetas det ut men det behöver inte vara dåligt i den mening att jag kan inte bedöma om så är fallet. Vad kan man jämföra med för det? Föga. Allt slutar snabbt som det tycks för oss efteråt.

Men det ska ju komma folk till värde också. Jag menar va fan. Helvete så bra det skulle vara om det nu blir de hör moderna sjörövarstäderna. Inget faktiskt problem internationellt finns med det därför smuggling går för fullt redan nu och i så fall är det att den blivit så stor att det ska industrialiseras (där Kinas ledning i familjerna ofta kan kontrollera via normal statskorruption för 1.2 miljarder innevånare plus minus 200 miljoner kan kontrollera flera hundra miljarder kr vardera) men det för ju bara ögonen till det.

En del saker du kan vara hur smart och snabb och förändrande i allt i världen men det ändrar ingenting. Du har tusen hål i kärlet och det läcker och sliter mot repen du bundet samman plankor och stål med. Och sådant. Ingen vinner det utan alla bara förlorar mer eller ännu mer ju längre det fortgår. Varför inte ta en praktisk väg och se möjligheten att behålla industrikomplex o.s.v. oemotsagt. Det är bättre. eh. Mycket.

Men här. Löser det matproblem o.s.v. I Nordkorea är det bra. Det går inte att vända sig emot om så i sig. Man kan säga att Nordkorea får från Väst och stör o.s.v. kring det men inte så. Det är ledningen som gör det för att tvinga fram situationer där de kan sälja av delar - det mesta kanske - av maten på svartabörsen bl.a. via Kina.

Sedan jag trodde inte att det skulle vara en dörr de öppnat om de är vad jag spekulerar här. De börjar som bli flexibla kanske. Förr var det bara tjuriga och uttrycka sig direkt oartigt aggressivt så fort någon ens hade en åsikt om Nordkorea. Som om någon är unikt engagerad mer än att känna oro för att människor dör och torteras för ingenting för någon. Inget värde alls. Bara att man är paranoida relativt varandra för att våga ta första steget men nu närmar det sig den förändringen.

Flexibelt är bra. Tala är bra. Vi måste alla göra mer av det i världen. Där finns bra lösningar. Alla andra lösningar där man inte talar - då misstror man och inbillar sig saker och så slutar det med att man skjuter folk och det vill tror jag ingen.

Tänk det kan ta lite tid men ofta nog relativt antal kommer det till lösning om man börjar skjuta folk:

Men lösa problem relativt risk nu är viktigt också. Du har som en god väg för dig och alla andra och ta. Och en dålig väg som bara är mer slåss där det aldrig slutar och bara är andra än dig slutar på ett sätt där du då är borta och inte kan relatera till det. Rumänien ska inte glömmas.

Den interna situationen. Andra som söker uttryck. Diskussionen och striden om rätt väg relativt varandra. Vem som kontrollerar vad. Det gör lätt att man glömmer vad som är viktigt för egen del i den verkliga världen och vad som betyder något för de flesta. Du kan leva i en fantasi som Chauchesku alternativt vara född omänskligt ond men det slutar på samma sätt.

Sätt det relativt att gå till historien som ett helgon där hela din karriär glöms bort och ingen för hela världen går och rotar i det mer än - och då firar dom på redaktionen - fått prata med någon åldrad biperson i politbyrån som minns någon höjdpunkt runt någon konspiration säkert inte allt för olika vilken idrottsklubb som helst i Sverige där delade meningar råder om vilken åker som ska köpas in för 20% över priset via tvångsinlösning emedan både okynnes vägrar att sälja väntande på ett tillskott extra. En bra väg. En dålig väg. Den goda vägen som ingenting. Inget problem alls. Den finns där.


SKÄMTTECKNING
Vem kan jag nu ha ritat till höger? Tja sitter man högst upp i partiet kanske man inte märker allt. Är ni på väg att tappa kontrollen till militären? Ger ni ifrån er kontroll därför att ni fruktar kravaller? Jag tror det. I så fall kom och prata innan de avrättat er om ett år eller kanske 16 - 24 månader för att bli en scapegoat. Lös problem. Gå vidare och uttryck relativ makt med innovation, konkurrens, personliga insatser eller genom att klä dig kombinerat annorlunda och välkänt uttrycksfullt som Miss Gaga.

Och tänk om den dåliga vägen inte ens inkluderar dig? Att militären behöver offra något för att bevara sin del av pengarna och du passar bra för det. Jo. Det är den ännu sämre vägen för alla tror jag. Ännu mindre diskussion än idag. Lösa problem är bra. Inte lös problem utan försöka förhindra att det blir sämre är dåligt. Kämpande mot kända faktorer när hela tiden okända nya kommer.

Tidigare igår och idag:

Blandat från tidigare. Men egentligen tror jag mer just för Nordkorea uttrycksfullt rörande politik och förändring hittas längre tillbaka. Detta torde dock vara mer aktuellt dock.

Expressen om Rättvisans väg mot den ljusare framtiden

Ja visst är det hemskt:

"Till det oerhört tragiska i historien hör att Srebrenica av FN hade förklarats som säkert område. Människor invaggades i tron att de var i säkerhet och att holländska FN-soldater fanns på plats för att skydda. Men FN svek brutalt och ingrep aldrig när Mladic transporterade bort tusentals människor till en säker död."
Från: En bättre värld | Expressen

Och det var inte unikt för den administrationsperioden av FN där mycket ännu behöver göras om. Än värre var ju Rwanda också där den kanadensiska befälhavaren var tvungen att bryta upprepad ordergivning att inte göra något för at istället just skapa säkra zoner.

Zonerna innebär inget behöv av några strider. Det räckte att försvara linjen därför FN bär en kraft med sig och där också i att man ju faktiskt var beväpnade med kulvapen medan massmorden skedde med klubbor, knivar m.m.

Antalet personer han räddade livet på kommer jag inte ihåg. Men jag tycker mig minnas kanske 50 - 70 000 personer.

Problemet är inte bara lidande där utan att lidandet lever kvar med ökat våld. Vem förde in kulturen att stumpa civilbefolkning och "fiender" genom att hugga av kroppsdelar? Det var inte någon afrikansk kultur utan Belgium i särklass i den systematiska förstörelsen av befolkning och naturtillgångar under Belgiska Kongo.

Regelmässigt stumpades folk där Sydstaterna i USA nog kommer en bra bit nedanför. Så där skapades den kulturen.

Och vad kan mer komma från det? Om du för att bibehålla makt och utpressa fram elfenben m.m. från skogar utjagade genom att hugga av armar och fötter är det huggvapen sterilt? Nej.

Var fick vi HIV-2? Just i dom här områdena. Sönderstressade utsvultna människor som mer eller mindre slavarbetades med våldtäkt och stumpning.

Vilka var de först smittade? Tja vi har ett par afrikaner tidigt men de är lika tidiga med västerlänningarna där. Belgare bl.a.

Och vad som är intressant här också är HIV-1 var lugnare troligen äldre. Lite mer kanske i balans. Och när HIV-2 spridits ut i världen och personer med olika genetisk hemvist mötts så att säga med olika histamin-komplex får vi gång på gång per region tycks det en ny HIV.

Så jag tvivlar lätt på att det var någon mutation eller slumpmässigt. Utan gissningsvis torterade och plågade man både befolkning och apor för nöjesskull och överdriven ha-lustnad efter egendom och sex. Där i kan HIV-1 kanske passerat över och i kombinationen av vad skillnaden i bl.a. histamin-komplex speglar givit hos HIV-2.

Och jag även om det inte ska tas för något som ännu går att ge tydliga stöd för lika lite som någon annan teori om ursprunget till HIV mer än vad vi vet från besläktade förekomsten hos andra arter:

Jag tror den är ganska lagom i nivå och tillgänglighet uttryckt för bredare läsare. Möjligen är verkligen en aning mer osmaklig än så:

  • Immunförsvaret är mer än en funktion vi har för att specifikt skydda en skapelse resten av det första samarbetet mellan cellerna.
  • Vi tänker även om visst den i storlek ordentliga "bandbredden" vi har mellan immunförsvar och cognition är stor som ett ex. är nor-adrenalin processen via interleukinerna samt som jag såg nytt för mig i förrgår: The Wandering Cells of Migraine Aura (Chichago Medial Centrum).
  • De fanns innan våra ben och i kalkresterna skapades den första fasta fysiska strukturen för kroppen. Och där har vi ju deras "stamceller" fortfarande. Liksom i lymfan som också är ett gammalt system och sträcker sig ut numera i mycket sekundär till blodet men verkligen kontrollerande feedback till det både för immunförsvar (där vi ju har tillverkning för immunceller bl.a.), blodtryck, kalcium cykler m.m. egentlige allt för blodet om än indirekt och långsammare påverkande.
  • De kom att uttrycka det långsamma samarbetet mellan cellerna hanterande när saker går fel och kanske andra akuta problem.

Föreställ dig nu att du lassar en ett enormt antal höns på litet utrymme. Massor av höns dör. De svälts för slakten för att ge ett godare kött (givet stressnivån och annat osmakligt9. Vad upplever de?

  • Abnorm konstant överbefolkning.
  • Svält.
  • Inga utsikter att överleva om det kvarstår.

Kanske det inte bara är immunförsvaret som blir dåligt när vi svälter? Kanske är det också att vi vid svält tenderar att chansa på att vi vinner på att sprida smita? Inte medvetet utan vad immunförsvaret gör.

Kan det vara mer än så? Ja stora delar av vår genetik tycks nu uppbyggd av "virus-dna". Placenta unikt för alla däggdjur undantaget ett som underligt delas in där (men utvecklar man tankarna från modell för relativ distans mellan information gör geo för det djuret det intressant) skapades från virus-dna som samlas upp.

Men stämmer det? Jo det tror jag men jag är inte särskilt på att virus är separerat från djurvärlden. Mer än symbios (och de har ju faktiskt inget liv jämförbart med övriga utan är ju bara genetisk information) tror jag att de är talat språk mellan organismer och i arter.

Vi kan se det som att vi handlar med information om möjliga förbättringar. Att pröva ny information kommer alltid med vissa risker samtidigt gäller att de organismer som är mer framgångsrika än andra räknat per uttryckt förändring per cell så att säga är de som tycks tala mer än ex. bakterier.

Du svälter i abnorm överbefolkning. Visst du lär chansa mer på att sprida influensan vidare och den är ju verkligen ett problem skapat i kyckling- och ank-farmarna i Kina. Överlever du kanske inte andra du smittar gör det.

Och vi bär på genetik från virus. Så det är där bara att uttrycka precis som genetik vi har för att skydda mot sjukdomar och komma ihåg smitta. Bara att tillverka - förändrade genuttryckt och ingen mutation krävs.

Däremot kan en del celler dö på köpet men svälter gör man det ändå. Och det är inte just immunförsvarets management som drabbas här utan vad man tillverkar extra liksom själva i att samla näring-supply management.

När man framställer möjligheten på det här sättet kan man tolka det som att de har intelligens men i vår mening tvivlar jag på det. Däremot kanske i en väldigt långsammare tid närmare DNA och RNA? Där jag tvivlar på att världen är annorlunda för dem än den var när de började samarbete i havet och de första benen byggdes på kalkavlagringar. En del celler kom för stjäla genetik - det tror jag sker än idag, andra bytte information, och några fortsatte singulära - där allt är samma koncept efter det med vatten, handel och så ett sofistikerat energi-management system för att samla in näring, lägre information för framtiden och sätta upp dotter-kolonier mer energieffektivt.

Hur dom ser på saker när kanske en större stam går ner är svårt att veta. Kanske byter man tillgång för sin genetik bredare ut mot att en del kolonier uttrycker HIV. Rester efter HIV finns ju nu i en mängd arters genetik. Det har indikerats så för människa också men jag ser det inte bekräftat. Däremot att vi bär på Ebola och en mängd annat i genetiken tycks utan tvekan vara så.

Så där har vi det kanske. Och varför HIV tämligen unikt blev ett problem på Haiti snarare än Sydstaterna först senare. Afrikanerna i Sydstaterna kom i mycket från samma regioner som Kongo där nu den problematiska HIV-2 uppstod. På Haiti har vi många fler från söderut där den stabilare ej särskilt problematiska HIV-2 funnits menar man längre tid.

Vad kan vi nu lära från detta? Ja Afrika har stressats, förstörts och torterats på sådana nivåer att det är nu väldigt viktigt att vi undviker sådant helt och hjälper dem konkret när vi kan. Därför betänk att tiden rör sig långsammare i immunförsvaret.

Om jag har rätt. Det är långt långt långt ifrån säkert. Men risk management handlar nu om sannolikheten relativt risken och vad har många länder betalat för HIV m.fl. virussjukdomar? Antagligen väldigt mycket även om jag aldrig tittat på siffrorna. Och har vi för Afrika liksom de problematiska områdena i Asien jämförbara problem med ständigt återkommande sjukdomar kända för att ligga i genetik för människa eller vissa djurarter som misssköts (och betänk jag tror inte "immunförsvaret" ser ett problem med att vi föder upp kycklingar för slakt om det ger ett större antal individer - det är som inte deras tidsperspektiv - men om de tror hela populationen svälter till döds så händer det saker).

Vad gjorde jag då den här väldigt spekulativa slutsatsen från. Jag önskade ett nytt perspektiv under den näst sista inseglingen för att ta modell praktiskt. Därmed tittade jag på HIV och influensa (och en några till) därför att det just är information. Jag önskade se om relativt avstånd - "kulturell distans" kallade jag det då men det låter ju underligt för sjukdomar - kunde tänkas spegla hur virussjukdomar sprider sig. Och det sista jag antecknade:

Jämför nu med vi kan se uttryckt indirekt från andra delar av modellen i t.ex. . Här gäller nu ett likhet i relevanta aspekter är viktigt som att du förstår att manipulera en del den genetiska fabriken i cellen som ex. kuvertvirusen men där du uttrycker en hög relativ skillnad i en annan del genom som dom kastat bort "onödigt". Så där är ju frågan om det övergripande samarbetet i organism uttrycker en skillnad man kan skatta. För krokodilerna var vad jag gissade inte mer (ganska i evolutionen) att det är en av världens äldsta "större" djur och dessutom stabil på sin evolution där vi kan spekulera att den kulturella distansen mellan virus och arvsanlag de kan bära är mycket stor över tiden. Och kanske har de kombinerats med väldigt sena mänskliga ex. i matande av krokodiler med människor längs Nilen som ju sägs ha skett så sent som under 1900-talet i ett par av länderna. Från högstadiet kom jag ihåg en klasskamrat som berättade från sin uppväxt hur liken flöt ner längs flöden från det stängda terror-väldet av Idi Amin - med armar m.m. som saknades.


I GEO utan mer kan man se samband i allt därför vägar och floder går nu över allt anslutande. Jorden är nu rund som den för tiden största informationssamlande aktören uttryckte under medeltiden förvaltande i princip alla Europas blbiliotek och som vi fick lära i skolan för att bevara kunskapen. Men ja det var väl någon dansk kanske istället. I alla fall lite övertolkande ligger det i alla fall behändigt mellan alla utbrottsområden i flodförbindelse liksom med förekomst hos Apor både på Öst och Väst-sidan. Men i så fall är då frågan vad som gäller med Egypten? Tja ge och ta kanske. Och krokodiler finns ju inte bara i Egypten. Vi har dem över hela världen undantaget tror jag i princip Europa och polerna. Men om de nu finns i Uganda också vet jag inte säkert men kommer jag ihåg rätt från högstadiet för nu en 18 - 20 år sedan var det väl vad man upplevde när man såg liken att de var också ätna av krokodiler så då fanns de nog oavsett om de eller bakterier, fiskar, insekter o.s.v. var skyldiga till det.

Det har påtalats att jag har rätt där men det vet man inte säkert. För virus är det svårt och från perspektivet jag tog har kan man se saker olika. Jag hade inte fullt nått den här slutsatsen då. Snarast gissar jag att HIV kan vara vad som ligger i ett flertal arter.

Men ska vi avsluta det här lämpligt och med sanning överrensstämmande:

  • Expressen sätter titeln en bättre värld.
  • Jag kan visst ibland tyckas kanske lite int e negativ tror jag men värderande också risker.
  • Även givet det tycks det för mig inte råda någon tvekan sedan jämförande tidsperioder jag försökt bedöma det meningsfullt att vi bit för bit bygger något bättre som människor.

Och det gäller nu liksom förr också. Världen kommunicerar snabbare nu än under medeltiden. Förändring är snabbare men förändring har alltid konvergerat mot något bättre sätt över en längre tidsperiod.

Ökad förändring innebär därför att du inte behöver förtryckas eller svälta lika länge innan förändring kommer och förändring konvergerar mot det bättre.

I alla objektiva termer gäller det givetvis inte mig varande att jag antar jag hur de flesta ser det irrationellt adderat tid i det grundläggande arbetet med modell snarare än att göra 50 halvdåliga sidor med det. Och det kostar. Verkligen. Men det är viktigt. Det blir snabbare och jag för att vara ärlig tycker inte att någon annan modell jag använt eller försökt använt uttryckt något viktigt. Det faller ner till att skatta kruvan vilket vi ju nu kan göra på 1000 sätt och man fått exemplifierat för sig i 100 metoder och metodiker i så mycket. Ändå allt sådant kommer ner till ett fåtal tämligen intet sägande metoder. Utmärkt uttryckande i att när det gäller statistik säg att vi läste sex kurser på Teknisk fysik ändå tittar vi på ontologier och skattning av samband gäller att vi har i princip tre relationer meningsfulla:

  • Den första har vi i Blom (Statistik-boken mer än Sannolikslära) d.v.s. ML-skattning (Maximum likelihood) och besläktat.
  • Och så Bayesian relationer där Blom rör vid hela området på 10 rader sågande det vilket ju hela statistik-segmentet gjorde. Men learning är Bayes sats även om det inte är självklart att du själv behöver använda den om du mäter och skattar data som uttrycker den relationer som ju nu Blom tror jag helt säkert gjorde beräknande sin statistik genom åren.
  • Också aktivitet och korrelationen i det. Utmärkt illustrerad i Schalkoff Pattern Recognition utmärkt vara en D-kurs bok i en "avancerad matematisk vetenskap" (och väldigt svårt skriven i termer och så även på den nivån) men i princip då ML-skattning, P(A|B) o.s.v., intensitet är bra för att hitta isomorfiska samband (mindre elegant uttryckt om det både brinner i hus A och hus B i två lägenheter kan det vara meningsfullt att följa upp om husen ligger direkt emot varandra kanske vägg i vägg för att se om vi kan släcka mer effektivtivt.

Thats it. I en eller annan variant. Om det sedan kallas flow, är en över-ambitiös standardisering av hur man ska rita streck mellan blommar eller något annat gör för vad jag ser ingen skillnad. Energi har lagts på formalisering och det är utmärkt. Det underlättar samarbete och det är viktigt för sådant. Men jag sökte nu inte det utan ville se saker. Dumt visst. Men jag lär inte dö av det så och vad som mer eller mindre inte skrämde mig kanske men störde mig är att det i sig själv predikterar forskningen i sitt egen område. I princip som den läggs för att passa in modell om man nu har utgångspunkten att det är en elegant liten privat-övning för att skapa arkitektur bättre struktur inför implementation. Men den håller hela vägen. Tycks det ska man kanske skriva och rör det implementation visst men jag menar i övrigt så handräkns det ju sedan ett bra tag. Och jag menar det är mycket programmering oavsett vilken aktör man jämför med. Oavsett i huvuden, timmar eller datorer.

Ja dumt sätt att avsluta det på. Respektlöst mot Kongo. Och Folkmorden i all andra delar av världen.

Det var kanske överuttryckt när jag gjorde skämtteckningarna men jag är känslig ända sedan jag läste den där boken om Kongo och följde upp referenserna.

Kan vi ge något annat positivt avslut. Tja svenskarna har blivit mer artiga märkte jag när jag var ute och promenerade. Jag om någon tror det är viktigt. Jag skulle nu inte säga längd alltid är en viktig aspekt men för vissa saker är de lite kortare bättre och för annat är längre mer användbart :-D Np. Artighet är bra. Hur mycket man värderar det har dels med kulturellt tradition att göra och den tenderar att spegla hur långt i tid och rum du är från en värld där folk ex. som inte för länge sedan i Japan gick runt med svärd på gatorna.

Protester - Kina - Inre Mongoliet - I konflikt (Reuters)

Protesterna (se Protester - Kina - Inre Mongoliet - Medelstora). Jag vet inte hur uttryckt det är och ska äta innan jag kanske försöker ta reda på det. Men visst Kina är en krutdurk. Ögonblicket när det tillsynes blir som att vända på en hand och hela landet är på gatorna kan bli i år och om inte tvivlar jag starkt på att det tar längre tid än ett fåtal år.

"BEIJING, May 27 (Reuters) - Chinese authorities sealed off parts of the northern region of Inner Mongolia on Friday in what residents described as martial law, to try to quell a fifth day of protests by ethnic Mongolians over the death of a herder in a hit-and-run accident."

Från: REFILE-Parts of China's Inner Mongolia "under martial law" as protests spread

Nu skulle man bara ha Nordkorea falla och en halvmiljon hungriga på revansch när bedrägeriet också blir visuellt tydligt mer än i orden som når dem anti-kommunister vällande in i Beijing. Det är Beijing: Omgivet av ett land som ogillar dem. Från södern till Korea Halvön, Upp norrut, Västerut och till och med högt upp i bergskedjorna. Det är bara pengarna de kastar längs kusten och den nationalism de av och till fortfarande kan manipulera något med. Få verktyg mer än det betyder något. Vapen javisst men betänk Vad är skillnaden när diktaturen faller stridande resp. ger upp? Mängden och När Inflationens tre former skapas i vår kognition.

Tools of Science vs SvD & Provsprängningar

Låt oss fortsätta vår stickprov av och till på relativ värdering från tidigare och Toolsofscience.se m.fl. och jämföra Tools of Science jag precis fick ett pressmeddelande om med Experter testar terrorbomber, SvD i potential för marknadsföring av svenska företag. Snart nog lär jag vara klar med nuvarande subsystem och då lär det bli tyst runt efterföljande implementering som rör detta givet att algoritmer och arkitektur för det i den samlade lösningen blir klart. Visst att det är enkelt i sig när modell finns men samspelet och att det ska klara automatisering utan att fylla upp RAM-minne kräver en del tänkande om man vill göra något nytt i alla fall (sedan inser jag att jag säkert tråkar ut mina regelbundna läsare ett tag när vi ligger så uteslutande just i detta nu ett antal månader - och irriterar säkert en del med sådana här korta ögonblicksbilder eller fallstuder).

Problem I: Vem gör vad?

Är man relativt sin omedelbara omvärld ganska stor är det lätt att både underskatta och överskatta vad saker egentligen kräver. Först och främst när vi tittar på Toolsofscience.se är det inte självklart vems det är, vad det är och varför man ska läsa den. Vi Stockholm Science City Foundation med småbokstäver skrivna men ve ser det eller vet vad det är och om de inte vet det tar reda på det? Sajten är ju på engelska så gissningsvis finns de flesta icke-befintliga kunder i en mental-rymd där de inte ens säkert känner till Stockholm mer än kanske till namnet.

Problem II: Vad har artiklarna med sidan att göra?

Men jag erbjuds pengar på startsidan men när jag går in den sidan - More money, broader topics and easier to apply - förstår jag knappt alls (och avbråt då och läsa efter 1.5 stycke) vad det handlar om och vad det har med hemsidan att göra. Om något känns relevant är väl kanske en trolig reaktion irritation över att var man lämnar in EU-ansökan. Och vad är den svenska poängen med det och mer precist Stockholm? I EU kontext är väl ändå Tyskland den som har mer att leverera för intresserade företag både i administrativ-insikt i EU liksom troligen mycket annat också.

Problem III: Bra namn men värdet realiseras inte och sidan har tekniska problem som begränsar räckvidden

Namnet har däremot potential - utmärkt valt - i sig men knappast här när det är obegripligt. Vad är det för verktyg? Det är inte verktyg det är en länkkatalog över företag och den har ful URL:

Den sorterar därför i samma kategorier som folk är vana att uppleva sådant i. Dessutom tvivlar jag på om den just kan ta några besökare från sökmotorer som den är byggd nu:

  • Inget relevant innehåll för surfaren oavsett grupp. Särskilt just här där vi ska betänka större företag eller forskningsinstitut.
  • Katalogen är ej byggd för att indexeras heller egentligen oavsett vad vi avser: URL, on-page, relativ internlänkning o.s.v.
  • Inget incitament finns för sökmotorerna riktat d.v.s. katalogen uttrycker ingen väsentlig information som tillför något de inte visste innan: företagens geografiska lokaliseringen är ju känd och övrigt får man helt säkert mer exakt ut från bara genom att söka på de områden relevanta för än jämfört med vad här uttryckt för listade företag.

Vi kan se det som att om någon når sidan med ett starkt förtroende för aktören vilket ej är troligt här därför att antingen kommer den som okänd och då är det mycket svårt att se något eller är det troligt via visitkort som delas ut via någon marknadsför Stockholm mässmonter eller liknande är konceptuell indelning vad som kan ge resultat.

Problem IV: Varken abstrakta värden eller exakta värden uttrycks

Om inte ligger ingen lång tidsaspekt som informationen kan verka under (jämfört ex. den längre satsning Statoil gjorde) och heller inte där något konceptuellt bredare kan köpas. Givet det behöver tjänsten istället vara mycket exakt i: vad uttrycker tjänsten eller produkten i respektive aspekt, kategori och komplexitet på upplösning i informationen och hur tjänsten relaterar till vad vi känner igen (ex. företag som köpt den, personer som utvecklat den, används för att lösa det här välkända problemet o.s.v.).

Här är det varken riktigt konceptuellt eller exakt. Förutom lite GEO med svenska landskap (några stycken) men hur viktiga är dom egentligen? Är det på småorter vet säkert intresserade vad som finns där och annars lär det inte vara en faktor som någon behöver ta hänsyn till.

Och dessutom tycks ett par aktörer jag såg på första sidan till länkkatalogen vara tekniskt inriktade (men det är en gissning lika god som någon annans) och hur bra är det för deras framtoning att den här satsningen inte ens klarat att ha vettiga URL:er eller ha sajten jämt fungerande medan man surfar? Istället för att relateras till en problemlösande meningsfull aspekt som gör att jag förstår vad dom gör sorteras de in med något väldigt dåligt gjort.

Ännu mer och vad som är intressant att diskutera här behöver man ju fråga sig vilket problem man vill lösa och hur. Vi konstaterade för riktade affärer är exakthet troligen vad som går. Utanför det när vi kan uttrycka hög värdering är konceptuell marknadsföring både i företags erfarenhet liksom i formell forskning vad som visat sig fungera.

Möjlighet I: Vilken aspekter är meningsfulla, uttrycker relativt värde i kontext och finns kostnadseffektiva?

Hur det görs nu märker man relativt lite av här i Sverige men vi kan se områden där möjligheter finns att skapa från ännu ej prospekterande. Låt oss vända vår blick till SvD för några dagar sedan där vi har en artikel som är ett uttryck för ett av och till återkommande artikeluppslag där de hittar en svensk som gör något internationellt.

Om jag inte tog fel artikel här blandade jag samman den med någon annan i SvD för någon eller några veckor sedan. Vi diskuterar dock ändå utifrån det felaktiga antagandet att personen är svensk därför det finns verkligen massor av andra möjliga sådana som fungerar precis lika bra.

På webben här vi den nedan (möjligen något kortare):

Vad är det relativa värdet här? Risk reduktion är en aspekt av det. Storleken på de aktörer man rör sig med också. Geografisk utsträckning är mycket starkt i allt oavsett vad det handlar om. Hur stort är den approximativa absoluta skattningen av kvalitet du gör?

Den som leder något är en stark aspekt utåt. Vad är hans aspekt här? Vad är någon persons aspekter du inte känner? Vad han gör? Kön? Kläder? Javisst men betänk nu att relativ skillnad är viktigt. Vad som är typiskt för position är antaget och tenderas att filtreras bort om det inte avviker i vilket fall det beaktas för möjlig risk eller möjlighet.

Vad återstår? Nationalitet. Skriv om en internationell ledare och ange inte nationalitet och folk bryr sig ordentligt mycket mindre medan om den framgår bryr de sig om saker och ting oavsett nästan hur tråkigt det här. Ge något ännu mer exakt ex. familj i konkreta värden folk kan relatera till: romantik, mat och pengar. Så har det ökat upp ännu mer (men givetvis kan du få dom att hoppa varande ovanligt, aktiverande spegelneuroner och samtidigt uppenbart ofarligt samt förande ner dem på en mer relativt din vardag liknande situation är det gissar jag potent och åtminstone minns jag någon TV-serie från när jag måste varit tämligen ung som jag brukade titta på).

Nationalitet. Men vilken nationalitet är intressant för oss om vi ska marknadsföra Stockholm? Sverige. Så du vill ha svenskar som uttrycker värde i något folk bryr sig om och som relaterar till vad du ska marknadsföra.

Möjlighet II: En väg att realisera bredare än kungen och statsministern

Tänk från vad jag skrev nyligen (och som vi kort återkommer till nära slutet) nyligen:

"En ganska enkel tillämpning man kan göra utifrån de strikta relationerna i Exempel sökning relationer: Nuclear när man lägger till mer eller mindre m.m. associerat till emotionell pay-load, värdering o.s.v. är att ta ut områden för reklam och marknadsföring.

Vi känner var produkten och produktens typ hör hemma i vetenskap, ekonomiska sammanhang, politik, historia o.s.v. som vi ju vi får från relationerna i det första subsystemet ungefär som exemplet för Nuclear.

På det expanderar man ut det runt om så vi kommer närmare den mer "absoluta" eller "analoga" upplevelse vi har av ett föremål vi ser och upplever: vi ser inte en bil, en SAAB o.s.v. utan vi ser mycket mer. Genom att expandera befintliga relationer tätare över vad som är möjligt tar vi fler möjligheter att följa upp där vi täcker upp något mer av vad betraktar kan se men i text."

Från: Reklam: Att hitta motiv & ämnen i mötet strikta relation och känslor

Se det som att väldigt välkända personer som kungen, statsminister, Björn Borg m.m. ger ett diskret utspritt uttryck som kan vara stärkare men där man vill lägga ett bredare jämnare om än svagare uttryck mellan det både i "rummets relationer" (inkluderade ex. hur forskning relaterar mellan områden) såväl som tiden. Därför det ger i sig en förstärkning och skapar också något som annat kan rinna ner på för att peka på något som är ett mer konkret värde för en given situation (ex. byta fabriksborrar, mediciner eller vad nu Tools of Science hjälper företagen att sälja).

När folk tänker i dom banorna tänker dom direkt omständligt och på sätt folk verkligen inte gillar. De har ju problem att lösa och det är inte att sälja Stockholm. Folk vill som göra saker med dom, ha dom och prata o.s.v. vid events. Men vad ger det egentligen? Säg att det kommer 100 st mer. Visst men vad är storleken när ett land marknadsförs givet att det är ett tillfälle. Dessutom har du alltid påstått intressanta och kända personer som ska komma och prata så där får du ju lite av samma problem Tools of Science har - det sorterar med vad du sett och hört 1000 gånger och om något värdefullt finns klarar du inte lätt ut att se vad det skulle vara.

Men titta nu på vad som finns. Var finns de uttryckta? Kan du göra något med det? Antagligen. Hur svårt är det? Vad kostar det? Är huvuddelen av investeringen redan betalt om man inte driver en verksamhet där man är ovan att bygga saker som fungerar? Ja. Vi kan tänka lite i dom här banorna:

Möjlighet III: Att förtäta positiva uttryck kontinuerligt inte bara i tid utan bredare aspekt och mening av i de värden produkterna skapar

Är det inte bättre att göra det för kända och framgångsrika produkter? Nej för det är samma sak. Det översätter till ett värde och det finns ingen anledning att inte göra flera saker. Vad som styr är istället praktiskt kostnaden för något, räckvidden och om annat tjatats för mycket så folk inte lyssnar.

Och också spelar exaktheten in relativt vad folk söker. Finns exaktheten över intressanta områden i annat. Ja men det är inte överdrivet gjort (och egentligen inte alls för Sverige på något sätt som når ut där något mätbart går att fånga upp förutom givetvis kung, kända politiker o.s.v. som ju är de potenta aspekter hela landet har i hur de når fram till folk som kanske egentligen inte är så himla intresserade av Sverige men kan bli det).

Förutom det intresset finns också intresse hos aktörer som söker data att skapa annat med. Aktörer som relativt en i den större värden liten aspekt är stora tenderar att vilja kontrollera och styra sådant. Orsaken är just att man associerar sitt eget värde till vad man uttrycker och känner att det kan reduceras. Men det är ett felresonemang där det större uttrycket av det säkerställer det. Jämför gärna med Britannica som det knappt gick att få svar på rörande fel för att sedan bli som att vända på en hand där det e-post kom i en stadig ström tills man gjorde något litet då: Encyclopædia Britannica: Sök och läs hela gratis på Nyfiken vital. Det ännu större felen är givetvis att anta att hela världen tänker fel om något där de borde lösa problem som du vill även om det ex. som för Britannica är en relativ-kostnad som var för hög och senare vad som förtroende inte fanns för därför att de är inte välkända längre i värde relativt annat samtidigt som det än idag är problematiskt att använda verket på nätet.

Lösningar som uttrycker ungefär vad som är intressant är:

Men sådant är nu givetvis sekundär till de primära värdena i att presentera materialen på de relevanta språket välgjort, anpassat för att nå de som söker information, gärna med visst lokalt samarbete o.s.v. Rörande det sista har givetvis flera av de aktörer jag gissar mig till från lösa formuleringar på hemsidan är engagerade ett enormt och för detta extremt potent nätverk d.v.s. Universiteten (om nu ex. Uppsala Universitet som jag bedömer har i faktisk do-ability har större potent här än Stockholms Universitet sedan åtminstone våren 2010 där en möjlig orsak är att de rört sig smalare men tydligare i samarbeten där man givit det tid över åren utan att det tappat värde i uttryck).

Flera vägar finns och en utesluter inte den andra och att göra mer lättare är bättre än att göra väldigt lite omständligt och i värsta fall dåligt också. En möjlighet är riktade nättidningar där man har ett faktiskt redaktionellt värde d.v.s. inte motsvarande de branschtidningar av typen som implicit säljer redaktionellt innehåll mot försäljning av annonser eller särtryck för försäljningsmaterial. Ska man sälja tyngre lösningar är visst redaktionellt oberoende i saker lämpligt t.ex. genom att man köper in innehåll redan använt och publicerat i Sverige från välkända tidningskoncerner och kompletterar dem med för relevanta kategorier och specialistområden fördjupad information. För sådana specialistsidor jämför ex. med hur Guardian och New York Times gör det:

1. Guardian: Nyheterna sorterade i för dem relevanta kategorier. Onödigt få och egentligen på sajten upplever jag svårt att hitta och använda men sådant här är ju långsiktiga projekt för den typen av aktör medan riktat smalare kan göra det enklare och snabbare vad som krävs:

"id": "education/2011/may/27/no-more-school-place-lotteries",
"sectionId": "education",
"sectionName": "Education",
"webPublicationDate": "2011-05-27T12:06:21+01:00",
"webTitle": "No more school place lotteries, local authorities are told",
"webUrl": "http://www.guardian.co.uk/education/2011/may/27/no-more-school-place-lotteries",
"apiUrl": "http://content.guardianapis.com/education/2011/may/27/no-more-school-place-lotteries"

2. Times Topics: Där hittar vi deras riktade sidor. För en riktad satsning behöver man ju dock inte alls sitta och generera sidorna automatiskt vilket ju egentligen sällan är vad som just behöver ge besökare. Bättre är ju för den fördjupade information som är långsiktig där kontinuerliga återkommande frågor ska besväras och värden lyftas fram utveckla dem förhand ungefär som vi gör med Uppslagsboken i Nyfiken vital. Det har också alltid givet kvalitet tenderat att ge hög ranking i Google.

Ovanför ligger då kända personer som gör saker utomlands, händelser, mässor, statsbesök m.m. Det bredare nätet som uttrycker relevans och relationer där man som i detta exempel (men just ett exempel och egentligen finns väl annat man gör innan eller parallellt givet de låga kostnaderna). Därefter relativt det nätet ligger fördjupningen i dom relevanta mycket exakta områdena. Koncept och exakthet.

Möjlighet IV: Att mäta

I diskussionen tidigare såg vi att värdering lätt är vad vi själva relaterar just till vad som är direkt relevant för oss oavsett om vi märker det eller inte. Uppföljning av mätbar effekt är ju därför alltid intressant och vad många tekniker finns för. P.s.s. vill man egentligen tidigare följa upp om ämnen man tror har värde faktiskt mer troligt har det. Vi kan jämföra med vad jag publicerade några lite tidigare artiklar runt medan jag balanserade algoritmer för den övergripande skissen av arkitektur i samverkan mellan saker. Teknik just för känslor om man inte söker det mer exakta relativa värdet (vilket antagligen för erfarna i en fråga går att ta fram enklare när man kan se känslouttryck relativt var frågan är uttryckt i komplexitet och lokalisering ex. som var i vetenskap det är):

Och jag har inte skattat om den men jag har en känsla av att även relativt är det på väg ner en aning. Någon särskild aktiv anledning till sådant behöver verkligen inte alls finnas utan kan mer handla om vad som inte hänt positivt eller negativt (där en faktiskt negativ händelse ibland kan ge lite positiv effekt t.ex. genom sympati eller att dom otäcka design-fuskande finländarna visar sig använda kanske ett trädslag som är utrotnignshotat som förslavade afrikaner tvingas skörda trädet och vinsten går till att finansiera legosoldater till Libyen).

Egentligen fler saker borde ha diskuterats för att det ska vara riktigt meningsfullt men jag tänker ju göra ett litet etickprov igen på Sverige med en nu brutalt mycket större samling relationer och aspekter så jag lär återkomma till det. Men två till saker bör läggas till mycket via hänvisningar.

Att däremot bedöma värde ex. från hur man som återpublicerar eller rekommenderar ett pressmeddelande är av föga värde. Det ska ju alltid publiceras något. Och som här när det gör en sajt här lär den ta intresse för alla möjliga som just vill se möjligheterna att ta länkar från dem för att stärka egen ranking och då tittas den i alla fall över och de skriver något. Det är den kontinuerliga jämna effekten man för sådant här söker till skillnad från när cirkusen skickas iväg för att roa folk i Brasilien eller någonstans en vecka.

Möjlighet V: Det lite svårare med exaktheten i abstraktion och direkt känsla

Exakthet gäller också aspekter men där tenderar vi inte att se det exakt därför att det evalueras inte riktigt av samma delar som vi använder vad vi uppfattar som exaktspråk i. Därmed vill man verkligen när man ämnesbestämmer försöka fånga det. Jämför med:

Och slarvigt uttryckt men tror jag kanske viktigt för att se alla sidor:

Möjlighet VI: Likhet där det känns

Samt sist p.s.s. som delvis uttryckt genomgående är det oerhört viktigt inte bara vilken egenskap som är relevant i kontext av produkten, Sverige eller ens hur det betraktas relativt andra jämförbara aktörer utan också likhet i samma otydligare delar jag nyligen förklarade så här:

"En ganska enkel tillämpning man kan göra utifrån de strikta relationerna i Exempel sökning relationer: Nuclear när man lägger till mer eller mindre m.m. associerat till emotionell pay-load, värdering o.s.v. är att ta ut områden för reklam och marknadsföring.

Vi känner var produkten och produktens typ hör hemma i vetenskap, ekonomiska sammanhang, politik, historia o.s.v. som vi ju vi får från relationerna i det första subsystemet ungefär som exemplet för Nuclear.

På det expanderar man ut det runt om så vi kommer närmare den mer "absoluta" eller "analoga" upplevelse vi har av ett föremål vi ser och upplever: vi ser inte en bil, en SAAB o.s.v. utan vi ser mycket mer. Genom att expandera befintliga relationer tätare över vad som är möjligt tar vi fler möjligheter att följa upp där vi täcker upp något mer av vad betraktar kan se men i text."

Från: Reklam: Att hitta motiv & ämnen i mötet strikta relation och känslor

Jämför med stickprovssnittet över aspekter runt mongolia jag tog ut till (datum lagt några år tidigare p.g.a. storleken). Även om för syftet få uttrycker de utmärkt något viktigt när vi tänker i dessa banor:

  • Vi vill se aspekter med högt värde för någon i en situation och med en personlighet.
  • Vi vill se förändring därför förändring bryter tänka bort.
  • Där förändring är relativt egentligen allt som uttrycker en sekvens som kan konvergera i de biologiska neuronnäten.

Därmed vill man ha flexibla uttryck i kategorier för att via värdering, emotionell pay-load, subsystem som mer eller mindre o.s.v. ta ut vad som är potentiellt intressant och i det expandera mer för att söka intensitet i vad media, sociala media, journaler o.s.v. som för situationen är intressant.

Söker du en aspekt av Sverige som uttrycker värde och uttrycker likhet i riktad information mot en smalare grupp är kanske inte rätt sak att söka Wikipedia på sidor om Sverige utan lite ovanligare aspekter med högt värde och där kollisionerna ligger sekundärt men tydligt relativt tidpunkten och situationen vi just för problemet är i.

Möjligheter vi har här är anledningen till att jag tror följande är viktigt att göra: Politisk ontologi på svenska. Och jag ska ta mig en titt på det när Knowledge och Relation Map är där nästa subsystem påbörjats stabilt.

Protester - Kina - Inre Mongoliet - Medelstora

SMBRIC rapporterar förhållandevis ändå ganska stora protester relativt resten av världen och geografisk positioner i meningen vilket värde de kan skapa. Sedan skulle jag själv gissa att dom här halvstora upprepat kan ge mer för att bygga en aning framåt lite samtidigt som Mellanöstern hinner gå lugnare i folks perception både kanske i Världen allmänt såväl som Kina. Excellenta bilder tillsammans med pressmeddelandet också:

"Following a series of protests in Right Ujumchin Banner and Shiliin-hot City, on May 26, 2011 local time, thousands more Mongolian herders and students took to the streets in Huveet Shar Banner ("Xiang Huang Qi" in Chinese) and Left Ujumchin Banner ("Dong Wu Qi" in Chinese) in Shiliin-gol League of Southern (Inner) Mongolia to urge the Chinese authorities to respect the Mongolian herders' right to their land and right to maintain their traditional way of life. Protestors held the banners and posters of "defend the rights of Mongols", "defend the homeland" and shouted slogans to march toward the Banner governments (see pictures below)."

Från: Protests Spread in Southern Mongolia, Thousands More Take to the Streets | Southern Mongolian Human Rights Watch

En som vi kan se på kartan inte oviktig stad begiven precis ovanför Beijing och snett "till vänster" om Korea-halvön:

Jag roade mig också att ta ut topp-kategorier mongolia som kultur förekommer i någon aspekt av på en mindre uppställd databas över sådant där jag ej har geografiska aspekter, tid eller kultur riktat med utan vad vi får är vad som "naturligt" skapats från allmän politik, forskning och en del liknande. GEO, tid o.s.v. vill jag hantera separat där medan det inte är ett problem att det kommer med gäller att riktat ger det mer separerat därför att mycket välgjorda strukturer finns på ett helt annat sätt. Kartan ovan är ett exempel där data skapas från Openstreetmap.org (applikationen vi ser är deras också och databas och applikation är av allt att döma vad Microsoft numera använder till Bing). Denna postade jag så den hamnade några år bakåt i tiden då inlägget blev relativt stort trots liten databas uppställd i dessa områden:

Nedan också några korta fakta för Southern Mongolian Democratic Alliance från Wikipedia där vi ser ex. att de är del av kategorin Political parties established in 1992.

Southern Mongolian Democratic Alliance
Inner Mongolia
Political parties established in 1992
Political parties in the People's Republic of China
isCalled Alliance démocratique de Mongolie méridionale
Өмнөд Монголын Ардчилсан Эвсэл
حركة الديمقراطية لمنغوليا الجنوبية

China
Hada
Hohhot
Ikh Juu League
Inner Mongolia
Inner Mongolian People's Party
Mongolia
Ordos City
Outer Mongolia
Public security bureau
self-determination
Tegexi

Komplettering: Kommer Google Wallet lyckas?

Den mekanism och risk för projekt diskuterad i Kommer Google Wallet lyckas? är också oerhört relevant till När Inflationens tre former skapas i vår kognition.

En av uttrycken vi kan få av det är just en typ av inflation. Och som jag skrev är det här ju för människan allmänna mekanismer d.v.s. en relevant situation behöver inte alls vara ett projekt i ett företag utan kan lika gärna vara ett politiskt parti eller myndighet.

I en mut-kultur kan vi se mycket av dessa problem. Men också att "risken" blir hög när den relativa värderingen i samhället allmänt växer snabbt och där ledningen kräver lojalitet samtidigt som den är ifrågasatt oavsett om det är "medarbetare" som lämnar dem eller inte.

Verkligen att den processen oavsett om vi diskuterar företag eller annat är oerhört svår att bryta på ett sätt som inte är att vada genom lera och eld. Ericsson runt 1999 kunde man nog se de här uttrycken och de krävde omställningar. Samma sak på nästa företag jag var på. Liksom andra senare.

Och effekten i dom liksom alla andra jag känner till och tittat på är som att vända på en hand. Det är logiskt och inte underligt. När komplexiteten passeras ut och vi bottnar ut kurvan där vi kan trycka upp skalning på relativ värdering tar det bara stopp:

Diskussionen om verktyget på slutet är nu inte alls samma sak som jag resonerade från i inläggen nedan men de grundläggande principen är de samma även om det inte i allt är de samma givetvis. Men mer övergripande är relationer och värdering viktiga och att vi ser det som vad vi kan använda för att se och förändra är gemensamma principer.

Det finns egentligen bättre exempel längre bak och till Människans språk och ännu mer i förarbeten i Människans språk men givetvis just en faktor vi diskuterade så gäller ju att kontext verkligen påverkar vår motivation och också med samma motivation får ut av något så de kunde passa bra ändå.

Kommer Google Wallet lyckas?

Jag såg Google Wallet: Who'll Buy In?Technology Review och utan att egentligen läst den tänkte jag några aspekter givet att jag för tre eller fyra företag varit lite runt om den frågan där vi för alla har tror jag en eller några gemensamma nämnare att jämföra med andra lösningar i vår vardag.

Vi börjar på Ericsson där jag har ett tydligt minne av att Örjan Rheinholdsen - en Norrman som då arbetade som chef för säkerhetsgruppen i produktutvecklingen av IP@Service - visade och gav några om jag kommer ihåg bra synpunkter på en liten lösning han hade gjort med Symbian och OpenSSL (som vi arbetade med i övrigt och gissningsvis var det som ett test av möjligheter att använda ett ändå väldigt speciellt bibliotek på begränsad hårdvara) till någon Ericsson Mobile.

På Mynta (medelstort konsultföretag på tror jag kanske varierat från ca 50 till ca 150 cirka) tittade jag själv lite på det från aspekterna i standardiseringen och diskuterade det kommer jag ihåg i kontext och samband med både två uppdrag och branschmöten m.m. det som förre hette id2 men som nu finns tror jag uppköpt av någon. Ett fascinerande stort företag för en aktör som ger ut certifikat samt en del andra också i den storleken.

Sedan har vi mindre företag som jag både då respektive senare av och till under åren medan jag skrev åt IDG följde av och till också nära detta men mindre. Dels det här företaget som en upplevde jag då (och tror jag hade rätt i) väldigt kompetent säkerhetsarkitekt i mjukvaruutvecklingen startade med tror jag några andra. Helt säkert de var inriktade på något här.

Jag har också ett visst minne av att kanske en arkitekt jag delade rum med nere på Domikanska republiken blev produktchef på ett annat mindre inriktat här men följde aldrig upp på dem havande när jag noterade det tror jag 5 - 10 företag i det här segmentet jag tittade till ett par gånger per år när den årliga artikeln i det här segmentet skulle skrivas.

Sedan några stycken jag gjorde en del små uppdrag för rörande bedömningar kan vi vill säga utanför det tekniska. Marknadsanalys kanske man skulle kalla det men bättre beskrivet som argumenten för att sälja det specifikt rörande säkerhetsfrågorna i olika situationer.

Myspace d.v.s. inte sociala media företaget utan det produktföretag jag gjorde en del mindre uppdrag med och nära nog startade ett företag tillsammans med deras Styrelseordförande med rörande management security var ju också inne i digitala signaturer för transaktioner och bredare. Där ju konceptet gick mot det inkapslade rörliga tror jag runt omkring innan det såldes till WM-data.

Jag upptäckte också när jag just i dagarna gick i genom papper som behöver förstöras snarare än sopsorteras enkelt att jag hade gjort tre tror jag uppdrag åt en väldigt stor svensk teleoperator samma om än inte ligger just i denna fråga uttrycker ungefär samma svårigheter.

Låt oss fundera över vilka isomorfologiska relationer vi kan se hos en mängd lösningar vi sett och sett försvinna eller bli som ingenting speciellt.

En vanlig föreställning är att dom här lösningarna ska och allra bäst stödjas mycket brett av många. Jag tror säkert det är en god förutsättning men vi kan också se att samma egenskaper lika gärna eller mer troligt kraschar dom här projektet.

Varför är det så? Jag säger att det dels kan bero på att det inte blir tillräckligt enkelt för användaren, är för långsamt i funktioner och tid relativt vad användarna förväntar sig m.m.

Men också ligger en faktor i produktutveckling och kostnad för denna och underhåll där antalet personer som krävs tenderar att öka. I den ökning ligger då också att man kraftigt behöver öka tid för utveckling och underhåll också för att reducera riskerna som kommer med fler personer d.v.s. uttrycka mycket strikt formalisering.

När man läser systemutveckling på universitet lärs man en massa saker som man nu långt efter fullständigt baxnar av att de utan självkritik inte ifrågasätter. Vad jag avser är samma sak som en massa troende på olika metodiker m.m. ständigt upprepar. Gemensamt är att systemutveckling resulterar ofta i en massa defekter och fördyrningar och felet är att inte det här eller det här görs o.s.v. Men någon egentligt samband med allt sådant mer än att strukturera saker meningsfullt som man begriper i projektet finns inte. Och där handlar det verkligen bara som vi kan säga med någon säkerhet om att det kommer ner till två saker:

  • Vad som kan automatiseras bort där det inte belastar personerna (notera det sista då många sådana lösningar från tror jag alla större företag jag varit i projekt i ofta varit väldigt tidsödande ex. med särskilda personer som försöker lära folk hur man hanterar olika versioner av program, förklarar hur man ska tolka relativt människans perception helt förvridet konstruerade system för att uttrycka processer ex. RUP m.m. )
  • Och antal personer relativt kommunikation och komplexitet för denna.

D.v.s. vad jag pekade på flera saker djupare relaterat till i Organisation av människor: Komplexitet, Värdering och Språkets effektivitet.

I projektet utan hänsyn utåt därför detta är rekursivt. Det torde vara en anledning till att konsulter för vissa uppgifter i utveckling kan tillför förvånande stort värde att det för dom rollerna (ex. systemutveckling inte sällan) inte engagerar sig i företagets interna frågor där en mängd kommunikation och "bevakande" av frågor kan krävas (vilket med en god karriär kan leda till systemkramande där man kan sitta och förvalta ett system under 20 år som egentligen inte gör något någon annan längre förstår men det är tror jag kanske mindre vanligt numera).

I det inser vi att storlek kan vara ett problem men inte behöver vara det.

Nu kommer vi dock till ett implicit antagande vi gjort här och det är att värderingen hos personerna relativt projektet är konstant. Är den inte det varierar komplexiteten och den effektiva tiden (oavsett antal timmars arbete d.v.s. vad vi kan se som antal beräkningar som görs för utvecklingen) för hur personerna uttrycker och tolkar i projektet. När vi förklarar det kan vi börja med att återvända till den algoritm jag gjorde för att ta ut isomorfologiska samband mellan ord och begrepp där datat som användes i dessa togs ut från olika studier där personer varierat uttrycker något i situationer en implicit värdering finns d.v.s. exempelvis fri-association där du svarar med ett ord på ett annat:

En del aspekter på vad vi kan se från det relevant ges i diskussionen om varför vissa ord tenderade att komma högt. Och här gäller att om man förändrar miljö och kontext tydligt i hur värdering och risk gäller för begreppen orden associerar till kommer vad som uttrycks spontant ändras.

Faktiskt gäller att det mesta i vår personlighet påverkas av det kontext vi befinner oss i. Länge trodde man inte att det var så föränderligt som det verkligen är för få tenderar att märka det hos sig själva (anteckningar du inte löpande och gör det kontextuellt flyttat ut från dig själv tror jag inte att man själv kan märka det utan att ha något externt som mäter löpande) och forskning har ju skett under tämligen standardiserade sammanhang. Men numera vet vi att det verkligen är oerhört förändrat från en större förståelse och nya mätmetoder av människans psyke.

För att förstå en av de största riskerna för ambitiösa systemutvecklingsföretag i stora företag behöver vi dock inte vara så sofistikerade även om jag tror det var bra att peka på vad det faktiskt handlar om snarare än de vanliga idéerna om vad som är relaterat (vilka ju får aktörer gång på gång att tro att de kan undvika problemen med uppenbart fel metoder). Vi kan se den problematiken när relativ värdering ligger verkande för individen som inte enkelt översätter till prestationer i projektet. Det kan vara optioner, aktier m.m. som ges eller förväntningar om att delta i diverse extra projekt kanske i för sig beundransvärda men där personerna upplever att en värdering av dem ligger ej relaterat till projektet.

Notera nu också resonemanget om hur orbitfrontala cortex fungerar i Orbitofrontala cortex minskar aktivitet vid romantisk höjdpunkt. D.v.s. direkt kontext när belöning utfaller är styrande. Det finns inser vi stor risk enklare i problematiken att se att sådana uttryck är mindre troliga i systemutvecklingsprojekt därför att det är arbete som till stordel är långsamt i tid och i delar mindre socialt uttryckt.

Men viktigare tror jag att vårt arbetsminne är begränsat. Att hantera relativ värdering är krävande och det är min övertygelse sedan tidigt 2009 att det är direkt vad som hanteras i arbetsminne därför att:

1. Vid ADHD är arbetsminne nedsatt och det är ett neurospsykiatriskt funktionshinder som direkt påverkar värdering på så många sätt.

2. I autistiska spektrumstörningar har vi också jämförbara förändringar. Ta en sådan sak - vilket jag tänkte på igår när jag kom hem efter att ha pedagogiskt hjälpt personalen på ett av apoteken att se möjligheter till förbättringar genom att vänligt fråga dem på olika sätt om de har något verksamhetssystem för hur de ska hantera saker relaterat till en del problem de hade rörande prissättning m.m. kring ett nytt datasystem - att skattningssystem för sådant inkluderar olika frågor som syftar till att söka bestämma om du klagar på att du upplever ett problem ex. att du får fel växel tillbaka. Här är det då de färre dopamin receptorerna som gör att "lösningen" på situationen divergerar och entydiga lösningar rörande risk och möjlighet blir mindre tydliga och därmed mer än intellektuellt styrt ökar risken för att avstå från det särskilt i situationer där tiden är kortare.

Varken ADHD eller autistiska spektrumstörningar är i sig rörande symptom annorlunda från människan allmänt utan bara mycket tydligare mycket oftare.

Vi kan se det som att om överlastar ditt arbetsminne kommer du tendera att uppvisa ADHD symptom. Så om vi överbelastar det nu just med relativ värdering där du söker skatta hur du värderas bäst borde vi givet den teorin också få symptom på att man sökeer belöning överuttryckt. Belöning kompenserar ju det och avlastar ju det också därför att du kan slappna av.

Lägger man på det sedan kraftiga belöningar men där personerna upplever komplexitet att exakt förstå sambanden mellan hur mycket pengar de kommer få och arbetsinsatsen t.ex. att summan beräknas från ett värdepapper som styrs från hela företaget blir det väldigt speciellt. Därför nu kommer också okänt in och det om belöningen kan vara stort är vad orbitofrontala cortex direkt riktar in sig på därför det är troligen den enda del av vår cognition som överhuvudtaget kan resonera relativt tidsaspekter i prediktion om belöning och risk.

Den är nu än mer begränsad än för andra värderingar där mer kan läggas på amygdala, andra delar av frontala cortex eller för risk också ut i specialiserade delar. Men nu har det gått fel därför risk och möjlighet som du vill att medarbetarna är engagerade i är om projektet ska lyckas och vad som kan hindra det från att lyckas.

Du vill ex. inte ha situationen att man tar leverans i tid snarare än två veckors försening därför att man är osäker på hur det kan påverka en värdering som man inte förstår relativt projektets incitament, aktiekurser, vad din chef tycker om det o.s.v. P.s.s. vill du inte att medarbetarna när orbitofrontala cortex är överaktiv och efterfrågar information känner behov av att följa aktiekurserna flera gånger dagligen.

Men ofta kommer ju något positivt med saker förutom problem. Det positiva här är att det är beroendeframkallande. Så länge du håller medarbetare hårt styrda på detta stannar de men du blir tvungen att fortsätta att anställa och i allt snabbare takt därför de timmar effektiva timmar kontinuerligt.

När det trätt in tror jag att den typen av lösningar vi här diskuterar där relativ värdering av bara själva produkten är enorm i komplexitet bäst köps in genom ett företag man handlar in om det ska lyckas och håller i en separat organisation ganska länge. En redan fungerande lösning.

I sådana gäller givetvis samma grundläggande mekanism men ofta i en mindre mycket överblickbar organisation där alla känner alla är fokus just den fungerande lösningen så att man kan kasta över det hela på något lämpligt stort företag.

Men har vi inga alternativ? Nej egentligen inte därför en lösning är inte tillräckligt. Företag av typer som mer än andra berörs av detta behöver helt säkert arbeta med företagsinköp men det innebär inte att man kan sluta med egen utveckling där då fler lösningar krävs. Det är verkligen aldrig att en fint paketerad lösning i någon bok skriven av en populär person, eller viss metodik eller en trosföreställning inkluderande massor av bön och kanske när projektet riktigt skriker offra en get (faktiskt kan det tänkas addera viss effekt men troligen mindre relaterat till i projektet externa entiteter d.v.s. gör man sådant är hela projektet samlat och mycket teater kanske med en pyramid eller en krypta - tänk Eyes Wide shoot kombinerat med stora krokiga knivar från Indiana Jones - och du lär få någon effekt även om det är svårt att sia om vilken väg det skulle ta men åtminstone blir det lätt att förklara för din läkare att du behöver sjukskrivning något halvår medan projektet dör utan dig) utan det kan för ett större företag.

Jag kan inte påstå att jag är nöjd med den här diskussionen. Det här är ett av de fenomen jag tittat mest på i kontext av modell därför det är en så viktig aspekt som går igen i oerhört mycket i samhället inklusive infekterade politiska frågor. Därför hade det egentligen förtjänat att man diskuterade det komplett och seriöst och inte alls.

Och faktiskt har jag ett realiserat verktyg för hur det kan hanteras därför det istället skapar fler nya idéer via stimulerad kreativitet. Istället är nu fel ord självklart därför precis som jag sa är inte en sak en ensam lösning och därför vad vi bättre uttrycker som att den volativitet som är verkande ger ett värde som inte kostar utan istället reducerar problematiken både i att belastning på arbetsminne minskar genom att saker övergripande utanför projektet organiseras utan egentlig tidskostnad där det förenklar samtidigt som det ger möjlighet att i det relativt projektet skapa nya idéer enklare för att lösa dom problemen.

Man behöver dock egentligen inte göra det för ett företag. En bransch eller en kultur i samhället går det lika bra för. En kul jämförelse man kan göra och oerhört grov och egentligen felaktig men kanske illustrerande lite allmänt här är att jämföra de fyra tidningar jag brukar göra fallstudier för tidningar i Sverige på - SvD, DN, Aftonbladet och Expressen - utifrån aspekter av vad vi diskuterat här eller besläktade:

Aftonbladet och Expressen kan vi både se ligger närmare de bombastiska relativa värdena. Nu händer det något och det är stort, upprörande, värdefullt, okänt o.s.v. och givetvis bäst visuellt stort också.

SvD ligger närmare vilket är varför jag just här fick för mig att göra det i något hur jag tänker när jag säger att man lika gärna kan ta metoden ut i samhället. De har inte det men man kan se att journalisternas arbete i en helhet ligger något närmare det i kultur men just utan meningsfull organisation i dom här aspekterna så det flyter ut lite. Där är det ju heller inte mer eller mindre rätt därför värdet här är ju inte att eliminera dom risker vi diskuterat för projekt utan hur du lägger ut en lösningen mot projektet här läsarna och vad de är engagerade i sina liv för att ge dem möjlighet att ta ut värden.

DN är starkt i vad vi kan jämföra med dom kategoriserade delarna av vår hjärna. En aspekt vi kan se relativt SvD är också att SvD tenderar i värdering av något konvergera en tid. Ingenting är rätt eller fel i respektive uttryck i språket - i verifierbar uppföljning i några stickprov tycks det vara sak samma ungefär - men det passar olika personer olika bra. DN sitter lite eftertänksam grubblande i parken och tänker på synthmusik och poesi medan SvD går runt och fascineras av skyltfönstren.

Man kan inte korrekt jämföra på det här sättet men det fungerar kanske något vi konkret har i alla fall.

Hur som helst relativt betydelsen och värden i vad jag kunde uttrycka om jag tog tiden bland det sämsta jag skrivit. Men att skriva den här delen seriöst är vad jag alltid upplever skulle kräva så mycket i stödjande delar för att förklara saker.

Orbitofrontala cortex minskar aktivitet vid romantisk höjdpunkt

Jag har av och till för att tydliggöra betydelsen den visuella upplevelsen har för oss som vi ofta naturligt inte alltid tänker på illustrerat det i kontext av föreställning med "romantiska sådana".

Till min stora glädje och som jag missat forskning om kan jag nu läsa följa i Newscientist:

"Georgiadis argues that the OPC maybe be the basis of sexual control - and perhaps only by letting go, so to speak, can orgasm be achieved. He suggest this deactivation may be the most telling example of an 'altered state of consciousness' [...]".
The pathways of pleasure

I forskningen som journalisten Kayt Sukel också prövar följs aktivitet i hjärnan under romantiska föreställningar.

Idéerna om orsaker som presenterade i artikeln säger väl egentligen ingenting tycker jag. Detta var dock väntat för mig därför att:

  • Orbitofrontala cortex är av allt att döma kritisk i prediktion relativt värdering oavsett fara eller risk inkluderande samspel med andra delar.
  • Den romantiska höjdpunkten så att säga kan vi ju se som realisering i mål på en belöning.
  • Om orbitofrontala cortex i sig under det skulle aktiveras påverkas ju dess inlärning direkt.
  • Givet att orbitofrontala cortex ska och som visat i annat "speglar sådan aktivering" predikterande kan man tycka att den borde aktiveras men inte så.
  • Därför att ett värde vi har och får sätts som en given grund och ger inte samma aktivering vid upprepning.
  • Att det är en given grund påverkar dock inte orbitofrontala cortex predikterande vilket för mycket heller inte skulle vara bättre d.v.s. större territorium och fler sparade äpplen är bättre även om det i det moderna samhället går till meningslösa överdrifter oavsett egentligen vad (inklusive givetvis underhållsmissbruk av ex. droger).

Ändå sättet det är möjligt är att den deaktiverar när realiserad värdering var förväntad.

P.s.s. om belöningen inte är helt förväntad utan förväntad skulle vi i det fallet få påverkad på orbitofrontala cortex. Det är nu känt från mycket annat och kanske tydligast när det gäller läkemedel inom besläktade grupper som kan växlas för ofta en bättre effekt när ett tröttats ut inom ex. smärtbehandling, antidepressiva läkemedel, centralstimulerande läkemedel och sömnmedel. Där kan vi också se att den relativa skillnaden mellan dem relativt behandlingslängd för respektive och totalt påverkar.

Också på detta sätt fungerar nu all vår inlärning och i det ligger också varför det första intrycket är viktigt. Och varför när vi bara förändrar perspektiv om vad något är och hur det sorterar också kan sätta det ur spel (mindre intuitivt för många tror jag men faktiskt så gäller det också läkemedel).

Jag är mycket nöjd med detta. Fortfarande 2010 fick jag av och till nya studier där jag behövde korrigera modell eller gjort saker för komplicerat eller förstått saker fel inklusive fortfarande nya områden jag tog in när jag gick bakåt. Aldrig numera. Orbitofrontala cortex är dock central så även om jag inte för allt i världen förväntat mig att något rörande den och dess samspel som kommer nytt inte skulle bekräfta modell är det särskilt nu när jag inte läst särskilt många studier på en månad ytterst tillfredsställande att se modell bekräftad igen.

Den ofta frustrerande programmeringen kan spela in i det med en lämplig kontrast. Och det illustrerar ju förövrigt också varför en period utan ex. ett centralt verkande smärtstillande läkemedel kan öka effekten. Det blir mer oväntat. Prediktionen har ju slagit fel för en period. Och fel är avsaknaden d.v.s. den relativa skillnaden. Inte absolut. Absolut finns också men ligger inte i detta. I relativt ligger storhet och risk. I absolut ligger både fundamentalismen såväl som den avslappnade glädjen utan krav eller hunger efter storheten.

Så här oväntat när jag verkligen inte ens sökte information utan endast råkade läsa artikeln är belöningen ungefär på nivå sju gånger mer konkreta romantiska kontakter ungefär. I det ligger självklart också den totala relaterade värderingen och riskmiljön i övrigt runt om saker går fel d.v.s. ex. investerad tid och vad det kostar.

Utmärkt.

That is good.

Kul: Kulturhet, Lokalhet, Svenskhet och Miljöhet

Varande tidigare idag närmast klar med första modulen blev det inte riktigt så då jag hade missat att förtäta (eller valt att inte göra det tidigare för att få snabbare initiering vid debug-körningar). Utan Wikipedia relationer och tidpunkter (undantaget år m.m. som kommer in ändå) lär det väl efter det kanske ligga på 2 - 3 miljoner relater och cirka 6 miljoner med Wikipedia inkluderande aspekter o.s.v. d.v.s. i en bred mening. Jag trodde ett tag att jag hittat guld också:

Men inte så. Så jag gjorde en till teckning med en fortsättning på det visuella handeldvapen-temat och här kombinerar vi också in lokalitet.


Att tillverka krut till den historiska pistolen vi valt för att hedra den svenska historien var onödigt ineffektivitet med de små påsar syrefrigörande salpeter butikerna sålde. En bättre idé var att:

  • Att med kommunen arrangera ett gemensamt projekt där Uppsala-bor tillsammans gör något för miljön.
  • Istället för att köpa salpeter eller ammunikation med svartkrut besöker vi alla tillsammans kryptorna under Domkyrkan.
  • Det är också historiskt och säkert lärorikt för barnen många antagligen tar med.
  • Där kan ordentligt salpeter samlas på en-gång.

Kombinerat skapar vi:

  • Vad man gör efter sopsortering. Recycling.
  • Vi hedrar svenskheten genom att hålla liv i våra gamla vapen goda nog för våra förfäder nere i Turkiet och innan.
  • Och lokaliteten genom att besöka stora gamla byggnader i Uppsala.

Men det är väl svavel vi samlar in från "gravarna" (man lär väl få skrapa en del under och på benknotor m.m. tänker jag). Jag tyckte dock felskrivningen hade sina poänger ändå. Det är ju så viktigt med livslångt lärande och kanske några läsare inte vet att det är syre som frigörs från salpeter när vi tillför energi. Därmed växer energin som frigör exponentiellt då den frigjorda syrgasen också brinner.

På nedsidan givetvis att för mig med min naturliga anspråks- och prestigelöshet och engagemang i mina läsare att jag är lite orolig för att ni ska känna er underlägsna mig med min kanske mycket större kunskap. Men här tyckte jag att det också var viktigt med alla möjligheter sådana här projekt har i alla möjliga städer.