Marknadens värdering av risk

2012-07-22
I en fortsättning på Definition stereotyp information och scarcity: The Economist och Prokrastination är detta ett enkelt exempel på Kritik mot ekonomisk teori (klicka på respektive bild för förstoring):



Och ett exempel på hur prokrastination kan hanteras genom att göra något enkelt ytterst avgränsat. Ovan genom att välja som inledning det enklaste möjliga exemplet som är enkelt att skriva klart snabbt en mängd referenser eller matematiska härledningar. Att påbörja och avsluta är ju det problematiska.

Definition stereotyp information och scarcity: The Economist och Prokrastination

Det var med glädje och konkret värde jag läste In praise of procrastination (i tryckta The Economist antagligen samma som på webben) och varande någon som av och till kan hamna i legendarisk prokrastination och just nu kanske på väg in i det i ett nytt område intressant att reflektera över.

En princip jag försökt hålla mig i förr respektive prototyp och numera versionerna från och med Warrior fram till Reward version när den abstrakta modellen konkretiseras och implementeras är att:

  • Enskilda komponenter ska försöka använda var och en enkla funktioner.
  • Uttrycken ska helst vara välkända inom både forskning, modell-uttryck och implementation sedan många år.
  • Och optimalt enkelt utbytbara om något bättre hittas eller en anpassning vinner på ett annat uttryck.

Det gör det lättare att bygga konkret värde för respektive problem man söker lösa genom att göra det möjligt att vettigt separera plattform och implementation eftersom man kan införa riktad förändring i plattform utan bygga samman anpassning och plattform (ett problem Flashlight hade).

Jag kom emellertid som tidigare kort nämnt införa en definition av stereotypisk information (snarare än volativ-information betraktad som förändrad osäkerhet ej i tidsperspektiv "referensinformation) jag beskrev ungefär som triangels mitt av Shannons entropy, Fisher information och normalfördelningen. Lätt fascinerande med definitionen är att den än utan några egentliga krav på förändrat konkret uttryck klarat uttrycka det mesta relaterat till hur vi uppfattar och delar språk i det kollektiva liksom det väsentliga från sociologin viktigt.

Och nu senast tycks det scarcity i det ekonomiska perspektivet respektive kognitivt reward-perspektiv enskild individ (jag har ej implementerat kod för detta perspektiv än).

Detta kombinerat med vad jag kort berörde i Korrigering felbedömning är det troligt vad som börjat ge kraftiga symptom på prokrastination. För att minska risken för detta har jag hela vägen beslutat att jag inte ska behöva sätta fokus på konkretiserad leverans kund innan jag känner mig redo och så långt som möjligt alltid betrakta projektet som vad jag potentiellt delar fritt (vilket säkert också blir fallet för utvalda delar). En poäng med strategin berörd i punktlistan är ju förövrigt också att addera prestige-löshet vilket jag vet förebygger prokrastination.

Nu tycks detta inte fullt räcka men semestern lär tror jag addera en hel del motståndskraft.

Det hade på så många sätt varit enklare om jag inte behövt införa en konkretiserad egen definition av stereotypisk information alternativt att den inte presterat mer än att lösa det ursprungliga problemet relaterat till föränderlighet hos symboler i långsam tid. Nu när den är bredare funktionell drog det upp prokrastinations-risk.

Nyttan av artikeln i The Economist var enorm. Gav mig perspektiv på det hela och roade mig vilket verkligen var precis rätt. Lätt komiskt hur projektet började en gång i prokrastination och påminner en om saker man glömt. Jag tror mig nya bankomat-kort kom i posten så jag ska se till att beställa en prenumeration och börja läsa den regelbundet.

Kritik mot ekonomisk teori



Jag lägger till ytterligare en kritik mot allmän ekonomisk-teori som fortsättning på Ekonometri: Två störande grundläggande antagande och EuroStat kände till Greklands falska bokföring av "låne-derivat" med utgångspunkt från arbetet med den stereotypa definitionen av information.

Begreppet volatilitet gör det inte nödvändigt att abstrakt konkretisera definitionen av begreppet med varians. Ekonomisk teori gör dock detta regelmässigt och ännu tror jag inte att jag hittat ett undantag.

Vad är problemet? Jag nöjer mig med att förklara det via isomorfism:

  • Genetik, informationsteori, biologisk-systemteori, signallära o.s.v.
  • Alla andra teoretiska och praktiska vetenskapsområden är volatilitet, diversity, varians m.fl. närstående begrepp är viktiga används ett flertal konkreta uttryck för att beskriva det.
  • Viktigt påverkande är typ av data, vad man undersöker o.s.v. vilket gör olika uttryck bättre eller sämre.

Praktiskt och teoretiskt ekonomi är dock unik i att de bara använder ett begrepp med en definition d.v.s. vanlig varians. Verkar det troligt och rimligt att deras problemområde skiljer ut sig så mycket? Nej och det tycks troligt för mig att det är en kulturfråga buren av deras referensböcker och läroböcker på universitetsnivå kombinerat med att vanliga statistik-kurser också har nästan 100% inriktning på dessa definitioner. Andra utbildningar berör man dock dessa begrepp från andra inriktningar ex. signaler och system, biologisk-systemvetenskap, mönsterigenomkänning, neuronnät o.s.v. vilket demonstrerar att fler verktyg och lösningar finns tillgängliga.

Syriska befrielsen: Skillnaden mellan civila och beväpnade motståndaren

Syria rebels' gains in Damascus surprise even them i kontrast till diverse sedan starten "lätt" överdrivna uttalanden från skotträdda västerländska militärer och mellanöstern kännare om slagkraften hos den syriska diktaturen. Föga förvånande jämfört med alla andra diktaturer under folkligt väpnat motstånd har det varit svårt för dem att orka längre än att skjuta på obeväpnade.

Vill man ordentligt förenkla en av flera mekanismer som orsakar problem för dem jämför vi den med Weber's lag och säger att skillnaden när man vant sig vid att skjuta på obeväpnade där fara och risk är obefintligt mot när man ställs mot krigare som under hela sin "karriär" kämpat mot enormt motstånd där minsta minskning av precision och uppmärksamhet kostar dig livet tenderar att inducera panik.

Man ska ha respekt för att den kineiska diktaturen har bättre kunskap om de här fenomenen även om jag möjligt kan ha överskattat hur långt de nått eftersom jag nu tycks ha gjort det för en av mina få andra "fallstudier" inkluderande stora länder: Korrigering felbedömning (liksom gjort med ganska många andra avslutade fallstudier är det möjligt att jag avpublicerar anteckningar i väntan på mer genomarbetad användning av det). Jag vet dock att de har intresserat sig för det här området också med oartigt överdriven ambition.

Syrien konflikten har dock kostat och kommer säkert fortsätta att kosta. Det är som jag skrev september tror jag. De kommer falla men med onödigt mycket blod. Militärt stöd jämförbart med Libyen hade behövts men man ska inte se det som en anklagelse mot Västerlandet. Först och främst måste både Västerlandet och aktuella länder acceptera att det är respektive folks ansvar att nå demokrati. När Västerlandet missar att förstå det och involverar sig för motiverat eller tror att det tillför värde att vräka pengar på länder blir resultatet endast en kombination av irritation hos folken och inlärd hjälplöshet kombinerad med korruption och prioritet på att införskaffa budget från utlandet istället för att bygga kvalitet från vad man redan har.

Det stör mig lätt att kinesiska diktaturen knappt kritiserats alls under Syrien-befrielsen.