Svininfluensa avbryter prokrastinering

2012-08-17
En liten komplettering: Jag tittade över det löst för att aktualisera minnena och tror jag kanske gick i samma fel jag minns att jag gjorde då vilket fick mig att tröttna. Om jag minns rätt blandade jag samman Sir Ernest Shackleton andra expedition med den som egentligen gav träffen ev. därför att läkarna under den resan framgår mer i uppenbar sammanfattad information som Wikipedia. Jag tittar nog över de tidigare innan jag kontrollerar det. Det kan ha varit en tidigare.

Oavsett sakfrågan tror jag nog allmänt att en god försiktighetsprincip jag själv om tillfälle uppenbarar sig gärna vill följa att undvika kladda runt med djur vi mer eller mindre saknat kontakt med tidigare när man är utsvulten, lider av frostskador, infekterade bölder m.m. Om det just gör det här mer troligt tvivlar jag på (men jag har ju varit föga road att rota i den där gamla fallstudien) - det är ju ändå ganska liten bandbredd i antal personer liksom diversity i åtminstone värdorganismer och rimligen p.s.s. diversity för informationsmängden i virus. Det som dock var lite intressant när jag träffade på den ev. träffen ev. indikerande något var att vi förutom i kontakt och geo har stört avstånd också har det genetiskt där många av fåglarna runt sydpoolen är "gamla" och dessutom med större upparbetad distans till övriga fåglar men flera är nära nog t.ex. med ankorna.



Svininfluensa tycks ha brutit ut i Wisconsis:


Jag har själv varken varit sjuk i virus eller bakterier märkbart sedan 1999 när jag var på ERicsson och fick halsfluss. Ej heller har jag vaccinerat mig mot influensan. I år kanske man skulle ta och göra det beroende på hur de mer aktuella influensa-stammarna bedöms.

I och med det här har jag svårt att ursäkta mig med att inte följa upp den lilla kulturhistoriska fallstudien från 2010 kring Spanska sjukan där högst eventuellt att någon vi kan se som möjligen den väsentliga första bäraren av virus under dennes tid i Brittiska flottan återvändande från expeditionen både gav oss den och vad som kanske var den första svininfluensan. Det blev inte riktigt av att slutföra studien där det viktigare var att identifiera metodik för resonering med hjälp av Wikipedia kategorier m.fl. möjliga kunskapssystem inför de tidiga tankarna runt arkitektur för The Librarian.

Jag visste inte att vi hade svenskar nere i det där projektet också. Men jag har inte tittat på kartan än. Australiens kontakter nere i området senaste åren kände jag dock till inklusive att några av dom insjuknade och fick flygas tillbaka till Australien. Jag ska ta och sätta upp The Librarian idag och se om det var falska träffar.


It's a good year for vaccination . Eller ev. mer än tidigare år. Avstånd till källa har ju viss betydelse lämnande mer komplexa samband kring det handlar det ju bl.a. om tid för att framställa vaccin. Avstånd är ju i dagens värld så ytterst tekniskt där mer bredband på Sveriges kontakter ner till området kanske gör det bättre att få lite vaccin mot stammarna före något mer problematiskt. Jag ska dock konsultera en forskare vid CDC jag brukar fråga lite kring virus av och till kring hur besläktade stammar kan fungera så det nu inte är en nackdel med besläktat vaccin men ej riktigt rätt.

Jag tror dock verkligen inte att "mördar-influensan" är något att oroa sig för. Vid tenderar att konvergera med sjukdomsalstrare och det bör återspegla i hastighet stammarnas generella utvecklingshastighet. Första Världskriget var ju också en speciell tid med sjukdomar, skador, och undernäring, och det kanske första (första dokumenterade med trovärdighet) mötet vi hade med våra kanske blivande "symbotiska-vänner" influensa-virus-folket (för att försöka förgulliga influensa med reservationen att äldre, gravida, svaga m.fl. inte bör övertolka det till att de ska ge sig ut och försöka bli kompisar i onödan med virussjukdomar).

Det är ju dock mina tankar också väldigt spekulativa och kortsiktigt i tid inte på något sätt praktiskt relevanta kring sjukdomar rörande handel och "krigföring" i information mellan organismer grundläggande definierande vad språk är abstrakt:


Konceptet är en direkt konsekvens av den ej avslutade fallstudien.

Skatteverket är viktigt för demokrati och ekonomi

Att Skatteverket är svenska myndigheters mer välskötta verksamheter ska imponera givet antal personer de ska hantera och komplexiteten på databehandlingen. Det är ju heller inte bara skatt de hanterar.

Access till dataregistrar, möjlighet till offentliga handlar m.m. är viktigt både för affärsverksamheter (ex. information i samband med affärskontakter) men också för media. Det är något staten kan bygga vidare på genom ta delar av det globala konceptet med open data som bl.a. USA och United Kingdom är tämligen engagerade i och Sverige delvis redan är involverade i tillsammans med United Kingdom i ett associerat projekt kombinera det med våra befintliga open data projekt och paketera det med de bredare inarbetade verktygen för öppna myndigheter.

Guider och information relaterat öppen information och dataanalys från medias perspektiv:



Skämtteckning jag gjorde i samband med att jag skrev om Sveriges och United Kingdsoms samarbete runt open data vilket var samma dag som tågtrafiken stod still p.g.a. snö.


Det är svårt att se en bättre lämplig myndighet för det. Att systemutvecklingsprojekt havererat hos Skatteverket och andra tjänster ej nått ut ska inte oroa varande ytterst normalt medan det imponerar att man faktiskt klarat av leveranskraven trots dom problemet. Driftstabiliteten hos Skatteverket imponerar också liksom rutinerna för att hantera när problem uppstår. Det kan tyckas som en trivialitet att de direkt meddelar att inlämning av deklarationen sköts upp en dag när deras webbplats hade åtminstone något nedsatt responstid sista dagen i år men det visar att man tänkt igenom sådana frågor och har dom enkla svaren redo. Någon ska ju trots allt besluta att inlämning av deklarationer skjuts upp.

Även om demokratifrågorna är viktigt är de ofta diskuterade och välkända i Sverige runt dom här frågorna. Betydelsen av effektiva myndigheter för svensk ekonomi ska absolut inte underskattas men uppmärksammas mindre ofta. Ett tydligt exempel är dagens Europa:

  • För flera av de länder som upplevs och uttrycks ha de största akuta ekonomiska problemen är problemen inte akuta.
  • Problemen har etablerats under flera år men dolts i redovisningen via diverse underliga ekonomiska incitament men i bästa fall kan anta att politiker m.fl. inte begrep men troligen var rent missbruk för att lura medborgare och grannländerna (se t.ex. reportaget från PBS: Pengar, Makt och Wall Street).
  • Hade problemen inte varit gömda tvivlar jag på att den pinsamma hysteri bland Europas politiker uppstått och de kommande åren hade troligt varit enklare för medborgarna i Grekland m.fl. länder.

Det ligger därför i den goda politikerna med ett genuint och ärligt engagemang för ett bättre land natur att se den öppna informationen (när det inte kolliderar ex. med privatpersons rätt till rimligt privatliv eller nationens intresse o.s.v.) som en grupp av verktyg man kan gynna landets ekonomi genom att stärka. Vi ser enkelt betydelsen både för ekonomi och demokrati när vi tänker oss om situationen var sådan att nästa gång vi går till val vet varken vi eller större flertalet av dom valda politikerna vilka skulder Sverige har, mycket ränta eller motsvarande ränta vi betalar för skulderna eller vilka affärsförbindelser politikerna ansvariga för kända och okända skuldeförbindelser haft med lånegivarna vilket situationen varit och troligt fortfarande är i Grekland.

Frågan är också nära relaterad till den svarta ekonomin. Skatteverkets roll där är given och viktig. God datanalays är viktigt. Lika viktigt är tilltro till att den ekonomiska effektiviteten inte bara optimeras hos medborgarna utan att man också bibehåller moraliskt och juridiskt korrekthet bland myndigheter och allt associerat till dessa också när lagen inte är tvingande (därför lagar och regler här ska spegla ekonomisk-effektivitet och moral och den goda politikern går därför inte runt det).

Samma länder med stora problem relaterat till underliga miljard-"lån" tidigare gömda har också alla mycket allvarligare problem med svartekonomi än Europas i tillväxt och lån bättre fungerande ekonomier. Både Grekland och Cypern har en helt sanslös svartekonomi. Stratfor pekade nyligen också på problematiken Italien kommer med här:


Italiens politiska och omoraliska korruptionskultur bland politiker är reell och säkert vad som spelar in. De abnorma nivåer den legat på har dock där också byggt upp starka ytterst kompetenta institutioner som försöker motverka den också om nu prioriteten traditionellt ligger på den organiserade brottslighetens politiska kontakter. Betydelsen för EU att söka nå en god grundnivå gärna på nivå med Sverige där Sverige stärker upp vår konkurrenskraft ännu mer genom att bibehålla samma relativt högre nivå är värde för hela regionen.

Demokrati kommer också med ansvar. Medborgarna måste ta ansvar för hur de röstar. D.v.s. kulturen där man problem skapas som inte korrekt röstas bort utan istället hanteras via mellanstatliga samarbeten utanför demokratiskt kontroll är tror jag kontraproduktiv. Det är bättre att länderna hanterar sina problem helt själva om inte problemen blir riktigt märkbara. Ev. kanske alla de här panik-lånen till aktuella länder verkligen var nödvändigt men om så hoppas jag verkligen att långivarna fått något för pengarna i form av säkerhet, ägarskap i problem-banker m.m. och att man etablerat möjlighet till vettig bokföringskontroll och inte bara kastar in pengar i organisationer som i bästa fall inte medvetet har vana och kunskap etablerad sedan flera år hur problem skjuts på framtiden.

Nu blir det ordning i Syrien

Att ha lyckats med ett välgjort arbete där man skapade något bra är värde i sig själv. Kunskap och erfarenhet lika så. Hantverks-sklickligheten förstår vi efter Libyen finns på så många plan. Irländarna har ju apropå dessutom en lång poetiskt krigarsjäl vars dikter från de keltiska till det tidiga 1900-talets vi hör än idag.


"Hussam Najjar hails from Dublin, has a Libyan father and Irish mother and goes by the name of Sam. A trained sniper, he was part of the rebel unit that stormed Gaddafi's compound in Tripoli a year ago, led by Mahdi al-Harati, a powerful militia chief from Libya's western mountains.

Harati now leads a unit in Syria, made up mainly of Syrians but also including some foreign fighters, including 20 senior members of his own Libyan rebel unit. He asked Najjar to join him from Dublin a few months ago, Najjar said."

Från: Libyan fighters join Syrian revolt against Assad | Reuters

Likt hur historiens krigare lever kvar genom historien i musik och poesi, och idag filmens historier, finns tror jag all möjlighet för Libyens-krigare att bli legendariska. Oavsett nu hur stridserfarna de båda sidorna hunnit bli i Syrien gissar jag att dom närmast från Libyen räknas högt: kanske 100 Iransk soldat per Libyer.


Diktens krigare


Ett kanske passande exempel från de irländska dikterna - för en skribent i alla fall - hittat i bardic poetry (Wikipedia) (jag sökte egentligen ett annat verk men jag minns ej namnet):


"Filled with sharp dart-like pens
Limber tipped and firm, newly trimmed
Paper cushioned under my hand
Percolating upon the smooth slope
The leaf a fine and uniform script
A book of verse in ennobling Goidelic.

I learnt the roots of each tale, branch
Of valour and the fair knowledge,
That I may recite in learned lays
Of clear kindred stock and each person's
Family tree, exploits of wonder
Travel and musical branch
Soft voiced, sweet and slumberous
A lullaby to the heart.

Grant me the gladsome gyre, loud
Brilliant, passionate and polished
Rushing in swift frenzy, like a blue edged
Bright, sharp-pointed spear
In a sheath tightly corded;
The cause itself worthy to contain."

Senare irländsk-diktande med musik från det tidiga 1900-talets revolt mot britterna:


En stor krigare från tidigare bakåt var självklart Beowulf. Det är lätt att identifiera sig med hans prövningar även om man nu inte är särskilt krigiskt som person. Vem har inte gett sig ut på korståg för att dräpa en drake en eller ett par gånger för att slutligen tvinga överträffa sig själv för att hantera dess moder. Beowulfs stereotypiska personlighet är lika vanlig idag i populärkultur även om språkets yta kan skilja sig en del. Det ska därför inte förvåna oss att så många Beowulf-tolkningar görs där jag håller dom gjorda i film som de bättre relativt grundhistorien. Den i artikeln kort diskuterade från 1999 med Christopher Lambert hör till de i filmens historia relativt Beowulf-historien mer spännande.


Jag tror nog forskarna hypotes kan stämma men själva metoden ska man ha viss respekt för i det visuella. Beroende på hur vi definierar alfabetet hittar vi självklart entropi i målningar m.m. och visst är det språk men det är inte självklart att det ex. skildrar historia, kontrakt m.m. (vilket jag nog vill gissa att stenarna ibland men inte alltid gör).