2010 blir mer om det redaktionella

2010-01-15

Medan 2009 kanske mer kom att handla om det mer automatiska med mindre personlig redaktionellt värde känner jag allt mer att åtminstone i Sverige kommer 2010 handla mycket om kvalitativ media och de personer som levererar där. Åtminstone rör det en fråga som "intresserar" mig och som jag egentligen hade hoppats att ni hade kunnat klara av själva 2009:

Svenska tidningar måste se över sin säkerhet

Jag lär knappast ha tid att börja se över de förrän tidigast framåt sommaren så dom av som upplever det mer tveksamma om problem finns tycker jag kan titta lite själva nu. Dom tidningar som jag valt följa här är först och främst SvD, DN, Expressen och Aftonbladet. Det beror på att de är betydelsefulla och egentligen de enda jag tror har någon framtid annat än som det marginella (mer än redan idag). Vidare UNT bland annat därför att de finns i Uppsala.

Att problem nu finns i SvD, DN, Expressen och Aftonbladet håller jag inte för särskilt troligt och jag tog därför också med hela koncernerna i min katalog (även om jag inte brytt mig i att ens läsa övriga tidningar):

svenskamediahus.org

Expressen upplever jag också ha goda skäl till att tro helt saknar problem. Det bygger jag inte bara på vad de publicerar utan jag har hört mig för en del. DN tror jag knappast heller har något problem idag i alla fall.

Samtidigt att hitta sådant här behöver inte vara lätt. Det är inte nödvändigtvis något som tar en månad, 6 månader eller 12 månader utan det kan ta många år. Här är fördelen dock att det kan förväntas att de börjar självdö med pension o.s.v. Det är inte rimligt att lägga enorma resurser. Viktigast är istället att vi alla är observanta och inser att:

Det är en konkret risk att förrädare från historien kan börja (eller har börjat) dansa igen men för en annan aktör. Situationer där de kan aktiveras är om det blir tydligt oroligt i en viss diktatur vilket vi kanske såg exempel på 2009.

Jag tycker också att ni alla måste betrakta det som en ytterst reell risk att avlyssningsnätverk kan komma och gå i Sverige nu. Det skulle också direkt förvåna mig om vi inte hade sådana 2009 också givet vad vi sett i Asien, andra europeiska länder, viktig mer "global infrastruktur", US m.m.

SEOTaktik kommer anpassas för att framöver ge nödvändig information rörande säkerhetsfrågor inom media:

www.seotaktik.com

Foto: R'eyes Licens: CC by 2.0