En kul figur med pyramider och ett spännande citat om talserier

2011-03-11

Först den komiska figuren. De blir bara lättare att lättare att göra och det blev fyra eller fem tror jag till Evolution: Hur vi fick vårt språk och blev människor. När man inte behöver teckna utan kan rita med Google Drawings är det väldigt enkelt.

Bildtexten citerad:


"Att bygga en pyramid var ett gigantiskt arbete. Helt säkert var skriftspråket av stor betydelse för att planera, hantera resurser och göra matematiska beräkningar. Det handlar om att via samarbete spara energi genom att t.ex. undvika katastrofer, onödiga konflikter m.m. och att bättre organisera möjligheten att få mat. Samspelet mellan kort och lång tid för hur man optimerar är väl uttryckt i Egyptens pyramider där ett gigantiskt (egentligen helt onödigt) arbete gjordes än idag bevarat. Vi kan här för språk i statyer och stentavlor se att en liten miss innebär en högre kostnad i korrigering."

Dagens citat hör till de mer tilltalande roliga från Differential Equations with Applications and Historical Notes:

Just as being a Fourier series does not imply convergence, convergence for a trigometric series does not imply that it is a Fourier series. For example, it is known that [Summa från n = 1 till oändligheten] sin nx / (log (1 + n) converges for every value of x, and het this series is known not be a Fourier series."

Vill man ha kvalitativ tankar. Du läser man sin Simmons. Och jag menar jag tar upp boken bläddrar lite förstrött får syn på den och det är inte en fourier serier. Kan det bli bättre. Stämmer så väl tror jag med hur det bör vara. Och givetvis kan konvergens inte vara garanterad och det är just så här man vill att det inte ska vara det där n är varierat och inte strikt för log termen kommer följa ovanför när vi ser det för den spatiella relationen mellan två dendrit-träd i en köpande serie. Jfr från :

Ner vi går ner uttrycker vi ju i någon mening log men statistiskt mot den exponent avtagande signalen.

Övernaturligt roliga teckningar

Vi kan förstå hur icke-kausala samband inte bara är möjliga utan skapar nytta med att de är statistik från populationer bakåt i tiden.

Det kan sedan visst - eller tycks åtminstone - vara lätt att tolka sådant fel i den snabba tiden som exemplen från vårt talspråk i Dumt man lärde sig i skolan: Att icke-kausala lösningar är fel där ju ljud både före och efter i praktiken styr tolkningen.

3D världen hälsade på 2D världen.