Experimentell "tillämpning" av modellen för människans språk

2010-10-04

Här samlas experimentella försök att tillämpa delar av modellen för människans språk huvudsakligen rörande kulturella avstånd och den rekursiva principen för bevarande av information där typer och antal av kanaler bibehålls i andra sammanhang.

Dessa är alltid mycket mer spekulativa än vad modellen skapats för. Det innebär inte nödvändigtvis att "slutsatserna" (inte slutsatser i vanlig mening utan mer indikerade möjligheter) är inkorrekta men det är åtminstone i initialt syfte vid sidan om poängen där målet snarast istället är att se möjligheter till att förändra eller förbättra principerna för avsedda områden.

Virus - Bara information som överförs

Bakteriers evolution utanför parning, HIV's dolda fara och kort & lång kommunikation
Arvsanlag är information och realiserade till en organism får vi energi. Denna kan reagera på information (t.ex. en karta till ett träd med röda äpplen) genom att förbruka energi (via metabolismen) vilket kan resultera i att man uppnår energi (du äter röda äpplen när du kommer fram).

Därav var det intressant att testa en del av övriga principer på området där jag initialt gjorde det för att se om principen om "kulturella avstånd" också gällde virussjukdomar. Om så är fallet kan jag inte bedöma men jag såg ingenting som talar emot att så är fallet. Tvärtom snarast fast hela området är osmakligt och ändå anledningen till att tittade lite vidare efter jag insåg fullt hur osmakligt det är där epidemier typiskt är drivna av krig, tortyr o.s.v. var att modellen indikerade vissa allvarliga hot liksom möjligheter men jag är föga motiverad att titta på det igen trots att vad som indikerades snabbt tycks bekräftas sak efter sak. Jag kan bara hoppas att jag också har rätt i en fråga jag ej berört där jag tror att kunskap i detta område kan ge oss ett antal nya läkemedel både mot virus (utanför vad som berörts kring influensa och HIV) och bakterier.

Universums lagar - Definieras av både energi och information där information beskriver ej realiserad energi

Chuo University: Information till energi - Direkt
Det mest förvånade när jag tillämpade modellen på fysikens lagar var att den indikerade en samlad lag av universums energin. Här använder jag lag p.s.s. som fysiker gör där de någonstans på vägen som jag ser det tappat bort vad de egentligen gör: skapar modeller av världen som kan bli bättre för tillämpningar men som där vi är idag och under lång tid inte bär mer kunskap (givet vår begränsade view av universum) än att det inte är i närheten av vad som beskriver några lagar.

Jag blev faktiskt lite förvånad när det tycks som Chuo University nu visat att jag kanske har rätt (jag kan dock inte bedöma deras försök men det indikerar i alla fall att se universum endast utifrån vad vi kallar energi inte räcker utan det precis som i vår omedelbara värld är ett samspel mellan uttryck för information och energi där de små dimensionerna beskriver informationen och de stora energin vilket ju givetvis gör kvantmekaniken med dess s.k. sannolikhetsmoln lättbegripliga istället för orimliga.

Fler experimentella fallstudier

Jag har gjort fler experimentella tillämpningar också men jag nöjer mig med att ta med dessa nu och fyller på allt eftersom de sammanställs längre fram. De är mindre viktiga just nu där det tycks troligt att jag antingen börjar i den slutgiltiga sammanställningen med antingen efectos especiales eller kreativitet och i båda fallen utifrån företag.

Faktiskt hade jag hoppas att ha något klart i söndags men jag behövde en paus från det.

Senare kommentarer

När evolutionen tycks gå bakåt
Horisontell evolutionen och risken för en ny super influensa