Journalisters e-post på Yahoo hackade i Taiwan och Kina

2010-03-31

SEOTaktik ska långsiktigt riktas in smalare rörande säkerhetsfrågor och mot säkerhet för journalister och vid medborgarjournalistik (vilket är områden jag har lång erfarenhet från). Ännu har den dock huvudsakligen berört mer övergripande frågor vilket dock också var viktigt att bevaka och anteckna kring.

Ännu finns få guider och dylikt för journalister men i samband med att jag rapporterade om att journalister stationerade i Kina och Taiwan fått e-postkonton på Yahoo angripna tog jag upp sex frågor man ofta missar.

Eftersom "rätt" läsare för detta ännu mer finns på Nyhetsbloggen publicerar jag tipsen också här men det finns mer relevant i att läsa i inlägget.

"1. Lösenord som används för e-post-konton för kontakter från dessa länder bör inte återanvändas i andra system i eller utanför redaktionen.

2. Klienten som används för att ansluta måste vara säkrad. Optimalt bör den vara minimal. Vidare bör den helst rullas om regelbundet med ominstallation och uppdateringar man fått säkert utanför internet. Detta därför att fysiskt access till datorn kan ske i bostad eller hotell.

3. Access till e-post eller andra system måste ske krypterat med SSL. Certifikat bör givetvis ha installerats säkert från ett betrodd medium.

4. Beakta också vad som diskuterades i följande artikel men mer allmänt sett d.v.s. radera saker säkert (att bränna en hårddisk är ett bra sätt att göra det på) och lämna inte medier i Kina:

Att säkert radera hårddiskar

5. Vad som sker på skärmen liksom tangentbord kan fångas upp utan fysisk eller elektronisk access till datorn. Det samma gäller självklart samtal.

6. Mobiltelefoner går att hacka och samtal, SMS, e-post m.m. kan avlyssnas oavsett det."

Från: Journalisters e-post angripna i Kina via Yahoo

Komplettering: Sökmotorvänliga kommentars länkar (DN)

Jag fick en kommentar till inlägget om Dagens Nyheters åtminstone då sökmotorvänliga länkar till hemsidan för dom som kommenterar för minst deras bloggar. Kommentaren pekade ut ett fel (som jag inte följt upp än):

"Kul att få vara med som exempel, men min kommentar är ju från ett annat inlägg än det du länkar till :) (är här via en twinglysökning och gillar f.ö. tipset om "nofollow" för kommentarslänkar)."

Av: Mabande (Twitter)

Länkar ska ske redaktionellt

I citatet ovan är det dock givetvis korrekt att använda en sökmotorvänlig länk eftersom det är jag som efter en redaktionell kontroll och beslut gör länken.

Att besökare får sådana länkar automatiskt är däremot fel därför att de gör dem endast för detta värde och inte sällan med automatisk mjukvara. Man kan exempelvis se att när man pekar ut detta på sajter så ökar antalet kommentarer kraftigt mot vissa typer av sajter. Om det gällde DN kan jag inte säkert avgöra men det var i alla fall när jag skrev det inlägget ett ytligt intryck.

Negativ påverkan av sökmotorvänliga kommentars länkar

Jag skrev följande svar där jag också allmänt diskuterade frågan:

"Stort tack för kommentaren!

Ja det blir lätt småfel när man som jag har många sidor öppna samtidigt. Men det gör kanske ingenting här.

När det gäller DN tror jag förövrigt att Google inte påverkades av dessa länkar. Däremot ska jag absolut inte utesluta att de ändå skadar DN:s i sökresultaten. Det är sådant som flaggar faktorer som summerar samman och kan peka på att det sajten stämmer med sådant som läsarna mindre gärna vill se i sökresultaten.

På det är dock frågan om DN gömmer kommentarerna för Google. Det tror jag inte att de gör även om de kanske inte indexeras (vilket jag inte kontrollerat)."

Oavsett om jag har rätt eller fel i påverkan och att Google ser kommentarerna är allmänt viktigt att inse att sådant här även när det filtreras bort av Google kan höra till vad som signalerar sådana kvalitetsproblem med en sajt som gör att dom som söker information mindre gärna vill nå sajten från sökresultat.

Även om DN givetvis har många positiva faktorer tror jag inte att det innebär att sådant inte påverkar när många olika faktorer vilka flaggar kvalitetsproblem samtidigt inverkar. Hur det gäller DN idag kan jag inte avgöra men mitt intryck när jag följde dem 2009 var att de hade en mängd sådana faktorer.

Jag skrev också så här i ett e-post till DN om kommentaren:

"Det är som jag skrev (även om jag inte tittat efter det) att jag inte tror kommentarerna är dolda för Google och att de negativt åtminstone då påverkade Google ranking samverkande med diverse andra problem men utan att de värderas på något sätt för dom som gör kommentarerna."

Relaterat

Fler guider och tips i urval på Nyhetsbloggen:

Nofollow för sålda länkar
Checklista Google News

Också bra att läsa och då gärna mellan raderna utifrån vad man trivialt inser är tekniskt möjligt för en aktör med en stor serverpark:

Webmaster guidelines

Resor i Google Nyheter

På samma sätt som jag tidigare gjorde en fallstudie för poker kan det vara intressant att titta över resor. Det berörde jag tekniska möjligheter och möjlighet till intäkter i:

Huvudsidor för orter med sökning för resor

Där såg vi också ytligt över sökresultaten för webbsökning.

Tips om intäkter i segmentet resor utifrån orter har också tagits upp i:

Geografisk lokalisering för anpassad presentation på nättidningar

Det är också allmänt ett värdefullt område och precis som för poker gäller att tidningskoncernerna ofta här mer skiljer i större redaktionellt värde jämfört med bloggosfär och andra nättidningar.

Resor i Google Nyheter

För sökordet resor i Google Nyheter såg det nu ut enligt nedan. Nyheter jag inte uppfattar hör till ämnet resor d.v.s. semesterresor eller kommersiella resor länkade jag inte.

1. Expressen.
SJ kan inte själva hitta billiga biljetter

2. DN.
Soha är det nya Soho

3. MyNewsdesk (pressmeddelande).
Rör inte ämnet resor.

4. Skånskan.
Rör ej kommersiella resor eller semesterresor.

5. DN.
Läsarnas bästa tips – så lätt packar vi

6. HD.
Rör ej semesterresor eller kommersiella resor.

7. Expressen.
Vinn biljetter till El Clasico - så gör du

8. SvD.
Tips om skolresa för gymnasieklass

9. Dalarnas tidning.
Ej korrekt indexering.

10. GP Halland.
Rör ej semesterresor eller kommersiella resor utan färdtjänst eller jämförbart.

Innebär detta att Expressen presterar bra i Google Nyheter?

Hur stämmer då detta med vad jag skrev om Expressen och Google Nyheter där jag pekade på problem? Jag pekade där bl.a. på följande:

"1. Positioner i sökresultat under potential. Även om Google Nyheter ger mindre trafik än andra kanaler finns andra mycket starka värden.

2. Jag upplever att Expressen indexeras långsamt och stannar högt i index för aktuella nyheter kort tid.

Detta har knappast något med Google att göra utan påverkas hur Expressen integrerar med Google Nyheter. Samt det sätt som nyheter återanvänds över flera Bonnier-sajter där det är gjort på ett sätt som missgynnar Expressen."

Från: Expressen har fortsatta problem med Google Nyheter

Resor har jag inte följt tidigare men när jag återkopplar till vad jag följt förr på Google Nyheter ser jag fortsatta problem eller mest korrekt uttryckt att Expressen presterar under sin potential. För resor är de dock tydligt starka relativt tid sedan de publicerade och relativt övriga aktörer jämfört med för andra sökord. Förklaringen kan mycket väl vara vad jag också skrev även om jag genom att jag inte följt det inte säkert kan avgöra det:

"Struktur och inriktning m.m. av Nyhetsbloggen gör förövrigt att den brukar påverka tämligen mycket kring sådant när det gäller större tidningar (ej egna sajter) allmänt. Nyhetsbloggen är lätt unik i sin inriktning, bevakning, innehåll m.m. jämfört med övriga svenska bloggar - och det har betydelse - även om liknande finns på engelska språkområdet."

Från: Expressen har fortsatta problem med Google Nyheter

Det samma kan mycket väl spela in för DN som också rankar ovanligt bra för resor i Google Nyheter.

Olika "sorters" bloggar, tidningar och sajter värderas olika

Nyhetsbloggen bevakar regelbundet en viss typ av medier och har gjort det väldigt renodlat. Att den är fakta driven snarare än styrd av värdering eller kommersiella relationer är algoritmiskt lätt att se liksom vid manuell kontroll att det framgår är min (och efter alla år bör det vara känt att jag närmast neuropsykiatriskt är direkt begränsad i min förmåga att bryta mot Google regler och därför t.ex. aldrig säljer länkar - och p.s.s. gäller samma rättvisa regler för alla tidningar jag länkar vilket avgörs från en checklista även om det i sig inte behöver ha styrts av vad jag faktiskt använt som exempel).

Strukturen som ger detta är för Googles algoritm ett av flera olika typer av värden men just för det svenska språkområdet är vad jag sett den enda som ligger här just Nyhetsbloggen även om flera liknande entiteter finns på det engelska språkområdet. Flera andra bloggar kan ge samma sak men de bevakar inte området på detta sätt eller oftast överhuvudtaget inte media utan mer forskning och liknande.

Detta tillför inte en massa "page ranking", nyhetstoppar o.s.v. men däremot ett visst förtroende för sökorden som länkas som ligger utanför det tillfälliga nyhetsvärdet eller vad som faktiskt länkats. Det kanske kan ses som att det lyfter fram värde som redan finns där under en viss tid (jag tror det dör bort över tiden med en "rundad" topp och sedan i en mjuk kurva nedåt till noll vilket skiljer sig från webbsökning). Däremot ger det mig knappast något mot egna sajter på samma sätt därför att Google kan automatiskt mycket lätt se sådant och även om det kan värderas sker det enligt särskilda delar av algoritmen.

Det är dock möjligt att jag ej korrekt tolkar algoritmen även om jag efter fem - sex år har "viss" vana av att tolka den, bedöma Googles öppna forskningsprojekt, deras satsningar o.s.v. Detta därför att populationen som bedöms är mycket liten och slumpen kan mycket lätt spela in länge utan att hypotesen faller.

Värden Kungahuset ger och rätt bröllopspresent till kronprinsessan

Jag är föga engagerad i om det är rätt eller fel om det principiellt är rätt eller fel att ha ett kungahus. Kungahuset skapar dock på flera sätt praktiskt stora värden för Sverige:

1. Kungahuset är duktiga på att representera

Foto: Ricardo Stuckert Licens: Creative Commons Attribution 2.5 Brazil

Vi kan använda kungahuset för att representera. Det kan både öka politiskt kontakt med länder och hjälpa svenska företag att få affärer. Kungen kan t.ex. skapa medieuppmärksamhet utomlands, hålla bjudningar där svenska och lokala företag kan träffas m.m.

Jag föreslog tidigare (2009 tror jag) att det kunde ha värde för Sverige att kungen besökte Brasilien. Det är en kultur som gillar mer färgglatt paketerade saker. Kanske kan det hjälpa Sverige att få sälja Jas-planen till Brasilien? Det är kanske gjort nu och i så fall ska det bli intressant att försöka följa upp om det gjorde någon skillnad. Det är trots allt det stridsplan deras armé tror är bäst samtidigt som saker mest bromsas av vissa politiska entiteter som värderas de franska kontakterna.

Samtidigt är kungen riskfri att använda för detta:

1. Han är rutinerad i att göra det och har stöd från andra personer.

2. Han kan inte fatta politiska beslut.

Kungen går att skicka iväg utan att det riskerar att skapa en problematisk situation t.ex. av överenskommelser som inte passerar genom parlament eller som styrande politisk koalition inte kan ställa upp på.

Kungahuset stärker mediebranschen och demokratin

En bransch som starkt gynnas av kungahuset är mediebranschen vilket sällan diskuteras. Kungahuset skapar en ständig ström av "billiga" nyheter med stort intresse. Ett exempel har vi i dagens Expressen där en felparkering Prinsessan Madeleine gjort skapar en elegant nyhet på mittuppslaget med en riktigt bra bild:

Här parkerar prinsessan fel

Kungahuset uppmuntrar dessutom till seriösa politiska inslag i TV m.m. och värdet av det ska inte underskattas i en tid när folk ofta är lätt ointresserade av politik.

Av båda orsakerna medverkar kungahuset därför praktiskt till en starkare demokrati. De stärker media och uppmuntrar politisk debatt i media. Effekten kan dessutom gå in i varandra när kungens besök i olika länder diskuteras.

Ingen risk i krissituationer

I andra situationer och länder hade en risk varit möjlig även med ett "symboliskt" kungahus t.ex. i krissituationer där de kan tänkas ta makten. Den risken finns överhuvudtaget inte i Sverige av flera skäl:

1. Vår demokrati är gammal och ytterst stabil. Vi har ett flertal starka bevakande medier.

2. De allra flesta svenskar antingen är "republikaner" eller gillar kungen men tar honom inte riktigt på allvar som politisk entitet. Om han skulle tala till "folket" i en kris och be om makten skulle republikanerna bli upprörda och övriga förtjust men diskret skratta medan de också uttrycker upprördhet.

Kungahuset är helt säkert medvetna om det. Samtidigt är alla av dem födda i en demokrati och kommer inte från en tid när saker kanske fungerade annorlunda. Därmed är de riskfria.

Fregatt! En lämplig present till bröllopet från Sverige

När jag ändå diskuterar kungahuset tillåt mig att föreslå en present till bröllopet från hela Sverige: En fregatt. Har vi inte förr samlat in pengar för att köpa krigsfartyg? Jag tror vi gjorde det någon gång runt första världskriget.

Givetvis ska fregatten vara ägd och kontrollerad av försvaret men avsedd för att ge värden huvudsakligen utanför det försvarstekniska och förstärka kungahusets värde:

1. Fregatter är stora båtar som kan åka runt i världen och representera. Det kan fint kombineras med kungahuset liksom politiska besök.

2. Den skulle se tjusig ut utanför slottet i Stockholm. Där kan den kombineras med orkestrar. En fregatt kan rent av elegant "patrullera" ut och in runt hamnen flera gånger i veckan när den är i Stockholm och varje gång kan orkestrar spela. Dessutom kan den skjuta salut så att det både ser och låter tjusigt.

Detta är trevligt för alla besökande turister. Dessutom kanske oavsett hur osannolikt kanske det dyker upp något som fregatten kan skjuta på. En finlandsfärja som tas över fulla finländare som tänker köra in i slottet eller vad som helst.

3. Fregatter är tradition och historia. De för tankarna tillbaka till en äldre helt säkert sämre tid men mer sjöromantisk tid när stora segelbåtar med knopar och tjära gav äventyr till handel.

4. Förvisso är de korvetter Sverige skickat till haven utanför Somalia säkert tillräckligt för att lösa uppgifterna. Men Sverige var det enda land som skickade korvetter. Alla andra skickade minst fregatt. Fregatter ser bättre ut i TV och känns värdigare.

Visst att vi inte behöver ha fregatter där nere hela tiden men den hade ju kunnat eskortera korvetterna ner och stannat någon månad. På så sätt hade den kunnat representera i olika hamnar på vägen ner och tillbaka. Kanske tagit en tur till Brasilien och skjutta salut vid ev. kungabesök.

5. På en fregatt krävs troligen fastanställda snarare än värnpliktiga. Det kan faktiskt vara användbart att ha kanske 300 - 400 sådana förutom de fåtal vi redan har. Dessa kommer ju trots allt vara tränade tillsammans och det gäller annars i stridsförband tror endast 60 stycken (?) stamanställda.

6. Givetvis är design ett för Sverige värdefullt område och passar väl in med kungahusets funktion. För prinsen att fördjupa sig i det är därför trevligt men samtidigt kunde en roll på en fregatt också passa bra på kanske 25% arbetstid. Det ser ju tjusigt ut när man representerar med fregatten.

Eller varför inte för Prinsessan Madeleine att ta tjänst på den? Det räcker ju trots allt med utbildning ett par år och sedan tjänst av och till vid viktigare representation i olika hamnar.

Foto: Bengt Nyman Licens: CC by 2.0

Vad kostar en fregatt?

Det finns flera länder som tillverkar fregatter. Ett sådant land är Frankrike och deras fregatter tycker jag ser ganska tjusiga ut. Om vi ändå ska köpa en fregatt tror jag säkert inte att dom är dyrare än andra och säkert lika bra.

Foto: www.netmarine.net Licens: CC by-sa 3.0

Kanske kan man byta köp av en eller två sådana mot att de inte olämpligt prisar ner sig i Brasilien? Helt säkert är det inte möjligt här och det kan låta lite löjligt när man föreslår sådant men det är ju inte sällan så stora affärer ibland kan fungera när det gäller krigsmaterial.

Dessutom har jag hört att de kan vara på väg att missa affärerna med Ryssland som ju vill ha vapensystemen (kanske har de samarbetspartners som är på gång att börja bygga fregatter nere i Asien? Just att fregatter är stora kan göra att det känns lite pinsamt att Taiwan har fyra stycken moderna sådana. Men jag spekulerar och gissar.). Kanske är det lättare att köpa ett par till bra pris givet det? Två till priset av en.

Relaterat

Tidigare publicerat om kungahuset i urval:

Att argumentera för monarkin med det mätbara
För Kronprinsessan Victorias bröllop krävs tyngden hos SVT
Vacker svensk vinter med välkomnande kunnighet skapar internets framtid

Thaksin Shinawatra besökte Sverige

I Expressen går det idag läsa att Thaksin Shinawatra var på besök i Sverige några dagar - han kom i lördags och rese härifrån i måndags tror jag:

Thaksin Shinawatra i Sverige Wikipedia

På Pryltrend utan att ta ställning till rätt eller fel i den thailändska frågan tog jag chansen att blanda thai med andra kulturer till enkla men kulinariskt överlägsna recept.

Smaskig thailändsk och amerikansk matkultur kombinerade (3/28/2010)
Thai-amerikansk smörgås - Allt smaskigt från två kulturer (3/30/2010)

Det är ju trots allt en välkänd och duktig person, och att han kom förbi Sverige var givetvis intressant och kul.

Flera kulturer tillsammans är bättre kultur

Nedan har vi en smaskig smörgås inspirerad både av den amerikanska och thailändska kulturen. Genom att ta det bästa från båda kulturerna och harmoniskt föra det samman blev resultatet mycket smaskigare.

Vem är Premiärminister Shinawatra?

Thaksin Shinawatra är Thailands premiärminister men tvingades bort i en militärkupp 2006:

"Den 19 september genomfördes dock en kupp ledd av Kungliga Thailändska armen som avsatte Thaksin medan han befann sig på besök i New York, en knapp månad innan dess att valet skulle hållas."

Från: Thaksin Shinawatra

Thaksin Shinawatra tillsammans med sin familj har en mycket stor förmögenhet.

Telekom är ett till område med olämpligt rapporterande

Det finns en mängd områden, organisationer och händelser där olämpligt rapporterande kan misstänkas. Att skapa en överblick över sådant och samspelet mellan dem är svårt (personer som flyttat på sig, teknik som dykt upp på annat håll o.s.v.). Ändå är det vad som kan göra att svårare saker upptäcks men en del möjligheter pekade jag på i:

Ontologi låter mediekoncerner följa entiteter och deras relationer
Business intelligence

Givet att Expressen och kanske fler aktörer i media bevakar och följer upp detta område kan det vara intressant att diskutera några kanske mindre synliga områden där det ev. kan finnas mer att hitta. Hör nöjde jag mig att göra det för telekom och egentligen ganska ytligt.

GSM och telekom

De områden jag arbetet inom har ju sedan 1999 både rört skrivande åt press, på nätet och säkerhetskonsulting:

Hans Husman

Säkerhetskonsulting har som jag skrev i ett Google Buzz inte sällan dom tidiga åren rört telekom:

"Jag har ju själv arbetat med en del och varit anställd i företag som arbetat med andra, samt inhyrd en längre tid på ett konsultföretag som arbetade mot ett större telekomföretag med införande av andra. När man blickar bakåt i tiden med en längre erfarenhet från fler aspekter rörande säkerhet kan jag uppleva att vi har något skumt någonstans runt det."

Från: Hans Husman - Buzz: 2010-03-31

Initierad kunskap underlättar avlyssning

En intressant egenskap med mobiltelefoni för aktörer som är engagerade i systematiskt spioneri och underrättelseverksamhet är att det möjliggör avlyssning mycket enklare. GSM hade inget seriöst skydd mot det och dom säkerhetslösningar som fanns rörande kryptering var välkänt osäkra för alla som kunde området:

"1. Moderna telekomplattformar från seriösa aktörer i väst är väldigt säkra avseende arkitektur och protokoll om än oerhört komplicerade (vilket förhoppningsvis hanteras). Vissa frågetecken finns dock men egentligen inte särskilt relevant. GSM hade ingen av den säkerheten... Inte på något sätt.

2. GSM är också stort än idag särskilt i mellanöstern och om vad som viskats till mig genom åren är riktigt föredrar de att hålla säkerhetsnivån än lägre än nödvändigt. Samtidigt använder de GSM nätet "själva" förutom att lyssna av medborgarna.

3. I princip att avlyssna GSM trafiken är i sådana regioner inte svårare än att sätta upp en basstation. Det krävs ingen stor mast för det om du är hyggligt nära vad som är intressant t.ex. en regeringsbyggnad. Förövrigt går det att göra direkt på personer gående och det har varit möjligt länge utan moderna lösningar.

4. Att GSM "naturligt" oavsett konfiguration är osäkert har för mig m.fl. som kan området varit känt åtminstone sedan 1999 - 2000. Ändå var det egentligen först 2009 som det uppmärksammades bredare på något sätt.

Hade det inte varit för att det redan nu är mer känt även om det diskuterats opraktiskt hade jag inte pekat på det själv nu. Kan västerländska aktörer lyssna av i Mellanöstern och Kina är det bra.

Kina kan ju det här området bättre än någon annan så där lär det inte ha varit aktuellt på länge. Att nå en situation där man har initierad källa som ger information från toppen oavsett om det sker elektroniskt eller via uppgiftlämnare är vad få någonsin klarat."

Från: Hans Husman - Buzz: 2010-03-31

GSM-plattformarna var värdefulla

Plattformarna var också när området var nytt oerhört värdefulla därför att marknaden var enorm och implementation var väldigt komplicerat. En del frågetecken rörande det diskuterade jag i:

Lord West of Spithead om hoten mot UK på nätet

Telekom är därför ett område där olämpligt rapporterande och elektroniska angrepp mot företag och aktörer runt företagen är troliga. De tenderar trots det ha större möjligheter att ej upptäckas därför att säkerhetsnivån är lägre än för personer anställda i försvaret och jämförbara entiteter. Säkerhetspolisen har trots det gjort ett bra arbete (och jag menar allmänt att Säpo är bättre än allmänt uppfattat) men vissa saker ligger utanför vad de kan nå eller har tekniska förutsättningar att fånga upp eller röra teknikfrågor de saknar kompetens att analysera samband rörande.

Telekom över internet delar båda egenskaperna

Vidare finns det fler företag än Ericsson som kan ha berörts av något jämförbart. Både för dessa och Ericsson vill jag p.s.s. för GSM inte utesluta att problem kan finnas.

Företag som köper upp företag med telekomplattformar eller telefoni på nätet tycker jag ska vara medvetna om detta och vara noga både med tekniskt kvalitetskontroll och medarbetare man tar in.

Det är förövrigt ett generellt problem där jag inte tror Sverige har större problem än andra. Tvärtom skulle det förvåna mig om inte USA mer berörts. Sverige är ju ändå väldigt överskådligt.

Expressen först i Sverige att få epitetet Fenomenal

Expressen är en av dom tidningar jag följt och en av två jag huvudsakligen följt tryckt. De är den entitet som fått flest olika priser och även när det gäller de enklaste priserna - medaljerna - åtminstone bland dom som fått flest och också särskilda medaljer. idag fick de ett till pris men innan vi diskuterar det priset kan vi gå igenom deras tidigare priser i urval.

En smygande tuff jaktkatt - Leopard

Expressen har tidigare 2009 fått en jaktkatt på Nyhetsbloggen och alla katter är tänkta att vara positiva stereotyper medan deras rangordning helst inte ska framgå för andra än mig. Men visst att det är bättre att det i traditionell journalistiska värderingar är bättre att få en smygande jaktkatt än t.ex. än katt med visst större ben men som ser nervöst galen ut.

Expressen var också den första svenska aktören som fick en katt och tycker jag den finaste jaktkatten som jag lade ner mest tid på att få exakt rätt för dom:

Foto: Mister-E Licens: Creative commons by-sa

Läs mer i:

Till Expressen: Extra fin medalj & Kattunge & Tre vanliga medaljer

Medaljer Expressen fått

Där vi också kan se att de fick en extra fin medalj. De fick också flera medaljer - troligen i särklass flest - när jag kontinuerligt en period följde svenska tidningar.

En gullig tidning

Dessutom fick de ett särskilt pris tillsammans med endast ett fåtal andra utsett riktat mot enskilda medarbetare men givetvis vad som också speglar hela tidningen. En tuff men gullig krigare:

Denna ges till aktörer som övergripande går mot att positivt verka för en bättre värld genom att vara vad jag upplever som lite extra noga med att göra saker "gulligt". En positiv inställning till omvärlden mer än surt gnälliga och att man konkret i kärnverksamheten (d.v.s. det har ingenting att göra med att du köper in miljövänligt o.s.v.) försöker bedriva denna så att världen blir bättre utifrån de egna övertygelserna.

Läs mer om detta pris i:

Sveriges gulligaste företagsledare 2009

Radar med Britney Spears

När jag givit dem på priser på Nyhetsbloggen fick de också Britney Spears Radar symboliskt spelad. Expressen är de enda i Sverige jag gjort det för (undantaget mig själv) när jag antecknat.

Radar är för dom som antingen har en eller flera informationskällor och/eller analysmetoder som gör att de faktiskt vet var de ska leta. Radar är för dom som förstår spelet mer övergripande och klarar att driva det framåt med viss strategi.

Expressen är en blodhund

De fick 2010 slutligen en hund i pris. Hundar är för dom kan jaga, vakta, nosa rätt på saker, gräva hål utan att vara rädda för att smutsa ner sig m.m. Fler exempel på vad hundar klarar och med några till hundar jag delat ut (men utan angivelse på entitet eller person) finns i:

Allt gulliga hundar kan för att göra världen bättre

Förutom Radar är en hund det bästa en tidning kan få därför det om något är en positiv indikation om att de har egenskaper viktiga för att långsiktigt vara en aktör.

Hunden Expressen fick var blodhunden. Det är för att dom är så pass duktiga på att nosa rätt på saker och gör det med hög koncentrationsförmåga, strategi över en längre tid och god taktik vid publicering.

Foto: Meaganjean Licens: CC by 2.0
Vi vet från Expressens historia att de alltid hittar fram även om det kan ta lite tid. Genom att de är del av en större tidningskoncern har de också tillgång till enorma mängder data och ett excellent kontaktnät. Expressen är som en blodhund och tappar aldrig spåret.

Blodhunden är för dom som kan hitta saker som andra inte klarar att hitta och där avses inte trivialiteter som att finna genom att följa efter någon, rota i sopor o.s.v. Blodhunden är för entiteter som har en särskild förmåga, analysverktyg, intelligens och vana o.s.v.

Blodhunden är exceptionell men utses relativt deras bransch. I en annan bransch kan praktiskt mycket mer eller mycket mindre krävas för samma sak.

Däremot behöver det inte alls ha något med att spioner att göra för att man ska få en hund. Men det ska röra en fråga jag tycker är viktigt och skära mot försvarsfilosofi eller komplexa politiska frågor. UC har t.ex. fått det för hur de prioriterat sin forskning inom ett område jag med flera bedömer som viktigt för att vi ska få en trevligare värld. Området var dock sådant att det krävde visst sökande och att viktigare att man är vaksamt noga. Deras gemensamma hund är shih tzu. Det är en tuff men oerhört gullig hund och det passar dom perfekt:

Hundar med tänder

Har man fått en hund kan hunden få pris för att de klarar att sätta tänder i saker och ting. Det är ett pris jag gärna själv skulle vilja ha men inte riktigt klarat att nå fram till att förtjäna. Alla större aktörer utanför media har dock klarat att få det men inte fullt för ett fåtal utländska entiteter i media som fått hundar. Det är heller inte givet att alla hundar behöver ha förmåga att också sätta tänder i saker men i media är det ju önskvärt.

Expressen fick både sin blodhund och sina tänder angivna i följande artikel (men fick dem egentligen tidigare):

Att se olämpligt rapporterande i nutid inringade av historien

Vi har ett till exempel på en entitet som fick tänder 2009 i området som intresserade mig.

"And he warned that there might come a time when the UK would feel compelled to retaliate. 'If some state sponsor keeps trying to get into your systems, probably for industrial espionage, are you going to go back into their system and bugger it up? We're all capable of doing these things. At the moment we wouldn't do that, but maybe this is where we need to have discussions.'"

Från: Lord West of Spithead om hoten mot UK på nätet

Expressen gav poäng till Bonnier

När det gäller tävlingen jag skrev om är det Expressen som givit i särklass flest poäng:

Schibstedt "segrade" över Bonnier

Att Bonnier nu tar medarbetare från Expressen till andra tidningar tror jag starkt kan hjälpa till att sprida den kultur som gav upphov till poängen.

Expressen är nu fenomenal

Idag får Expressen också ett fint epitet. Flera priser och särskilt blodhunden var exceptionella och något jag inte tilldelar vem som helst. Epitet är dock ännu finare och Expressen blir de första på den här sidan om atlanten som fått det.

Fenomenal

Fenomenal kan bara entiteter som först fått jaktkatt d.v.s. kan driva saker med motivation, har fått en hund d.v.s. klarar mer än att ligga och vänta på en mus eller råtta som de sedan äcklar sig med utan klarar att ta ner stora byten, vid behov jaga i flock, vakta o.s.v. och också strategiskt även om det tar lång tid.

Att sätta tänderna i olämpligt rapporterande

De får fenomenal därför att de kontinuerligt driver frågan framåt där alla olämpligt rapporterande personer vi har ej avslöjade i Sverige kommer ut i ljuset. Det finns också många fler att hitta och tror jag både en riktigt tung och flera mindre tunga men ändå tyngre än den på UD och Jan Guillou.

Men glöm inte vad jag skrev:

Varför läcker utrikesdepartementet egentligen till Expressen?

När jag fått bättre ordning på min situation kring arbete m.m. där jag nu äntligen lyckats lämna allt möjligt vidare rörande demokratiarbete ska jag se till att sammanställa den information jag har och dumpa över till lämplig tidning. Oavsett om det blir Expressen eller någon annan. Olämpligt rapporterande ogillar jag starkt oavsett nationalitet. Jag vill ha dem alla ut i ljuset. Men det finns skit kvarglömt lite överallt och inte alls bara i Sverige.

Fler fenomenala i urval

Jag har använt epitet (inkl. detta) ibland för svenska entiteter men aldrig regelbundet eller i denna mening. Ett fåtal har tidigare fått det och mest kända aktuella för detta epitet är:

Microsoft (Äldst)
NSA
University of California (Gällande för ett antal universitet under UC även individuellt.)
Google (Färskast)

Fenomenal är för dom som klarar att göra det flera gånger och relativt deras bransch fenomenalt hög kvalitet.

Google hade kunnat fått fenomenal långt tidigare därför de är så fenomenala på allt möjligt men det dröjde länge innan de fick sin hund utsedd. De är bra på säkerhet och hade kompetens för utredning men liksom jag och många av de bästa är de väldigt inriktade på försvarsfilosofi men där egentligen inte förrän nyligen på tillräcklig nivå för att det ska räcka till en hund. Det är inte unikt och ingen i deras bransch hade innan fått en hund p.g.a. förmågan att vakta.

Däremot fick en begränsad del av Google en hund innan så de har nu egentligen två stycken:

Anti-spam gruppen: Maremmano abruzzese vaktar italienska fårhjordar

Utan en maremmano som vaktar fåren d.v.s. sökresultaten käkar vargarna upp allt och varken herdarna eller bönderna som äger det får något värde alls. Min bedömning är förövrigt att anti-spam gruppen är en av de delar som presterar bäst i Google och också utanför just detta område har positiv påverkan på hela verksamheten genom att bättre fånga trender, behov och viktigast missnöje hos fåren.

Hela Google: Pit bull terrier har stora muskler men är som andra terriers i psyke

Terriers är för mig en positiv stereotyp och att de får en pit bull terrier är för att de klarat att behålla dom värdena trots att de blivit stora vilket jag bedömer är väldigt svårt att klara. Googles pit bull terrier är dessutom en gullig hund vilket är finare:

Foto: Themacinator Licens: CC by 2.0

Microsoft fick sin hund längre tillbaka men dom ännu mindre än Google för förmågan att vakta (d.v.s. leverera säkra lösningar) men nosa har de alltid haft duktigt folk för. Det är förövrigt anledningen till att nyckelmedarbetarna i det området går fram och tillbaka mellan Microsoft och amerikanska staten t.ex. senast:

Howard Schmidt kan bli Cyber czar (8/05/2009)
Howard Schmidt blev President Obamas Cybersecurity tsar (12/23/2009)