Journalisters e-post på Yahoo hackade i Taiwan och Kina

2010-03-31

SEOTaktik ska långsiktigt riktas in smalare rörande säkerhetsfrågor och mot säkerhet för journalister och vid medborgarjournalistik (vilket är områden jag har lång erfarenhet från). Ännu har den dock huvudsakligen berört mer övergripande frågor vilket dock också var viktigt att bevaka och anteckna kring.

Ännu finns få guider och dylikt för journalister men i samband med att jag rapporterade om att journalister stationerade i Kina och Taiwan fått e-postkonton på Yahoo angripna tog jag upp sex frågor man ofta missar.

Eftersom "rätt" läsare för detta ännu mer finns på Nyhetsbloggen publicerar jag tipsen också här men det finns mer relevant i att läsa i inlägget.

"1. Lösenord som används för e-post-konton för kontakter från dessa länder bör inte återanvändas i andra system i eller utanför redaktionen.

2. Klienten som används för att ansluta måste vara säkrad. Optimalt bör den vara minimal. Vidare bör den helst rullas om regelbundet med ominstallation och uppdateringar man fått säkert utanför internet. Detta därför att fysiskt access till datorn kan ske i bostad eller hotell.

3. Access till e-post eller andra system måste ske krypterat med SSL. Certifikat bör givetvis ha installerats säkert från ett betrodd medium.

4. Beakta också vad som diskuterades i följande artikel men mer allmänt sett d.v.s. radera saker säkert (att bränna en hårddisk är ett bra sätt att göra det på) och lämna inte medier i Kina:

Att säkert radera hårddiskar

5. Vad som sker på skärmen liksom tangentbord kan fångas upp utan fysisk eller elektronisk access till datorn. Det samma gäller självklart samtal.

6. Mobiltelefoner går att hacka och samtal, SMS, e-post m.m. kan avlyssnas oavsett det."

Från: Journalisters e-post angripna i Kina via Yahoo