Kinas guldimport och guldpriset i Vietnam

2012-02-12
Jag har noterat diverse analyser och slutsatser varför Kinas guldimport ökat (Financial Times) så pass tydligt. Inflation, oroliga ekonomiska tider, uppmärksamhet på guld som kanske god investering m.m. har föreslagits. Den första nyheten om det jag läste indikerade tror jag mer korrekt att orsaken nog inte var helt förstådd.

Kanske har vi en del av förklaringen inte i Kina utan Vietnam:

"Last year the country bought more gold per capita than India or China, according to the World Gold Council, and domestic prices soared by 18 percent -- far outstripping the global market's 11 percent increase."
Från: Vietnam battles 'gold fever' as price soars

Där ju handel mellan Kina och Vietnam via diverse tämligen "flexibla" vägar är aktiva idag liksom bakåt i historien. Ett exempel i denna artikel från 2006 jag skrev åt Nyfiken vital:

För Guangxi-regionen i Kina är örtmedicin en tillväxtbransch (2006-05-14)

Divergens i värde är ju troligare desto mindre information en region har om hur andra regioner i värden skattar värdet. Att säga att vi direkt kan skatta sådant från mutual information är nog åtminstone praktiskt en kraftig överdrift eller förenkling men båda mutual information och Kullback-Lievers divergens kan hjälpa oss att förstå det.

Vi kan modifiera divergensen något (som ju är det allra vanligaste för att möjliggöra diverse räkneregler härrörande från symmetri där S(A,B) == S(B,A)) från ursprungligt definierad till:

D( P(A|B) || P(A) ) = summan över P(A|B) multiplicerat med P(A|B) / P(c)

Likheten i formelns form känner vi igen också från cross-entropy där vi drar från en distribution men tar log av sannolikheten från en annan distribution. D.v.s.

Entropin = summan av p log m

Ser vi m varande från en modell och p i verkligheten kommer limus (när vi summerar över "oändligt" antal prover) ge oss en indikation rörande hur "fel" modellen ligger. Desto mer korrekt modellen är ju närmare kommer Entropin av P ligga till Entropin av p och m.

Divergensen kan vi därför se som "distansen" när Vietnameser skattande värdet av guld fungerar som modell för resterande världens folk som skattar samma värde vid handel. Vi kan även se det som deras associerade preferens att göra avslut vid ett givet pris.

Mutual information får vi i det snarlika sambandet av summan över p(a,b) gånger p(a,b) / p(a) * p(b). Det ger oss ett mått på den osäkerhet som reduceras om b när vi känner a eller om a när vi känner b.

Vad säger det mig om priset på guld när jag ser en förändring av priset i Vietnam? Vad säger det mig när jag redan kände förändringen i Kina? Att jämföra med vad det säger köparen i Vietnam där jag tvivlar på att särskilt många nödvändigtvis hör till de delar av samhället som har gott tillflöde av information från omvärlden utan det kan ex. handla om landsbygdsbefolkning som omsätter intäkter från handel med örter, djurdelar, träslag och mineraler eller annan i Vietnam mer "odefinierad" handel relaterat till smuggling. Men jag är inte särskilt uppdaterad på Vietnam på några år. En del företag har ju kommit till från utlandet vilket kanske kan indikera något större relation till mer problematisk smuggling snarare än mer traditionell handel än jag kanske förr redan då grovt hade gissat.

Rörande importen i Kina kan nog tecknen i skyn om kommande samhällsförändring göra att en hel del försöker variera sin investeringsportfölj med ökad tyngd på kontanter, guld och dylikt på lite olika geografiska platser.

Komplettering
Egentligen mycket mer intressant är vilken information om guldpriset i Vietnam ger oss om folkets generella värdesystem. Vad har ökad närhet av utländska företag betytt? Har de förändrat värderingen av sig själva? Jämför med hur en partipamp i Kina givet förändring i många andra länder nu kan uppleva ökad osäkerhet och välja att flytta mer av sina korruptionspengar till guld istället för lokala investeringar.

Syrien: Mänskliga sköldar skyddar pansarvagnar

Uppgifter i CNN pekar på att den syriska diktaturen använder mänskliga sköldar för att skydda pansarvagnar:

"Syrian government forces are using detained civilians as human shields, placing them on tanks in the besieged city of Homs to prevent the opposition Free Syrian Army from fighting back, an opposition activist said."
Från: Activist: Syrian army uses human shields on tanks

Den kinesiska diktaturens strategi att hålla sig utanför världspolitiken för att minska risken för klagomål på de egna övergreppen har reducerats kraftigt de senare åren inte minst i Afrika och närområdet.

Övergreppen på befolkningen i Syrien som kan fortgå visar att diktaturen i Kina är ett globalt problem. Vi ska där heller inte glömma de enorma lånebelopp som går ut till allt fler länder. För USA betvivlar jag att det är ett problem givet att föga indikerar det ännu och de möjligheter för att politiska motståndare till någon att kompromissa att krossa dem i kommande val. För mindre europeiska länder kan för några fall problem redan finnas.

Att en diktatur använder medborgare som sköldar för att skydda vapen man vänt mot befolkningen är osmakligt. Ändå finns det föga mer naturligt beskrivande en diktatur.

Rörande prediktionen jag gjorde förra året i slutet av tror jag augusti (sök bakåt på här på bloggen) om att regimen bör falla cirka vecka åtta plus minus någon vecka eller två är egentligen inte lättare att bedöma korrekthet av nu för mig. Intensitetsindikationer på utvecklingen förvånar väl kanske inte men felkällan är egentligen inte trolig där om denna skulle vara väsentlig utan i hur vi översätter det till den konkreta verkligheten i Syrien.

Vi kan se en del förväntade händelser av betydelse. Inte minst att arabiska grupper med viss stridserfarenhet rör sig in i Syrien. Precis som jag skrev tror jag att oavsett ev. strategiska baktankar för infrastruktur terroristnätverk att sådana problem reduceras också utåt globalt om konflikten lyckas. Där är det dock självklart viktigt att väst ger hjälp till Syriens folk för att skapa ett brohuvud de konflikter mellan Västerlandet och delar av Arabvärlden som förekommit ska kunna reduceras genom att visa att man är beredd att hjälpa när det behövs.

I händelsekedjor underliggande uttryck intensitet genom skattning språk har EU inte förvånat varken upp eller ner. Det känns inte som en orimlig slutsats att United Kingdom ensamt har större betydelse än hela resterande EU i säkerhetspolitiska frågor. D.v.s. EU har inte "missat" att göra något man kunde förväntat underliggande frågorna.

Ryssland förvånade mig något givit deras beroende av affärer med EU.

Kina förvånande mig inte. Deras samarbete med Iran har intensifierats åtminstone 2010 och 2011. Kina gillar Iran. De har båda intresse av att diktaturer får göra vad de vill. Också har ju Kina ett åtminstone potentiellt problem med arabiska frihetskrigare i dom västra delarna av landet. Iran kan nog vara behjälpliga där.

Jag roade mig förövrigt med ett experiment förra året. Man kan säga antingen eller om det är lämpligt att diskutera men jag tror det kan ha värde. Experimentet var enkelt genom att helt enkelt via kanaler i geo Uppsala på några platser där viss "infiltration" via både IT och fysiskt rum relaterat Iran, egna utrustning liksom då direkt i hemmet lokal GEO, indikera att vi tänkte engagera oss lite i Iran i spelrummet internet. Vi såg inte allt för långt efter att vi hade ett engagemang från Kina till Iran i stöd rörande kompetens för cyber warefare.

Det var nödvändigtvis inte ett i allt lämpligt experiment. Men det var en stressad period där min tid var oerhört begränsad och jag ville pressa ut maximalt av den (ej ovanlig ofta inkorrekt "världsbild" stress tenderar att orsaka). Problemet är att rasslar det på flera platser när man kanske räknat med en träff är det givet tidsbrist lätt problematiskt.

Relaterat till den sista diskussionen:

Iran och språkets isolation (8/23/2011)
Vad Iran kanske söker i ambassader 12/05/2011

Iran målet för avlyssning: Men varför och av vem för vem? 9/06/2011


Likväl oavsett hur svårt att säga vad tror jag? Jo prediktionen håller kanske två till tre veckor försenat. Eye of the sniper är ett gott tecken. Jag skönjer också män på hästar och det gillar jag. Bådar gott om möjligheterna att bygga ett långsiktigt brohuvud mellan Västerlandet och Arabvärlden, och adderar möjligheter också kortsiktigt.

Så jag säger att det inte för tidigt att tänka Syrien som möjlighet till att skapa stabilitet och överbrygga konflikterna mellan Västerlandet och Arabvärlden. Och börja tänka Iran. Och från det Kina. Det är dags.

Komplettering:
Ingenting kan så väl beskriva varför det är viktigt för Västerlandet att ge det syriska folket positivt stöd och konkret effektiv hjälp för att mer än hjälpa till lösning i Syrien överbrygga de konflikter och den internationella terrorism som är ett fortfarande potentiellt större konkret problem än vad Ayman al-Zawahiri, Al-Qaida ledare, säger:

"In a video posted Sunday on an Islamist website, Ayman al-Zawahiri urged Muslims in Iraq, Jordan, Lebanon and Turkey to join the uprising against Assad's "pernicious, cancerous regime." He also called on Syrians not to rely on the West or Arab governments.
från: Al-Qaida Leader Voices Support for Syrian Uprising | Voice of America

Krig och kaos är terrorismens vän. Att lita på andra för hjälp. Liksom att ge hjälp. Är att skapa förutsättning till att se förbi den ytlighet vi har inbyggd i vår kognition för hur vi identifierar och reagerar på olikhet och likhet mellan folk (världshistoriens mest osmakliga exempel på den ytligheten är givetvis hur länge föreställningen att färgade var mer eller mindre imbecilla kan leva kvar byggd egentligen bara åtminstone under senare delen av slaveriets historia i Västerlandet på olikhet i hudfärg).

Låt oss få ordning på Kina och Ryssland och ge med båda händerna.

Sniffs värld: Inbyggda bildvisningen i Blogger fungerar

Att Blogger har en inbyggd bildvisnings-funktion har jag vetat länge och inte särskilt brytt mig i eller tagit bort bildlänken som möjliggör. För Sniffs värld där många faktarika bilder med text (jfr slides) fanns svåra att se direkt på bloggen fungerar den dock bra som jag fick ett tips om.

Man behöver inte klicka på varje bild utan kan i bildvisningen växla direkt mellan bilderna. Det är bara att klicka på den första bilden så sätts det igång.

Vi tar om bilderna nedan...

Övergripande konceptuellt

Sammanfattande för vad som förklaras. Hur vi kan se kunskapens värld som en karta:


Vad Agent Sniff sniffar efter:


Relationer mellan kunskap




Emotionella dimensioner att följa symbolernas förändring via






Relationer i ögonblicket respektive i referensinformation



Nuhet



Kategorier och features




Verktyg förändrar vad som är möjligt

Förändring verktyg liksom nya features aktiva i den fysiska världen är vad som förändrar spelreglerna.

Skämtteckning: Obama & Syrien - Största väljargruppernas bild


Vapen till Syria & General nerskjuten

AFP citerar uppgifter från deputy interior minister indikerande att vapen flyter över gränsen till Syrien:

"Jihadists are moving from Iraq to Syria and arms are also sent across the border to opponents of Syrian President Bashar al-Assad's regime, Iraq's deputy interior minister said in an interview with AFP on Saturday."
Från: Jihadists, weapons 'moving from Iraq to Syria'

Jag tror nog att det inte behöver vara dåligt på något sätt. Det är givet en befintlig stridskultur bättre att de här grupperna engagerar sig i förhoppningsvis mer konstruktivt än att skapa oreda i Irak där allt lugn för att börja bygga upp är viktigt. I Syrien tvivlar jag på att kaos och associerat påverkas negativt medan det kan tänkas öka sannolikheten för ett bättre avslut.

Det är tror jag också viktigt att deras engagemang är potentiellt konstruktivt i hur folket i Syrien och omvärlden ser på ett gott resultat oavsett hur deras syn på konflikten och världen i övrigt ser ut nu. Det skapar tror jag förutsättning och högre sannolikhet till att de närmar sig en samsyn med världen i övrigt där onödiga distanser kan minskas när man ser att man kan bidra positivt och få erkännande för det. D.v.s. det skulle inte förvåna mig om att det kan trots det problem de här beväpnande förbanden kan innebär minskar terrorism över tiden.

En syrisk general på fel sida föll den hårda vägen i frihetskriget:

"A Syrian general was gunned down in the heart of the capital on Saturday, according to state media, as fresh violence flared in several cities and world powers mulled a way to halt the government's bloody offensive against civilians."
Från: Report: Syrian general gunned down in Damascus

Jag fann mycket av diskussionen kring al-Gaddafis död liksom jämförbart innan förvånande. Varför en högt uppsatt militär i Libyen som denne skulle vara skyddad i en konflikt med förekommande brott mot mänskligheten denne mer än ytterst många gånger direkt är ansvarig för ligger utanför min moraliska fattningsförmåga. Den samma på väg att begå folkmord där Libyen kan ha varit timmar från att det började när linjen stoppades upp.

Är man general i Syriska armén får man troligen ganska bra betalt. Det är en karriär man valt och fortsatt att välja under lång tid. Särskilt i arbete åt en diktatur mer än ex. i Sverige som är en demokrati och inte varit i krig på hundra tals år kommer det med risker han och övriga säkert väl förstår. Någon nära taktiskt eller strategiskt engagemang i konflikten är givetvis bäst men man ska inte tolka uppgifterna om uppgift generalen hade som helt trovärdiga. Betrodd lojalitet och faktisk förståelse och kunskap i att bidra till resultat kan ge andra arbetsuppgifter än vad titeln officiellt fortsätter att ange.

Vi ser också att Syriska armén har fortsatta problem med att soldater vågar välja den rätta vägen och uppgifter i The Telegraph säger att 13 soldater nyligen avrättats:

"The last straw for Captain Abu Mahmoud came when 13 of his fellow officers were lined up and shot by a Syrian firing squad. They had been identified as potential deserters - all officers have their own team of watchers from military intelligence to monitor their behaviour - and were executed just in case, he said."
Från: Free Syrian Army is all that stands between civilians and tanks

Förhoppningsvis leder paranoian till att fler soldater misstänks och ännu fler misstänker att de kan vara misstänkta och deserterar för att säkra sitt liv.

Blue light != Kategorier, Features o.s.v.

Bra indikation på möjlig generell missuppfattning i Sniffs värld.

Blue Light kan inte generellt tillskillnad från kategorier ses som vad som nödvändigtvis endast innehåller vad som direkt går att klassificera via Wikipedia kategorier.

Även om skillnaden i representation som datastruktur är hårfin är det också konceptuellt olika. Blue light ska bäst ses som liknande psykologins idéer om semantiska nät med kunskap från senare års förståelse om hur vi representerar information spatiellt. Jämför också med resonemanget om dimensioner i ex. Människans språk: 3.1. Förändring och orsakssamband (sök ner till "degklumpar" och så en bit upp för början).

Skilt från ett tyskt noggrant semantiskt nät med en fin ontologi gjord under några år med EU-bidrag särskiljer blue light inte dimensionerna. Vi kan se förändring i hur en dimension är tillåten och möjlig att förekomma som möjlighet i vad plötslig och/eller oväntad förändring gör vad vi ej kan ha i förväg förväntat och beskrivet i det semantiska nätet. Vi undviker begränsningen genom att skära det som del av blue light. Likartat kan namnet återanvändas endast utifrån en ytlig isomorfologisk kanske falsk likhet.

För sådan filtrering använder vi istället kategorier och features till där vi ser det som att inget av respektive system behöver vara hastighetsbestämmande. Att en relation finns i blue light men där vi ej kan resonera om vad den är hindrande för vissa (sub-)tillämpningar men långt ifrån för alla där det om så kan hanteras ändå med kvarstående värde av att den finns i övrigt.

P.s.s. gäller att Wikipedias utveckling kan göra att den ligger längre fram i kategorier vilka som subsystem ska ses motsvara hjärnans kategori-neuroner.

Vissa relationer från Wikipedia har dock Blue light kompletterats med men de tillhör inte vad som i blue light har störst värde. Wikipedia är värdefullt men det ligger väldigt nära i hur här använt kategori och features, och för annan tillämpning similarity och relationer mycket närmare ord (ex. mellan språk eller för varierade och besläktade ord och uttryck via länkar, redirect m.m.). Givet värdet särskilt för kategorier vilket just genom begränsningen i blue light är viktigt ser jag det heller inte som väldigt kritiskt att ta in det datat alltid också i blue light direkt då viss skillnad kan ha värde (men en del är bra för att för vissa tillämpningar möjliggöra att vi i ett eller kanske två steg är i en eller flera noder där vi direkt kan resonera om vad noden och dess relationer är via The Librarian).

För kategorier och feature-representation gäller ju också idéen om konvergens mot en eller en liten grupp av neuroner mer generaliserat än ännu indikerat i forskning: Perception konvergerar mot samma neuron (jag på SEOTaktik 2009-07-25). Ser vi det samlat innebär contraints i form av features, vad vi förstår från kategorier, aktiva verktyg, energieffektivitet eller vad nu en aktuell tillämpning har implementerat liksom vilka antaganden om kreativitet som gjorts att vi kommer konvergera mot en per individ helt vansinnig slutsats, en väldigt genomsnittligt eller kanske en begåvad och det samma gäller för populationer där olika sådana möjligheter kan vara intressanta att ta ut.