Kossan säger mu

2010-10-05

För att anknyta till vad jag tidigare skrev citerat längre ned kan vi se att de förslöade EU-kossor som föds till slakt gör ett generande försök att morra: EU presses China to act over cheap yuan.

Små råmande - pröva att visa dom spenarna också eller en fin och mör köttbit vi har på bogen - lägger dom inte ens märke till givet EU:s veka historik - det är bara avkopplande musik för diktaturen medan de tillfredsställt utvilade och säkert roade med ny kraft kan ta fart med att trakassera stackars Japan som knappt vågar säga ifrån alls och allt mer gör som Beijing beordrar dem, och torterar lilla Tibet's få kvarvarande fredsälskande och grönsaksätande munkar.

Jag tror vi EU-medborgare får lära oss leva med att EU är kinesiska kommunistpartis bitch. Det är vad avkopplande tibetansk meditation kan vara till med hjälp där ju ett trovärdigt case finns för vad det kan lära dig att stå ut med.

Energin de har över räcker till och med för att försöka styra amerikansk utrikespolitik. Och kanske rent av "internationell inrikes- och säkerhetspolitik:" Det var ju som vi såg 2009 att de inte bara avlyssnar det egna landets datorer och medborgare utan gjorde ett inkompetent men säkert politiskt genomtänkt försök att avlyssna också västerländska intressen på stor skala via Gmail.

Nedan citerat från Effektiva organisationer: Tigrar och lejon slåss, fildelning, EU är en lat kossa och hur svartmyror & Hitler segrade 2010-09-17:

EU är en slö kossa

I politisk strategi är EU redan helt utan uttryck av energi där EU trots varande den i värde dominerande regionen i värden både är nästan helt marginaliserad i utrikespolitik och ekonomisk policy. Vi är den slöa kossan som ligger och idisslar medan buffeln USA och draken Kina blåser upp sig mot varandra och lilla rädda och nervösa kattungen Japan ligger i emellan och försöker verka gullig.


Typiskt slö kossa av samma typ som EU. Dokumenterad en liten bit utanför Uppsala när jag begav mig ut på en expedition för att mata hästar med röda äpplen för att lära mig mer om deras beteende och mig själv. Hade det inte varit för att de till antalet mycket färre bönderna beskyddade kossorna skulle de aldrig klara att överleva. Det är stor risk att EU kommer hamna i exakt samma situation.

Problemet är att vilken som helst av dom när de för ett ögonblicket blir lediga från varandra kan komma över och bita bort ett stycke kött från oss. Och de gör de alla tre t.ex. med Japan även om det är sällsynt. Det är vad i bästa fall får kossan att råma och möjligen ibland att den reser sig upp.

EU byggde en mycket stor myrstack väldigt snabbt utan att den naturliga utvecklingen hann med. Den uttrycker både den lilla stackens oförmåga inom flera områden där det samarbetande värdet aldrig fullt ut skapades.

EU är som en liten myrstack som blev stor utan värde men som ändå betalar kostnaden för de lata individer som ska realisera den stora myrstackens värde.

När evolutionen tycks gå bakåt

För den s.k. horisontella transferingen av gener jag skrev kort om i Horisontell evolutionen och risken för en ny super influensa var det egentligen en lustigare sak jag hade tänkt att spara undan från samma sida jag tipsade om:

"En anteckning jag hittade som sammanställde molekylärbiologen Peter Gogarten, University of Connecticut, föredrag vid Evolutionary Theory - An Esalen Invitational Conference 2000: A New Paradigm for Biology. Den var intressant därför att den tar just upp också den möjliga kopplingen till att betrakta det som organisation av population.

De skriver så här:

"Gogarten noted that organisms that don’t exchange genes appear more primitive from a comparative standpoint. They fall out of the rich ongoing genetic exchange that is occurring among the other organisms, and thus they do not incorporate the latest inventions shared among the others. Thus, one hypothesis about the deep branching lineages in the tree of life is that these organisms stopped participating in HGT and therefore started to appear older on the evolutionary scale, when in fact they just had stopped sharing genes."

Jag kan där referera till en udda upplevelse av det som var närmast bisarrt när jag gjorde övningen i divergent tänkande och testa konceptet för kulturellt avstånd på evolutionen i Bakteriers evolution utanför parning, HIV's dolda fara och kort & lång kommunikation.

Idéen är att givet högt avstånd i information (jämför med två främmande kulturer) ges både större möjlighet: både vet mer troligt något intressant för den andra. Men risken för "konflikt" ökar också.

Givet det ville jag primärt se om källan för HIV respektive Spanska sjukan kunde om inte identifieras ge några möjliga kandidater. Därav följde jag i princip evolutionära vägar in och ut från viktigast Sydamerika varande isolerat men stort och med utbyte med omvärlden vid regelbundna ganska väldokumenterade tidpunkter under vilka väldigt evolutionärt underliga (som jag upplever) företeelser skapats (som sengångare med två och tre tår) men där givetvis andra förklaringar lika gärna kan vara fallet.

Där fick jag just när jag satt och följde dem och räknade ad-hoc på dem i grova skattningar efter ett antal timmar att när man tittade på det åt ett visst håll var det närmast som evolutionen rullade bakåt i tiden. Det kan just ha varit att deras relativa tid blev långsammare därför att de varande isolerande utbytte mindre med övriga delar där dessa övriga delar var vad jag normaliserade mot (p.s.s. som jag t.ex. har normaliserat Västerländsk kultur tidigt på Grekland där att de är nära anslutna till alla andra under antiken där deras kultur blev en viktig inspiration för allt därefter).

Ett tag var jag nästan säker på att förklaringen till sengånare, vissa underligga färger hos några djur i floderna och träden, djur som försvann kanske en aning ovanligt o.s.v. inte låg i temperaturförändringar, kulturella avstånd o.s.v. utan att en förändring i metabolism (ett ganska komplext resonemang mer en tankeövning men antar man viss symbolism med mikroorganismer för sengångarna vilket är välkänt samt introducerar en källa till slumpmässighet som kompenserar för mindre utbyte med jämförbara djur utanför Sydafrika t.ex. blad som stimulerar mutationer - det finns rapporter om att det äter en sådan - där den påverkas mindre förbrännande bladen mer långsamt men där avföringen inverkar på andra kan vi kanske spekulativt - men det är givitvis inte så - få en situation där genetik varande för gammal rullas tillbaka via transpositioner) gjorde att aktuella djur i Sydamerika började uttrycka sig bakåt i evolutionen med början för cirka 30 - 35 miljoner år sedan.

Det kan dock ha varit just det "kulturella avstånd" jag sökte där ursprungliga djur de bytt arvsanlag med via virus över långa avstånd snarare än kort kommunikationen i den direkta närheten saktade ner deras utveckling och förde dem samtidigt snabbare in i en egen väg som dock uppvisade lägre entropi därför att de bytte mer lokalt jämfört med t.ex. Asien som byter enklare med hela Europa och Afrika via råttor m.m.

Horisontell evolutionen och risken för en ny super influensa

Jag pekade på i Bakteriers evolution utanför parning, HIV's dolda fara och kort & lång kommunikation att jag gjord en experimentell tillämpning av min modell för språk på evolutionen - det är ju i princip språk - där jag även om värde sågs för att se möjligheter i modellen även i huvudområdet var ett lätt osmakligt område (mycket rörande konkurrens är för en moraliskt person när längre tidsperioder betraktas där det blir tydligt just osmakligt) jag ogärna petade runt med mer då i alla fall.

Nu när jag såg över det igen (enligt vad jag skrev rörande orsaker) kan jag nu se att det jag kallar den långa kommunikationen (oftare nu men jag har använt andra beteckningar för det) efter människans hjärna där vi har lokala täta snabba kopplingar där vi reagerar snabbt och längre mer långsamma t.ex. för att knyta prefrontala cortex närmare andra delar vilket ger ungdomar bättre impulskontroll när de börjar bli cirka 16 - 19 år när de växt klart.

Det är vad som kallas horisontell gen transferering ("Horizontal gene transfer") i evolutionen där den vertikala är den mer välkända genom att en hona och en hane blandar sina gener för att skapa en avkomma.

En anteckning jag hittade som sammanställde molekylärbiologen Peter Gogarten, University of Connecticut, föredrag vid Evolutionary Theory - An Esalen Invitational Conference 2000: A New Paradigm for Biology. Den var intressant därför att den tar just upp också den möjliga kopplingen till att betrakta det som organisation av population.

Idéen är åtminstone när man som jag nu just tittar över organisationer från en språklig aspekt för modellen det uppenbara och som jag beskriver dessa fenomen oavsett om det är företag, myrstackar eller som här överföring av genetisk information vad jag ser det som: samarbete och konflikt i populationer.

Vertikala gen transferering kan vi se som den enskilda individens uttryck av sig själv. Den horisontala ger möjlighet för den grupp man hör till att vinna en fördel som gynnar hela populationen. Precis som ett land också kan handla med främmande länder kan sådan överföring också ske mellan olika arter.

Ett vanligt uttryckt när folk ser sådant här oavsett situation är att peka och se just samarbete väl uttryckt i följande citat från anteckningen:

"For example, Gogarten described a microbial community that lives inside sandstone rocks in the dry valleys of Antarctica. These communities live amongst an abundance of heavy metals, and the bacterial community shares genes that confer resistance to these metals."

"These genes are also available to newcomers that thus find an opportunity to integrate themselves into the community, thereby increasing the genomic resources, which might be useful in coping with changing living conditions."

"In effect, the bacteria stabilize themselves by welcoming diverse bacteria into their community, which are capable of doing different tasks and functions. Increased stability in a changing environment is achieved through increased diversity."

Men precis som att en chefsposition i ett företag är uttryck för ett samarbete där en större organisation blir möjlig vet vi att olika personer kan uttrycka "konflikt" för att få chansen att skapa värde för populationen.

Det finns ingen anledning till att tro att inte samma sak gäller här där både "handel" och utbyte i grupper kan ske (t.ex. mellan en sorts bakterier för att skydda mot antibiotika som dokumenterat) att inte också motsatsen även kan kanske är fallet (t.ex. influensa mellan fåglar och människor).

Precis som jag pekade på finns också en korrelation mellan krig och epidemier. Det förklaras huvudsakligen via undernäring, många människor som samlas skador m.m. Samtidigt gäller ju att vi i sådana krig fått för människan vad som går att argumentera nya stora virussjukdomar (t.ex. influensa där Spanska sjukdan kom vid Första världskriget och jag har inte sett något trovärdigt dokumenterat som tycks vara influensa innan och senare i tiden HIV-1 i samband med den systematiska förstörelsen av ett helt folk med krig, stympning, systematiska våldtäkter o.s.v. i Belgiska Kongo och därefter).

Givet horisontell överföring av gener där vi också tar in intryck av dem och vi nu (refererat i mitt första inlägg) vet att en stor del av vår arvsmassa (inklusive vad som gav oss placenta) överförts via dessa mekanismer genom virus tycks det inte otroligt för mig att det kan gå åt motsatta hållet också eller som jag skrev:

"Jag föreställer mig att det sker i samma situationer som vi vet att fåglar lätt börjar uppvisa virussjukdomar d.v.s. när de lever i stora populationer under enorm stress. Det därför att det är mer troligt att dina "grannar" dör av viruset utan att hinna uppvisa immunitet samtidigt som "behovet" är uppenbart.

Har jag rätt skulle influensa o.s.v. också uppvisas bland fåglar som lever under samma omständigheter som de kinesiska kolonierna idag som anses vara en väsentlig del av problemet: extremt trångt och plågsamt. Men där de är isolerande från omvärlden så att ingen extern smitta kan komma in. Eller med andra ord nya virus är vad vi djur själva kan skapa."

Givet att det här är varken vad vi eller t.ex. fåglarna kan styra över tror jag verkligen att vi behöver börja - oavsett alla övriga bra anledningar - bli mycket försiktigare med krig och konflikter, och särskilt ta hand noga med civilbefolkningen, och på samma sätt vara väldigt försiktig med den typ av avelsfabriker särskilt för fåglar som används.

Det skulle inte förvåna mig alls om det är avelsfabrikerna som spottar ut våra ständigt nya influenser och det är resultatet av hierarkiska försök att få fördelar för den egna genetiken i situationer där stressen av att leva tätt ger dem idéen att det lönar sig eller rent av ett form av uttryck på samma sätt utåt mot konkurrerande djur som borde ha funnits där.

På samma sätt tror jag att givet att om än kanske inte konflikter med den enorma stress flera västländer upplevt efter 11 september och krigen som följde börjar lugna ner sig att risken för en ny "super-influensa" är mycket lägre som skrivet i Influensavaccin ger barn kramper:

"Det är ytterst korrekt givet de i sammanhanget begränsade kostnaderna att myndigheter och internationella samarbetsorganisationer har noggrann övervakning av problematiken. Samtidigt ska man inte överdriva risken för en pandemi oavsett hur historiken för hur stammarna utvecklat sig där de senaste cirka tio åren tycks ha genetiskt utvecklat sig snabbare.

Den första influensan vi känner till är Spanska sjukdan som kom i samband med första världskriget. Innan finns ingen konstaterad influensa vilket givetvis var tekniskt svårt att göra men det är inte uppenbart att någon epidemi tycks vara influensa innan heller.

Krig och konflikter ökar risken för epidemier genom att föra samman människor i stort antal, öka risken för undernäring och möjliggöra samspel mellan skador och olika typer infektioner. Samtidigt är det möjligt att situationen i sig med mycket hög stress under lång tid gör personer mer infektionskänsliga eller kanske rent av oberoende av det mer benägna att sprida infektioner vidare.

Efter 11 september hade vi ju också en period där vi sett en del ovanliga "epidemier" med virus och snabb utveckling av bl.a. influensa rörande inte minst USA men också England som både utsattes för hot, terrordåd och försök till sådana liksom krigföring med all stress det innebär. Vi kan här notera att svininfluensan kanske började i Nordamerika vilket jag uppfattar är ovanligt och att den senaste influensan tycks ligga i en amerikansk stam snarare än i båda fallen först upptäckts i Kina. Här ska dock sägas att den uppgiften ännu inte (och lär i så fall heller inte bli det) ses som avgjord där Wikipedia hade en kort sammanfattning av frågan med referenser till några möjliga förklaringar till ursprunget:

Pandemic H1N1/09_virus - Virus_origins

Men oavsett det uttrycktes den liksom svininfluensan ovanligt - nästan unikt - tidigt i Nordamerika och den långvariga stress som ett upplevt (och helt säkert delvis riktigt) hot medför är vad som kanske ökar risken för det.

På samma sätt är Kina en nation där befolkningen systematiskt förtrycks vilket på samma sätt mycket väl kan tänkas addera till problemet.

Därav är mindre krig och bättre djurvård troligen klokt förutom övriga bra anledningar också ev. för att minska risken för en ny Spanska sjuka.

News.cn söker sig själv sämre än vad Google News gör

Jag är inte baffled men lätt roat bewildered av att News.cn och Xinhua fortfarande trots alla nationalistiska uttryck om sökning på nätet inte klarar av att få sina egna sökfunktioner att fungera.

Exempelvis är inte China successfully launches 2nd lunar probe ännu indexerad.

Vidare och ännu mer komiskt om man tappar bort icke alfa-numeriska tecken från Chang'e-2 får man ingen träff alls. Söker man på Chang'e-2 skalar dock sökfunktionen själv bort dessa så den sökningen lär aldrig ge några träffar. Något man trevligt kan roa sig med att experimentera och titta på via:

http://search.news.cn/language/search.jspa?
id=en&t1=0&t=1&ss=&btn=0&
ct=China+successfully+launches+2nd+lunar+probe&n1=Chang'e-2&
np=content

Baidu.com klarar dock av sökningen. Men givetvis liksom alltid väldigt "likriktad" illustrerat t.ex. av följande sökning:

the communist conspirarcy

(Länkarna är nofollow av självklara orsaken relaterat till att vi inte vill stödja utrymmet diktaturer har på nätet i sökresultat även om vi heller inte tycker att de normalt ska censureras.)