Thomson TG789vn ska OS-opereras Telia-Säker

2012-07-12
Detta inlägg publicerade jag först på
Telias Bredband: Boxen OS-opereras imorgon - Filtrerad Intrångsdetektion är Lugn i Stormen
eftersom det är uppföljning till en diskussion hemmahörande där. Telias bredband med Thomson boxarna är ju dock vad som intresserar troligt många fler här.


På samma tema med Kanske ändå mer än lite kul: Formatet på kontaktens URL och
Komiskt: Web server ID via Google world master password (Komiskt inlägg)
besläktade med detta inlägg försöker jag förutom det allvarlig teknik- och kultursamtalet av och till vara komisk. Det är en god möjlighet för supportpersonal som om de frågar en arbetskamrat eller kund sägs vara tråkiga att lära sig några enkla handgrepp. Hjälpsamhet är en semesterdygd man sedan kan minnas hela året med glädje över att hjälpt en medmänniska.


Efter en dag av att känna lite på kabelmodemet och ta fram lagrad gränssnitt kunskap om nmap m.m. inkluderade tror jag två avbrutna (nära nog klara) och en fullständigt direkt brutal portskanning fascineras jag både av hur lite det stör dess prestanda. Väldigt stabil (om än normalt för sådana här prylar väldigt osäker och i morgon hoppas jag bli klar så att jag kan uppdatera mjukvaran och få bort det störande brus deras när ej använd felkonfigurerade IP-telefoni medför ibland på de fasta telefonerna).

Mer än lugnt stabil ger intrångsdetektionen avslappnat (kanske mer åt nerrökt hippi än Telecom High Tech - The Buzz Word Collection peaking at 1998 - 2000 vilket jag fascinerande nog tror är mer rätt än fel i de flesta fall: behöver du säkerhet behöver du något mer och övriga som inte ser det tror jag sällan konkret når reducerade problem om funktionen nu faktiskt gjorde vad gränssnittet påstår):


Mer fascinerad om den här produkten är jag dock över att tre personer lovade att dra av en månadskostnad i Januari medan deras CEO klagade i en av ekonomitidningarna hur deras support skämde ut Telia. Ändå klarade dom det inte.

Telia Bredband är problem och kostar tid - 2012-02-01 | Hans Husman om Media
Telia Sverige svarar om problemen med Telia Bredband - 2012-02-02 | Hans Husman om Media

Teliachefen: ”Vår kundtjänst måste bli bättre” - 2012-02-02 | SvD.se

Jag gillar Telia Sonera. Det är ett företag som gått en lång väg och viktigt har förutsättningar för att vara starka länge. Kundsupport är problematiskt och det är möjligt att de och Google ligger nära de typer av lösningar vi kommer se ta större plats över åren där forum först samlar information från många perspektiv och situationer när kunderna klagar tillsammans i en tråd och stödjer varandra emotionellt och tekniskt (vem vet kanske blir dom ibland kära och gifter sig). Vilket rätt utnyttjat möjliggör bra supportlösningar som löser problem stabilt för alla dom situationer det är troligt att problemet uppstår. Efter att ha kontrollerat Telia Soneras forum ser jag att det inte är dåligt fungerat men att de inte tycks vara i närheten att nått fram till idealet jag pekade på här.

Att missa på artighet är också lätt. Kunden förväntar sig ett korrekt och kompetent bemötande. Händelser där andra kunder berättar om tekniker nästan i hemlighet läcker att det egentligen bara är fel på kabeln och om de kan ska de ta en gammal sunkig kabel utanstöd för IP-telefoni så slutar telefonen att bru är problematiskt. Det gör support scarce lite som chokladkakor i ett Östland innan muren föll. Lösningar finns men det gäller att prata med rätt tekniker. Osäkerhet är heller inte bra. Det är bättre att kunden får ett trovädigt svar en ett felaktigt eller inget svar alls.

Väldigt lite jag såg i trådarna för aktuellt modem indikerade annat än att det är ett fåtal avgränsade grupper av tekniska problem relaterade till fyra områden. I dessa områden kan sedan säg cirka 5 - 20 faktorer spela in vardera och orsaka problem på olika sätt. Det är kunskap Telias support behöver dokumentera och paketera. Kunskapen finns. Jag har den och jag vet folk på Telia som kan mycket mer om sådant där än jag. Och kompetenta tips hittas dessutom i forumet av desperata kunder som experimenterat sig fram till utmärkta lösningar.

Här behöver Telia folket dock någon elak utifrån som sammanfattar alla problem och mer än att föreslå verksamhetslösningar, och styrsystem, återkommer och gör det igen en månad senare, och låter verksamheten själva nå fram till hur de bäst löser problemen med vettiga verktyg utifrån i form av den grundläggande infrastrukturen (ex. rapportsystem för lösningar). Det är vad jag tror för företag etablerade sedan länge fungerar bäst. Någon utifrån man knappt träffar annat än när han kommer med rapporten och som har ej-exakt stöd från någon högt upp ej passande in i organisationen stör. Felen blir åtgärdade och verksamheten bygger system som fungerar för dem. För Telia tror jag att det är dom bästa systemen. För mig vore det ett nöje att göra. Jag känner ibland en länktan att skapa värde genom att få saker att inte fungera. Det visste tidigt mina föräldrar och på kemigren vann jag priser för flest trasiga kolvar m.m. På Engineering of Physics var det år av att ständigt bränna sig på spänning, saker som började ryka m.m. Telias Support är dessutom lite legendariskt. Många tror att den bäst "avlivas" och istället köps in helt externt. Jag tror dom har fel. Den riktiga Telia kulturen har värde men är ibland speciell. Det mesta av den är borta men jag kommer ihåg en del från när konsultade åt Industrikapitals Validation efter de hade köpt ut det ett halvår tror jag.

Även om enheten faktiskt fungerat väldigt stabilt i bredband med ett undantag har den föranlett (inkluderade komiska lite surrelastiska kontakter med Tele2). Och jag ska därför återkomma till det.

Nu vill jag inte att någon läsare ska få för sig att det ev. inte är min enhet. Oavsett hur avtalen såg ut slutade diverse förseningar på många månader med leveransen att jag totalt fick tre enheter:

  • Den de skickade och försenade utan att meddela medan de började ta betalt.
  • En jag "fick" gratis i en Telia-butik medan jag spelade in kul citat om deras interna konkurrens med andra delar av företaget och en del anmärkningsvärda åsikter om kunder (lite inkluderande mig men mer andra vid besök två för att berömma en jag upplevt kompetent tidigare när jag handlat telefonkort och få lite känsla kring saker och ting).
  • Dessutom kom en tredje.

Telia nekar till att de skickat mer än en. Och menar om fler kommit är det enheter jag beställt och troligen betalt för från någon annan eller att jag har flera bredband (kanske i min sommarstuga). På en direkt fråga om de inte var Telias utan minna i den meningen att jag kunde kasta dem om de inte önskade skicka budfirma att hämta dem med ersättning för tiden det tar mig för en påbörjad konsulttimme fick jag ok på det.

Så det är en av dessa jag just nu sopsorterar. Först ska jag likt en kirurg extrahera fram kunskap om dess hårdvara och ev. miljöfarliga batterier den kan innehålla. Jag små med ändå förhoppningar att man kanske oväntat visar sig kunna rädda miljön från något som inte ska finnas i enheten. Sådant har hänt förr.

En lustig detalj! Använder vi ATM i Sverige? När jag jobbade med IP@Service projektet som var IP telefoni inkluderade en del av de möjliga idéerna om nätet under ATM. ATM är ju föga vettigt motsvarande moderna nätverks flexibilitet men för att etablera trovärdiga anslutningar mellan noder torde det höra till det mer stabila. Något under dagen gav mig en känsla att ett fint traditionellt nät fanns: En standard från de sista åren telekom-företagen fortfarande slogs för Tradition, Kultur och Långa Noggrant Skrivna Standarder där världen fick en trevligt färdig fin lösning att köpa av dem. Innan internet med RFC, open-source och allt annat förstörde allt samman. Jag bangar inte lite ATM om man kan få ringa med det. Kulturhistoria har alltid intresserat mig och ATM är verkligen vad som kan ge värde också idag även om inte på något sätt jämförbart med vad teleföretagen hoppades att det skulle bli: Allt telefoni och internet är idag i en mängd lösningar. Allt ovanpå ATM. Med bl.a. IP@Service ovanpå.

En lärd lite finare dator och internetanvändare som jag. Hade redan långt tillbaka en C64... För mig är ATM elegant medan det för många andra bara blir pinsamt. Det är så tydligt när folk utan den rätta bakgrunden tror sig kunna använda ATM och förstå hur man signalerar med det.

Jag övervägde ett tag Ponny express som kom med i Byggsten: Trafik i sociala media relativt homeostatis och Nyquist och Shannons lagar. Men är känslan inte att western är lite ute nu? Den kommer så klart igen och då lär den bli roligare men just nu jag tvivlar.


Ett trevligt litet semafore-nätverk är både klassisk elegans. Visar på en god uppfostran med långa anor i datakommunikationens värld. Yrken som krävde exakthet. Trofasthet. Kraft att stå emot väta och vind. Dom kvaliteter som genom generationer givit oss i dom rätta familjerna hög kvalitativa mjukvaruutvecklarna som med pedantisk noggranhet inte bara implementerar kravspecifikationen rätt utan hittar fel och problem innan i snabba telefonmöten med kunden där de snabbt förstår situationen: telegrafi och semaforer handlar om effektivt språk.

Det vore trevligt för Uppsala att ha ett semafore-nät. Givetvis inte för vem som helst. Allra minst att man kan alla sjöflaggorna först.

Hetaste Turistmålet 2014: Libyen

Det väcker beundran och glädje att se hur skickligt aktörerna i Libyen klarar vägen framåt mot ett fritt starkt Libyen. Spända situationer med av och till väpnade grupper har hanterats föredömligt lugnt där små men stabila steg tas medan dom stora kliven just nu måste gå i att skapa den legitimitet och i flera områden etablerad trygghet skapat.

Man har varken gjort för lite eller för mycket ändå rört alla områden framåt närmare lösning. Valet var viktigt inte lika mycket i resultatet eller vad folk röstade på utan vad folket säger och förväntar sig. De vill ha demokrati, modern valfrihet och respekt för individen och familjens rättigheter utan andra institutioner oavsett en diktatur, teokrati (och i det menar jag absolut inte att en röst på brödraskapet nödvändigtvis innebär teokrati: tvärtom upplevde åtminstone i Egypten när jag förra året följande en del aktörer att de hör till de mer ansvarstagande. Förhoppningsvis visar de sig i hela Arabvärlden vara mer jämförbara med amerikanska bibelbältet än Talibanerna och Iran: religion är viktigt men inte vad någon annat än enstaka ansett halv-galna folk i bästa fall skrattar åt tycker ska inkräkta på demokrati och mänskliga rättigheter) eller bandit-gäng som lägger beslag på en bit av stad.

Idéen om samlingsregeringen tror jag kan föra med sig mycket gott. Det handlar om att lära känna varandra och hitta den bättre framtid alla parter söker och från det sätta de första grundstenarna för Libyens framtid i Medelhavsområdet, Nordafrika och Arabvärlden. Tala om samma goda framtid man söker med språk man hör varandra med.

Libyens unika kulturella och geografiska plats nära mitten på kartan och deras historia tillsammans med den kunskap de nu grundlägger är viktig för många länder. Klarar Libyen åren som kommer lika lugnt mot rätt håll sitter man på erfaret få aktörer i världen har. Många länder - Sverige och USA inte minst - har stora tänkar om sin egenförmåga att förstå demokratiutveckling men att faktiskt klarat det själv är något helt annat. Jag tror att när vi jämför Libyen och Afganistan om några år kommer vi se att folkets egna vilja och förmåga kommer byggt något väldigt starkt och vackert i Libyen medan Afganistan troligt är fortsatt turbulent, korrupt och i bästa halv endast halv-demokratiskt.

Arvet efter diktatorn har lämnat sår. Medvetenhet om riskerna det medför där man hjälper med medicinskt kompetens inom psykiatri och medvetenhet i rättsväsende är ett viktigt område väldigt praktiskt konkreta förändringar ibland kan tappa.

Positiva värden diktaturen byggde upp finns också. En fascinerande egenhet med diktatorerna är att deras liksom alla människors reward magnitud i hjärnan svänger in till normalnivå när något inte längre är belöning som är scarce. Förutom den osmakliga sidan av det där relativt makt uttrycks genom massavrättning, tortyr, misshandel av fruar m.m. och drog missbruk föranleder detta dem också nu såväl som under Romarrikets glansdagar att bygga gigantiska monument och arkitektoriska vackra överdrifter.

Att de inte bromas av kostnader, stadsplanering, att folk behöver flytta, miljölagar o.s.v. ger ibland ett resultat när diktatorn äntligen vandrat vidare till helvete optimerat för riktigt lönsam turism. Libyen hör hit.

Några attraktiva exempel bland många fler (de bästa fotona hittade jag inte) har vi nedan:


Fotograf: Dennixo
(Licens: CC by-sa 3.0


Fotograf: Siculo73
(Licens: CC by-sa 3.0


Libyens rika kulturarv där antikens Rom och Grekland möter Nordafrika, Arabvärlden och Afrika finns koncentrerat för en kraftfullt stärkande historisk upplevelse.

Foto: Duimdog
(Licens: CC by-sa 2.0


Photograph: Luca Galuzzi - www.galuzzi.it
(Licens: CC by-sa 2.5


Och turister över hela världen älskar att möta den lokala kulturen i kyrkor eller i Indien meditation och yogaträning kanske på stränden.


Photograph: Luca Galuzzi - www.galuzzi.it
(Licens: CC by-sa 2.5


Turkiet i EU tvivlar jag på. Deras takt är långsam och ständigt rör de sig fram och tillbaka kring människorätten. När det varit lugnt ett tag begår de övergrepp. Skrivs inget tror dom att det inte noterats i böckerna. Många sådan problem finns. De är i allt sådant som Grekland kring låne-bedrägerierna inför euro-inträdet. Libyen kommer troligt aldrig bli EU-medlem men däremot tror jag mycket goda förutsättningar finns till nära samarbete inom många områden. Ett nytt EFTA-system man utvidgar för att fånga upp demokratier med kulturell närhet och levande utbyte av människor och idéer hoppas och tror jag att vi kan ge ett demokratiskt stabilt Libyen. Det finns ingen som klarar att övertyga mig om att i situationen att Libyens utveckling varit stabil och jag och andra engagerade EU-medborgare självorganiserar ett par-bloggpostningar och pekar på värdet istället för den vanliga kritik om deras datakvalitetsproblem rörande allt möjligt att det inte skulle räcka. Kraften i värdet Libyen representerar som brohuvud mellan två stora kulturer med insikter i andra viktiga regioner är stort. Det är kraft som skapas i sådana möten när de sker sunt istället för den osmakliga sörja jag exloderade över i samband med al-Gaddafis besök i Italien. Vidrigt att en statsledare i ett EU förnedrar oss alla genom att spela med i sådana osmakligheter och excesser. Nå han har ju avgått också och kanske var nära nog lika mycket vunnit med det. Skämtteckningen jag gjorde för att hantera de mer volativa känslorna.


Kunskap och erfarenheten från demokratiutveckling under samma förutsättning är vad som kan ge Libyen en central roll i FN. Också uppmuntrar jag dem senare att söka ta en mer aktiv roll i att stödja andra demokratiorganisationer.

Libyen bär förutsättning till att bli den brygga mellan Öst och Väst alla hoppades alla år att Egypten skulle klara att börja nå upp. Demokratirörelsen där gav hopp men de saknar något många i Libyen för mig tycks ha haft: Vettig balans och moralisk renhet. Ett otal undantag finns åt båda hållen hos båda länderna men Libyen har haft detta där det räknats. Det går inte att sätta ett pris på. Libyen är välsignat med flera stora ledare.

Få gånger har det givit mig en sådan glädje att få rätt. Vinna är ofta inte mer än en mindre förlust. I Libyen vann vi en god seger. Här betydde det något på så många sätt för så många. Ett land och ett folk vi alla kommer tror jag nå några steg närmare bättre värld när de nu kommit ut i ljuset. Libyerna när de landat åren som kommer är dom som kan och vet saker hur man gör sådant här på ett bra sätt. En seger jag också hoppas varit korrekt undervisande för diverse mer cyniska och mer med tumregel istället för moderna vetenskapligt baserad analysmetoder blåser liv i samma idéer år efter år utan att känna ork nog att försöka fånga in lite av vad hänt sedan kanske sist 1990-talet.

Fotograf: Dennixo
(Licens: CC by-sa 3.0


Fotograf: Dennixo
(Licens: CC by-sa 3.0


Hans Husman om Media: Libyen under Befrielsekriget


Februari 2011

Libyen: När vi spelar för att spela 2011-02-22

April 2011

Nu behöver libyerna lösa Muammar al-Gaddafi problemet 2011-02-27

Mars 2011

Kina i Libyen och EU:s farligt meningslösa utrikespolitik 2011-03-04

Dags att lösa problemet al-Gaddafi 2011-03-10

Libyen: Att tänka och angripa rationellt 2011-03-18

Libyen får nu hjälp 2011-03-18

Hopp upp och iväg! 2011-03-18

Vilka är dom här diplomaterna? Var är faktakontrollen? 2011-03-19

al-Gaddafi är officer i krigsmakten - Han faller under UN mandatet 2011-03-19

April 2011

Libyen och Kina - Några tankar 2011-04-22

Från Ronald Reagan och Sovjetuntionen till Nutid och Libyen 2011-04-24

Skämtteckning: Dalai Lama och Libyen 2011-04-27

Maj 2011

Libyen: Mats Larsson's underliga idéer i Expressen 2011-05-01

Desinformation under krig - Exempel från Libyen 2011-05-02

Libyen: Management tips 2011-05-04

Libyen: Civil infrastruktur ska man ha respekt för ska byggas upp igen 2011-05-16

September 2011

Libyen visade människans mod att tro på en bättre värld 2011-09-03

New York vs EU

New York oavsett om FED eller lokalt ska man inte underskatta. De är duktiga på att nosa rätt på allt möjligt:

"What would take the crisis to another level is if U.K. authorities were aware of this low-balling and failed to act. That is where the Federal Reserve Bank of New York can help. It says Barclays alerted it to issues with Libor, leading to the New York Fed sharing its concerns with the Bank of England in the spring of 2008."

New York Fed May Shed Light on Libor Scandal | Wall Street Journal

Det känns skönt att New York folket (kanske kan Sverige gå i union med dom också?) kan ge Storbrittanien lite råd och tips när nu pappa EU nog supit bort mycket av analysförmågan på dyra franska viner. EU är i sådant här oftast inriktade på i formerna väldigt lösa abstrakta idéer som efter en god middag och vin känns rätt för EU-medarbetarna. Abstrakta känslor om hur världen borde fungera.

Det är när idéerna ska konkretiseras i fungerande verksamhetssystem, datakvalitet och verktyg som det går att göra något med folk annat än dom själva tycker är värt att investera tid eller pengar i det går fel eller mycket ofta blir fryst i tiden gömt bakom standardiserade överdrifter om projekt leverablerna (inte sällan förvånande nära nivå med väldigt ambitiösa projektarbeten en eller två studenter gjort i slutet på gymnasiet fast i EU-paketering med väsentligt fler involverade personer).

När medlemsländernas byråkrati ser målet att stycka åt sig konkurrerande med övriga och medborgarna föga bryr sig annat än sällsynt när någon annan protesterar mot direkt psykotiskt överjordiska bedrägerier för att lura åt sig av EU:s gemensamma budget blir resultatet därefter. År efter samma visioner om teknik där variant på variant på samma sak nära nog regelmässigt levererar trivialiteter i det mesta relaterat till teknik och information medan deras eget datakaos växer.

Relaterat:

Datajournalism - EU publicerar: Varningstecken på att du är 3 - 5 år efter
EuroStat kände till Greklands falska bokföring av "låne-derivat"
Samplar ifatt och hoppas balansera med Obama-tips
Ekonometri: Två störande grundläggande antagande

Datajournalism - EU publicerar: Varningstecken på att du är 3 - 5 år efter

Du läser sådana här rapporter från EU och följer länkarna, och upplever det som värdefullt och om inte helt nytt vad som pekar ut intressanta områden du känner att du borde lära dig mer om:

Topic Report 2: Data Journalism Fuelling PSI Re-use | European Public Sector Information Platform

Det känns skönt avslappnat att informationen är mindre förslöat efter utan mer Slow Movement (ett spännande koncept som fullständigt dog efter att EU involverade sig i diverse projekt): Teknik är som finare viner. Det blir bättre av att lagras tio - 90 år.

Jag är lika mycket som förra året och 2010 fascinerad av hur många som får betalt för att producera dom här små föråldrade och vanligen spekulerande lite - ibland en försvarlig bit - utanför redan etablerad teknikutveckling.

Jag älskar dock hur dom i allt praktiskt standardiserat överdrifterna om dokument som länkas liksom epiteten om Europas vanliga medborgare. Ett komiskt eller kanske ett fascinerande konstverk av en i hemlighet cyniskt reflekterande EU-skribent har vi i blogg-inlägget länkande en till 100% dokument-trivialitet (mitt kursiva-markering)

"Two months ago, OpenCorporates published our ground-breaking report".
Access to EU Company Data Is Very Poor | European Public Sector Information Platform

Det är inte riktigt att de talar osanning. Utan dom har etablerat en egen nivå på språket där man genomgående blåser upp trivialiteter (det mer sällsynta med värde gör man ofta tvärtom med medan man smyger med projekt involverande ofta tyska forskare och företag då deras ansvariga i några men inte alla områden är bättre på att sålla ut de få projekt som leder till något). Värdet det skapar är att ytligt uttråkade individer från betalande entiteter blir glada med trevligt sammanställd information som inte kräver att dom läser en massa dokument och själva bedömer värdet på en massa strunt som gör dom rädda och förvirrade om de faktiskt skulle jämföra det med världen utanför.

Prioriteten är också ganska lustigt lite uppläxande och upplevd-kunskaps-överlägset mot diverse företag, personer och organisationer de tror läser vad de skriver. Medan frågor som att lösa EuroStat:s datakvalitets-katastrof är bortglömt sedan många år och vad betalande intressenter i många fall kanske rent av inte är intresserade av: EuroStat kände till Greklands falska bokföring av "låne-derivat".

Trevligt data att suga in i den automatiska nyhetsanalysen dock. Projekten levererar nära nog regelmässigt skräp men prioritet är inte utan värde att ta in i nyhetsanalysen. I det abstrakta, ideologiska och trosföreställningar är en del EU-folk inte sällan insiktsfulla. Att konkretisera idéerna till verklighet inte många år efter till och med enskilda personer i allt från publiceringsplattformar till forskningsprediktion klarar dom väldigt sällan inom teknik och forskning med få undantag och ett fåtal generella områden (inte IT eller information) där man ofta presterar relativt acceptabelt.