Marknadsandelar för display annonsering - Facebook är störst

2010-05-15

comScore har gjort en uppsattning av marknadandelarna för display annonsering för US under Q1 2010. Uppgifterna kan tyckas mindre relevanta för Sverige men är i praktiken mycket intressanta att följa.

Vad är display annonsering?

När det gäller display annonsering handlar det om annonser med varumärke, logga eller liknande väldigt enkel annonsering typiskt vad som kallas bannerannonser. Inte sällan bland medelstora aktörer, t.ex. tidningar på nätet, säljs den över många sidor per sidvisning och är ofta mycket dyr.

Marknadsandelar för internets största aktörer

Siffrorna nedan rör endast just display annonsering och t.ex. inte de annonstyper Google huvudsakligen säljer på egna webbplatser samt mäklar till andra. Hade alla typer av annonstyper inkluderats här hade siffrorna sett väldigt annorlunda ut och t.ex. är Google mycket större än Facebook och övriga. Det finns flera andra begränsningar i siffrorna man ska vara medveten om och de diskuteras längre fram.

Den ser vi fördelningen i andel av totalt antal visningar av display annonser:

I siffror framgår skillnaden mellan mindre sajter bättre. Mest intressant är dock att konstatera att Facebook nu är större Yahoo! för display annonser. Det är heller inte alls den enda typen av annonser de visar utan har också andra typer inklusive olika typer av sponsrade sidor.

Facebook.com 176,307 16.2%
Yahoo! Sites 131,555 12.1%
Microsoft Sites 60,187 5.5%
Fox Interactive Media 53,823 4.9%
AOL LLC 32,100 2.9%
Google Sites 25,852 2.4%
Turner Network 15,685 1.4%
Glam Media 7,819 0.7%
eBay 7,483 0.7%
Tagged.com 6,804 0.6%

Annonsnätverk på andra sajter ej inriktade

Här gäller att flera av sajterna precis som mer sällan svenska tidningar har annonsnätverk som sträcker sig utan för egna sajter. Det innebär att annonsering säljs ofta i paket för olika sajter och visas både på de egna och diverse andra. Här påverkar det åtminstone Yahoo! och Microsoft som har stora annonsnätverk hos andra aktörer. Facebook har däremot inte sådana nätverk och mycket sannolikt är därför både Yahoo! och Microsoft var för sig tydligt större än Facebook om dessa nätverk skulle räknas in.

Värdet det till för annonsnätverken är att det ofta är lättare att snabbare ge det antal sidvisningar av aktuell banner man sålt och därigenom kunna sälja annonser i högre takt. Dessutom är riktad annonsering lättare att sälja på egna centrala välkända sajter och genom i paket föra in andra sajter öppnar man utrymme på sajter lättare att sälja annonser på. Det behöver inte vara en nackdel för kunden även om det är något att vara mycket observant på när reklam köps.

Marknadsandelar utan externa annonsnätverk är intressant att se

Just genom att en kvalitetsskillnad föreligger mellan display annonser sålda till kvalitetssajter och mer ospecifierade sajter är det som comScore gjort intressant att som ett komplement se marknadsandelarna för dessa. Det är rimligt att förvänta sig att utvecklingen fortsätter gå så att dessa bättre av kunderna betraktas som två ganska olika affärer.

För Facebook kan t.ex. ge förutsättningar riktade satsningar med mot god kontroll över vilka man når och kompletterat med en lång rad andra åtgärder sponsrade sidor, dataspel, text annonser m.m.

De största kvalitetssajterna är prisvärda

När det gäller internets största sajter upplevs ofta att annonseringen är prisvärd med samtidigt hög tillförlitlighet rörande vad man betalar för. Jämfört med medelstora t.ex. rörande Sverige större tidningar upplever många att den är tydligt dyrare.

Annonser ej inkluderade

comScore har givit följande förtydligande om vilka typer av display annonser de ej avser:

"Display ads include static and rich media ads; excludes video ads, house ads and very small ads (< 2,500 pixels in dimension)"

Relaterat

Fler inlägg om Facebook i urval:

Facebook Like knappen på din sajt steg för steg | Nyhetsbloggen
Tipsa om länkar i Facebook med bookmarklet direkt från sidan du besöker | Nyhetsbloggen

Ännu fler nyheter och guider om Facebook hittas via:

Sociala nätverk och media - 2. Facebook | Nyhetsbloggen

Några analyser och nyheter om annonsering i urval:

Problemet med att horoskop menar att jag ska delta i tävlingar | Nyhetsbloggen
En kul idé om en ny annonstjänst | Nyhetsbloggen
Google har förbättrat Adsense länkenheter | Nyhetsbloggen

Pressmeddelande från comScore:

Americans Received 1 Trillion Display Ads in Q1 2010 as Online Advertising Market Rebounds from 2009 Recession | comScore

Bädda in Youtube spelaren med ändrad bredd, höjd och färg

När jag byggde om layout till Nyhetsbloggen driftsatt på Google Blogger till två kolumner i höger och en del mindre förändringar i övrigt (ej avslutat) har tidigare inbäddade Youtube filmklipp blivit för breda så att de hamnar utanför inlägget. Det går dock att andra och förklaras hur samt hur färgen på Youtube-spelare kan ändras.

Ändra bredd på inbäddad Youtube-spelaren

Youtube sätter en i förväg angiven bredd på filmklippen och den behöver inte passa alla. I Youtube finns några färdiga alternativ att välja mellan efter att du som vanligt klickat på knappen markerad <Bädda in>. Du ser nu inställningarna för inbäddningen i bilden:

Under inställningarna för färgerna finns rutor vars storlek indikerar hur respektive inställning förhåller sig i "verkligheten" jämfört med varandra. Genom att klicka på en får koden den storlek som är angiven ovanför i siffror.

Fortfarande kan man önska ändra storleken till något annat än de fyra alternativen. Det är väldigt enkelt att göra och är bara att ändra siffrorna manuellt i HTML-koden. Nedan är dessa gjorda kursivt:

<object width="480" height="385"><param name="movie"
value="http://www.youtube.com/v/uTfbCOPApsQ&hl=sv_SE&
fs=1&color1=0xe1600f&color2=0xfebd01"></<param name="allowFullScreen"
value="</param><param name="allowscriptaccess"
value="always"></param><embed
src="http://www.youtube.com/v/uTfbCOPApsQ&hl=sv_SE&fs=1&
color1=0xe1600f&color2=0xfebd01" type="application/x-shockwave-flash"
allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480"
height="385"
></embed></object>

Vad man behöver tänka på är att ha rätt proportion mellan bredd och höjd. Dessa ska vara enligt:

Bredd / Höjd ≈ 1.24

Att de avviker något gör ingenting. Vill du nu ha en bredd som är t.ex. 700 blir höjden:

Höjd = Bredd / 1.24 = 700 / 1.24 = 564.516129 ≈ 565

Vill du ha höjden 150 och ska beräkna bredden blir denna:

Bredden = höjden * 1.24 = 150 * 1.24 = 186

För bilder brukar det gå bra att endast sätta bredden som procentsats så skalas höjden så att den bibehåller samma proportion till bredden om inte annat angivits för denna. Det fungerar inte (för mig i Google Chrome) för den inbäddade spelaren. Bredden skalas korrekt och sätts till motsvarande längd av "den del" av sidan spelaren är på t.ex. ett inlägg.

För höjden gäller det att denna antingen måste anges explicit med siffror eller också den via procentsats. Sätts den som procentsats blir resultatet enligt motsvarande andel för inläggets höjd vilket gör det oerhört svårt att passa in med bredden.

Ändra färg på Youtube spelaren

Det finns flera färdiga alternativ att välja mellan när man bäddar in spelaren. Vill man välja ett annat än i förväg angivet (vad du senast valt eller om du aldrig valt den grå varianten).

Vill man ha en annan färg ska det enligt YouTube Embedded Player Parameters - Colors i dokumentationen i Google Codes för API till spelaren gå att förändra (för Youtube diskuteras det längre ner) via:

"color1, color2
Values: Any RGB value in hexadecimal format. color1 is the primary border color, and color2 is the video control bar background color and secondary border color."

Det avser emellertid inte självklart webbsajten Youtube utan API till webbtjänsten Youtube som den ses för systemutvecklare. Allt i standarden behöver inte vara implementerad i varje lösning som ger kod. För färgerna fungerade det med de jag prövade att ändra till.

För att hitta att ersätta standardfärgerna kan t.ex. följande tabell användas:

The Other RGB Color Chart | Tayloredmktg.com

För färgen du vill använda kopierar du värdet angivet i kolumnen HEX #. Det värdet ersätter du värdena redan angivna med och i exemplet nedan för tecknen gjorda kursivt: (behåll 0x):

<object width="480" height="385"><param name="movie"
value="http://www.youtube.com/v/uTfbCOPApsQ&hl=sv_SE&
fs=1&color1=0xFF6600&color2=0x0000CC"></<param name="allowFullScreen"
value="</param><param name="allowscriptaccess"
value="always"></param><embed
src="http://www.youtube.com/v/uTfbCOPApsQ&hl=sv_SE&fs=1&
color1=0xFF6600&color2=0x0000CC" type="application/x-shockwave-flash"
allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480"
height="385"></embed></object>

Ett exempel

Nedan har vi ett exempel där filmspelaren fått bredden 200. Höjden beräknades med 200/1.24 och avrundades till 161.

Kanten på spelaren fick den nästan vita färgen ffafa medan tangenterna fick bli 5f9ea0.

Det färdiga resultaten har vi nedan:

Mer om Youtube

Fler guider och tips om Youtube:

Multimedia i tidningar på nätet | Nyhetsbloggen
Youtube för lansering av tidningar, bloggar och magasin | Nyhetsbloggen
Skicka bulletiner till Youtube prenumeranter (följeslagare) | Nyhetsbloggen
Socialdemokraternas strategi för trafik på nätet | Nyhetsbloggen
Videokameran Flip Mino HD bra för tidningar och bloggar | Nyhetsbloggen
Spännande framtida applikationer för Youtube | Nyhetsbloggen
| Nyhetsbloggen

Att använda filmklipp hittade på Youtube inbäddade med spelaren är ett sätt att illustrera inlägg - eller bygga en hel nyhet eller inlägg på - men fler möjligheter finns och många tips hittas via:

Illustrera - Introduktion | Nyhetsbloggen

Resurser om Youtube (officiell blogg m.m.) och sociala nätverk hittas via:

Sociala nätverk och media | Nyhetsbloggen

Dikter och poesi av Hans Husman

Många som skriver poesi förstår jag har gjort det sedan de var unga eller vandrande i naturen. Jag började skriva poesi i vintras utan att ha gjort det annat än enstaka gånger i den större inspiration ett kort ögonblick i kärlek till en en vacker kvinna ibland kan skänka dig.

Foto: TakenByTina Licens: CC by-nd 2.0

Själv oavsett var inspirationen kommer ifrån skriver jag min poesi vid samma dator jag skriver forskningsnyheter, artiklar, konsultrapporter, e-post och tweets. Min poesi skiljer sig föga från annat jag skriver. Det är de enklare rader utan att ha annan ambition att sätta ord till upplevelser eller kunskap med är vanlig text inte räcker för min förmåga.

Det är ord som kommer från stora saker ändå enkla utanför mig: fåglarnas spännande liv i högre hastighet än mitt liv. himlens blåa och gula ljus, skönheten hos kvinnor, glädjen av god mat och den röda kraften en hård strid väcker och föder härligt större.

Enkelheten tillsammans med det stora gör poesin till vad som för mig gick att ibland fånga något av skönheten - i vanliga ord är denna kontrast för mig svår att visa i vanliga ord - men oftast endast uttrycka plågsamt undermåliga trivialiteter (för mig att behålla mycket publicerat är vad jag ser som en mental övning för att utveckla mig).

Dikter på Nyhetsbloggen

Följande är de dikter jag publicerat på Nyhetsbloggen och det bör med ett fåtal undantag vara allt.

Poesy: A trivial city in the dark torturing the reminding light
The Shadow of The Tiger
Dikt om temperaturen
Längtan efter stormen
Samtidigt dikt, recept, nyttigt och är frukter och bär
Duvornas krigsmonument
Poem to the Love of the Cold Rain
Dikt om Mr Basset på väg till Miss Papillon med en stor korv
En till dikt om den mystiska hunden som kom med prinsessan
Dikt om den feta lilla hunden Basset hungrig på korv och Papillon
Dikt där Labrador upplever lite rädsla för första gången i livet
Dikt till en hund som fick en kanske lättare död än han hoppats på
Dikt om att en stackars hund som dog medan hon åt upp sin valp
En dikt om allt stämningshöjande och trevligt (komplett lista?)
En dikt om vardagens alla praktiska problem
Dikt om en elak liten fransk hund
Dikt till en modig Canadian Eskimo Dog
Poesi om modiga hundar som fiskade, apporterade ankor och kunde använda fiskenät
Dikt om två kärleken mellan två hundar i den karga kanadensiska vintern
Dikt om ögonblicket när labradorerna uppstod
Poesi om trofasta brittiska hundar
Dikt om en prinsessa i exil
En dikt till en vacker kvinna i svart
Dikt om alla vackra leende kvinnor
Poesi - En kärleksduva försöker få sin man till säkerhet
Dikt om en modig duva
Dikt om tillväxt av en idé
Dikt om det hatiska mörker som vrålar mot oss i allt tätare väggar
Poesi från en trivial natur
En dikt till en förlorad fågel
Dikt till denna morgons första morgonrodnad
En dikt om att ge när det är lätt att ta allt
Dikt till en Park
Poesi till Sextanten - Storslagenhetens Navigation
En kärlekssång jag skrev på engelska
Poesi till alla Ljusa färger födda av Solen
Poesi till en vacker svart ninja
En dikt till mindre än en kvinna är i mörker
Poesi om magins skönhet på vardagens kris
Poesi till vacker och mystisk ninja
Poesi till att tyst vänta på batteriladdning
Poesi till rumstid, tid, datum (tidslinje) och nuhet
Mer poesi
Dikt till Stormen
Poesi till Nashi-päron
Dikt till mobilerna som shopping-verktyg
En till dikt från Pryltrend
Två dikter till Googles fenomenala statistik
Poesi till en kvinna i blått i Gomorron Sverige
En dikt till soluppgången
Poesi till lite ljus
Poesi om sensuella siffror
Poesi till Sötma av seger
Dikter och Tankar till det Så Vackra
Dikt till en gyllene kvinna
Poesi till Gulliga vapen
Poe

Poesi från en trivial natur

Min dikt från i morse om två modiga duvor som i kärlek möttes i en grym värld där det plötsliga nedslaget av en rovfågel rövade bort livet hos en älskade fångade en stark händelse.

Jag blev efter alldeles förtvivlad över hur han flög runt och trodde jag letade efter henne. Nu var det inte riktigt vad han gjorde och troligast förstod han direkt när rovfågeln slagit ner vad som hänt. Han hittade en ny bird istället för hans chick som vandrat vidare till den stora fågelns mage.

A very very short moment - terror, pain and sorrow
10 s it takes before moving on
Checking out single chicks

40 minutes later
A new chick found
In love he cuddles her as much or more

Might he hunts the good spot a bit more alone - Perhaps thinking of his loost love? - on his way to find sticks
While his new chick is nesting stick after stick
But mind you he did fly to get her down from the rough place the big black birds want have doves hanging around

Jag tror att jag bäst sammanfattar den här händelsen med att naturen kan visa oss hjältemod, kärlek och fruktansvärd smärta men att den även kan vara osmakligt trivial och att det senare bäst glöms om man vill få glädje av det första.

Kanske ska jag känna mig nöjd med att han inte också kom dragande med en bunt fjädrar från sin första flicka för att göra boet varmt för hans nya? Att känna samma glädje av att se honom kärleksfullt ge hans nya kvinna uppmärksamhet går inte. Om hon dykt upp i morgon hade det känts mer passande.

Bee Gees - Stayin' Alive från 1977 var det jag kom att tänka på från musik som kunde passa in som en alternativ reflektion över en händelse där naturens trivialitet och storslagenhet möts i känslomässig förvirring.

En dikt till en förlorad fågel

Många gånger har jag fått sådant nöje över de två nyförälskade duvorna som brukar hålla till framför mitt fönster. Idag får dåligt samvete över hur jag bara ett ögonblick innan irriterade mig över deras enkla men oerhört vackra värld. Det inspirerade mig i alla fall till en vacker dikt.

In fighting sky
Two cute birds hurry for food

Though nesting
Not once forgetting precious moments of love and cuddle

High up a scary shadow
Diving in immense beauty
Suddenly one lover gone

Her friend fleeing in terror
Just a little bit before turning in search for ever loost love and life

Känner jag duvorna rätt kommer det snart andra och jag lär ha glömt det långt innan.

Dikt till denna morgons första morgonrodnad

Den förra dikten jag skrev i natt hade vissa kvaliteter och inte bara som verbalisering utan även i sitt val av ämne. Detta är istället en ren trivialitet skriven på mindre än minut om hur dagens väder ser ut att utveckla sig utifrån hur det ser ut just nu.

The first morning light

Thin clouds retreating for yellow light
But big scary cumulus gathers followers
Still fights a few open skies

Light deep in heavy blue and blackness
whisper in tiredness about battle through evil clouds and a day of rain and sun

Med tur kan vi dock ändå få en solig dag. Risken finns också att det blir en mörk dag fylld av regn. Min gissning är dock både regn och en del sol precis som igår. Faktiskt kan jag konstatera att saker går åt rätt håll och det kan med tur om Apollon vill skänka oss den gåvan bli en hel del sol.

Solen

En dikt om att ge när det är lätt att ta allt

Vad som väcker skräck, mod och medlidande och var vi är starka är inte entydigt. Människor kan leva hela sitt liv utan att någonsin behöva möta ett ögonblick när de tvingas visa sin verkliga styrka eller falla till att handla inkorrekt:

Ögonblicket när de i största svaghet frestas med vad de mer än något annat törstar efter.

Styrka kan vara att vända sig bort och ibland räcker det. Andra gånger är det att återvända för att ständigt möta samma utmaning med kunskap om och accepterande av att det ständigt kommer vara en lika svår prövning men nödvändig för att bygga verkligt värde för andra. Ännu mer när det sker med förståelse att misslyckande är troligt.

Jag valde att uttrycka det i engelska därför att jag just nu allt mer upplever att det är ett språk för mig bättre lämpat för diktande.

Immense power
shown by a Daemon
A glimps of horror

Sudden wings of music - An angel rushing in
A panorama filled with possibilities of peace

A glimps of Pandora
To hunt years to come

Navigation of pain must form the true heart
When any step off road takes away the pain and gives the gift

Knowledge of open eyes
Crafting a solution to come