Nytta av att bli refuserad och hur risken minskas

2009-11-28

Svenska Dagbladet publicerade flera artiklar med tips och råd till författare som blivit refuserade. Den första tar ger en bild av vad som avgör och hur redaktörerna tänker. På slutet finns en punktlista med konkreta tips. I artikeln framgår det att refuserande närmast är en naturlig del av den konstnärliga utvecklingen:

Tack för ert manus, men...

Punktlistan med de fem tipsen finns också publicerad separat:

5 goda råd till blivande författare

I artikel två listas en lång rad av världens mest kända författare och som blivit refuserade:

Lista: Världsförfattare som blivit refuserade

På Nyhetsbloggen finns flera guider för skribenter även om ingen är riktad mot romanförfattare utan mer för alla vardagens brödskribenter. De av längre guider intressanta för skribenter hittas via:

Användbart för skribenter

Guider för tidningar

Börja blogga i 14 enkla steg

En troligen användbar för många är denna lista med tips mot skrivkramp:

17 tips mot "skrivkramp" (prokrastinering)

Typ av aktör som hackade UEA är okänt

Jag har inte följt eller seriöst läst vad som publicerats avseende hacking-angreppet där e-post rörande klimatforskning kopierades från University of East Anglia och sedan publicerades. Ändå får jag intrycket att media m.fl. drar slutsatser om angriparna trots att inga fakta så vitt jag vet är kända. Ett exempel på det har vi i Guardian:

"It's a shame that some of the sceptics have had to take this rather shallow attempt to discredit robust science undertaken by some of the world's most respected scientists. It's no surprise, with the Copenhagen talks just days away, that this has happened now."

Från: Climate change email hacking to be looked into by University of East Anglia

Vad är det i uttalandet jag reagerar på? Jo "sceptics". Det är inte alls självklart att det är någon som är engagerad eller ens har någon åsikt i frågan. Angriparen kan vara betald och det är heller inte säkert att dennes uppdragsgivare eller arbetsgivare har någon personlig åsikt som spelat in i motivet. D.v.s. de kanske rent av personligen tror att uppvärmningen är verklig men valde att genomföra denna operationen i informationsinhämtning av ekonomiska eller politiska orsaker. Det är dock ingenting vi vet heller utan bara ytterligare ett alternativ där inget stöd för något av alternativen ännu finns vad jag vet (men jag bara läst enstaka nyheter i ett par tre tidningar).

Ska gissa lite tror jag inte oavsett vilken typ av aktör som tog initiativ till angreppet att det kommer påverka Klimatkonferensen i Köpenhamn negativt. Jag räknar med att konferensen kommer leda till en tillräcklig framgång d.v.s. att frågan därefter (ev. med något uppföljande möte inte allt för långt därefter) rör sig tydligt framåt under överskådlig framtid utan att nya politiskt krävande överenskommelser krävs.

Tidigare inlägg rörande klimatfrågan:

Klimatkonferensen i Köpenhamn ska bli framgång (11/28/2009)

Lovande signaler inför Klimatkonferensen i Köpenhamn (11/17/2009)

Behöver hantering av den globala uppvärmning ge sämre ekonomi? (11/17/2009)

SVT har blogg om klimatfrågan (11/13/2009)

Åter rör sig klimatfrågan framåt (10/20/2009)

Vad har hänt med klimatfrågan? (10/15/2009)

Klimatkonferensen i Köpenhamn ska bli framgång

Att President Obama menar att klimatfrågan är viktig är känt men många fler politiker har stort inflytande i frågan. Att Statsminister Reinfeldt klarade att ta EU till att visa ledarskap kan därför visa sig kritiskt för klimatmötet och längre fram hela mänskligheten.

Statsminister Reinfeldt har gjort ett exceptionellt arbete när det gäller klimatfrågorna. EU tog ledarskap och visade vägen. Det kan visa sig avgörande för hela världen. Dessutom är det ett politiskt genombrott för EU-samarbetet genom att EU aldrig tidigare visat ledarskap i någon fråga globalt kritisk.

Vi kan nu se att USA följer efter. Hade EU inte nått fram hade de siffror President Obama nämnt knappast varit aktuella. Vi vet att President Obama prioriterar klimatfrågorna men det är många fler politiker som har inflytande i de här frågorna och de behöver se att resten av världen går före. Nyhetsrapporteringen av klimatfrågan politiskt i USA är långt ifrån bra rapporterad i någon svensk tidning när det gäller analys men denna på SvD kan i brist på bättre länkas:

Obama till Köpenhamn med konkret miljömål

Idag upplever jag så smått att Kina kanske börjat signalera att de är beredda att nå samförstånd om konkreta reduktioner i utsläpp under Klimatkonferensen i Köpenhamn. Här kan jag dock ta fel och jag ska ta och följa upp om ett par dagar också med en nyhetsanalys (rörande mycket gillar kommunistpartiet att informera hur de tänker via Xinhua m.m. men det är tidigt att titta nu tror jag och jag känner egentligen inte för att göra det alls så att behöva göra det mer än en gång känns inte aktuellt).

Kinesiska kommunistpartiet ska inte underskatta betydelsen av klimatfrågan. Det är många geografiska regioner som kan få stora problem i form av översvämningar, snabbt växlande väder och andra allvarliga problem som påverkar stora delar av deras befolkning. Utan att vara expert kan jag tänka mig att risodlingar är oerhört känsliga för det kaotiska väder som är att vänta. Om de struntar i befolkningen kan de istället reflektera över att om Kina äventyrar resten av världens säkerhet genom att fortsatta enorma utsläpp lär demokratirörelserna i landet få ett betydligt större stöd. Hela världens befolkning skulle kraftfullt engagera sig. Vidare leder den svält och övriga problem som kan uppstå givetvis direkt till omfattande "oroligheter".

Tidigare inlägg om den globala uppvärmningen och klimatkonferensen i Köpenhamn:

Lovande signaler inför Klimatkonferensen i Köpenhamn (11/17/2009)

Behöver hantering av den globala uppvärmning ge sämre ekonomi? (11/17/2009)

SVT har blogg om klimatfrågan (11/13/2009)

Åter rör sig klimatfrågan framåt (10/20/2009)

Vad har hänt med klimatfrågan? (10/15/2009)

President Obama tog jag nyligen med som dagens citat här på Nyhetsbloggen. Han tillsammans med Ambassadör Huntsman uttryckte sig så elegant i Shanghai:

Dagens citat: President Obama