Typ av aktör som hackade UEA är okänt

2009-11-28

Jag har inte följt eller seriöst läst vad som publicerats avseende hacking-angreppet där e-post rörande klimatforskning kopierades från University of East Anglia och sedan publicerades. Ändå får jag intrycket att media m.fl. drar slutsatser om angriparna trots att inga fakta så vitt jag vet är kända. Ett exempel på det har vi i Guardian:

"It's a shame that some of the sceptics have had to take this rather shallow attempt to discredit robust science undertaken by some of the world's most respected scientists. It's no surprise, with the Copenhagen talks just days away, that this has happened now."

Från: Climate change email hacking to be looked into by University of East Anglia

Vad är det i uttalandet jag reagerar på? Jo "sceptics". Det är inte alls självklart att det är någon som är engagerad eller ens har någon åsikt i frågan. Angriparen kan vara betald och det är heller inte säkert att dennes uppdragsgivare eller arbetsgivare har någon personlig åsikt som spelat in i motivet. D.v.s. de kanske rent av personligen tror att uppvärmningen är verklig men valde att genomföra denna operationen i informationsinhämtning av ekonomiska eller politiska orsaker. Det är dock ingenting vi vet heller utan bara ytterligare ett alternativ där inget stöd för något av alternativen ännu finns vad jag vet (men jag bara läst enstaka nyheter i ett par tre tidningar).

Ska gissa lite tror jag inte oavsett vilken typ av aktör som tog initiativ till angreppet att det kommer påverka Klimatkonferensen i Köpenhamn negativt. Jag räknar med att konferensen kommer leda till en tillräcklig framgång d.v.s. att frågan därefter (ev. med något uppföljande möte inte allt för långt därefter) rör sig tydligt framåt under överskådlig framtid utan att nya politiskt krävande överenskommelser krävs.

Tidigare inlägg rörande klimatfrågan:

Klimatkonferensen i Köpenhamn ska bli framgång (11/28/2009)

Lovande signaler inför Klimatkonferensen i Köpenhamn (11/17/2009)

Behöver hantering av den globala uppvärmning ge sämre ekonomi? (11/17/2009)

SVT har blogg om klimatfrågan (11/13/2009)

Åter rör sig klimatfrågan framåt (10/20/2009)

Vad har hänt med klimatfrågan? (10/15/2009)