Skämtteckning: Earth Day

2011-04-23

En eller två dagar sent kanske men man stora konstnärer som jag leverar ett så större värde genom att låta gudarna före oss med sin inspiration när ödet är riktigt för det. Dessutom var den inte tänkt för Earth Day från början. Istället tänkte jag mig trevlig natur och halva-skämtet så att säga.

Här fick jag ju med det samt att det blev lite förstärkt genom att det är ett riktigt otrevligt arbeta att röja upp ett miljöförstört träsk. Många argumenterar ju också att Västerländet står för mycket av miljöförstöring men det är en grov förenkling där vi har en kraftig utveckling i stora delar av världen för miljöförstöring medan långsiktiga lösningar på det i nyteknik utvecklas huvudsakligen i Europa och USA.

Skämtteckningen passar ju nu när jag försöker se goda algoritmer för att hantera mer eller mindre och svart eller vitt. Här har vi ju nu relativa värde på så många sätt. Att göra det mer sällsynta som ger varians relativt vardagen. Relatera en uppfattad en egen flock till en annan i värde och uttrycka det egna uppfattade högre värdet genom att mena att de borde göra det man uppfattar som tråkigt vilket också då anses vara ett sämre arbete.

Nu ändras inte sådan värdering snabbt på något sätt att döma av något jag sett att man hjälpligt kan följa bakåt i tiden. Tvärtom tycks mycket ärvas lite omvandlat ganska långdraget.

Jag gav kanske inte var den här är optimal i men bär det som en komponent ett namn: ridicule. Vad som kom till mig som inspiration till det namnet var Umberto Ecos Rosens Namn filmatiserad med Sean Connery som en lätt manisk mordlösande munk vandrande runt i ett kloster på den italienska landsbygden. Döda munkar dyker upp lite varstans liksom snart de officiella mördarna: inkvisitionen. Det visar sig att åldrad gammal blind bibliotekarie som knappt rest sig upp utan hjälp klarat av det hela via gift och dessutom vid slutet om jag kommer ihåg rätt (jag såg den kanske tio eller 15 år gammal) imponerande uppvisning i vighet stapplande runt i ett enormt dolt bibliotek där han förvirrar bort vår hjälte-munk och hans assistent.

Det dolda biblioteket har han fyllt med böcker han anser olämpliga att läsa men han har inte klarat att bränna dem. Några har läckt ut innehållande farliga skämt om kyrkan, furstar m.m. Komiska bilder. Skämtens unikhet förhöjer givetvis också deras värde för de få som får tag i böckerna.