Blandade Länktips: 2009-11-01

2009-11-01

I Dagens Nyheter hade vi idag en mycket läsvärd artikel: Ett skratt förändrar världen. Jag hittade den inte i webbutgåvan men den bör läsas. Den bakomliggande principen och metoden fungerar faktiskt. Det här berörts här och på andra ställen av och till om än ej samlat. Jag menar att en grundläggande faktor bakom effekten är att dåligt humör stör vår problemlösningsförmåga och smalnar av den:

Paradoxens mitt II (6/08/2009, Zen)

Det innebär inte att allt ska glömmas och snarast nu när the Smiling face trenden accelererats runt om i världen ska vi passa på att ta ut alla gamla spöken. Därför att riskerna för överreaktioner m.m. är lägre och utrensning ger oss bättre möjlighet att gå framåt till en klarare värld. Bra inlägg inkluderar:

Vilka tidningar stödjer publicering av Rosenholz-kartoteket?

I Dagens Nyheters webbutgåva kan vi istället rekommendera:

Halvvägs i mål

Jag vill noga mena att vi är mer än halvvägs i mål därför nu finns något gemensamt för EU och en ledande region har visast ledarskap genom att gå före. Reinfeldt har gjort ett bra jobb och jag kan se från bilder m.m. att det tröttat ut honom. Från mig har han redan fått två av den finaste medaljen Nyhetsbloggen delar ut:

Åter rör sig klimatfrågan framåt (10/20/2009, Zen)

Klimatfrågan marscherar framåt (10/30/2009)

I Expressen får vi några nya citat från Jan Guillou om KGB-affären:

Jan Guillou ångrar inte kontakten med KGB

Det han säger och gör tycker jag stämmer med hur jag bedömt hans personlighet där vi nu också har följande uttalande:

"Det är mycket intressant att som journalist få uppleva ett riktigt drev. En fantastisk upplevelse, sade han i söndagens Agenda."

Allt det menar jag talar för att han i princip talar sanning. Att han varit en stor KGB-spion tror jag inte ett ögonblick på men kan ha utnyttjats lite och kanske har någon annan rört sig runt honom om under perioden och efteråt. Den här typen av affärer hänger ofta samman i en som Sverige liten population därför att antalet samtidigt "tveksamt rapporterande" med tyngd är begränsat.

E24 skriver om runt Volvo-affären aktuella Li Shufu:

Hisingen hägrar

Själv är jag inte lika säker på att Geely blir köpare av Volvo. Faktiskt tror jag att det bästa för Geely är att dra sig ur affären. SAAB gav inte samma tydliga dominans och blev ägarmässigt en aning "stabilare" (jag avser inte ekonomiskt vilket jag inte försökt bedöma). Med Volvo blir inflytandet via underleverantörer en aning för stort för att det ska kännas bra för någon. Vid köp tror jag en motreaktion kommer och Geely ska bäst undvika det särskilt som de köpt mycket 2009. Att istället vårda befintligt är mycket klokt och mitt råd till Shufu.

SvD rapporterar och tycker om Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik i:

S-linjen för jobben har inte förnyats

Vad jag menar är viktigt för båda blocken är att prioritera är ensamföretagare med lägre lön. Vi är en grupp som växer snabbt och sämre prioriterade på alla sett och viss. Regeringen utlovade ju lite där och jag tror säkert att S vinner på att göra det samma.

På Aftonbladet debatt får Rättvisemärkt stöd i:

Välj en Rättvisemärkt bröllopstårta, Victoria

Mer att läsa om Rättvisemärkt på Nyfiken vital:

Rättvisemärkt är bättre för världen

Makrobloggen argumenterar för att Japan är "tillbaka":

Japan tillbaka på tillväxttåget

Jag håller med och tror deras ekonomi fortsatt i lugn och försiktig takt kommer stärkas under lång tid.

Dagens skämtteckning - Berglins - på SvD var ovanligt rolig:

Berglins

Jag kan tänka mig att det kan vara en ny utmaning att klättra upp på ett berg och upptäcka att andra redan sitter där och är klara och dessutom hunnit med en massa annat. Välkommen upp på berget :-D Delvis illustrerande samma sak har vi med ett stycke musik på Pryltrend som utmärkt sammanfattar det här året fram till nu:

Blondie - Accidents Never Happen

Eller direkt från Youtube:

2010 kommer blir ett mycket intressant år och är jag övertygad om för mänsligheten väldigt gynnsamt. Alla viktiga frågor går mot rätt håll. Vi kommer lokalt i Västerlandets städer se mindre våld, lugnare och färre väpnade konflikter, minskade utsläpp och ökad glädje. Det samma kommer för flera av faktorerna gälla industrialiserade delar av Asien liksom stora delar av Afrika.