Google Earth visar jordbävningen i Kina

2010-04-20

Jag pekade tidigare på att Google Earth på många sätt kan bidra till en bättre värld i en färsk artikel:

Att låta rymden inspirera till en bättre värld

Även om den ganska högupplösta bilden från GeoEye-1 inte är det mest tydligaste exemplet på det stora värde jag tror skapas och ännu mer kommer realiseras illustrerar det enda utmärkt ett av de värden jag pekade på:

1. Det visar ett aktuellt samhällsproblem.

2. Samhällsproblemet visas från ett nytt perspektiv.

Att det sker från ett nytt perspektiv gör att invand bort-filtrering av ett problem eller kanske viktigare naturens skönhet kan minska eller försvinna.

I bilden Google tog fram visar de hur stor skada jordbävningen orsakat:

Exemplet är talande även om jag verkligen tror att Google Earth ger mer värde för vackra eller "avslappnat" intressanta bilder. Effekten från närbilder av katastrofen är redan väldigt stor.

Dock ger bilden konkret värde på ett annat sätt genom att indirekt visa upp de webbsajter Google tog fram för att hjälpa till:

chinapersonfinder.appspot.com/
www.google.com/relief/qinghaiearthquake/

Mer om fotot av jordbävningen finns att läsa i:

Imagery for Qinghai, China earthquake | The Official Google Blog

Guider och tips rörande Google Earth och allmänt satellitbilder:

Satellitbilder för media | Nyhetsbloggen

Google Places "ersätter" Local Business Center

Google flyttar nu in Local Business Center in i Google Places och förändrar vad tjänsten gör. Hur tjänsterna redan tidigare fungerat tillsammans förklaras av följande citat:

"Four million businesses have already claimed their Place Page on Google through the Local Business Center, which enables them to verify and supplement their business information to include hours of operation, photos, videos, coupons, product offerings and more. It also lets them communicate with customers and get insights that help them make smart business decisions."

Från: Introducing Google Places | The Official Google blog

Nya funktioner som till kommer är:

1. Möjlighet att visa vilka geografiska områden som hanteras.

2. Företag utan fysisk butik kan hålla adressen privat.

3. För $25 US per månad kan affärer välja särskilda städer där deras listnings bättre syns på Google.com och Google Maps via tags. Detta är ännu inte infört för alla städer ens i USA.

4. Bilder på affärer går att ladda upp för insidan. Läs mer i:

maps.google.com/businessphotos

5. Företag i USA kan från dashboard sidan i Google Places ladda ner en QR Code som är unik för dom.

6. Google gör ett varv till av "Favorite Places program". Det inkluderar att posta fönsterdekaler till 50 000 affärer runt om i USA vilka inkluderar en QR code. Även om jag inte vet något mer om programmet förnöjer det mig att QR koder blir vanligare. De ser härligt kreativt japanska ut och är helt obegripliga utan färskare mobiltelefoner eller annan läsare.

När det görs som Google gör ger det en trevligt varm känsla av folk utan mobiler utelämnas från något potentiellt användbart. Jag menar vem vill inte dokumentera varor man köper, butiker man besöker m.m. för att t.ex. följa vad man spenderar på varor eller sprida glädje för alla följeslagare på Twitter om allt kul man gör. Det är nästan att jag lätt funderar på att byta ut min sex år gamla GSM-telefon.

Mer om "Favorite Places program" finns att läsa i:

Explore a whole new way to window shop, with Google and your mobile phone

Begäran om "censur" Google får från olika regeringar

Google har börjat publicera antalet förfrågningar om "censur" de får från olika regeringar runt om i världen. Givetvis faller egentligen inte allt av det under vad som korrekt ska sägas vara "censur" ens om det implementeras av Google men det är svårt att hitta ett bra namn på det.

Information om detta finns på Googles officiella blogg:

Greater transparency around government requests

En karta där antalet förfrågningar finns publicerat från de flesta aktuella länder (undantaget Kina) hittas här:

www.google.com/governmentrequests/

Kartan är dessutom ett fint exempel på vad som är möjligt att göra med Googles verktyg och API:er runt kartor. Några inlägg på Nyhetsbloggen som diskuterar dessa och likartade möjligheter dessa ger:

Buzz, webbkameror och foton på Google Maps
Hur mediekoncerner i underrättelseanalys kan visualisera och navigera geografiska data
Satellitbilder för media
Geografisk lokalisering för anpassad presentation på nättidningar
Illustrera med foto, filmklipp, kartor, teckningar m.m.
Geografiskt lokaliserad information för insamling

Dagens tangentbord visar mänsklighetens förfall

Min första dator var en C64. Den hade ett väldigt kompakt tangentbord även om jag tråkigt nog hade den senare vita varianten där tangenterna var mer praktiskt placerade. Det kompakta tangentborden danade min hjärna och erbjöd en för barn hälsosam svårighet att göra saker med.



Dagens ungdomar klarar inte ens av att skriva in enstaka sökord med ett riktigt tangentbord.

Förutom alla dåliga nya idéer vi skulle slippa om de bara lyssnade på oss 70-talister behöver de nu också särskild mjukvara utvecklad.

Mjukvara som bättre kunde bli något jag skulle ha nytta av.

Det är samma problem som med de äldre generationerna som en massa skräp också utvecklas för som jag saknar nytta av.

Jag kommer ihåg från universitet att TDB hade amerikanska tangentbord till sina OpenWindows terminaler och Sparc arbetsstationerna. Å, ä och ö fanns förvisso men vi var tvugna att lära oss en komplicerad tangent-kombination där det krävdes att tre tangenter trycktes ner samtidigt.

Det gjorde oss helt säkert till bättre människor men då var vi också födda på 1970-talet - Den bättre generationen. Generationer födda innan 1970-talet är mer förstockade, onödigt konservativa och teknikfientliga även om det är glidande skala. Yngre generationer är ofta slarviga och inte bara rörande klädsel, har opraktiska, omogna och dåliga idéer som vi alla skulle må bra av att slippa och som vi enkelt skulle få slippa om de bara hörde upp lite bättre på oss födda under 1970-talet.

Förfallet hos de yngre generationerna riskerar tråkigt nog att bli en ond cirkel. Deras förslappade attityd till livet har lett fram till pekskärmarna. I mycket är de förlorade generationer och det är inte mycket annat att göra än att ge dem vad de behöver för att de överhuvudtaget ska kunna producera i det lilla.

Vi kan nu se att Google tvingats införa ett liknande handikapp stöd för dom yngre generationerna. De börjar nu bli så förslöade att de inte ens längre klarar att skriva in sökord:

Virtuellt tangentbord ges med Google | Pryltrend

Tråkigt nog innebär det också en risk för att sjukan sprider sig vidare till nya generationer som också förslappas på samma sätt.

Resultatet blir en allt hårdare arbetsbelastning på oss födda på 1970-talet. Vi måste både hantera tidigare generationers alla förstockade idéer samtidigt som yngre generationer spär på problemet med en undermålig förslappad attityd och en massa dåliga nya idéer.

Mer om Googles nya tangentbord

Här är en artikel med mer information om Googles virtuella tangentbord:

Google Including Virtual Keyboards In Search Results | Seroundtable

Seroundtable är inriktad på reklam och marknadsföring på nätet. Tveklöst innebär dom yngre generationernas förslappade attityd många goda möjligheter inom det området. Massor av saker vi sunda 70-talister gör själva behöver dom säkert onaturligt förenklade verktyg och lösningar för att göra.

Artikeln på Seroundtable hittades via följande Buzz:

www.google.com/profiles/svartling#buzz

Min Buzz hittas via:

feeds.feedburner.com/hans-husman-Google-Buzz
www.google.com/profiles/husman.hans#buzz