Media och forskning i en global värld: Kritiska områden

2010-09-15

I ett allt mer konkurrensutsatt internet där även den förrädiska bokvärlden växer i antal per år trots att vi verkligen hade alla nödvändiga böcker långt tidigare som visat av Bertrand Russell med dennes Västerlandets visdom är det viktigt att våga tänka paketering och läsarnytta.

En av de nöjesbranscher - och i någon mening är allt som publicerar en variant av detta - som kan detta bäst att lära från är Hollywood. Populära filmer inkluderar många "typer" men där relativt få är vad populärvetenskapliga sajter som Nyfiken vital, universitet som Uppsala Universitet eller forskningsinstitut kan använda. Disneys Askungen eller Bolt var båda väldigt bra filmer men de passar inte oss och här går vi igenom några starkare alternativ med praktiska exempel på tillämpning. Här gör vi en fullständig genomgång där vi penetrerar frågorna till djupet och identifierar de områden som attraherar mest pengar och där satsningarna har verklig långsiktighet vilket skapar en trevlig avslappnad arbetsmiljö.

Innehåll

Beskydd mot allt otäckt i rymden kräver miljarder i forskning

Vi har katastrofen som kommer inom 48 timmar och inkluderar en stor bomb eller en meteorit. Det är filmer som alltid åtminstone betalar sig och av och till säljer riktigt bra.

NASA som varit i verksamheten inspirera befolkningen ända sedan tidiga Kalla kriget upptäcker ju också regelbundet stora stenar som är på väg mot jorden eller som redan ska ha träffat oss. Gemensamt för alla sådana är att de kanske kommer träffa oss långt in i framtiden eller det skedde för evigheter sedan.

Vi inser att det är bra att ha NASA kvar givet dessa stenar men om de har fel kring någon av dessa händelser får vi aldrig veta det (för långt in i framtiden och givet avrundningar och beräkningsfel är det inte ens säkert vi i något fall kan se stenarna som missas med annat än teleskop utanför jorden).

Det kan ju vara något också för t.ex. Göteborgs universitet och Uppsala Universitet också? Stora rymdstenar är ju inmutat men varför inte otäckt farliga sporer från rymden? Eller kanske fånga upp detta hot som ser ut att behöva ett engagerat universiteten som behöver några miljarder extra att följa det kontinuerligt:

Chandra Finds Evidence for Stellar Cannibalism
Hur många är dom? Rör dom sig mot vår sol? Finns risk för att solen kommer bli uppäten av en eller flera andra solar? Hur kan vi skydda den? Känns mycket otäckare än stenar.

Att hitta liv ger miljarder i forskningsanslag

Den stora saken är dock att hitta liv i rymden. Problemet med det är att vad vi har tillräckligt nära för att följa är inte miljöer som är särskilt gynnsamma för liv. Enklare liv kan tänkas överleva kortare perioder men även om många andra menar annorlunda tvivlar jag starkt på att de överlever oavsett robusta särskilt länge t.ex. på Lunar eller Mars (där vi ju faktiskt har landat).

Emellertid finns en enklare metod som kan tillämpas för att nå målet: hitta liv i rymden och få stora anslag. Givet att vi besökte månen förorenade vi säkert miljön där och det är mycket möjligt att enklare sådana organismer överlevde och har givet strålning (gamma m.m.) i vissa vinklar kanske inte för höga doser förändrats tillräckligt via mutationer för att inte uppenbart vara cyanobakterier, jästsvampar eller bakterier från jorden längre.

Visst att jag är övertygad om att sådant dör ut förr eller senare men levande små kolonier kan fortfarande finnas runt om sådant man lämnade kvar på månen. Först där får störst värde av det (denna metod antydde jag faktiskt åt någon annan också som hade mycket roligt åt den men vem vet så intresserade gör bäst i att skynda sig - detta har sociala media frontpage potential runt om i hela världen...).

Följande vet jag föga om och jag tror säkert NASA tvättade sin Mars Lander ordentligt innan de skickade iväg den:

Did Viking Mars Landers Find Life's Building Blocks? Missing Piece Inspires New Look at Puzzle

Sedan jag menar det är kolföreningar. Varför skulle det inte förekomma naturligt på Mars? Det är formationer som kräver låg energi i att bildas. Det är dock inget första byggblock till liv lika lite som man kan säga att elektroner eller atomkärnor är det första byggblocket. Eller aminosyror. Det första byggblocket är det enklaste som faktiskt är liv och komplexiteten i skillnad mellan klormetan och diklormetan, och t.ex. RNA är gigantisk:

Klormetan:

Liten bit av ett mRNA (förstadium till RNA):

Liten bit av DNA:

Att skapa liv ger massor av pengar i anslag

Att skapa liv är också alltid bra. Det får stora pengar så fort du visat minsta lilla framsteg oavsett om det är i datorer eller på annat sätt.

Los Alamos som också förutom att vapenforska gör nyttiga saker som att bygga en månnyta i sin källare (vilket jag verkligen inte hoppas kommer orsaka en massa problem för NASA nästa gång de besöker månen givet redan existerande tvivel bland mindre grupper) byggde redan 2008 en dator de "hoppas" ska börja tänka med stora ambitioner:

"On Saturday, Los Alamos researchers used PetaVision to model more than a billion visual neurons surpassing the scale of 1 quadrillion computations a second (a petaflop/s). On Monday scientists used PetaVision to reach a new computing performance record of 1.144 petaflop/s. The achievement throws open the door to eventually achieving human-like cognitive performance in electronic computers. PetaVision only requires single precision arithmetic, whereas the official LINPACK code used to officially verify Roadrunner’s speed uses double precision arithmetic."

Nu tvivlar jag i och för sig på att endast storlek löser det problemet men det är en trevlig detalj i paketering för att få anslagen för något som går att användas till säkert många hundra forskningsprojekt rörande allt från månyta i källaren till annat nyttigt som supernova neutriner förutom de cirka 50% - 60% av forskningen som handlar om vapen (och som kanske är dags att prioritera över mer från till forskning om nya energikällor).

Jag skapade liv flera gånger 2010

Jag har också skapat liv i mitt laboratorium men riktigt genetiskt liv och ingen fjantig stordator al'a 1960-talets B-filmer. Och liv man kan äta och som motverkar den globala uppvärmningen. Det är verkligt värde.

Jag utgick från genetiska sekvenser jag identifierade med enkla ingredienser hittade i livsmedelbutiker och skapade två huvudgrupper med uppsättningar av liv under 2010. Först växter vars liv jag skapade från frön jag köpt:

Min odling av örtkryddor från tidigare av sommaren. I bilden ser vi min nu mycket kända tacosalland som hur många som helst har börjat laga regelbundet.

Dessutom skapade jag levande bröd från torkad jäst vilka lever upp med vatten och näring. Det är liv som jag skapat: svampar.

Mitt liv är bättre än vad tråkiga raketforskare hittat på Mars

Svamparna tillverkar dessutom komplexa kolföreningar som med andra ord ungefär samma sak som MARS-landaren kanske hittade (om de nu inte tog det med sig från jorden) förutom att jag har föreningarna på plats i laboratoriet och inte på MARS.

Varande mindre tråkig än raketforskare - om man ska tro negativa stereotyper - skulle min skapa-liv lösning faktiskt vara möjlighet att använda för att tillverka en annan komplex kolförening av - etanol (även känt i Mexico som gasolina) - emedan den NASA hittade förvisso kan göra dig berusad men också orsakar cancer liksom mycket tidigare än alkohol kognitiva skador.

Ingenting får mer pengar än forskning om otäcka vapen

Ett till alternativ som attraherar enorma pengar till forskning är stora otäcka vapen. Vapenindustrin är enorm och ligger mycket långt framme inom ett antal områden.

Även jag har därför beslutat mig för att röra mig in i detta område och har satt av ett affärsområde i Imperiet Husman.

För att skilja ut mig från vad som redan finns har jag dock riktat in mig på ekologiska och återvinningsbara vapensystem. De är dock korrekt avancerade och har samma förmåga att fatta egna beslut och tänka som de bästa av s.k. intelligenta missiler och robotsystem:

Ett kul modellflygplan från MIT som landar som en fågel och två alternativa lösningar samt ett miljövänligt innovativt vapenkoncept


"Prooth-of-concept drawing".

Jag överväger jag att byta namn på konceptet från ekologiska vapen till biologiska vapen eftersom det senare låter mer korrekt otäckt.

Tiger Killers 7.9 - Storm of Death: Dödar fienden och räddar miljön - En sann hjälte - Och går att äta

Dessutom ser mina ekologiska och miljövänliga vapen - otäcka biologiska vapen - korrekt mycket mer skrämmande ut jämfört med alla vanligt förekommande miljöfarliga vapen.

Jag hoppas också att detta när det tar fart ska ge oss en lösning också på detta miljöproblem där arbetsnamnet är Tiger Killers 7.9 - Storm of Death.

Tiger

Rädda miljön och världen

Från Hollywood har vi också lärt oss att det är bra att rädda världen. Uppsala Universitet har mycket korrekt lyft fram sina insatser på sin hemsida:

52 bidrag till en bättre värld

Och likt magi är de nu rankade som Sveriges bästa universitet:

"Uppsala universitet är Sveriges bästa universitet. Det visar den årliga rankningen från QS TopUniversities. Uppsala universitet har klättrat upp på listan och hamnar nu på plats 62 i världen."

Från: www.uu.se

Visst att många säkert menar att annat spelar in men jag tror deras uppräkning av alla världsnyttiga projekt de gjort var viktig. Det gjorde att folk lade märke till bra saker de gjorde vi gillar alla att folk gör saker som räddar världen och de gör att man ser andra värden tydligare.

Att de inte lyfter fram det tydligare på hemsidan både på svenska och engelska givet att deras verksamhet rörande allt de publicerar på hemsidan i princip kommer ner till att attrahera studenter och forskare respektive anslag. Dessutom vore rimligen en undersida som handlar om Sveriges bästa universitet klokt.

Jag räddar världen och kvinnor i nöd miljövänligt och kostnadseffektivt utan att det negativt inverkar på mitt vapenprogram

Själv räddar jag också värden som beskrivit i mitt lilla projekt för en modell av människans språk vilken jag bedömer är mycket på några års sikt att vi har öppen och fri.

Det är inte självklart att jag klarar att nå fram hela vägen (dock upplever jag att jag nu är ungefär där jag trodde att jag skulle vara vid den här tiden 2011 och det var innan följande publicerades: En enkel "topologisk" modell för att uttrycka dynamik i nätverk där meddelanden passeras) men att jag påbörjade det tycks åtminstone ha stimulerat området allmänt.

Dessutom står jag modigt upp för kvinnor inom matematik och vetenskap. På samma sätt kritiskt för världen.

Synergi Värden mellan att skapa liv och rädda kvinnor

Det är också möjligt att det kan visa sig att synergi värden kan finnas i verksamhetsområde Skapa liv och Rädda kvinnor. Lyckas verksamhetsområde Rädda kvinnor prestera bra kan det vara möjligt att skapa liv på en kontinuerlig basis realiserat utifrån det.

Detta räddar också världen därför att det föds för få barn...

Media och forskning i en ny värld

Hur jag arbetar och satsar är vad jag tror indikerar den väg vi alla behöver gå. Jag har projekt inom alla kritiska områden:

Dessutom som jag diskuterat tidigare har jag börjat studera rymden med moderna IT-system - ett iSpace-tänk - för att kanske starta ett rymdprogram. Jag hittade rent av en stjärna (och det finns miljoner att hitta för alla andra också):

En stjärna föds i absolut skönhet likt en symbol för universums storslagenhet

Mest imponerande är att detta sker miljövänligt och kostnadseffektivt, och utan att kvinnor, tredje världen eller försöksdjur (kanske undantaget enstaka insekter som kommer in i min lägenhet och irriterar mig för intensivt) kom till skada, och utan att det försvagade mitt vapenprogram.

Vi kan rent av se hur själva naturen sträcker ut en hand mot mig i arbetet:

Talgoxe