Bahrain och att fånga tiden

2011-02-18

Egypten var oerhört positivt och skapade ett positivt kraft framåt vi kommer ha verkande flera år.

Vi kan för strid och dödsfall se det som att väldigt många konflikter är exempel av hur relationer i den lilla flocken som vandrade savannerna men ofantligt större och nu beväpnade med modern teknik.

Givet det är konflikter allvarliga och ingenting man lättsamt ska fatta beslut om. Samtidigt gäller ett antal fenomen som skapar möjligheter - låt mig här kort peka på dem där jag utvecklar dem mer i de mer abstrakta delar av sammanställningen av min modell jag arbetar på där vi i denna bättre ser på detaljer och referenser - där målsättningen är en bättre värld d.v.s. minskat förtryck, mat att äta och fler skyddade mot övergrepp.

Först kan vi konstatera att en entitet som förvaltar makt i en lite naturlig flock som vandrade jorden för många många tusen år sedan svårligen kom ifrån att diskutera och ta hänsyn till övriga. I dagens diktaturer - liksom länder i övrigt - har den ursprungliga flocken ersatts av personer runt honom. Någon fortsättning på den vägen finns inte därför att en ledare för ett land kan inte gå runt och förankra idéer med hela landet.

Lösningen på det är demokrati med fria val, åsiktsfrihet och minst lika viktigt som något annat pressfrihet. Länder med detta tenderar inte att förtrycka den egna befolkningen, gå ut i onödiga krig, stödja terrorism och har dessutom relativt stabil ekonomisk utveckling.

Lösningen är därför demokrati. Det behöver inte alltid vara det optimala ögonblicket att slåss för det men förr eller senare kommer allt till den punkt när det känns som det är dags att förändra landet. Folk gillar inte att ha någon som kan bestämma som han eller hon vill över dem oavsett om det är tortyr eller möjligheten till arbete.

Just nu tar Egypten utrymme i folks medvetande. Ändå är Egypten värde utåt i regionen och det fångas också bäst upp t.ex. genom att organisera personer. Med risk för att låta cynisk tror jag också att organisationerna konkret ska före protester ta kontakt med de större medie-entiteterna och samarbeta med målet att både positivt ta stag närmare frihet och skapa bra nyheter.

Media kan här också bidra konkret genom att förklara vad som är positivt och får stort utrymme i nyheterna och skapar en bild av händelserna som inte gör folk i viktiga länder nervösa. Vidare gäller att hög närvaro av media minskar risken för problem.

Om vi ska ge demonstranterna ett till råd. Här är en idé för att göra något tillsammans med media. Ni bygger en enorm staty i papier-maché tillsammans. Det skapar relationer mellan er och därigenom en starkare kärntrupp som också har relationer ut till fler bland övriga.

Folk gillar också att se folk göra något tillsammans för en bättre värld som är överblickbart. Statyn gör ni för att föreställa skurken Hamad ibn Isa Al Khalifa. När natten kommer tänder ni eld på den. Det kommer ge excellenta nyheter och att bränna en symbol är väldigt starkt. När ni bränner statyn förändras saker och ting.

Jag har ingen silver bullet i övrigt för att lösa problemet den perverterade ondskan i Bahrain som lokalt och värre globalt ansvarslöst har släppts lös irriterande problem. Men jag varnar ansvariga för att oavsett hur stor du känner dig styrande över ett land är du en liten människa. Själv är jag t.ex. två meter lång. Det är mer upp och därför bättre därför att man ser och hör mycket mer. Småpersoner som du. Ni talar och jag behöver böja mig ner från skyn för att ens höra ert babblande. Men då hör jag bra.

Problemet med småpersoner av den här typen när de har makt är också all skit de finansierar. Ingen demokratisk kontroll över det. Och oavsett hur diskret det sker är det ett potentiellt hot.

Om jag vore den mycket kortare personen Hamad ibn Isa Al Khalifa som inte alls är lika lång som jag - riktigt liten är han - och därför inte ser alls särskilt långt alls är rådet att ta det väldigt lugnt. Nyheter som dessa indikerar att du skapar problem mer än för landets medborgare också mycket annat i världen:

Bahrain troops 'fire on crowds'

Du får inte skjuta på demonstranter så att de dör. Här behöver du luta dig tillbaka, tänka nog efter och inte reagera i ögonblicket på sätt som skadar människor lokalt, gör världen sämre och kanske reducerar dina egna möjligheter väldigt konkret.

Att skjuta på demonstranterna är förbjudet. Du kanske inte håller med men även så lyssnar vi på dig och hör vad du säger. Kan du hitta argument som övertyger om motsatsen så försök övertyga oss men jag tvivlar på att du kan det.