Att träna nätets tidningar till superhjältar

2009-12-12

Hur bra utvecklingen i världen går är när det gäller demokrati, pressfrihet och åsiktsfrihet kan man tycka olika om. Jag känner att den övergripande går åt rätt håll men att det finns problem och det finns monster i skuggorna bara några steg från oss. Dessa rättigheter är inte naturlagar utan sådant vi behöver försvara för att få behålla.

Internet har stärkt både åsikts- och pressfrihet genom att skapa nya möjligheter:

  • Ökad diskussion mellan medborgare.
  • Samtal och diskussion mellan folk från olika kulturer.
  • En starkare medborgarjournalistik som ökar vad som dokumenteras.
  • Större möjlighet för medborgare att uttrycka sina åsikter.
  • Att nå andra är billigt för alla.

Detta är dock inte riktigt hur våra traditionella tidningar arbetar och delvis har möjligheter skapats på bekostnad av dessa. Arbetssättet våra traditionella tidningar har där tunga frågor kontinuerligt bevakas med ekonomiska resurser på behöver vi dock ha kvar samtidigt som de nya möjligheterna fångas upp.

Internet innebär samtidigt att fler kan nå samma nyhet hos flera tidningar och det innebär och kommer fortsatt innebära att konsolideringar är nödvändiga. Varken jag eller någon annan kan förändra eller påverka den utvecklingen. Däremot kan både jag och andra hjälpa traditionella tidningar lite på vägen med kunskap som gör det lättare för er att fånga in de möjligheter som finns.

Demokratins kraftfulla försvarare

Se det som att ni ska vara internets superhjältar för att klara en värld som fortfarande är ny för er. Ni ska få kunskap som ger er helt nya krafter. Ni ska kunna flyga, lyfta tunga saker m.m.

Nyhetsbloggen kan ge er tips och lite hjälp vägen genom att jag har tämligen lång erfarenhet av nätet, Google och tidningar.

Nyhetsbloggen är möjligheter

Kan jag göra något mer än att ge er kunskap? Jag kommer använda nyheter i konkreta exempel. Vill jag illustrera något utgår jag från en möjlighet eller problem med en av er som exempel. Det är en möjlighet utanför själva kunskapen genom att det ganska kraftigt reducerar er kostnad för att åtgärda det samtidigt som det inte kostar mig mer än lite tid.

Värdet Nyhetsbloggen ger skapas när tidningar, sökmotorer, bloggar m.fl. läser inläggen. Jag kan varken påverka er eller Google i övrigt men kanske har Nyhetsbloggen förutom det mer kraft och förtroende än normalt. Det är i så fall något som endast är gynnsamt när ni används som exempel. Jag kommer aldrig "anmäla" er för brott mot riktlinjer och det är därför bara bra för er att jag följer er.

Slutligen gillar jag både våra tidningar och Google. Ni är exempel från olika delar av internet och ni är båda viktiga tillsammans med bloggar, medborgarjournalistik, mikrobloggar m.m. Ingen av er är ensam tillräcklig utan ni bidrar med olika saker. Jag kan både er och Google och det är i det mötet jag ibland kanske kan se möjligheter som respektive inte tänkt på.