Delfinernas pågående hot mot pro-japanska tendenser (クソイルカは輸出をねじ込む)

2013-11-03

I en uppföljning på 増大する - Japansk kultur och handel större när natur och cuisine blir ett (2013-11-02) ser vi en icke-typisk illustration av problemen delfin-jakt representerar: ständigt oskyddad risk med kraftigt negativa kostnader vem som helst kan realisera.



Ordagrant översätter クソイルカは輸出をねじ込む till:


    Fucking dolphins screwing up japanese export.

Men det när vi ej tar in den poetiska skönhet vi alltid är nära i japanska uttryck.

Familjen betyder allt: 60 Minutes begriper sig inte på Kaliforniens unika kultur

Kalifornien - stor nog i ekonomi, medborgare och filmindustri att vara ett land - har alltid haft en kraftfull tradition oavsett verksamhet att förankra den i familjeföretaget: Organiska grönsaker, ganja, vinodling eller politik är det ett familjeföretag.


Men är det rätt att hustru, barn och barnbarn ska slava istället för att lönearbeta på familjens politiska bondgård oavsett om den skördar från försvarsindustri. Mexikanska lantbrukare som vill se över importbegränsningar eller hippies oroade över big farms flygane över deras gårdar för att släppa ut gifter.


Ska familjen slava gratis på den bondgården är så klart steget inte alls långt till prostitution, drogmissbruk, korruption och många andra problem oavsett var någonstans. Jag om någon firar därför varje politikers rätt att kunna samla in politiska fonder man kan göra precis vad man vill med. Det är en viktig bromskloss skydande samhället mot oroande rubriker pekande på korruption.