Flera goda nyheter inför Klimatkonferensen i Köpenhamn

2009-12-07

Nyligen skrev jag ett inlägg med titeln "Klimatkonferensen i Köpenhamn ska bli framgång". Nu har jag givetvis ingen magisk förmåga att få det att inträffa utan det kommer ner till världens största länder och regioner att lösa. Men det är knappast bara jag som ser problemet och inser att vi behöver klara att få frågan att röra sig framåt. Allt behöver inte bli löst i Köpenhamn men vad som blir löst måste bli löst på ett sätt som gör att nästa steg blir mycket enklare. Problematiken där långa diskussioner, hjälteinsatser från enskilda politiker och maktspel krävs för att flytta saker en liten bit är inte acceptabelt eller som jag tidigare skrev:

Det finns ingen anledning att sätta enorm prioritet på bekostnad av allt annat men klimatfrågan behöver en egen långsiktig plan. Detta därför att realiseringen när planen är satt ska kunna gå sin egen väg i lugn takt framåt utan att ständigt förhandlas om inför varje steg. Situationen just nu är att allt finns men man går inte framåt.

EU visade vägen framåt och klarade att nå resultat och betydelsen av Statsminister Reinfeldt insats börjar vi nu se. Han fick frågan att börja röra sig. Ofta blir det just så här. En viktig fråga får kraftigt stöd under lång tid men orkar ändå inte riktigt fram och i rätt ögonblick kan även en liten aktör få avgörande betydelse bara genom att åka runt och prata med folk i olika delar av världen. Eller genom att verkligen lägga tid på att förstå vad som faktiskt bromsar frågan och hitta en lösning.

Vi har redan sett att USA följer efter med stöd från President Obama. Att President Obama anser miljön viktig vet vi men det räcker inte med att presidenten vill göra en förändring för att det ska inträffa. Att EU gick före gör tror jag det lättare för honom att tala för åtgärder inrikespolitiskt.

Fler goda nyheter från USA

Fler goda nyheter från USA såg jag nu rapporterats i Dagens Nyheter:

"Utspelet från miljömyndigheten visade att president Barack Obama lyft upp miljöfrågan på den politiska dagordningen. Kravet om minskning av utsläppen ansågs vara riktat mot både industrin och USA:s kongress där många ledamöter motarbetar miljösatsningar."

Från: USA vill minska utsläpp

Oväntat var detta dock inte. Att EPA gjort en arbetsinsats för att se över frågan inför konferensen var känt och det är en seriöst arbetande myndighet.

Det Reuters skriver om industri och USA:s kongress tycker jag är värt att kommentera. I vissa delar av landet kan visst tungindustri med dåligt reglerade utsläpp vara så pass stora arbetsgivare att de lätt får ett politiskt stöd från t.ex. sin representant i senaten. Samtidigt har miljöfrågan ett starkt stöd från ett flertal ekonomiskt starka företag med tekniska lösningar och idéer som hör framtiden till. Vidare kan engagemang för miljöfrågan konkret stärka demokraterna både i representanthus och senat över de kommande valen.

Stark kinesisk närvaro glädjer alla

Aktören som nu återstår för att nå resultat är Kina. Lovande här är att Statsminister Reinfeldt liksom President Obama båda prioriterat dialog med regimen under året. Jag tror nog att en konstruktiv samsyn mellan EU, USA och Kina går att nå.

Om President 胡錦濤 (Jintao) ändrar sig och väljer att besöka klimatkonferensen tror jag inte att han ska oroa sig för att det ska bli som under ett av de tidigare besöken i EU. Att frågan är viktig finns en förståelse för hos de flesta i världen och om hans närvaro kan hjälpa till att nå resultat är det givetvis bra. Mer generellt tror jag tvärtom att det uppfattas som positivt både i och utanför Kina om man klarar att visa ansvar både för den egna befolkningen och världens framtid.

Tidigare inlägg om klimatfrågan

Trevliga nyheter inför Klimatkonferensen i Köpenhamn (12/05/2009)

Klimatkonferensen i Köpenhamn ska bli framgång (11/28/2009)

Lovande signaler inför Klimatkonferensen i Köpenhamn (11/17/2009)

Behöver hantering av den globala uppvärmning ge sämre ekonomi? (11/17/2009)

SVT har blogg om klimatfrågan (11/13/2009)

Åter rör sig klimatfrågan framåt (10/20/2009)

Vad har hänt med klimatfrågan? (10/15/2009)

Ett stabilt Afghanistan kräver kontakt med övriga världen

U.S. Army Gen. Stanley McChrystal är högsta befälhavare i Afghanistan för koalitionens styrkor - International security assistance force (ISAF). I en intervju publicerad på ISAF's hemsida kommenterar han truppförstärkningen och jag vill gärna lyfta fram ett citat:

"Counter-insurgency is always about what the people think. It’s not the number of people you kill, but it’s the number of people you convince. At the end of the day, the focus of this operation will be determined in the minds of the Afghan people.”

Från: Developing Afghan forces the ‘main effort’

Citatet vill jag dels peka på för att utveckla om något jag känner starkt för längre fram i inlägget.

Det engelska ordet och begreppet insurgency förklarat i Wiktionary:

"rebellion; revolt; the state of being insurgent"

Vidare tror jag att det är bra för många att läsa hela intervjun därför att den kan balansera den bl.a. i Sverige felaktiga föreställningen om att operationen drivs av en maktgalen militär vanföreställning. Tvärtom - läser man General McChrystal här och i övrigt inser man att han är en balanserad och intelligent person som känner för och prioriterar den afghanska befolkningen.

Att nå stabilitet

Följer man regioner som utsatts för brutala krig och förtryck där Afghanistan genom historien drabbats av Sovjetunionens ockupation, inbördeskrigen och Talibanernas utstuderade terrorism och tortyr av befolkningen orsakar det inte skada på ett sätt utan många. Dessa skador inkluderar psykiatriska problem och vi kan se att när de inte adresseras ärvs de ner i generationerna. En orsak till det är helt säkert att de drabbade själva tycks mer benägna att utnyttja våld och ett av de mest sorgliga exemplen är Afrika i de västra och centrala delarna med de kroppsstympningarna som Belgien m.fl. kolonialmakter började med under den systematiska utsugningen av deras tillgångar och människoliv. Numera vet vi även att problemen också konkret ärvs genetiskt genom att arvsanlag påslagna hos modern påverkar fostret under graviditeten bl.a. via nivåer av stresshormoner vilka medverkar till att slå på motsvarande arvsanlag.

För att vinna en konflikt är det därför inte tillräckligt att "besegra" fienden, uppnå en "stabil" regering o.s.v. I regioner med dessa problem är nämligen risken hög för att saker och ting återgår till kaos och problem. Dessa problem behöver därför också adresseras.

Att använda internet och mobilitet

Kostnader för att lösa dessa problem är inte små när traditionella behandlingsmetoder används. Därmed inte sagt att de inte har en roll att spela och man kan t.ex. utbilda skollärare, läkare och sjuksköterskor och försöka introducera planer som kan appliceras lokalt i byar och samhällen. Ändå är det mycket tveksamt om det ensamt går att skala upp tillräckligt.

Genom att utnyttja mobila lösningar för att introducera lösningar över internet går däremot kostnadseffektiva lösningar att införa. Behandling av ett flertal psykiatriska problem har visat sig ge jämförbar effekt med behandling i direkt möte med en behandlande person. För att nå effektiva lösningar inom just detta område kan mer forskning krävas även om arbete med datorbaserade lösningar pågår. Vad man kan nå idag är reduktion av följdproblem samt att bygga personernas kunskap om att reducera problemen.

Att öka kontakten mellan kulturer

Mobila lösningar i Afghanistan, Irak m.fl. kulturen som lidit av krig och haft problem med fundamentalism menar jag också kan minskas genom att öka deras kontakt med omvärlden. Har du lärt känna folk i omvärlden inser du snart att dom inte är är annorlunda på något sätt och den främlingsfientlighet människan har så lätt att hemfalla åt minskar.

Med Google Mobile App blir ett flertal Google-tjänster tillgängliga på mobilen. Mobile App går att köra på Android, iPhone, BlackBerry och s60.

Tråkigt nog är detta något som idag går väldigt långsamt och är bundet till den ekonomiska utvecklingen. Internet och mobilitet kan minska detta. Ett av ett flertal möjliga projekt man kan testa är att låta några skolklasser i Afghanistan har regelbunden kontakt med amerikanska skolklasser. Jag föreställer mig (men har aldrig kontrollerat det) att det åtminstone finns några skolor i USA där eleverna talar arabiska. På samma sätt kan det vara möjligt att längre upp i åldrarna ha skolor inriktade i Afghanistan för att tydligt lära ut engelska, spanska, kinesiska, japanska eller något annat stort språk och göra samma sak. Ännu viktigare och enklare kan kontakten mellan olika delar i Afghanistan möjliggöras för att minska risken för nya inbördeskrig.

Några av otaliga möjligheter jag kan se inkluderar:

  • Föreläsningar kan ske över internet av personer från andra kulturer.
  • Gemensamma projekt mellan elever i ett land och det andra.
  • Att eleverna lär varandra om respektive land, språk, ekonomi m.m.
  • Projekttävlingar (för lateralt värde inom sådant som stimulerar den lokala ekonomin) kan ha besök i det andra landet som priser.

När elever i det ena landet fått vänner i det andra minskar risken för att någon av dem ska hänge sig åt främlingsfientlighet eller värre.

Att regeringar, organisationer och politiska partier från olika delar av världen möts t.ex. på Youtube tror jag på samma sätt tillför värde. Ett färskt exempel har vi med Iraq:

Iraqi Government on YouTube

Jag tyckte Eric Schmidt bra uttryckte några av dessa möjligheter i filmklippet (det första jag titta på där han pratat då hör jag till dom som föredrar att läsa men utskriven text från intervjuer m.m. har jag av och till läst):

Det var min förhoppning tidigare i år att hinna titta över och dokumentera fler av dom här möjligheterna men annat kom ju emellan. Dock ska det väl hinnas med någon gång också. Kanske när solen kommer tillbaka.

Nästan allt tekniskt finns redan

Det här kanske kan upplevas som tekniskt avancerat och dyrt men idag har vi allt som krävs färdigt. Några exempel (bland otaliga) för att illustrera möjligheterna:

  • Youtube kan användas för föreläsningar.
  • Google Translate gör att text från andra länder kan läsas.
  • Chatt, forum m.m. är enkelt att sätta upp.
  • Internettelefoni över internet finns numera.
  • Bloggar, hemsidor kan skapas gratis och kan användas för samarbeten.

Fler möjligheter men ännu bara ett litet urval av dessa lösningar pekade jag på i:

Bättre studieresultat med Google

Jag kan också konstatera att Google Voice redan används mellan USA och Afghanistan om än som jag förstår det just nu endast för amerikansk personal i landet:

Audio care packages for service members with Google Voice

Alla delar finns klart. Det är bara att bygga. Billiga mobiltelefoner och bärbara datorer finns det numera också. Jag har följt området av och till Pryltrend så det vet jag och nu går det att söka webben och ansluta till ett flertal Google-tjänster med nästan vilken mobil som helst:

Google Search | Google Mobile

Det är ju ofta också bra att peka på det kommersiella värdet för aktörer att utveckla den här typen av lösningar. Jag har faktiskt tänkt en hel del på det men det är något som bäst utvecklas i ett eget inlägg (det ska inte dröja länge).

Mer att läsa

PTSD vanligt bland Afghanistans barn

Innovative Therapies For Treatment Of Post-Traumatic Stress Disorder

Nu när jag följer upp på pressmeddelanden publicerade om forskning kring PTSD-problematiken i Afghanistan och också amerikanska trupper kan jag se att det hänt mycket sedan jag första gången reflekterade och tyckte kring problemet. Det berör många fler studier än som länkats här. Att problemet fått fokus gör mig väldigt glad.

Ett par mer intäktsvänliga åtgärder

Jag tänkte börja surfa mer på andra språkområden igen. Dock delvis behöver jag ersätta en del först avseende internetförbindelse, ytterligare datorer o.s.v. eftersom jag egentligen bara använder den här datorn för arbete och lite bloggande (samt att den är honeypot). Jag gillar t.ex. inte att använda den eller Com hem för att ansluta till diskussionsforum kring demokratifrågor rörande diktaturer.

Däremot att uppdatera mig på nyhetsrapporteringen och en del annat kan jag göra härifrån även om jag inte riktigt gillar det heller.

Mer intäktsvänliga åtgärder

För att sätta upp annat behöver jag köpa en del småsaker för att ersätta annat. Därför behöver jag se över annonseringen. Tittar vi på vad som acceptabelt ligger jag på tio av tio (där tio moraliskt och avseende riktlinjer m.m. är bäst). Säg att fem är formellt gränsen för ok.

Därför tänkte jag kanske i något fall flytta mig till tre d.v.s. ingenting som bryter mot Googles riktlinjer respektive lagstiftning. Men lite mer flexibelt mot kraven jag normalt ställer på mig. Kanske ett par konsultuppdrag där jag tar fram några artiklar som kan ge inlänkar när jag tipsar några webbsajter om dem (men jag kommer t.ex. inte sälja sökmotorvänliga länkar).

Det finns ju alltid att få när man vill. Jag har ofta svårt för det där generellt även om det ligger innanför riktlinjerna. Och så det är tydligt så att ingen sökmotor missuppfattar något tar jag inget uppdrag där jag gör någon SEO som bryter mot riktlinjerna. Ordet har ju blivit associerat med sådant jag ogillar.