Flera goda nyheter inför Klimatkonferensen i Köpenhamn

2009-12-07

Nyligen skrev jag ett inlägg med titeln "Klimatkonferensen i Köpenhamn ska bli framgång". Nu har jag givetvis ingen magisk förmåga att få det att inträffa utan det kommer ner till världens största länder och regioner att lösa. Men det är knappast bara jag som ser problemet och inser att vi behöver klara att få frågan att röra sig framåt. Allt behöver inte bli löst i Köpenhamn men vad som blir löst måste bli löst på ett sätt som gör att nästa steg blir mycket enklare. Problematiken där långa diskussioner, hjälteinsatser från enskilda politiker och maktspel krävs för att flytta saker en liten bit är inte acceptabelt eller som jag tidigare skrev:

Det finns ingen anledning att sätta enorm prioritet på bekostnad av allt annat men klimatfrågan behöver en egen långsiktig plan. Detta därför att realiseringen när planen är satt ska kunna gå sin egen väg i lugn takt framåt utan att ständigt förhandlas om inför varje steg. Situationen just nu är att allt finns men man går inte framåt.

EU visade vägen framåt och klarade att nå resultat och betydelsen av Statsminister Reinfeldt insats börjar vi nu se. Han fick frågan att börja röra sig. Ofta blir det just så här. En viktig fråga får kraftigt stöd under lång tid men orkar ändå inte riktigt fram och i rätt ögonblick kan även en liten aktör få avgörande betydelse bara genom att åka runt och prata med folk i olika delar av världen. Eller genom att verkligen lägga tid på att förstå vad som faktiskt bromsar frågan och hitta en lösning.

Vi har redan sett att USA följer efter med stöd från President Obama. Att President Obama anser miljön viktig vet vi men det räcker inte med att presidenten vill göra en förändring för att det ska inträffa. Att EU gick före gör tror jag det lättare för honom att tala för åtgärder inrikespolitiskt.

Fler goda nyheter från USA

Fler goda nyheter från USA såg jag nu rapporterats i Dagens Nyheter:

"Utspelet från miljömyndigheten visade att president Barack Obama lyft upp miljöfrågan på den politiska dagordningen. Kravet om minskning av utsläppen ansågs vara riktat mot både industrin och USA:s kongress där många ledamöter motarbetar miljösatsningar."

Från: USA vill minska utsläpp

Oväntat var detta dock inte. Att EPA gjort en arbetsinsats för att se över frågan inför konferensen var känt och det är en seriöst arbetande myndighet.

Det Reuters skriver om industri och USA:s kongress tycker jag är värt att kommentera. I vissa delar av landet kan visst tungindustri med dåligt reglerade utsläpp vara så pass stora arbetsgivare att de lätt får ett politiskt stöd från t.ex. sin representant i senaten. Samtidigt har miljöfrågan ett starkt stöd från ett flertal ekonomiskt starka företag med tekniska lösningar och idéer som hör framtiden till. Vidare kan engagemang för miljöfrågan konkret stärka demokraterna både i representanthus och senat över de kommande valen.

Stark kinesisk närvaro glädjer alla

Aktören som nu återstår för att nå resultat är Kina. Lovande här är att Statsminister Reinfeldt liksom President Obama båda prioriterat dialog med regimen under året. Jag tror nog att en konstruktiv samsyn mellan EU, USA och Kina går att nå.

Om President 胡錦濤 (Jintao) ändrar sig och väljer att besöka klimatkonferensen tror jag inte att han ska oroa sig för att det ska bli som under ett av de tidigare besöken i EU. Att frågan är viktig finns en förståelse för hos de flesta i världen och om hans närvaro kan hjälpa till att nå resultat är det givetvis bra. Mer generellt tror jag tvärtom att det uppfattas som positivt både i och utanför Kina om man klarar att visa ansvar både för den egna befolkningen och världens framtid.

Tidigare inlägg om klimatfrågan

Trevliga nyheter inför Klimatkonferensen i Köpenhamn (12/05/2009)

Klimatkonferensen i Köpenhamn ska bli framgång (11/28/2009)

Lovande signaler inför Klimatkonferensen i Köpenhamn (11/17/2009)

Behöver hantering av den globala uppvärmning ge sämre ekonomi? (11/17/2009)

SVT har blogg om klimatfrågan (11/13/2009)

Åter rör sig klimatfrågan framåt (10/20/2009)

Vad har hänt med klimatfrågan? (10/15/2009)